You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğimin Kakasında Neden Mukus Var?

Bebeğimin Kakasında Neden Mukus Var?

İnsta: @bebekkocu
Bebeğimin Kakasında Neden Mukus Var?
Yaşamın ilk aylarında diyetleri sıvı olduğundan, bebeğin dışkısı daha büyük bir çocuğun veya yetişkininkine benzemez. Bazen bebeğinizin dışkısının görünüşünün normal olup olmadığını veya doktoru arayabileceğiniz bir şey olup olmadığını bilmek zor olabilir.

Bir örnek, mukusun varlığıdır. Bazen mukus normal bir sürecin parçasıdır. Diğer zamanlarda, altta yatan bir enfeksiyonun veya tıbbi durumun bir işareti olabilir.

Bir ebeveynin bebek kakasındaki mukustan ne zaman endişelenmesi gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.






Bebek kakasında mukusun nedenleri nelerdir?

Bebek kakasındaki mukus her zaman endişe kaynağı değildir. Bağırsaklar, dışkının bağırsaklardan daha etkili bir şekilde geçmesine yardımcı olmak için doğal olarak mukus salgılar.

Bazen bir bebek bu mukusun bir kısmını altta yatan bir durum olmaksızın dışkısında geçirebilir. Mukus sümüksü çizgiler veya ipler gibi görünebilir. Bazen mukus görünüşte jöle gibidir.

Emzirilen bebeklerin dışkıları bağırsaklarından nispeten hızlı geçtiği için kakalarında mukus bulunma olasılığı daha yüksektir.

Bununla birlikte, bazen enfeksiyonlar, alerjiler ve daha fazlası dahil olmak üzere dışkıda mukusa neden olabilecek tıbbi durumlar vardır.





enfeksiyon

Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon ( mide gribi ) bağırsakları tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olabilir. Sonuç, bebeğin kakasında mukus artışıdır.

Enfeksiyonu gösterebilecek ek semptomlar arasında ateş ve sinirlilik bulunur. Enfeksiyonlu bebeklerin dışkısı da yeşil olabilir. Aşırı tahriş durumlarında bir miktar kan bile mevcut olabilir.

Bakteriyel bir enfeksiyonda, dışkıda mukusla birlikte sıklıkla kan bulunur.





Gıda alerjisi

Gıda alerjileri iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyon, mukus salgısının artmasına neden olur ve bu da bebeğin dışkısında daha fazla mukus oluşmasına neden olur. Bu semptomlar genellikle bir bebeğin yaşamının ilk iki ayında ortaya çıkar. Bir bebeğin gıda alerjisine sahip olabileceğine dair işaretler şunları içerir:

telaşlı ve teselli edilmesi zor
kusma
kanlı dışkı
Diş çıkarma

Diş çıkaran bebekler sadece huysuz değildir - semptomlar dışkılarında mukus içerebilir. Aşırı tükürük varlığı ve diş çıkarmadan kaynaklanan ağrı, bağırsakları tahriş ederek dışkıda aşırı mukus oluşmasına neden olabilir.





Kistik fibroz

Kistik fibrozlu bebekler , bu durumun bir yan etkisi olarak artan miktarda mukusa sahip olabilir. Mukus görünüşte kötü kokulu ve yağlı olma eğilimindedir. Bir çocuk ayrıca zayıf kilo alımına ve kistik fibrozis ile ilgili gecikmiş büyümeye sahip olabilir.

Bu durum ayrıca organlarda, özellikle akciğerlerde, pankreasta, karaciğerde ve bağırsaklarda aşırı mukusun gelişmesine neden olur.

Kistik fibroz çocuğun sindirimine müdahale edebileceğinden, doktor tedavi için spesifik enzimler önerebilir. Bir bebeğin kilo alımı çok zayıfsa, beslenmeyi sağlamak için bazen bir besleme tüpü kullanılır.






Invajinasyon

İnvajinasyon , bir bebeğin bağırsakları birbirine girdiğinde ortaya çıkabilen ciddi bir tıbbi durumdur, bu süreç "teleskopik" olarak bilinir. Bu tıbbi bir acil durumdur çünkü bağırsaklara kan akışı kaybolur ve dışkı tıkanır.

Sonuç olarak, bir bebek sadece tıkanmış alanın altından atılan mukustan geçebilir. Dışkı genellikle koyu kırmızı jöleyi andırır. İnvajinasyonun diğer belirtileri şunlardır:

gelen ve giden karın ağrısı
kusma
Dışkıda kan
uyuşukluk veya aşırı uyku hali





Bebek kakasındaki mukus için ne zaman doktora görünmelisiniz?

Bebeğiniz normal davrandığı ve aşağıdakiler gibi herhangi bir enfeksiyon veya hastalık belirtisi olmadığı sürece, bu durum genellikle endişe kaynağı değildir:
  • teselli edilemez huzursuzluk
  • ateş
  • Dışkıda kan

Bebeğin kakasında mukus ile birlikte enfeksiyon veya hastalık belirtileri varsa, çocuğunuzun doktoruna başvurmalısınız.

Ayrıca bebeğiniz sıvıları reddediyorsa veya çok az sıvı içiyorsa ve susuz görünmeye başlarsa çocuğunuzun doktoruyla iletişime geçin. Dehidrasyon belirtileri, gözyaşı dökmemek veya birkaç ıslak çocuk bezi bulundurmayı içerir.

Çocuğunuzun dışkısını izlemeye devam etmelisiniz. Bebeğiniz sürekli mukus içeren dışkı yapıyorsa ve endişeleniyorsanız, çocuğunuzun çocuk doktoru ile iletişime geçin.

Bebeğinizin kakasında kırmızı, kana benzer tonlar fark ederseniz veya bebeğiniz bilinmeyen bir nedenle hastalanıyorsa, çocuğunuzun doktorunu arayın. Doktor gerekirse bir ebeveyni acil servise yönlendirebilir.







Bebek kakasında mukus tedavisi nelerdir?

Bebeğin kakasındaki mukus tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.

Örneğin, bir doktor viral mide enfeksiyonu olan bir bebek için destekleyici tedavi önerebilir. Bu, dehidrasyonu önlemek için sıvıları ve ateşi düşürmek için ilaçları içerebilir.

Bebek kakasındaki mukusun altında yatan neden alerjilerse, anne emziriyorsa doktor anne için bir eliminasyon diyeti önerebilir. Örnekler, inek sütünün diyetinizden çıkarılmasını içerir.

Bir bebek mamayla besleniyorsa, doktor mamaları sütsüz ("temel" olarak da adlandırılır) bir seçeneğe geçirmeyi önerebilir.

Bebek kakasındaki mukusun altında yatan neden invajinasyon ise, doktor muhtemelen bağırsak örtüşmesini düzeltmek için ameliyat önerecektir. Bazı durumlarda, bağırsakların "düzleşmesini" desteklemek için bir baryum veya hava lavmanı kullanabilirler.

İnvajinasyona yaklaşım ne olursa olsun, bağırsaklara giden kan akışının kaybını önlemek için hızlı tedavi hayati önem taşır. Aksi takdirde, bir bebek bağırsak delinmesi (bağırsakta delik) için daha büyük risk altındadır.






Görünüm nedir?

Çoğu durumda, bebek kakasındaki mukus endişe kaynağı değildir. Özellikle bebeklerin genellikle sahip olduğu hızlı sindirim göz önüne alındığında, sindirimin normal bir yan ürünü olabilir.

Ebeveynler, bir bebeğin bir gün dışkıda mukus olduğunu fark ederler, sonra başka bir gün olmaz. Bebek büyüdükçe ve katı yiyecekler verildiğinde semptomlar muhtemelen ortadan kalkacaktır. Bu zamanda, dışkı daha fazla oluşmaya başlar.

Bununla birlikte, bir bebek hastalanıyorsa, dışkısında kan varsa veya uzun süreli beslenme bozukluğu nöbetleri geçiriyorsa, bir ebeveyn küçük bebeği için tıbbi yardım almalıdır.
Son Düzenleme: 22-04-2022, Saat: 00:25, Düzenleyen: bebekkocu.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.