You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizin Histerik Bir Şekilde Ağlayarak Uyanmasının 5 Nedeni

Bebeğinizin Histerik Bir Şekilde Ağlayarak Uyanmasının 5 Nedeni

İnsta: @bebekkocu
Bebeğinizin Histerik Bir Şekilde Ağlayarak Uyanmasının 5 Nedeni
Bu normal mi? 

Son birkaç gündür bebeğiniz aniden ağlayarak uyanıyor. Gecede bir ya da iki kez bacaklarını sallıyor ve ciğerlerini çığlık atarak dışarı atıyor. Sallamak ve beslemek birkaç kez işe yaramış gibi görünüyor, ancak bu alışkanlıklara çok fazla güveneceğinden korkuyorsunuz.

Kalbini kırıyor, en çok ihtiyacı olduğu anda onu teselli edememek.


Bebeğinizin histerik bir şekilde ağlayarak uyanmasının 5 nedeni

Hepimizin anladığı gibi, net bir yol veya herkese uyan tek bir yöntem bu sorunları çözemez. Aynı anne babadan aynı gün doğmuş olsalar bile her bebek farklıdır ( güven bana, biliyorum! ).

Çözüm bulmak daha sonra teorileri test ettiğimiz ve bir tekniğin işe yarayıp yaramadığını gördüğümüz bir deney haline gelir. Diğer zamanlarda, bu aşama geçene kadar elimizden gelenin en iyisini yapabileceğimiz bir bekleme oyunudur.

Her zaman olduğu gibi, başlamak için ilk yer bebeğinizin çocuk doktorudur. Küçük çocuğunuz hakkında bildiklerine göre uyarlanmış profesyonel tavsiyelerde bulunabilecektir. Endişelenmek için en ufak bir nedenim olduğunda bile, rehberlik için çocuk doktorunuza gidin



1. Uyku döngüleri

Bebekler ve yetişkinler, hepimiz gece boyunca uyanıyoruz. Bu döngüler sırasında hafif bir dinlenme durumuna gireriz, ancak genellikle hemen uykuya dalabilir.

Ancak kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenememiş bebekler bunu yapmak için mücadele ederler. Bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olmak için uyku yardımcıları ne kadar etkili olursa olsun, Besleme, sallanma , birlikte uyuma veya tutma gibi uyku yardımcıları, kendi başına uyuyamayacağı anlamına gelir.

Yapılması gerekenler: Uykuya dalmasına yardımcı olması için uyku yardımcılarına daha az güvenin ve bunun yerine onu kendi kendini sakinleştirmeye teşvik edin. Bebeğiniz gecenin bir yarısı histerik bir şekilde ağlayarak uyanırsa, kendini tekrar nasıl uyutacağını bilir.

Kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmek, gece gündüz daha dinlenmiş hissetmesine yardımcı olacak ve bu da yalnızca daha kaliteli uykuya yol açacaktır.



2. Ayrılık kaygısı


Bebeğinizin ulaşacağı en sağlıklı dönüm noktalarından biri ayrılık kaygısıdır . Başa çıkması zor olduğu kadar, ayrılık kaygısı, sizden ayrı bir kendine dair bir his geliştirdiğinin bir işaretidir. (Önceden her şeyin bir ve aynı olduğunu düşünmüştü.)

Ama onun senden ayrı olduğu ve senin de gidebileceğin fikri korkutucu gelebilir.

Ve herkesin bildiği gibi, gecenin bir yarısında uyanmak kafa karıştırıcı olabilir. Geçmişte, kendini iyi bir şekilde tekrar uykuya koyabilmiş olabilir, ama şimdi senin orada olmaman konusunda endişeli hissediyor… oda karanlıkken, daha az değil.


Yapılması gerekenler: Nesne kalıcılığını destekleyen oyunlar oynayın. Bir şeyi veya birini göremediği için orada olmadıkları anlamına gelmediğini öğrenecek. En popüler oyun? Peek-a-boo (ceee oyunu), elbette.

Ayrıca bir gece lambası da takabilirsiniz ( bu, ebeveynler arasında popülerdir ) veya perdeleri biraz geri çekebilirsiniz. Bu şekilde, geceleri hareket ettiğinde oda tamamen karanlık olmaz.




3. Yeni kilometre taşları

Oturmak, emeklemek, yürümek… tüm bu heyecan verici yeni beceriler ve kilometre taşları, bebeğinizin gece uykusuna zarar verebilir. Örneğin, kendini beşikte yukarı çekmeyi öğrenmek, nasıl tekrar oturacağını bilmediği için onu perişan edebilir.

Ama diğer zamanlarda, beyninde inanılmaz bir hızla yeni kilometre taşları oluyor ve uykuyu çok daha az dinlendirici hale getiriyor. Heyecanlı bir günün ardından uyuduğunuz zamanları düşünün - uykuya dalmak sizin için ekstra fitne olmuş olabilir.

Aynı şey bebeğiniz için de geçerlidir. Öğrendiği tüm heyecan verici yeni dersler ya zihninde oynuyor ya da gecenin bir yarısı onu pratik yapmaya zorluyor.

Yapılması gerekenler: Bazen bu kilometre taşlarını geçene kadar beklememiz gerekir. Örneğin, kendini beşiğine çekebilir, ancak kendini geri alamadığı için ağlayabilir. Her uyandığında, kendi başına yapmayı öğrendiğinde bunun kısa sürede geçeceğini bilerek, sadece geri inmesine yardım etmeniz gerekecek.


4. Hastalık veya enfeksiyondan kaynaklanan rahatsızlık

Bebekler, yeni çıkan dişlerden olası enfeksiyonlara kadar bazı zor zamanlardan geçerler. Ve ne yazık ki, hemen dışarı çıkıp onları neyin rahatsız ettiğini tam olarak bize bildiremezler, bu yüzden bu sorunların belirtilerini aramak bize kalmış.

Bu yaştaki bebekler için yaygın rahatsızlıklar diş çıkarma ve enfeksiyonlardır. Her ikisini de gözden kaçırmak kolaydır ve en dinlenmiş bebeği bile bozabilir. Diğer zamanlarda, bebeğiniz sadece soğuk algınlığı veya öksürük ile aşağı gelebilir ve bu da örneğin burnundan nefes almayı çok daha zor hale getirebilir.

Ne yapmalı: Bebeklerimin diş çıkardığından şüphelendiğimde , çocuk doktorları yatmadan bir saat önce ağrı kesici vermemi önerdi. Bu, diş etlerini yatıştırdı ve biraz daha iyi uyumalarını sağladı. İlk dozdan yeterli saat geçmişse, ilacı gecenin bir yarısı tekrar verdim.

Soğuk algınlığı için, bebeğinizin geçişlerini temizlemeye yardımcı olması için bir burun emme kullanabilirsiniz . Rahatsızlığı devam ederse, kulak enfeksiyonu veya başka komplikasyonları olup olmadığını görmek için onu çocuk doktoruna götürün. Bunların uyuması zor olabilir ve en derin uykuyu bile bozacak kadar rahatsız edicidir.



5. Açlık

Bebeğiniz yenidoğan aşamasını geçmiş ve bir yeme düzenine yerleşmiş olabilir, ancak bu onun açlıktan uyanmadığı anlamına gelmez. Büyüdükçe ihtiyaçları değişebilir ve dalgalanabilir. Bir gün süt içmeyi reddediyor , ertesi gün ise doyamıyor.

Daha fazla süte ihtiyacı olursa, ancak gün içinde yeterince içmediyse, gecenin ortasında açlıktan uyanabilir.

Yapılması gerekenler: Yakın zamanda onu gece beslemesinden ayırdıysanız , gün içinde süt alımını tamamlamayı unutmayın. Ya da belki katı gıdalarla tanıştınız ve onun o kadar fazla süte ihtiyacı olmayacağını düşündünüz. Bunun yerine, aynı miktarda süt vermenin geceleri daha iyi uyumasına yardımcı olup olmadığına bakın.

Onu beslerken uykuya dalmadığından emin olun (zor, biliyorum, özellikle gecenin ortasında). Onu yatırdığınızda hala uyanık olmalı, böylece kendi başına uyumayı öğrenebilsin.






Çözüm

Bebeğiniz histerik bir şekilde ağlayarak uyandığında ne yapacağınızı bilememek çok yorucu. Ve evet, bazen yapabileceğin tek şey, rahatsızlığı boyunca ona sarılmaktır.

Ama yine de neden ağlayarak uyandığını tam olarak belirleyebilirsiniz. Belki de ayrılık kaygısı geliştiriyor ve sizden ayrı olma hissinden hoşlanmıyor. Farklı kilometre taşları, ne kadar normal ve hatta ulaşılması heyecan verici olursa olsun, uykusunu bozabilir.

Açlıktan uyanmak gibi diş çıkarma ve kulak enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar da yaygın suçlulardır. Ve son olarak, kendini uykuya geri döndürememesi, uykusunda ağlamasına neden olan şey olabilir.

Gerçek nedeni belirleyebiliyor olsanız da, bu aşamanın geçmesini beklemeniz gerekip gerekmediğini de, iyi bir iş çıkardığınızdan emin olabilirsiniz. Bebeğiniz gecenin bir yarısında histerik bir şekilde ağlayarak uyansa bile.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.