You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizin Gece Boyunca Uyuması; Uyku eğitimi

Bebeğinizin Gece Boyunca Uyuması; Uyku eğitimi

Admin
Bebeğinizin Gece Boyunca Uyuması; Uyku eğitimi
Sizin kalp Bebeğinizin uyku izlerken sevgiyle şişebilir. Çok tatlı ve masum görünüyorlar. 

Uyku rutininin hangi bölümlerinin elinizde olduğunu ve hangilerinin olmadığını anlayarak stresinizi azaltabilir ve bebeğinizin uyku programını  oluşturmaya daha iyi hazırlanabilirsiniz .


Bebeğinizin Uyku İhtiyaçlarını Anlayın

İlk 2 ay boyunca, yenidoğan bebeğinizin yeme ihtiyacı, uyku ihtiyacını geçersiz kılar. 

Bebeğiniz günde 10 ila 18 saat, bazen bir seferde 3 ila 4 saat uyuyabilir. Ama bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı bilmezler. Bu yüzden saatin kaç olduğuna bakmadan uyurlar. 

3 ila 6 ay arasında birçok bebek 6 saate kadar uyuyabilir. Ama tam da bebeğinizin güzel bir rutine girdiğini düşündüğünüzde -- genellikle 6 ila 9 ay arasında -- normal gelişim evreleri bazı şeyleri alt üst edebilir. Örneğin, bebeğiniz yatma zamanını yalnız kalmakla ilişkilendirmeye başladığında , sizi etrafta tutmak için ağlamaya başlayabilir.



Bir Uyku Zamanı Rutini Belirleyin

7 ay ile 36 ay arasında bebekleri olan 405 anne üzerinde yapılan bir araştırma, gece yatma rutinini takip eden bebeklerin daha kolay uyuduklarını, daha iyi uyuduklarını ve gecenin ortasında daha az ağladıklarını gösterdi.

Bazı ebeveynler, bebeklerinin uyku rutinine 6-8 haftalıkken başlar. Bebeğinizin rutini, düzenli yatma aktivitelerinin herhangi bir kombinasyonu olabilir. 


Başarının anahtarları:

Gündüzleri aktif, akşamları sessiz oyunlar oynayın. Bu, bebeğinizin yatmadan hemen önce çok heyecanlanmasını engeller, ancak onları günlük aktivitelerden yorar.

Aktiviteleri her gece aynı ve aynı sırada tutun.

Özellikle rutinin sonuna doğru her aktiviteyi sakin ve huzurlu hale getirin.

Birçok bebek yatmadan hemen önce banyo yapmaktan hoşlanır ve bu onları sakinleştirir.

Bebeğinizin en sevdiği aktiviteyi en sona saklayın ve yatak odasında yapın. Bu, yatma zamanını sabırsızlıkla beklemelerine ve uyku alanlarını yapmayı sevdikleri şeylerle ilişkilendirmelerine yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin yatak odasındaki gece koşullarını tutarlı hale getirin. Gece yarısı uyanırlarsa, odadaki sesler ve ışıklar uyudukları zamankiyle aynı olmalıdır. Bebeğinizi gece beslemeniz veya değiştirmeniz gerekiyorsa, ışıkları düşük tutun ve konuşmayı minimumda tutun. Çok fazla uyarılma, tekrar yerleşmelerini zorlaştırabilir.



Uyuyan Bebeğinizi Yatağa Koy

Bebeğiniz 6 ila 12 haftalıkken başlayarak, uykulu olana kadar onu yatıştırın. Uykunun eşiğine geldiklerinde, onları yere bırakın ve kendi başlarına sürüklenmelerine izin verin. Kollarınızda tamamen uykuya dalmasını beklemeyin; bu, daha sonraki yaşamlarında kurtulmak için bir mücadele haline gelebilecek bir davranış olabilir.

Bu rutin, bebeğinize uyumak için kendilerini sakinleştirmeyi öğretecek ve gece her uyandıklarında onu sallamanız veya kucaklamanız gerekmeyecek.


Önce Güvenlik: Daha Düşük ABÖS Riski

İster gece ister gündüz olsun, bebeğinizi her uykuya yatırdığınızda, Amerikan Pediatri Akademisi, ABÖS (ani bebek ölümü sendromu) olasılığını azaltmak için aşağıdakileri yapmanızı önerir:
  • Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırın.
  • Daima sağlam bir uyku yüzeyi kullanın. Araba koltukları ve diğer oturma cihazları rutin uyku için önerilmez.
  • Bebek araba koltuğunda veya salıncakta uyuya kalırsa, onları çıkarmaya çalışın ve düz bir yüzeye koyun.
  • Bebeğiniz sizinle aynı odada uyumalı, ancak sizinle aynı yatakta olmamalıdır.
  • Yumuşak nesneleri veya gevşek yatakları beşikten uzak tutun. Buna yastıklar, battaniyeler, doldurulmuş hayvanlar ve tampon yastıkları dahildir.
  • SIDS'i önlediğini iddia eden cihazlara güvenmeyin.
  • Takoz ve pozisyoner kullanmayın.
  • Bebeğinizin başını örtmekten veya aşırı ısınmaktan kaçının.
  • Bebeğinizin önerilen tüm aşıları yaptırdığından emin olun.
  • Onlarla biraz ten tene temas süresi edinin.
  • Bebeğinize her gün gözetim altında, uyanık karın zamanı verin.
  • Sigara içmeyin.
  • Bebeğinizi emzirin .
  • Yorgunsanız, uyuya kalmanız ihtimaline karşı koltukta veya kanepede emzirmeyin.
  • Hamileyseniz, düzenli doğum öncesi bakım alın.


Bırakın Bebeğiniz Ağlasın - Yapmalısınız mı, Yapmamalısınız mı?

Ağlayan bir uyku eğitimi türü, "Aşamalı İzleme" veya "Kademeli Yok Olma" olarak da bilinen iyi bilinen Ferber Metodu'dur. Amaç, bebeğinize kendi başına nasıl uyuyacağını öğretmek ve gece uyanırsa kendini tekrar uyutmaktır. Boston Çocuk Hastanesi Pediatrik Uyku Bozuklukları Merkezi müdürü MD Richard Ferber bu yöntemi geliştirdi. Ebeveynlere, bebekleri en az 5 veya 6 aylık olana kadar bu eğitime başlamamalarını tavsiye ediyor. İşte nasıl yapıldığına dair bir genel bakış:

Bebeğinizi beşiğine koyun - uykulu ama uyanık. Yatma vakti rutinlerini bitirdikten sonra odadan çıkın.

Eğer bebek ağlarsa kontrolden önce birkaç dakika bekleyin. Beklediğiniz süre size ve bebeğinize bağlıdır. 1 ile 5 dakika arasında bir yerde beklemeye başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin odasına tekrar girdiğinizde onları teselli etmeye çalışın. Ama çıkarken hala ağlıyor olsalar bile onları almayın ve 2 veya 3 dakikadan fazla kalmayın. 

Yüzünüzü görmek, bebeğinizin yakınınızda olduğundan emin olmak için yeterli olacaktır, böylece sonunda kendi kendine uykuya dalabilir.

Ağlamaya devam ederse, tekrar kontrol etmek için bekleme sürenizi kademeli olarak artırın. Örneğin, ilk seferde 3 dakika beklerseniz, ikinci seferde 5 dakika, daha sonra her defasında 10 dakika bekleyin.

Ertesi gece, ilk seferde 5 dakika, ikinci seferde 10 dakika ve her seferinde 12 dakika bekleyin.

Bu yöntemi benimsemek ilk birkaç gece zor olabilir. Ancak muhtemelen 3. veya 4. güne kadar bebeğinizin uyku düzeninde iyileşme göreceksiniz. Çoğu ebeveyn bir hafta içinde bir iyileşme görür.

İpucu: Ferber Metodu'nu denemek istiyorsanız, uyku eğitiminin ilk gecesinden önce iyice dinlenmiş olduğunuzdan emin olun. Özellikle ilk gecelerde bebeğinizin ağlamasını dinleyerek, saatinizi kontrol ederek, odasına girip çıkarken çok zaman harcarsınız.

Bebeğiniz ağladığında ondan uzak durmak sizin için zorsa, bu yöntemle gitmek en iyi seçim olmayabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, ebeveynler ilk bir veya iki geceyi atlatsalar bile, genellikle bu şekilde uykuyu zorlamanın çok stresli olduğunu düşünüyorlar. Birçok ebeveyn, bebeklerini ağlamayı bırakacak ve sonunda kendi başlarına uykuya dalacak kadar uzun süre veya tutarlı bir şekilde görmezden gelemedi.
Son Düzenleme: 05-11-2021, Saat: 23:35, Düzenleyen: Hemşire.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.