You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizin Uyumamasının 11 Nedeni

Bebeğinizin Uyumamasının 11 Nedeni

İnsta: @bebekkocu
Bebeğinizin Uyumamasının 11 Nedeni
Uyku. Evinizdeki hiç kimse, özellikle ilk birkaç ayda, muhtemelen çok fazla uyumuyordur. Ve küçük çocuğunuz gece boyunca uyuduğunda bile , zaman zaman bebek uyku sorunları ortaya çıkabilir.

Kısacası, gece kesintileriyle uğraşmak genellikle yeni ebeveynliğin bir parçasıdır.

Bir bebeğin uyumamasıyla ilgili sorunların çoğu, hastalık, diş çıkarma, gelişimsel dönüm noktaları veya rutindeki değişiklikler gibi geçici şeylerden kaynaklanır - bu nedenle ara sıra uyku düzensizliği muhtemelen endişelenecek bir şey değildir.

Yine de, bebeğinizin (ve sizin!) ihtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi almasını zorlaştıran kalıcı uyku sorunları daha büyük bir sorunun işareti olabilir.

Bazı bebekler, özellikle daha büyük olanlar, yatmadan önce veya gecenin bir yarısı uyandıklarında sallanmak veya uyumak için beslenmek gibi, sevdikleri ve bekledikleri uyku alışkanlıklarını kırmada zorlanabilirler . 



Bu nedenle bebeğinizin uyumamasının olası nedenlerini bilmek faydalı olacaktır. İşte ilk yıl boyunca her aşamada en yaygın bebek uyku sorunlarından bazıları ve huzursuz küçük çocuğunuzun uyumasına yardımcı olacak çözümler.






Uyku sorunları: 0 ila 3 aylık

Yenidoğan aşamasında, bebekler hala düzenli bir uyku düzenine uyum sağlıyorlar.

Yenidoğanlar genellikle 24 saatlik bir süre içinde yaklaşık 14 ila 17 saat uyurlar  ve hem gündüz hem de gece sık sık beslenmek için uyanırlar.

1 ve 2 aylık bir bebek, günde 14 ila 17 saat arasında aynı miktarda uyku almalı, birkaç kestirme boyunca sekiz ila dokuz saatlik gece uykusu ve yedi ila dokuz saatlik gündüz uykusuna bölünmelidir . 3 aylık bir bebeğin 24 saatlik bir süre içinde 14 ila 16 saat uykuya ihtiyacı vardır.

Bu kadar ertelemeye rağmen, bebeğiniz o kadar fazla uyumuyormuş gibi hissedebilir . Çok küçük bebekler, kısmen çok sık yemek yemeleri gerektiğinden, genellikle kısa, kısa, şekerleme benzeri hamlelerle uyurlar.

Bu nedenle, tatlı bezelyeniz uykuya dalmakla uyanmak arasında sürekli gidip geliyorsa, orada bekleyin. Şu anda tamamen normal ve yakında değişmeye başlayacak.

Bununla birlikte, yenidoğanların uykuyu zorlaştırabilecek bazı zorluklar var. Bu yaşta, en yaygın sorunlardan ikisi:


Geri uyumaya direnmek

Neye benziyor: Bebeğiniz sırt üstü yatıp uyuduğunda huzursuz oluyor ya da sakinleşmiyor. Bebekler aslında karınları üzerinde uyurken kendilerini daha güvende hissederler , ancak bu uyku pozisyonu ani bebek ölümü sendromu (SIDS) insidansının çok daha yüksek olmasıyla bağlantılıdır. Bu nedenle uzmanlar, bebeğinizi her zaman sırtüstü yatırmanızı önerir.

Nasıl çözülür:  Bebeğiniz sırt üstü yatmıyorsa, olası fiziksel açıklamaları kontrol etmek isteyebilecek çocuk doktorunuzla konuşun. Çok daha büyük olasılıkla, bebeğinizin sırtında güvende hissetmemesidir. Durum buysa,  bebeğinizi kundaklamak ve yatmadan önce ona emzik vermek de dahil olmak üzere, tekrar uyumayı teşvik etmek için deneyebileceğiniz birkaç numara vardır. Sadece uyku pozisyonerini atlayın ve tutarlı bir rutine bağlı kalın. Zamanla bebeğiniz sırt üstü yatmaya alışacaktır.



Karıştırıyor gündüz ve gece

Nasıl görünüyor:  Bebeğiniz bütün gün uyuyor ama sonra bütün gece ayakta kalıyor.

Nasıl çözülür:  Yeni doğan bebeğinizin gece davranışları, dışarıdaki hayata uyum sağladıkça kendilerini düzeltmelidir, ancak bebeğin gündüz ve geceyi ayırt etmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.  gündüz ve gece arasındaki farklar (bebek uyurken odasını karanlık tutmak ve gece beslenmeleri sırasında televizyonu açmaktan kaçınmak gibi).





Bebeğin Uyumasına Yardımcı Olacak Adımlar

Gece geç saatlerde sık beslenme nedeniyle huzursuz uyku

Neye benziyor:  2 ila 3 aylık bebeklerin çoğu, özellikle anne sütüyle beslenenler, gece boyunca en az bir veya iki kez karınlarını doldurmaya ihtiyaç duyarlar. Öte yandan, gece yarısı yemek için her iki saatte bir uyanmak, bu noktada genellikle çok fazla iyi bir şeydir - ve çoğu bebek için gerekli değildir.

Bununla ilgili yapılması gerekenler: İlk olarak, bebeğinizin gece boyunca ne sıklıkla yemek yemesi gerektiği konusunda çocuğunuzun çocuk doktoru ile konuşun. Gece beslemelerini kesmeye devam ederseniz, her iki ila üç saatte bir besleme sunarak bebeğin gün boyunca yeterince yediğinden emin olun. Ardından, gece beslemeleri arasındaki süreyi yavaşça uzatmaya çalışın.








Uyku sorunları: 4 ila 5 aylık

4 aylıkken, bebeğiniz günde yaklaşık 12 ila 16 saat, gündüzleri toplam üç ila altı saatlik iki veya üç şekerleme ve ardından geceleri dokuz ila 11 saat arası uyuyor olmalıdır.

5 aylık bebek kaç saat uyumalı ? Bu günlerde, geceleri 10 ila 11 saat arası uyku normaldir. Bebeğiniz ayrıca gün boyunca iki ila üç şekerleme yapmalıdır.



uyku gerilemesi

Nasıl görünüyor: 4 aylıkken, önceden uykulu olan bebeğiniz,  yatma zamanı dışında her şeye hazır olabilir. Uyku regresyonuna hoş geldiniz  - uyku radarında birçok bebeğin yaklaşık 4 ay arasında, daha sonra genellikle 6 ay, 8 ila 10 ay ve 12 ayda (herhangi bir zamanda olabilir) yaşadığı tamamen normal bir durum.

Bu neden şu anda oluyor? 4 aylık uyku gerilemesi , tipik olarak, küçük çocuğunuz etrafındaki dünyaya gerçekten uyanmaya başladığında ortaya çıkar. Oynamak ve görmek için tüm bu büyüleyici yeni şeyler ve karşılaşacak insanlarla, hayat bu aşamada uyuyarak zaman harcamak için çok eğlenceli.

Uyku regresyonunu “teşhis etmenin” resmi bir yolu yoktur - ancak bununla uğraşırken bunu bileceksiniz. Bebeğiniz tahmin edilebileceği gibi daha uzun süreler için bir uyku düzeni geliştirmeye başladıysa, ancak aniden uykuyla savaşıyorsa veya çok daha sık uyanıyorsa, muhtemelen elinizde uyku gerilemesi vardır.

Nasıl çözülür: Banyo, besleme, hikaye, ninniler ve kucaklaşmalar gibi bebeğinizin yatma zamanı rutinine bağlı kalın veya başlayın . Ayrıca, aşırı yorgun bir bebeğin gece sakinleşmesi daha da zor olacağından, bebeğinizin gece uykusunu telafi etmek için gün içinde yeterince uyuduğundan emin olun . Uyku gerilemesinin geçici olduğunu da unutmayın. Bebeğiniz yeni gelişimsel yeteneklerine alıştığında, uyku düzenleri başlangıç durumuna dönmelidir.



Şekerleme rutinlerini değiştirmek, geceleri bebeği rahatsız ediyor

Neye benziyor: Bebekler büyüdükçe daha az uyurlar. Bebeğiniz değişen programından memnun görünüyorsa ve geceleri iyi uyuyorsa, bu dönüm noktasını benimseyin ve devam edin. Ama eğer  küçük çocuğunuz daha az uyuyorsa ama daha çok telaşlanıyorsa ya da geceleri yatağa gitmekte zorlanıyorsa, aşırı yorgun olabilir ve biraz kestirmeye ihtiyacı olabilir.

Nasıl çözülür: Her şekerlemeden önce kısaltılmış bir yatma zamanı rutini deneyin (biraz sessiz müzik, bir masaj veya biraz hikaye anlatımı) ve sabırlı olun - bir rutine alışması daha uzun sürebilir, ama oraya varacaktır.







Uyku sorunları: 6 aylık ve üzeri

Bugünlerde bebeğinizin uyku düzeni muhtemelen birkaç ay öncesine göre çok daha farklı görünüyor.

6. ayda bebeğiniz gece 10 ila 11 saat uyumalı ve gün içinde iki veya üç şekerleme yapmalıdır.

9 aylık olduğunda, geceleri biraz daha uzun süre – yaklaşık 10 ila 12 saat – uyumaya başlayacak ve gün içinde sadece iki kez kestirecektir. 12 ay civarında bebeğiniz sadece uzun bir öğle uykusuna düşmeye hazır olduğunun belirtilerini gösterebilir (ancak çoğu bebek için bu 14 ila 16 ay civarında gerçekleşir)

Ayrıca 6 aylık ve üzeri bebekler gece boyunca tamamen uyuyabilirler. Yine de, erteleme zamanlarını bozabilecek pek çok şey var.




Bağımsız olarak uykuya dalmamak

Nasıl görünüyor:  Neredeyse herkes gece boyunca birkaç kez uyanır - hem yetişkinler hem de bebekler. Bir ömür boyu iyi uyku alışkanlıkları, hem yatmadan önce hem de gece boyunca tek başına nasıl uykuya dalılacağını bilmeye bağlıdır, bebeklerin öğrenmesi gereken bir beceridir. 6 aylık bebeğinizin hala beslenmesi veya uyuması için sallanması gerekiyorsa, uyku eğitimini (uyku eğitimi veya kendi kendine yatıştırma eğitimi olarak da bilinir) düşünebilirsiniz.

Nasıl çözülür:  Uyku vakti rutinini yenileyerek başlayın. Bebeğiniz uyumak için bir biberona veya memeye bağımlıysa, son beslenmeyi normal yatmadan veya kestirmeden 30 dakika önce planlamaya başlayın. Daha sonra, uykulu olduğu halde uyumadığında, hamlenizi yapın ve onu beşiğine yatırın. Elbette, ilk başta yaygara koparacak, ama ona bir şans ver. Başparmağını veya emziği emerek (bebekler için zararsız, faydalı alışkanlıklar) kendini sakinleştirmeyi öğrendiğinde  artık yatmadan önce sana ihtiyacı kalmayacak.

Bebeğiniz kendi kendine sürüklenebildiği sürece, gece uyandığında yanına gitmekte bir sakınca yoktur. Ancak bu, onu almanız veya emzirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Kendini teselli etme sanatında ustalaştığında, sesiniz ve hafif bir dokunuş onu bir kez daha uykuya daldırmak için yeterli olacaktır.

Uyku eğitimiyle nasıl başa çıkacağınız  size kalmış. 6 aylık (hatta 5 aylık) bebeğinizin yanına gitmeden (veya ağlamadan) önce biraz ağlamasına izin vermek genellikle işe yarar. İşte nedeni: 6. aya kadar bebekler, ağlamanın genellikle kucağa alınma, sallanma, beslenme veya potansiyel olarak üçünün birden sonuçlanmasıyla sonuçlandığının farkındadır. Ancak anne ve babanın bunu yapmadıklarını anladıklarında, çoğu genellikle üç veya dört gece içinde ağlamayı bırakıp uyur.

Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) en az altı ay ve muhtemelen bir yıl boyunca bebeğinizle aynı odada (ancak aynı yatakta değil) uyumanızı önerdiğini unutmayın. Ancak bu sorunla aynı odayı paylaşırken karşılaşsanız bile, uyku eğitiminin arkasındaki temel fikir aynı kalır: Yatma vakti rutininizin sonunda, iyi geceler deyin ve ağlasada bırakıp gidin.

Bebeğiniz odayı paylaşırken gece uyanırsa, küçük çocuğunuza her şeyin yolunda olduğundan emin olmanızda bir sakınca yoktur, ancak onun ağlamalarına nasıl (ve ne sıklıkla) yanıt vereceğiniz konusunda bir planınız olsun.




Gece geç saatlerde sık beslenme nedeniyle huzursuz uyku 

Nasıl görünüyor:  Birçok bebek 6 aylık olduklarında artık gece yarısı beslenmelerine ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle, bebeğiniz önce emzirmeden ve sallanmadan uyumuyorsa ya da gece boyunca birkaç kez kalkıyorsa ve aynı gönderi olmadan tekrar uyuyamıyorsa, genellikle ağlamanın sonuçları olduğu gerçeğini anlamış olabilir. kaldırılmak, sallanmak ve beslenmek - ağlamaya devam etmek için oldukça iyi bir motivasyon. (Gece beslenmesini kesmeden önce bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşun.)

Bununla ilgili yapılması gerekenler:  Uyku eğitimini denerken rahatsanız, gece boyunca sık sık uyanan bebekler için iyi bir seçenek olabilir. Her iki durumda da, küçük çocuğunuzun kendini sakinleştirmeyi öğrenmesi için yardıma ihtiyacı var, böylece kendi başına uyuyabilir.




erken uyanmak

Nasıl görünüyor:  Bebeğiniz  erken uyanıyor - ve bazen şafak sökerken uyanık kalıyor.

Bununla ilgili yapılması gerekenler:  Bebeğiniz en az 6 aylıksa, onu daha sonra uyutmak için deneyebileceğiniz birkaç taktik vardır; örneğin, uyku programını ayarlamak, farklı uyku saatleri denemek ve odasını daha aydınlık hale getirmek gibi. 



Uyku Regresyonu

Diş çıkarma ağrısı bebeği ayakta tutar

Neye benziyor: Bebeğiniz gün içinde salya akması, ısırma, beslenmede huzursuzluk ve sinirlilik gibi diş çıkarma belirtileri gösteriyorsa, diş çıkarma ağrısı geceleri onu uyandırıyor olabilir. Diş çıkarma ile ilgili uyku sorunlarının ilk yıl boyunca hemen hemen her zaman başlayabileceğini unutmayın: Bazı bebekler ilk dişlerini 6 aylık olduklarında çıkarırlar ve diş çıkarma ağrıları 3 veya 4 ay kadar erken başlarken, diğerlerinde ilk doğum günlerine kadar olmayabilir.

Nasıl çözülür: Bebeğinizi görmezden gelmemeniz gerekirken, onu kucağınıza almamaya çalışın. Bunun yerine, bir diş kaşıyıcı, nazik sözler ve okşamalar ya da belki bir ninni sunun. Kendi başına yerleşebilir, ancak bunun olması için odadan ayrılmanız gerekebilir. Hassas diş etleri her gece ona çok acı veriyorsa, çocuk doktorunuzdan 2 aylık ve daha büyük bebekler için yatmadan önce biraz bebek asetaminofen veya 6 ay ve daha büyük bebekler için bebek ibuprofen vermesini isteyin.






Her yaşta uyku sorunları

Bazı uyku sorunları, bebeğinizin ilk yılında (ve sonrasında) herhangi bir noktada alevlenebilir. Karşılaşabileceğiniz iki büyük şey şunlardır:


Rutin aksaklıklar

Nasıl görünüyor:  Bir bebeğin uyku düzenini alt üst etmek çok fazla zaman almaz. Soğuk algınlığı veya kulak enfeksiyonu , annenin işe dönmesi veya yeni bir bebek bakıcısına alışması gibi duygusal zorluklar uyku düzenini alt üst edebilir.

Seyahat etmek, başka bir kesin uyku düzeni bozucudur ve emeklemede ustalaşmak veya yürümeyi öğrenmek gibi önemli kilometre taşları da geçici olarak uykuyu etkileyebilir.

Nasıl çözülür:  Değişen uyku rutinleri olan bebekler biraz daha huysuz olabilse de, bu geçişler sırasında bebeğinizin uyku bölümünde biraz gevşemeniz gerekir. Programındaki aksaklıklardan dolayı küçük çocuğunuzu rahatlatmak için elinizden geleni yapın.

Ardından, mümkün olan en kısa sürede normal rutininize geri dönmeye çalışın - aynı rahatlatıcı yatak öncesi rutini her zamanki sırayla takip edin (banyo, sonra beslenme, sonra hikaye vb.).



Uyumakta zorluk - bebek çok yorgun görünse bile

Neye benziyor: Bebekler yeterince uyumazsa ne olur? Aşırı yorgun olabilirler - bitkin ve karamsar olduklarında ama aynı zamanda rahatlamak için çok gerginler.

Bebeklerin yeterince uyumaması durumunda neler olabileceğine dair klasik bir durum: Bebeğiniz huysuz ve kestirmeye veya yatmaya fazlasıyla hazır olduğuna dair başka işaretler gösteriyor. Ve yine de, uyumuyordur

Daha küçük bebekler, sallanma veya besleme gibi normalde uyumalarına yardımcı olan emziklere bile direnir  Ve 5 veya 6 aydan büyük, kendi kendine uykuya dalma yeteneğine sahip bebekler, beşiğine konulduğunda uykuya dalmak için mücadele eder veya uyanır ve tekrar uykuya dalmakta zorlanır.

Nasıl çözülür: Bebeğinizi, çok yorgun olmasa da, yorgunken ya da yatma zamanı için yatırın. Gözlerini ovuşturmak, esnemek, senden uzağa bakmak ya da çok telaşlanmak gibi dinlenmeye ihtiyacı olduğuna dair işaretler görmeye başladığınızda, bu onu beşiğine sokmak için ipucunuz olur.

Onu daha sonra uyandırma dürtüsüne direnin - bu onun aşırı yorulmasına ve nihayetinde uykuya dalmasını zorlaştırmasına neden olabilir.

Ayrıca, küçük çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu toplam uyku saatini kaydettiğinden emin olmaya çalışın. Örneğin, günün son şekerlemesinden çok erken uyanırsa, kaybolan uykuyu telafi etmek için onu biraz daha erken yatırmayı düşünün. Zor bir gece geçirirse veya sabah erkenden uyanırsa, o gün daha fazla uyku zamanı verin.



Hastalıktan sonra uyku sorunları

Boğaz ağrısı veya cızırtılı bir boğaz, tıkanıklık ve ateş, bebeklerin (ve yetişkinlerin!) sağlıklı bir şekilde uyumasını zorlaştırabilir.

Tabii ki, ihtiyacı olan dinlenmeyi almasına yardımcı olmak için elinizden geleni yapmak istersiniz, bu, çocuk doktorunuz sorun olmadığını söylüyorsa (en azından bebekler için bebek asetaminofeni) bir doz ateş düşürücü ilaç almak anlamına gelsin en az 6 aylık bebekler için bebek ibuprofen) veya hızlı bir emzirme seansı veya tıkanıklığını hafifletmek için uyurken onu dik tutma. 

Ancak bazen, özellikle birkaç gece üst üste uyanmalar olursa, bebeğin gece yarısı ziyaretlerine, sarılmaya ve hatta beslenmeye alışması mümkündür. Ve bu, kendini daha iyi hissettikten sonra bile potansiyel olarak uyku sorunlarına yol açabilir.

Neye benziyor: Bebeğinizin normalde iyi olan uyku alışkanlıkları hastayken bozuldu, ancak artık sağlığına kavuştuğuna göre gece boyunca sizin için ağlayarak uyanıyor.

Nasıl çözülür: Bebeğiniz gün içinde sağlıklı, haline döndüğünde, geceleri normal uyku alışkanlıklarına geri dönme zamanı gelmiştir. Normal rutine yeniden alışması birkaç gecesini alabilir, bu yüzden sabit durun. Ne kadar tutarlı olursanız, gecenin birlikte takılmak için değil, uyumak için olduğu mesajını o kadar çabuk alır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.