You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğin İlk Yılı: Bebekler Nasıl Gelişir?

Bebeğin İlk Yılı: Bebekler Nasıl Gelişir?

İnsta: @bebekkocu
Bebeğin İlk Yılı: Bebekler Nasıl Gelişir?
Annemiz sormuş;


Alıntı:4,5 aylık bebeğim oturamıyor, uzatılanı almıyor, dönemiyor, gelişim sorunu olabilir mi?


Çaresiz yenidoğandan aktif yürümeye başlayan çocuğa : Bebeğinizin bu inanılmaz dönüşümü geçirmesi sadece 12 kısa ay sürer. Bebekler şaşırtıcı bir hızla büyür ve değişir ve her ay yeni ve heyecan verici gelişmeler getirir.

Yeni anneler ve babalar genellikle bundan sonra ne bekleyeceklerini ve bebeklerinin gelişiminin hedefte olup olmadığını nasıl bileceklerini merak ederler. Bununla birlikte, gelişimsel dönüm noktalarına çok fazla odaklanmak yerine, bebeklerin hepsinin kendi hızlarında geliştiğini hatırlamak önemlidir. Bir bebeğin belirli bir gelişim aşamasına ulaşmasının normal olduğu zamanlar için oldukça geniş bir "pencere" vardır.



“Bebeğiniz bir dönüm noktasına daha erken ulaşırsa, diğerine daha geç ulaşabilir, çünkü diğer beceriyi mükemmelleştirmekle çok meşgul”

Bazı bebekler ilk kelimelerini sekiz ayda söylerken, diğerleri bir yıl sonrasına kadar konuşmazlar. Ve yürüyüş dokuz ila 18 ay arasında herhangi bir zamanda başlayabilir.

Bu tür varyasyonları göz önünde bulundurarak, bebeğinizin ilk yılın her üç aylık döneminde neler yapabileceğini burada bulabilirsiniz.







Bebek Gelişimi: Bir ila Üç Ay

Bu ilk gelişim aşamasında, bebeklerin bedenleri ve beyinleri dış dünyada yaşamayı öğreniyor. Doğum ile üç ay arasında bebeğiniz şunları yapmaya başlayabilir:

Gülümsemek. Erken, sadece kendilerine olacak. Ama üç ay içinde, sizin gülümsemelerinize karşılık olarak gülümseyecekler ve sizin de onlara gülümsemenizi sağlamaya çalışacaklar.

Karınları üzerindeyken başlarını ve göğsünü kaldırır.
Nesneleri  gözleriyle takip eder ve göz geçişini kademeli olarak azaltır .
Ellerini açıp kapar ve ellerini ağızlarına götürür.
Nesneleri elleriyle kavrar.
Sarkan nesnelere hızlıca kaydırır veya uzanır, ancak genellikle henüz onları alamayacaklardır.



Bebek Gelişimi: Dört ila Altı Ay

Bu aylarda bebekler, etraflarındaki dünyaya ulaşmayı ve onları manipüle etmeyi gerçekten öğreniyorlar. O harika aletlerin, ellerinin kullanımında ustalaşıyorlar. Ve seslerini keşfediyorlar. 4 ila 6 aylıkken bebeğiniz muhtemelen:

Önden arkaya veya arkadan öne yuvarlanır. Önden arkaya genellikle önce yapar.
Kulağa gerçek dil gibi gelebilecek sesler çıkarır
Kahkaha atar.
Nesnelere uzanır ve tutar (saçınıza dikkat edin) ve ellerinizle oyuncakları ve diğer nesneleri hareket ettir.
Destekle oturur ve harika bir baş kontrolüne sahip olur.


Bebek Gelişimi: Yedi ila Dokuz Ay

Bu yılın ikinci yarısında, küçük çocuğunuz hareket halinde bir bebek olur. Yuvarlanarak bir yere varabileceklerini öğrendikten sonra, önümüzdeki birkaç ayı nasıl ileri veya geri hareket edeceklerini bulmakla geçirecekler. 

Bu süre zarfında bebeğiniz şunları yapabilir:

kendilerini kollar ve bacaklarla karınları üzerinde sürükleme ve ayrıca eller ve dizler üzerinde standart emeklemeye başlar. Bazı bebekler asla emeklemez, doğrudan  yürümeye geçer.
Desteksiz oturur.
Adları gibi tanıdık kelimelere yanıt verir. Ayrıca kısaca durup size bakarak “Hayır” diyebilir ve “Anne” ve “Baba” diye gevezelik etmeye başlayabilirler.
Alkışlamayı öğrenir yapar.
Ayakta durma pozisyonuna geçmeyi öğrenir.



Bebek Gelişimi: 10 ila 12 Ay

Bebeğin ilk yılındaki son gelişim aşaması oldukça bir geçiş dönemidir. Artık bebek değiller ve daha çok yürümeye başlayan çocuk gibi görünüp davranabilirler . Ama onlar hala birçok yönden bir bebek. Şunları öğreniyorlar:

Kendini beslemeye başlar. Bu gelişim aşamasındaki bebekler "kıskaç kavrama" konusunda ustalaşırlar - yani O-şekilli tahıl gibi küçük nesneleri başparmak ve işaret parmakları arasında tutabilirler.
Mobilyaları tutarken gezinir veya ayakları üzerinde odanın içinde hareket eder.
Bir veya iki kelime söyler ve "Anne" ve "Baba" . Ortalama, ilk doğum gününe kadar konuşulan yaklaşık üç kelimedir, ancak bunun aralığı çok büyüktür.
Dikkatinizi çekmek için istedikleri nesneleri işaret eder.
Sizi kopyalayarak veya telefonda konuşuyormuş gibi yapmak gibi nesneleri doğru bir şekilde kullanarak “rol yapma oyununa” başlar.
İlk adımlarını atar. Bu genellikle bir yıl civarında olur, ancak büyük ölçüde değişebilir.






Bebeğinizin Gelişimi: Bir Çocuk Doktoruyla Ne Zaman Konuşulmalı?

Bebeğinizin büyüme ya da gelişimsel kilometre taşlarını karşılamadığını düşünüyorsanız,? 

Önce,  içgüdülerine güven. "Gerçekten bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız, o zaman doktorunuzla konuşun çünkü bir sorun varsa, elimizden geldiğince çabuk yakalamak istiyoruz." "Erken müdahale en iyisidir ve çocuğunuzu daha iyi tanıyorsunuz"

Ancak unutmayın ki, önemli olan bebeğinizin kendi başına ne zaman oturduğu veya ilk kelimelerini ne zaman söylediği değildir; gelişmelerinde ilerlemektedirler.  “İlerlemede zamana bakmayın ve çocuğunuzun değiştiğini ve büyüdüğünü görün” diyor. "Bu bir yarış değil. Çocuğunuz ilk kez yürüdüğünde veya 'da-da' dediğinde kimse üniversite başvurusunda bulunmayacak.”





Anneye cevap;

Gelişimsel basamaklar genel olarak yazılıyor. Diş çıkarma, yürüme, konuşma yani çok değişken zamanlarda olabiliyor. Burada yazılanlar genel olanlar, sizin gözünüzde bebeğinizde gelişme var mı yok mu önemli olan o ama elbette doktor muayenesinde size daha detaylı sorular soracak doktorunuz ve olasılıkları konuşacaktır. 

Bence sorun yok ama mutlaka doktorunuza bu konudan bahsedin.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.