You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Balıklarda ve Kabuklu Deniz Ürünlerindeki Cıva Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Balıklarda ve Kabuklu Deniz Ürünlerindeki Cıva Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Genel müdür
Balıklarda ve Kabuklu Deniz Ürünlerindeki Cıva Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Balık ve kabuklu deniz ürünleri sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Balık ve kabuklu deniz ürünleri yüksek kaliteli protein ve diğer temel besinleri içerir , doymuş yağ oranı düşüktür ve omega-3 yağ asitleri içerir.  Bu nedenle, birçok besinsel faydası nedeniyle özellikle kadınlar ve küçük çocuklar diyetlerinde balık veya kabuklu deniz ürünlerine yer vermelidir.




Deniz ürünleri ve civa

Bununla birlikte, neredeyse tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri eser miktarda cıva içerir. Çoğu insan için balık ve kabuklu deniz ürünleri yemekten kaynaklanan cıva riski bir sağlık sorunu değildir. Yine de bazı balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, doğmamış bir bebeğe veya küçük bir çocuğun gelişen sinir sistemine zarar verebilecek daha yüksek seviyelerde cıva içerir . Balıklarda ve kabuklu deniz hayvanlarında cıvadan kaynaklanan riskler, yenen balık ve kabuklu deniz ürünleri miktarına ve balık ve kabuklu deniz ürünlerindeki cıva seviyelerine bağlıdır. Bu nedenle, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA), hamile kalabilecek kadınlara, hamile kadınlara, emziren annelere ve küçük çocuklara bazı balık türlerinden kaçınmalarını ve daha düşük balık ve kabuklu deniz ürünleri yemelerini tavsiye ediyor. 




Kadın ve çocuklar için 3 tavsiye

Kadınlar ve küçük çocuklar, balık veya kabuklu deniz hayvanlarını seçmek ve yemek için bu 3 tavsiyeyi takip ederek, balık ve kabuklu deniz ürünleri yemenin faydalarını görecek ve cıvanın zararlı etkilerine maruz kalmalarını azalttığından emin olacaklardır.

1. Yüksek düzeyde cıva içerdiğinden Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Kral Uskumru veya Çin Balığı yemeyin.
2. Haftada 12 ons'a kadar (ortalama 2 öğün) cıva oranı düşük çeşitli balık ve kabuklu deniz ürünleri yiyin.

---- Cıva oranı düşük, en sık yenen balıklardan beşi karides, konserve hafif ton balığı, somon ve yayın balığıdır.

---- Yaygın olarak yenen bir diğer balık olan albacore ("beyaz") ton balığı, konserve hafif ton balığından daha fazla cıva içerir. 

3. Yerel göllerde, nehirlerde ve kıyı bölgelerinde aileniz ve arkadaşlarınız tarafından yakalanan balıkların güvenliğiyle ilgili yerel tavsiyeleri kontrol edin. Herhangi bir tavsiye yoksa, yerel sulardan yakaladığınız balıkları haftada 6 ons'a (ortalama bir öğün) kadar yiyin, ancak o hafta boyunca başka balık tüketmeyin.

Küçük çocuğunuza balık ve kabuklu deniz ürünleri yedirirken aynı önerileri izleyin, ancak daha küçük porsiyonlar verin.






Balık ve Kabuklu Deniz Ürünlerindeki Cıva Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:


1. Cıva ve metilcıva nedir?
2. Çocuk sahibi olabilecek bir kadınım ama hamile değilim - öyleyse neden metilciva konusunda endişelenmeliyim?
3. Tüm balıklarda ve kabuklu deniz hayvanlarında metil cıva var mı?
4. Tavsiyede yediğim balığı göremiyorum. Ne yapmalıyım?
5. Balık çubukları ve fast food sandviçlerine ne dersiniz?
6. Konserve ton balığı ile ilgili tavsiyeler tavsiye bölümünde yer almaktadır, ancak ton balığı bifteği hakkında tavsiyeler nelerdir?
7. Bir haftada önerilen miktardan fazla balık ve kabuklu deniz ürünleri yersem ne olur?
8. Aile veya arkadaşlar tarafından eğlence amaçlı yakalanan balıkların güvenliği hakkında nereden bilgi alabilirim?


1. Cıva ve metilcıva nedir?

Cıva çevrede doğal olarak bulunur ve endüstriyel kirlilik yoluyla havaya da salınabilir. Cıva havadan düşer ve akarsularda ve okyanuslarda birikebilir ve suda metil cıvaya dönüşür. Doğmamış bebeğiniz ve küçük çocuğunuz için zararlı olabilecek bu tür cıvadır. Balıklar bu sularda beslenirken metil cıvayı emer ve bu sularda birikir. Balıkların ne yediğine bağlı olarak bazı balık ve kabuklu deniz hayvanlarında diğerlerinden daha fazla birikir, bu yüzden seviyeler değişir.


2. Çocuk sahibi olabilecek bir kadınım ama hamile değilim - öyleyse neden metilciva konusunda endişelenmeliyim?

Düzenli olarak metil civa oranı yüksek balık türlerini yerseniz, zamanla kan dolaşımınızda birikebilir . Metilcıva vücuttan doğal olarak atılır, ancak seviyelerin önemli ölçüde düşmesi bir yıldan fazla sürebilir. Bu nedenle, bir kadında hamile kalmadan önce bile mevcut olabilir. Bu nedenle hamile kalmaya çalışan kadınların belirli balık türlerini yemekten de kaçınmaları gerekir.


3. Tüm balıklarda ve kabuklu deniz hayvanlarında metil cıva var mı?

Neredeyse tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri eser miktarda metil cıva içerir. Bununla birlikte, daha uzun yaşayan daha büyük balıklar, biriktirmek için daha fazla zamanları olduğu için en yüksek metil cıva seviyelerine sahiptir. Bu büyük balıklar (kılıç balığı, köpekbalığı, kral uskumru ve çini balığı) en büyük riski oluşturur. Diğer balık türleri ve kabuklu deniz ürünleri FDA ve EPA tarafından önerilen miktarlarda yenebilir.


4. Tavsiyede yediğim balığı göremiyorum. Ne yapmalıyım?

Yediğiniz çeşitli balık türlerinin seviyeleri hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, FDA gıda güvenliği web sitesine veya EPA Balık Danışma web sitesine bakın.


5. Balık çubukları ve fast food sandviçlerine ne dersiniz?

Balık çubukları ve "fast-food" sandviçler genellikle cıva oranı düşük balıklardan yapılır.


6. Konserve ton balığı ile ilgili tavsiyeler tavsiye bölümünde yer almaktadır, ancak ton balığı bifteği hakkında tavsiyeler nelerdir?

Ton balığı bifteği genellikle konserve hafif ton balığından daha yüksek düzeyde cıva içerdiğinden, iki öğün balık ve kabuklu deniz ürünleri seçerken haftada 6 ons (ortalama bir öğün) ton balığı bifteği yiyebilirsiniz.


7. Bir haftada önerilen miktardan fazla balık ve kabuklu deniz ürünleri yersem ne olur?

Bir haftalık balık tüketimi vücuttaki metil civa seviyesini pek değiştirmez. Bir hafta çok balık yerseniz, sonraki bir veya iki hafta için azaltabilirsiniz. Haftalık önerilen miktarın ortalamasını aldığınızdan emin olun.


8. Aile veya arkadaşlar tarafından eğlence amaçlı yakalanan balıkların güvenliği hakkında nereden bilgi alabilirim?

Balığa çıkmadan önce, eğlence amaçlı yakalanmış balıklar hakkında bilgi için Balık Tutma Yönetmelikleri Kitapçığınıza bakın. Yerel tavsiyeler hakkında bilgi için yerel sağlık departmanınızla da iletişime geçebilirsiniz. Yerel sularınızda yakalanan bazı balık ve kabuklu deniz ürünleri türleri ortalama cıva düzeylerinden daha yüksek veya çok daha düşük olabileceğinden yerel uyarıları kontrol etmeniz gerekir. Bu, balığın yakalandığı sudaki cıva seviyelerine bağlıdır. Seviyesi çok daha düşük olan balıklar daha sık ve daha büyük miktarlarda yenebilir.





Son Düzenleme: 15-12-2021, Saat: 21:29, Düzenleyen: Darkwatch.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.