You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeğinizle Bir Bağ Kurmak

Bebeğinizle Bir Bağ Kurmak

Admin
Bebeğinizle Bir Bağ Kurmak
Bağlanma, bir anne ve baba ile yeni bebeği arasında oluşan özel bağlanmayı ifade eder. Bu bağ, ebeveynleri gecenin bir yarısında en ufak bir inilti ile yeni doğan bebeklerinin odasına koşturan şeydir . Ebeveynlerin içgüdüsel olarak çocuklarına bakmak ve onları beslemek istemelerinin nedeni de budur.

Bazen bağ hemen gerçekleşir - Diğer zamanlarda, bebekle bağ daha uzun sürer. Araştırmalar, yeni anne ve babaların yaklaşık %20'sinin doğumdan sonraki saatlerde yeni doğan bebeklerine gerçek bir duygusal bağlılık hissetmediğini buldu . Bazen, bu bağlılığı hissetmek haftalar hatta aylar alır. Bebeğinizle bağ kurmaya başlamadıysanız, endişeli veya suçlu hissetmeyin - zamanla gelecektir.






Ebeveynler Bebekleriyle Neden Bağ Kurarlar?

Bağlanma, bebeklere güvenlik ve özgüven duygusu veren önemli bir insan içgüdüsüdür. Bağlanma ayrıca ebeveynlerin en yeni aile üyelerine bağlı hissetmelerine yardımcı olur. Bu, daha bebek doğmadan önce, karnınızdaki ilk küçük çırpınmaları hissettiğinizde veya bebeğinizin ultrason ekranında tekme attığını gördüğünüzde olmaya başlar . Bebeğiniz de anne karnındayken sesinizden sizi tanımaya başlar.






Anne-Bebek Bağlanması Nasıl Olur?

Bağlanma birçok şekilde gerçekleşir. Yeni doğan bebeğinize baktığınızda, tenine dokunduğunuzda  , beslediğinizde ve bakımını yaptığınızda, bağ kuruyorsunuz. Sallanan uyku bebek veya yeni bir ilişki kurabilir sırtlarını okşayarak ve onları daha rahat hissettirecek. 






Bebeğime Neden Bağlanmıyorum?

Bazı insanlar için bağlanma hemen gerçekleşebilse de, diğerleri hastaneden eve getirdikleri minik, ağlayan insana bakar ve "Bu kişi kim?" Diye merak eder. En başından itibaren bebeğinizle bağ kuramıyorsanız, kendinizi suçlu hissetmeyin. Sürecin bazen zaman aldığını unutmayın. Yeni bebeğinizle ilgilenirken, bağın büyüdüğünü görebilirsiniz. Bebeğiniz size ilk kez dişsiz bir sırıtış attığında, aniden bağ kurduğunuzu fark edebilirsiniz.

Sezeryan yaranız varsa veya doğumdan hemen sonra bebeğinizi göremediyseniz, bağlanma özellikle zor olabilir. Bebeğiniz erken doğmuşsa ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) zaman geçirmek zorunda kaldıysa veya çocuğu evlat edindiyseniz de zor olabilir. Bu durumlarda bağ kurmak daha uzun sürebilir, ancak sonunda olması gerekir.

Bazı anneler , bebekleriyle tamamen bağ kurmalarını engelleyen doğum sonrası depresyon geliştirir . Doğumdan , özellikle de zor bir doğumdan kaynaklanan ağrı ve yorgunluk da bağlanma sürecinin önüne geçebilir.

Bazen bir annenin veya babanın durumu yeni bebekle olan ilişkisini etkileyebilir. Aşağıdakilerden herhangi biri, bağlanma çabalarınızı engelleyebilir:
  • Olumlu bir ebeveyn rol modelinden yoksun bir çocukluk
  • Depresyon veya akıl hastalığı öyküsü
  • Bir çocuğun geçmiş gebelik kaybı 
  • Sosyal ağ eksikliği
  • Zor bir iş, işsizlik veya diğer mali sıkıntılar gibi yaşam stresleri
  • Evlilik sorunları veya istismar





Bebeğimle Bağ Kurmak İçin İpuçları Var mı?

İşte bebeğinizle bağ kurmanızı kolaylaştıracak bazı öneriler:

Hastanede bebeğinizle birlikte odaya girmeyi isteyin. Aynı odada uyumak, birbirinizi tanımanız için size daha fazla zaman verecektir.

Bebeğiniz prematüre ise, hastane personeline dokunup tutamayacağınızı sorun. Sadece bebeğinizle konuşmak ikinizin bağ kurmasına yardımcı olabilir. Bebeğinizi görmek için sık sık ziyaret edin.

Eve döndüğünüzde, bebeğinizi bir askı veya taşıyıcıya takarak, kucağınızda sallayarak veya ona bir şarkı söyleyerek mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Sesiniz ve dokunuşunuz çok rahatlatıcı olabilir.

Bebeğinize hafif bir masaj yapmayı deneyin . Araştırmalar, masajın yalnızca ebeveyn ve bebek arasındaki ilişkiyi iyileştirmediğini, aynı zamanda prematüre bebeklerde stresi azaltabileceğini ve annede doğum sonrası depresyonu hafifletebileceğini bulmuştur . Bebeğinize doğru şekilde masaj yapmayı öğrenmek için bir video izleyin, kitap okuyun veya yerel bir hastanede ders alın.

Yenidoğan bebeğinizle ten tene temas kurmayı deneyin. "Kanguru bakımı" olarak adlandırılan bu uygulama, genellikle prematüre bebeklerde kullanılır, ancak araştırmalar, aynı zamanda, zamanında doğan bebekler için de sakinleştirici olduğunu buluyor. Sadece bağlanmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin emzirme yeteneğini de geliştirebilir .

Babalar, özellikle emzirmenin doğrudan temasını kaçırdıkları için bazen yeni bebekleriyle bağ kurmakta daha fazla güçlük çekerler . 



İşte baba-bebek bağı deneyimini geliştirmenin bazı yolları:

Bebeğinizle daha doğmadan bağ kurmaya çalışın. Bebeğin tekmesini hissetmek için elinizi partnerinizin karnına koyun, doğum öncesi ziyaretler için onlarla birlikte doktora gidin ve nasıl bir baba olmak istediğinizi düşünmeye başlayın.

Bebeğin doğumu sırasında doğum odasında olun ve mümkün olduğunca doğuma katılın.

Bebeğin bakımına yardımcı olun: gece geç saatlerde birkaç kez beslenmeye başlayın, bebeği banyo yapın, bezini değiştirin veya bebeği uyuması için şarkı söyleyin .

Bebeğinizle vücudunuza yakın bir taşıyıcıda yürüyün.

Birkaç ay geçtiyse ve hala bebeğinizle aranızda bağ kuramadığınızdan endişeleniyorsanız, çocuk doktorunuzla konuşun. Sorunun nedeninin psikolojik veya sağlıkla ilgili bir sorun olup olmadığını belirleyebilirler.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.