You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğime Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Bebeğime Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Admin
Bebeğime Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Bir bebek yaptığınız her şeyi veya neden yaptığınızı anlamayacaktır. Ancak bebeğinize yüksek sesle kitap okumak, yıllarca devam edebileceğiniz harika bir ortak aktivitedir ve bebeğinizin beyni için önemlidir.

Sesli okumak:
  • bir bebeğe iletişim hakkında bilgi verir
  • sayılar, harfler, renkler ve şekiller gibi kavramları eğlenceli bir şekilde tanıtır
  • dinleme, hafıza ve kelime dağarcığı becerilerini geliştirir
  • bebeklere çevrelerindeki dünya hakkında bilgi verir
  • Bebekler birinci yaşlarına geldiklerinde ana dillerini konuşmak için gereken tüm sesleri öğrenmiş olacaklardır. Ne kadar çok hikaye okursanız, bebeğiniz o kadar çok kelime duyar ve o kadar iyi konuşabilir.


Kelimeleri duymak, bebeğin beyninde zengin bir kelime ağı oluşturmaya yardımcı olur. Ebeveynleri onlarla konuşup kitap okuyan çocuklar, 2 yaşına geldiklerinde, kendilerine okuma yapılmamış çocuklara göre daha fazla kelime bilirler. Ve ilk yıllarında kendilerine kitap okuyan çocukların doğru zamanda okumayı öğrenmeleri daha olasıdır.






Bebeğinize okurken:
  • Bebeğiniz sizi birçok farklı duygu ve anlamlı ses kullanarak duyar. Bu, sosyal ve duygusal gelişimi destekler.
  • Bebeğinizi bakmaya, işaret etmeye, dokunmaya ve soruları yanıtlamaya teşvik eder. Bu, sosyal gelişim ve düşünme becerilerine yardımcı olur.
  • Bebeğiniz sesleri kopyalayarak, resimleri tanıyarak ve kelimeleri öğrenerek dil becerilerini geliştirir.
Ama belki de yüksek sesle okumanın en önemli nedeni, bebeğinizin en çok sevdiği şeyler - sesiniz ve size yakınlığınız - ve kitaplar arasında bağlantı kurmasıdır.

Bebeğinize kitap okumak için zaman ayırmanız, okumanın önemli olduğunu gösterir. Ve eğer bebeklere ve çocuklara sık sık neşe, heyecan ve yakınlıkla okunurlarsa, kitapları mutlulukla ilişkilendirmeye başlarlar ve yeni okuyucular yaratılır.






Farklı Yaşlar, Farklı Aşamalar

Küçük bebekler bir kitaptaki resimlerin ne anlama geldiğini bilmeyebilirler, ancak özellikle yüzlere, parlak renklere ve farklı desenlere odaklanabilirler. Ninniler ve tekerlemeler okurken veya şarkı söylerken bebeğinizi eğlendirebilir ve sakinleştirebilirsiniz.



4-6 ay arasında:

Bebeğiniz kitaplara daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir. Küçük çocuğunuz kitapları alıp tutacak, ancak onları ağzına alacak, çiğneyecek ve düşürecek. Parlak renklere ve tanıdık, tekrarlayan veya kafiyeli metinlere sahip sağlam vinil veya kumaş kitaplar seçin.


6-12 ay arasında:

Bebeğiniz resimlerin nesneleri temsil ettiğini anlamaya başlar ve belirli resimleri, sayfaları ve hatta tüm hikayeleri diğerlerinden daha çok sevdiğini göstermeye başlayabilir. Siz okurken, kitabı kaparken ve sesler çıkarırken bebeğiniz tepki verecektir. 12 aya kadar, küçüğünüz sayfaları çevirecek (sizin de yardımıyla), bir sayfadaki nesneleri okşamaya veya işaret etmeye ve seslerinizi tekrar etmeye başlayacak.





Ne Zaman ve Nasıl Okunur?

İşte sesli okumanın harika bir yanı: Özel beceriler veya ekipman gerektirmez, sadece siz, bebeğiniz ve bazı kitaplar. Bir seferde birkaç dakika yüksek sesle okuyun, ancak bunu sık sık yapın. Tüm kitapları bitirmek için endişelenmeyin - sizin ve bebeğinizin keyif aldığı sayfalara odaklanın.

Her gün, belki de uykudan ve yatmadan önce okumaya çalışın. Yatmadan önce kitap okumak size ve bebeğinize kucaklaşma ve bağlantı kurma şansı verir. Ayrıca bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacak bir rutin belirler.

Günün diğer saatlerinde okumak da iyidir. Bebeğinizin kuru, beslenmiş ve uyanık olduğu zamanları seçin. Kitaplar ayrıca beklemek zorunda kaldığınızda da işe yarar, bu nedenle doktor muayenehanesinde oturarak veya markette sıra beklerken zaman doldurmak için bebek bezi çantasında biraz bulundurun.






İşte diğer bazı okuma ipuçları:

Okurken sarılmak, bebeğinizin güvende, sıcak ve size bağlı hissetmesine yardımcı olur.

İfade ile okuyun, uygun olan yerlerde sesinizi yükseltin veya alçaltın ya da farklı karakterler için farklı sesler kullanın.

Metni tam olarak takip etme konusunda endişelenmeyin. Arada bir durun ve resimler veya metinler hakkında sorular sorun veya yorum yapın. ("Kedi nerede? İşte orada! Ne sevimli bir siyah kedicik.") Çocuğunuz henüz yanıt veremeyebilir, ancak bu, daha sonra yapmak için zemin hazırlar.

Tekerlemeler söyleyin, komik hayvan sesleri çıkarın veya bebeğinizi dizinizin üzerinde zıplatın - okumanın eğlenceli olduğunu gösteren herhangi bir şey.

Bebekler tekrarı sever ve onlardan öğrenir, bu yüzden aynı kitapları tekrar tekrar okumaktan korkmayın. Bunu yaptığınızda, tanıdık bir şarkıda yaptığınız gibi her seferinde aynı vurguyu tekrarlayın.

Bebeğiniz büyüdükçe, küçük çocuğunuzu kitaba dokunmaya veya daha sağlam vinil, kumaş veya tahta kitaplar tutmaya teşvik edin. Kitapları çiğnemeyi teşvik etmek istemezsiniz, ancak bebeğiniz onları ağzına koyarak onları öğrenir, kitapların nasıl hissettirdiğini ve tadını öğrenir - ve onları yiyemediğinizi keşfeder!





Ne Okumalı

Bebek kitaplarında basit, tekrar eden ve tanıdık metinler ve net resimler olmalıdır. Hayatının ilk birkaç ayında çocuğunuz sadece sesinizi duymaktan hoşlanır. Böylece hemen hemen her şeyi, özellikle de şarkı söyleyen veya kafiyeli bir metin içeren kitapları okuyabilirsiniz. Bebeğiniz bir şeylere bakmakla daha çok ilgilendikçe, sağlam arka plana karşı basit resimler içeren kitaplar seçin.

Bebeğiniz kavramaya başladığında, yüzleri, parlak renkleri ve şekilleri olan vinil veya kumaş kitapları okuyabilirsiniz. Bebeğiniz kitapların içindekilere tepki vermeye başladığında, bebek resimleri veya oyuncak gibi tanıdık nesneler içeren tahta kitaplar ekleyin. Bebeğiniz küvette oturmak veya parmak yiyecekleri yemek gibi şeyler yapmaya başladığında, yatma veya banyo zamanı gibi günlük rutinler hakkında basit hikayeler bulun. Çocuğunuz konuşmaya başladığında, bebeklerin basit kelimeleri veya cümleleri tekrar etmesine izin veren kitaplar seçin.

Aynalı ve farklı dokulu (kırışık, yumuşak, cızırtılı) kitaplar da bu yaş grubu için harika. Destekleyebileceğiniz katlanır kitaplar veya bir sürpriz için açılan kapaklı kitaplar da öyle. Karton kitaplar, bebekler için sayfa çevirmeyi kolaylaştırır ve vinil veya kumaş kitaplar her yere, hatta küvete gidebilir. Her yaştan bebekler, tanıdıkları ve sevdikleri insanların resimlerini içeren fotoğraf albümlerini sever. Ve bebekler tekerlemelere bayılır!

Küçük çocuğunuzun bir okuyucu olarak büyüdüğünden emin olmanın en iyi yollarından biri, evinizin etrafında kitaplar bulundurmaktır. Bebeğiniz emekleyerek oyuncak sepetine gidip bir tane seçecek kadar büyüdüğünde, arada bazı kitapların olduğundan emin olun.

Sahip olduğunuz kitapların yanı sıra kütüphaneden de ödünç alabilirsiniz. Birçok kütüphanede bebekler için de hikaye zamanı vardır. Oradayken kendinize bir kitap almayı unutmayın. Eğlenmek için okumak, bebeğinizin okuma rol modeli olmanın başka bir yoludur.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.