You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebek Bakımı: Banyolar, Tırnaklar ve Saç

Bebek Bakımı: Banyolar, Tırnaklar ve Saç

Admin
Bebek Bakımı: Banyolar, Tırnaklar ve Saç
Ne yazık ki yeni ebeveynler için bebekler kullanım kılavuzlarıyla gelmiyor. Bu nedenle, banyo yapmak ve tırnak kesmek gibi en basit görevlere gelince, bazı ebeveynlerin kafası karışır.

Bebek bakımıyla ilgili temel bilgilerden emin değilseniz , hijyeni bebeğinizi sevmek kadar kolaylaştıracak kullanışlı bir kılavuz burada.






Bebek Bakımı: Bebek Banyoları

Bebeğinizin genellikle ilk haftadan sonra olan göbek bağı düşene kadar banyo yapmayın. Bunun yerine bebeğinize süngerle yıkayın  Sünnetli erkek çocuklar, penis tamamen iyileşene kadar banyo yapılmamalıdır . 
  • Bebeğinizi bir havluya yatırın. Hava soğuksa, bebeğinizi yıkarken bir seferde bir giysi çıkarabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yüzünü ılık, ıslak bir bezle nazikçe yıkayın. Sabun kullanmayın.
  • Bebeğinizin vücudunu yıkamak için ıslak beze sabun ekleyin. En son bez bölgesini yıkayın.
  • Bebeğinizi suyla durulayın ve bebeğinizi kurulayın.
  • Elinizi ılık suyun altına koyun ve bebeğinizin saçını ıslatması için nazikçe bebeğinizin başına dökün .
  • Bebeğinizin saçına az miktarda bebek şampuanı koyun. Dairesel bir hareketle hafifçe ovalayın ve ardından şampuanı durulamak için plastik bir kap veya elinizi kullanın.
  • Bebeğinize losyon kullanmayın ve özellikle yetişkin ürünlerinden kaçının.

Göbek bağı kütüğü düştüğünde, banyoya geçebilirsiniz. Bebeğinizin her gün banyoya ihtiyacı yoktur - haftada iki ila üç kez yeterli olacaktır.

Bebeği bebek banyosunda mı, lavaboda mı yoksa küvette mi yıkayacağınız size kalmış. Ancak bebeklerin ıslandıklarında kaygan oldukları düşünüldüğünde, bazı ebeveynler bebek banyosunun veya lavabonun daha küçük alanında banyo yapmayı daha iyi idare edebilirler.

Banyolar hakkında hatırlanması gereken en önemli şey, bebeğinizi asla başıboş bırakmamaktır. Bebekler aşağı kayabilir ve birkaç santim suya bile batabilir. Bebek banyo koltuğu kullanmak, bebeğinizin küvette güvende olacağının garantisi değildir. Birçok koltuk kolayca devrilebilir. Odadan çıkmanız gerekiyorsa, bebeğinizi bir havluya sarın ve yanınıza alın.



İşte bebeğinize küvet banyosu yapmak için ipuçları:

El bezini, sabunu ve şampuanı - banyo için ihtiyacınız olan her şeyi - yakına koyun. Böylece bebeğiniz küvete girdikten sonra odadan çıkmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca banyodan sonra kolayca ulaşabileceğiniz bir bebek bezi ve giysi yerleştirin.

Küveti su ile doldurun. Banyo ılık olmalı ama sıcak olmamalıdır. Suyun doğru sıcaklıkta olduğundan emin olmak için önce dirseğinizle test edin . 

Bebeğin yüzünü ıslak bir bezle nazikçe yıkayın. Bebeğinizin gözlerini ve yüzünü temizlemek için ıslak bir pamuk top veya bez (sabunsuz) kullanın . Her gözün içinden dışarıya doğru silin. Burun ve gözlerden kurumuş salgıları çıkardığınızdan emin olun .

Bezi sabunlayın (yumuşak, yırtılmayan bir bebek sabunu kullanın veya yıkayın) ve bebeğinizin vücudunu yukarıdan aşağıya ve önden arkaya doğru temizleyin. Tüm küçük kıvrımların içini temizlediğinizden emin olun. En son bez bölgesini yıkayın.

Bebeğin saçını ıslatmak için bir bardağa su doldurun. Kafalarına az miktarda bebek şampuanı koyun. Nazik dairesel hareketlerle ovalayın. Şampuanın gözlerine kaçmaması için bebeğinizin başını geriye doğru eğin .

Bebeğinizin saçını ve vücudunu durulamak için bardağı tekrar temiz suyla doldurun.

Bebeğinizi banyodan kaldırırken bir elinizle altını, diğer elinizle başını ve boynunu destekleyin. Bebeğinizin kaymaması için sıkıca tuttuğunuzdan emin olun.

Losyon kullanmanıza gerek yoktur ancak bebeğinizin cildi özellikle kuru ise banyodan sonra uygulayabilirsiniz .

Banyodan sonra bebeğinizi bir havluya sarın ve nazikçe kurulayın.





Bebek Bakımı: Konak

Bebeklerin kafa derisinde beşik başlığı adı verilen pul pul, kırmızı cilt lekeleri geliştirmesi yaygındır. Bu büyük bir endişe değil ve tedavisi kolaydır. 


Banyo önce masaj gevşetmek için bebeğinizin derisi içine jöle, zeytinyağı veya bebek yağı  .

Yağı yumuşak bir fırça veya bezle bebeğinizin saç derisine nazikçe sürün ve pulları serbest bırakın.

Bebeğin saçını yumuşak bir bebek şampuanı ile yıkayın .

Konak kendi kendine iyileşmeli. Bebeğin yüzüne, boynuna veya vücudunun diğer kısımlarına yapışır veya yayılırsa doktorunuza görünün. Bebeğinizin saçı için daha güçlü bir reçeteli şampuana ve bebeğinizin vücudu için bir kortizon kremine ihtiyacınız olabilir .

Benim kullandığım ürünler için yorum yapabilirsiniz yazarım.






Bebek Bakımı: Tırnakları Kesmek

Çünkü bebeğinizin tırnakları çok hızlı uzar ve bebekler haftada iki kez kendilerini kolayca çizebilir, törpüleyebilir veya kesebilir. Bebeğinizin ayak tırnakları o kadar hızlı uzamaz . Muhtemelen onları ayda birkaç kez keserek kurtulabilirsiniz. Sadece kırpmanız gerekebilecek pürüzlü kenarlara dikkat edin.

Bebek makası, bebek tırnak makası veya tırnak törpüsü tercihiniz size kalmış. Bebeğinizin tırnaklarının minik boyutunu göz önünde bulundurarak hangisini en rahat kullandığınıza karar verin. . Bebeğinizin tırnaklarını asla ısırmayın - onlara enfeksiyon bulaştırabilirsiniz.


Tırnak kesmeyi kolaylaştırmak için bazı ipuçları:

Banyodan sonra, daha yumuşak olduklarında tırnakları kesin. Bazen bebek uyurken ve rahatlarken tırnaklarını kesmeye yardımcı olur.

Makas veya tırnak makası kullanıyorsanız, tırnağa daha kolay ulaşabilmek için tırnağın altındaki deriye bastırın. Eşinizin bebeğin elini ilk birkaç kez sabit tutması, kesmeye konsantre olabilmeniz için yardımcı olabilir.

Tırnağın doğal kıvrımını izleyerek tırnaklarını kesin. Ayak tırnaklarını düz bir şekilde kesin .

Pürüzlü kenarları düzeltmek için kırptıktan sonra bir tırnak törpüsü kullanın.

Yanlışlıkla bebeğin cildini makasla kıstırırsanız, bir mendil veya gazlı bezle hafifçe bastırın. Kesim üzerine küçük bir miktar merhem sürün. Bebeğiniz boğulabilir diye bandaj takmayın.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.