You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizi Katı Gıdalara Nasıl Başlamalısınız?

Bebeğinizi Katı Gıdalara Nasıl Başlamalısınız?

Admin
Bebeğinizi Katı Gıdalara Nasıl Başlamalısınız?
Ağızlarını açarlar  ve yemeğinize uzanırlar. Katı maddelere başlamanın zamanı gelmiş olabilir mi?

Bebeğiniz 4-6 ay arasındaysa, başını dik tutabiliyorsa ve mama sandalyesine bağımsız olarak oturabiliyorsa, yemeyi denemeye hazır demektir. ( Emziriyorsanız , bebeğiniz 6 aylık olana kadar katı gıdaları kesmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Nedeni: onlara en iyi beslenmeyi sağlamak.)

Onları küçük bir kaşıkla beslemeye çalışırsanız ve yiyecek damlarsa, birkaç hafta sonra tekrar denemek isteyebilirsiniz. Bebekler ağızlarına bir şey konulduğunda dillerini dışarı iten bir refleksle doğarlar . Zamanla ortadan kalkar.






Önce Hangi Yiyecekler?

Çoğu bebek katı gıdanın ilk tadını bir kaşıktan alır. Katı düşündüğünüzde, ilk katı yiyeceklerin oldukça ince ve akıcı olduğunu fark etmeyebilirsiniz.

Birçok anne-baba, bebeklerine önce mısır gevreği (pirinç, yulaf veya arpa) vermeyi tercih eder. Demirle zenginleştirilmiş bir tahıl ürünü seçin çünkü gelişimlerinin bu aşamasında sağlıklı kalabilmeleri için demire ihtiyaçları vardır.

Bunu yapmak için, toz mısır gevreğinin bir kısmını anne sütü veya bebek maması ile karıştıracaksınız . Zamanla, daha kalın ve daha kalın şeyleri kaldırabildikleri için daha az sıvı ekleyebilirsiniz.

Hiçbir kural, bebeklerin başka herhangi bir yiyecek türünden önce mısır gevreği yemesi gerektiğini söylemez . Bazı doktorlar, püre haline getirilmiş sebzeleri ideal bir ilk yemek olarak önermektedir. Diğerleri püre meyvelerin iyi olduğunu söylüyor. Doktorunuzdan tavsiye isteyin ve herhangi bir alerjiniz veya olabilecek diğer endişeleriniz hakkında konuşun . Doktorunuzun tavsiyesi yoksa, seçiminiz hakkında sizi iyi hissettiren bir ilk yiyecek seçin.

Kısa bir süre içinde bebeğiniz birçok farklı yiyeceği deneyecek, böylece uzun süre hiçbir şeyi kaçırmazlar. Birkaç ay sonra bebeğiniz tahıllar, tahıllar, sebzeler, meyveler, et, balık , yumurta sarısı ve yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini yiyecektir .






Yemek Zamanını Özel Hale Getirin

Bebeğinize ilk lokmasını verdiğinizde, bebek büyüklüğünde bir kaşığı yarıya kadar doldurun. Bebeğinizi beslerken gülümseyip mırıldandığınızdan ve ne yaptığınızı anlattığınızdan emin olun , böylece katı yiyeceklerin tadını çıkarmaları gerektiğini bilirler. Heyecan verici bir maceraya dönüştürün!

Bebeğiniz çok açsa yeni tatlar ve kaşıkla beslenmek istemeyebilir. Açlıklarını hafifletmek için önce anne sütü veya bebek maması verin. Daha sonra onları katı yiyeceklerle beslemeye çalışın.

Ailenin geri kalanı yemek yerken onlara grubun bir parçası olduklarını hissettirmek için yemek vermek isteyebilirsiniz. Bonus: Diğer aile üyelerinin ısırıklar arasında durakladıklarını ve tok olduklarında durduklarını gördüklerinde iyi alışkanlıklar öğreneceklerdir.






Alerjilere Dikkat

Güvenliğiniz için bebeğinize her seferinde yalnızca bir yeni malzeme verin. Onlara tatmaları için her yeni yiyecek verdiğinizde, yeni bir yiyecek vermeden önce 3 ila 5 gün bekleyin. Bu şekilde, bebeğinizin kötü bir reaksiyonu varsa – kızarıklık , mide rahatsızlığı , gıda alerjisi – soruna hangi gıdanın neden olduğunu anlamak çok daha kolaydır.

Yeni yiyecekleri gündüzleri servis edin, böylece yedikten sonra herhangi bir reaksiyon olup olmadığını izleyebilirsiniz. Bu kurallar sadece ailesinde gıda alerjisi olanlar için değil tüm bebekler için geçerlidir .

Fıstık, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri gibi bebeklerin ve çocukların alerjisi olma olasılığı daha yüksek olan çeşitli yiyecekler vardır .

Geçmiş yıllarda doktorlar ebeveynlere bu yiyecekleri bebeklerden uzak tutmalarını söyledi, ancak yeni araştırmalar bu düşünceyi değiştirdi. Artık ebeveynler yumurta, yer fıstığı, ağaç kuruyemişleri , buğday, kabuklu deniz ürünleri ve en az 6 aylık bebekler için yaygın alerjen olan diğer yiyecekleri sunabilir.

Ailenizde bir gıda alerjisi varsa, bebeğinize alerjenik gıdaları tanıtma konusunda herhangi bir spesifik soru/endişeyi görüşmek için doktorunuzla görüşün.






Bebeğimi Ne Kadar Beslemeliyim?

İlk başta, bebeğinizin yemek istediği tek şey bir veya iki kaşık olabilir. Bu iyi. Kalorilerinin çoğunu hala anne sütünden veya bebek formülünden alacaklardır. Birkaç lokma katı yiyecek bile iyi bir uygulamadır. Unutmayın, şu anda katı gıda fikrine daha yeni alışıyorlar. İhtiyaç duydukları besinleri anne sütünden veya formül mamadan alıyorlar. 9 ila 12 aylık olduklarında, anne sütü veya formül mamaya ek olarak günde üç katı gıda öğünü yerler.

Dolu olduklarını nasıl anlayacaksınız? Yemeğe alıştıklarında, başlarını çevirecekler, kaşığı itecekler, yemek yerine yemekleriyle oynayacaklar, hatta tükürecekler. Bebekler çok nadiren fazla yemek yer. Size dolu olduklarını gösteriyorlarsa, onları bitirmeye zorlamayın.






Deneyebileceğiniz Atıştırmalık Yiyecekler

Bebeğiniz yiyecekleri parmaklarıyla kavrayıp ağzına götürebildiğinde, parmakla yiyecekleri deneyebilir. Ağızlarına koydukları her şeyin çok yumuşak ve küçük olduğundan emin olun. İyi seçenekler arasında küçük parçalar halinde çok olgun muz, iyi pişmiş patates, eriyen bebek krakerleri ve çözülmüş donmuş bezelye bulunur. Meyve veriyorsanız, önce kabuklarını soyun ve pişirin. Aksi takdirde bebekler boğulabilir.

Parçaların kırılması durumunda bebeklerin bütün simitleri, elmaları veya diğer sert yiyecekleri çiğnemesi çok tehlikelidir . Sert yiyecekleri özel bir ağ bebek maması tutucusuna yerleştirebilir ve kemiren bebeğiniz sert yiyeceklerin lezzetini ve dokusunu boğulma riski olmadan yaşayabilir.






Kaçınılması gereken yiyecekler

Bir bebeğe asla vermemeniz gereken bazı yiyecekler vardır.

İnek sütü. Anne sütü ve bebek mamasıyla, büyüyen bebekler için uygun vitamin, besin ve yağ karışımını içerir ve inek sütü içermez. Ayrıca 1 yaşından küçük bebekler inek sütünü tam olarak sindiremezler, bu da mide rahatsızlıklarına ve böbrek problemlerine neden olabilir . Peynir ve yoğurt gibi diğer süt ürünleri ara sıra atıştırmalık olarak kullanılabilir.


Bal. 1 yaşına kadar bal vermeyin . Bebeklerde botulizme neden olabilir .


Boğulma tehlikeleri. Bebekler yiyecekleri çiğneyemezler ve yuvarlak yiyecekler, sert yiyecekler veya kabuklu veya kılıflı yiyeceklerle boğulabilirler. Bebeğinize asla bütün üzümleri, elma dilimlerini, sosisli sandviç parçalarını, kuruyemişleri, patlamış mısırları veya meyveleri kabuğuyla birlikte vermeyin.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.