You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizin Gazını Çıkarmak

Bebeğinizin Gazını Çıkarmak

Genel müdür
Bebeğinizin Gazını Çıkarmak
Bir bebeği beslemenin önemli bir kısmı geğirmedir. Gaz çıkarma, bebeklerin beslenme sırasında yutmaya meyilli olduğu havanın bir kısmından kurtulmaya yardımcı olur . Sık sık gaz çıkarmamak ve çok fazla hava yutmak bebeğin tükürmesine veya huysuz veya gazlı görünmesine neden olabilir.


Bebeğinizin Gazını Nasıl Çıkarırsınız?

Bebeğinizin gazını çıkarırken, bebeğinizin sırtını tekrar tekrar hafifçe okşamak işe yarayacaktır. Okşarken elinizi kavrayın - bu, bebeğe düz bir avuçtan daha naziktir.

Bebeğiniz tükürdüğünde veya "ıslak geğirdiğinde"  bebeğinizin çenesinin altına veya omzunuza bir havlu veya önlük koymak isteyebilirsiniz.



Sizin ve bebeğiniz için rahat olan farklı gaz çıkarma pozisyonları deneyin. Birçok ebeveyn şu üç yöntemden birini kullanır:

Dik oturun ve bebeğinizi göğsünüze doğru tutun. Bebeği bir elinizle desteklerken bebeğinizin çenesi omzunuza yaslanmalıdır. Diğer elinizle bebeğinizin sırtını hafifçe sıvazlayın. Bunu yaparken bir sallanan sandalyede oturmak ve bebeğinizle hafifçe sallanmak da yardımcı olabilir.

Bebeğinizi oturur pozisyonda, kucağınızda veya dizinizin üzerinde tutun. Bebeğinizin çenesini avucunuzun içine alarak bir elinizle bebeğinizin göğsünü ve başını destekleyin. Elinizin topuğunu bebeğinizin göğsüne dayayın, ancak boğazından değil, bebeğinizin çenesini kavramaya dikkat edin. Bebeğinizin sırtını sıvazlamak için diğer elinizi kullanın.

Bebeğinizi kucağınıza karnının üzerine yatırın. Bebeğinizin başını destekleyin ve göğsünden daha yüksek olduğundan emin olun. Yavaşça bebeğinizin sırtını sıvazlayın.

Bebeğiniz beslenirken huysuz görünüyorsa seansı durdurun, bebeğinizin gazını çıkarın ve ardından tekrar beslemeye başlayın. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız her 2 ila 3 ons'ta (60 ila 90 mililitre) ve emziriyorsanız her meme değiştirdiğinizde gazını çıkarmayı deneyin .



Aşağıdaki durumlarda bebeğinizi biberonla besleme sırasında her ons veya emzirme sırasında her 5 dakikada bir gazını çıkarmayı deneyin:
  • gazlı olma eğilimindedir
  • çok tükürür
  • gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
  • besleme sırasında telaşlı görünüyor
Bebeğiniz birkaç dakika sonra geğirmezse, bebeğin pozisyonunu değiştirin ve tekrar beslemeden önce birkaç dakika daha geğirmeyi deneyin. Besleme süresi bittiğinde daima bebeğinizin gazını çıkarın.

Sütün geri gelmesini önlemeye yardımcı olmak için, beslendikten sonra bebeğinizi 10 ila 15 dakika veya bebeğiniz tükürürse veya GÖRH varsa daha uzun süre dik tutun. Ancak bebeğiniz bazen tükürürse endişelenmeyin. 

Bazen bebeğiniz gaz nedeniyle uyanabilir. Bebeğinizi geğirmek için almak onu tekrar uyutabilir. Bebeğiniz büyüdükçe, bebeğiniz her beslenme sırasında veya sonrasında geğirmiyorsa endişelenmeyin. Genellikle bebeğinizin fazla hava yutmadan yemek yemeyi öğrendiği anlamına gelir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.