You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğin Hassas Cildinin Bakımı

Bebeğin Hassas Cildinin Bakımı

Admin
Bebeğin Hassas Cildinin Bakımı
Bebeğiniz 6 günlük, 6 haftalık veya 6 aylık olsun, her zaman değişmeyen bir nokta vardır: Hassas bir cilde sahiptirler. Bu, kendi vücudunuzda kullandığınız banyo ve cilt bakım ürünlerinin birçoğunun üzerinde kızarıklık ve tahrişe neden olabileceği anlamına gelir. Ancak küçük çocuğunuzu yaygın cilt sorunlarından korumak için yapabileceğiniz çok şey var. İşte ciltlerini yumuşak, pürüzsüz ve güvenli tutmak için yapılması gerekenler.


Onları her gün yıkamayın . Emeklemeye başlayana kadar haftada iki veya üç kez yeterlidir. Onları daha sık yıkarsanız, ciltlerini kurutabilir. Bunun yerine, bebek bezi alanlarını, ağız çevresini ve cilt kıvrımlarının olduğu her yeri (koltuk altı ve kasık kıvrımlarının yanı sıra çift çene ve çukur uylukları) düzenli olarak temizlemek için ıslak bir bez kullanın. Banyo yaptığınızda, kokusuz, boyasız bir bebek yıkama ürünü kullanın.


Bezlerini sık sık değiştirin. Bebekler her 2 ila 4 saatte bir veya kaka yaptıktan hemen sonra yeni bir bez almalıdır. Süslü bebek bezi bezlerine ihtiyacınız yok: temel ıslak bebek bezi için musluk suyu ve pamuk topları veya yumuşak bir bez yeterlidir. Yine de kaka olanlar için, mendillerin kapsamlı bir temizlik yapmasını isteyebilirsiniz. Hipoalerjenik ve lanolin veya alkol içermeyenleri seçin. Ayrıca küçük alt kısımlarını arada sırada havayla kurumaya bırakmak da iyi bir fikirdir, böylece ciltleri nemden kurtulur. Bezleri yokken onları su geçirmez çarşaflı bir beşiğe veya yerde büyük bir havluya koyun.


Bebek bezi döküntüsü için önlem alın. İlk etapta önlemek en iyisidir. Altlarını mümkün olduğunca temiz ve kuru tutun. Ayrıca bez değişimleri arasında ara sıra bez bölgelerini ılık suyla ıslatabilirsiniz. Bezlerini gevşek bir şekilde giyin ki tahriş olmasın ve her 2 saatte bir veya her kakadan sonra değiştirin. Bez çocuk bezi kullanıyorsanız, deterjandan kurtulduğunuzdan emin olmak için yıkadıktan sonra ekstra bir durulama döngüsü çalıştırın. Ayrıca yumuşatıcılardan ve kurutucu tabakalardan da kaçınmalısınız.

Eğer pişik olurlarsa, çinko oksit içeren bir bebek bezi kremi veya merhemi kullanın. Bu, kaka ve çiş ile derileri arasında bir bariyer görevi görür. Her değişimden sonra pasta kreması gibi kalın bir şekilde sürün. Ayrıca onlara her gün biraz bezsiz zaman vermek yardımcı olabilir. Bebek bezi döküntüsü 2 ila 3 gün içinde geçmezse veya kötüleşiyorsa doktorunuzu arayın.


Bebeğiniz 6 aydan küçükse, mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Hafif, uzun kollu gömlek, pantolon ve şapka gibi güneşten koruyucu giysiler giydirerek onları güneşe maruz kalmaktan koruyabilirsiniz. 6 aydan büyüklerse, SPF'si en az 30 olan az miktarda geniş spektrumlu, suya dayanıklı güneş kremi sürün. Tahriş etme olasılığı daha düşük olan titanyum dioksit veya çinko oksit içeren bir güneş kremi arayın. 


Nemlendiriciler  . Yenidoğanlarda kuru cilt bölgelerinin olması normaldir. Genellikle kendi başlarına iyileşirler. Koku ve boya içermeyen losyonlar kullanabilirsiniz. Ancak etiketi dikkatlice okuyun: "Kokusuz" ile "kokusuz" aynı şey değildir -- "kokusuz" etiketli ürünlerde yine de bebeğinizin cildini tahriş edebilecek bir koku olabilir.


Cilt koşullarına dikkat edin . Bebeğiniz yaklaşık bir aylık olduğunda, kafa derisinde bir miktar pullanma ve kızarıklık görebilirsiniz. Buna beşik kapağı denir. Yaygın bir döküntüdür ve yavaş yavaş kendi kendine geçer. Bebeğinizin saçını haftada birkaç kez hafif bir bebek şampuanı ile yıkayarak ondan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz. Doktorunuz sorun olmadığını söylüyorsa, kortizonlu bir krem de uygulayabilirsiniz.


Bebeğiniz büyüdükçe görebileceğiniz diğer bir cilt sorunu, cildin kaşınmasına ve iltihaplanmasına neden olan bir durum olan egzamadır. Alırlarsa, her zaman ılık suda yıkayın. Hafif, kokusuz bir temizleyiciyi cildinin geri kalanına nazikçe uygulayın (egzamalı bölgelerden kaçının), ancak ovalamayın ovalamayın. Banyoları sadece 5 ila 10 dakika sürmelidir. Çıkarır çıkarmaz nazikçe kurulayın, ancak nemli hissetmesi için cildinde biraz su bırakın. Ardından, normal nemlendiricilerini sürün, ancak losyon değil, krem veya merhem şeklinde olduğundan emin olun. Bu, egzama için en iyi tedavilerden biridir, çünkü bebeğin cildinin su kaybetmesini önlemeye yardımcı olur.




KAYNAKLAR

American Academy of Pediatrics: “To Bathe or Not to Bathe,” “Bathing & Skin Care,” “Cradle Cap.”

KidsHealth from Nemours: “Diaper Rash.”

American Academy of Dermatology: “Infant sun protection: How parents can keep their baby safe,” “Eczema friendly moisturizer: How to select,” “How to Use Moisturizer to Reduce Eczema Flares.”

Kaiser Permanente: “Taking Care of Your Baby After the First Few Weeks.”

International Journal of Dermatology: “Neonatal Skin Care: a concise review.”
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.