You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizin Kabızlığı İçin En İyi Çözümler

Bebeğinizin Kabızlığı İçin En İyi Çözümler

İnsta: @bebekkocu
Bebeğinizin Kabızlığı İçin En İyi Çözümler
Annemiz sormuş;


Alıntı:Hem mama hem meme alan 1 aylık bebeğim kabız oldu ne yapabilirim?


Bebeklerde kabızlık

Eğer bir ebeveynseniz, muhtemelen bebeğinizin her gülüşünü, hıçkırıklarını ve ağlamasını izliyorsunuz ve onların iyiliği hakkında ipuçları arıyorsunuz. Yine de bir sorunun bazı belirtilerini tespit etmek biraz daha zor olabilir.

Örneğin bağırsak hareketleri bebeğinizin yaşamı boyunca çok değişecektir. Zaman zaman bu değişiklikler bebeğinizin kabız olduğuna dair bir işaret verebilir.







Kabızlık belirtileri

Sadece anne sütü tüketen bir bebek her gün bağırsak hareketi yapmayabilir . Çoğu zaman, neredeyse tüm besinler emilir. Bu çok yaygın. Aslında sadece anne sütü alan bebekler neredeyse hiç kabız olmazlar.

Öte yandan, mamayla beslenen bebeklerde günde üç veya dört bağırsak hareketi veya birkaç günde bir bağırsak hareketi olabilir.

Yine de, sağlıklı bebeklerde normal bağırsak hareketi kalıpları büyük ölçüde değişir ve sütün türünden, katı gıdaların verilip verilmediğinden ve hangi belirli gıdaların tüketildiğinden büyük ölçüde etkilenir.

Olası kabızlık belirtilerini anlamak, potansiyel bir sorunu büyük bir sorun haline gelmeden önce tespit etmenize yardımcı olabilir.



Seyrek bağırsak hareketleri

Bir çocuğun her gün sahip olduğu bağırsak hareketlerinin sayısı, özellikle siz onu yeni yiyeceklerle tanıştırırken dalgalanacaktır. Çocuğunuz birkaç günden fazla bağırsak hareketi yapmazsa ve ardından sert bir dışkı çıkarsa, kabızlık yaşıyor olabilir.

Kabızlık sadece bağırsak hareketlerinin sıklığıyla değil, aynı zamanda kıvamlarıyla da tanımlanır (yani, serttirler).



Çocuğunuz bağırsak hareketi yaparken ıkınıyorsa, bu kabızlık belirtisi olabilir. Kabız olan bebekler genellikle çok sert, kil benzeri dışkı üretirler.

Sert dışkıları geçmek zor olabilir, bu nedenle atıkları geçmek için normalden daha fazla itebilir veya zorlayabilirler. Ayrıca bağırsak hareketi yaparken telaşlı olabilir ve ağlayabilirler.



Dışkıda kan

Çocuğunuzun dışkısında parlak kırmızı kan çizgileri fark ederseniz, bu muhtemelen çocuğunuzun bağırsak hareketi yapmak için çok zorladığının bir işaretidir. Sert bir dışkıyı itmek, zorlamak veya geçmek, anal duvarların etrafında küçük yırtılmalara neden olabilir ve bu da dışkıda kanla sonuçlanabilir.


sıkı göbek

Gergin bir karın kabızlık belirtisi olabilir. Kabızlığın neden olduğu şişkinlik ve basınç, çocuğunuzun midesinin dolu veya sert hissetmesine neden olabilir.



yemek yemeyi reddetmek

Bebeğiniz kabız olursa çabuk doygunluk hissedebilir. Ayrıca artan rahatsızlık nedeniyle yemek yemeyi reddedebilirler.







Bebeğinizin kabızlığı için çareler

Kabızlık belirtileri fark ederseniz, bebeğinizi rahatlatmak için birkaç strateji deneyebilirsiniz. Bunlar şunları içerir:


sütü değiştir

Bebeğiniz emziriliyorsa, diyetinizi ayarlamayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz yediğiniz bir şeye karşı hassas olabilir ve bu durum kabızlığa neden olabilir, ancak bu nadirdir.

Biberonla beslenen bebekler, en azından kabızlık geçene kadar farklı bir mama türünden yararlanabilir. Bazı bileşenlere karşı hassasiyet kabızlığa neden olabilir.



Katı gıdalar kullanın

Bazı katı gıdalar kabızlığa neden olabilir, ancak diğerleri de kabızlığı iyileştirebilir. Bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye yeni başladıysanız, birkaç yüksek lifli gıda eklemeyi deneyin , örneğin:
  • Brokoli
  • armutlar
  • kuru erik
  • şeftaliler
  • kabuksuz elmalar
Rafine tahıl veya şişirilmiş pirinç yerine arpa, yulaf veya kinoa gibi pişmiş tahıllar sunun. Tam tahıllı ekmekler, krakerler ve kepekli tahıllar da kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilecek dışkıya çok fazla hacim katar.



sıvıları artır

Düzenli bağırsak hareketleri için uygun hidrasyon şarttır. Su ve süt, bebeğinizi nemli tutmak için harikadır.

6 aydan büyük bebekler için ara sıra kuru erik veya armut suyu çocuğunuzun kolon kasılmalarını hızlandırmaya yardımcı olabilir ve bu da bebeğinizin daha hızlı bağırsak hareketi yapmasına yardımcı olabilir.

Meyve suyu bebeğinizin damak tadı için çok tatlı veya keskin ise, bir bardak suyla seyreltmeyi deneyin. 6 aydan küçük bebeğinize anne sütü veya formül mama dışında herhangi bir şey vermeden önce doktorunuzla konuşun.



Egzersizi teşvik edin

Hareket, sindirimi hızlandırır, bu da vücuttaki şeyleri daha hızlı hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuz henüz yürümüyorsa, bacak bisikletleri yardımcı olabilir.



Masaj

Nazik mide ve alt karın masajları, bağırsakları bağırsak hareketini geçirmeye teşvik edebilir. Çocuğunuzun bağırsak hareketi olana kadar gün boyunca birkaç masaj yapın.






Bu değişiklikler işe yaramadığında

Çocuğunuzun diyetindeki (veya kendi diyetinizdeki) bazı şeyleri değiştirmek neredeyse kesinlikle yardımcı olacaktır, ancak olmazsa, kullanabileceğiniz başka teknikler de vardır.

Bu tekniklerin birçoğunu evde yapabilirsiniz ancak daha önce kullanmadıysanız doktorunuza danışmalısınız. Size özel talimatlar sunmak isteyeceklerdir.

Bu teknikler şunları içerir:

gliserin fitil

Bebeğiniz daha önce sert bir dışkıdan sonra anal yırtılma belirtileri (dışkıda parlak kırmızı kan) varsa,gliserin fitili bazen bağırsak hareketini vücuttan çıkarmak için yardımcı olabilir.

Bu fitiller evde kullanılabilir. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse paket üzerindeki talimatları izleyin veya çocuğunuz 2 yaşından küçükse kullanmadan önce doktorunuza danışın.






Çocuk doktorunuzla konuşun

Herhangi bir noktada kafanız karışırsa veya endişelenirseniz, çocuğunuzun çocuk doktorunu aramaktan çekinmeyin. Hemen hemen her durumda, çocuğunuzun kabızlığı kendi kendine veya bir veya iki doğal tedavi ile geçecektir.

Bu stratejiler işe yaramazsa, doktorunuzdan tavsiye veya öneri istemek yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca tıbbi tedavi gerektirebilecek daha büyük bir sorunun göstergesi olabilecek diğer belirti ve semptomları (ateş gibi) tespit etmenize yardımcı olabilir.






Anneye cevap;

Yazdıklarım genele hitap etsin diye daha büyük çocuklar için de yazdım. Bebeğiniz bir aylık ve sorun muhtemelen mamada. Mama değişimi doktorunuz ile konuşularak yapılabilir. Su zaten veremezsiniz. Masaja devam.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.