You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebek Konuşması: Bebeğinizle İletişim Kurmak

Bebek Konuşması: Bebeğinizle İletişim Kurmak

Admin
Bebek Konuşması: Bebeğinizle İletişim Kurmak
Bebeğinizin ilk yılı, sadece bebek bezleriyle değil, bir dizi değişiklikle geçecek. Bebekler, ilk gülümsemelerinden, mırıldanmalarından ve "anne" veya "baba" demeyi öğrenmeye kadar, kendi bebek konuşma biçimleriyle iletişim kurmayı severler . Ve senin hemen " bebek konuşması " yapacağını umuyorlar .

Bu ilk yıl boyunca, bebeğinizin iletişim becerilerini teşvik etmek için çok şey yapabilirsiniz. Ve bu kolay. Tek yapmanız gereken gülümsemek, konuşmak, şarkı söylemek ve bebeğinize kitap okumak.

Neden bebeğinizle iletişim kurmaya odaklanmalısınız? Çünkü erken konuşma ve dil becerileri, hem çocuklukta hem de daha sonraki yaşamda okuma, yazma ve kişilerarası becerileri geliştirmedeki başarı ile ilişkilidir.






Bebek Konuşması: Gülümseyin ve Dikkat Edin

Bebekler net bir şekilde konuşabilmelerinden çok önce, söylediklerinizin genel anlamını anlarlar. Ayrıca duygusal tonu da emerler. Bebeğinizin sizinle erken iletişim kurma girişimlerini sevgi dolu bir dikkatle teşvik edin:

Bebeğinize sık sık gülümseyin, özellikle de bebek konuşurken, mırıldanırken veya başka bir şekilde ses çıkarırken.

Başka biriyle konuşmak, araya girmek veya başka biriyle konuşmak yerine, bebeğinize gevezelik edip gülerken bakın.

Bebeğinizin bebek konuşmasını ve yüz ifadeleri, guruldama ya da hayal kırıklığı ya da neşe sinyali olabilecek gevezelik sesleri gibi sözsüz iletişimini çözmeye çalışırken sabırlı olun.

Bebeğinize çok fazla sevgi dolu ilgi göstermek için zaman ayırın, böylece diğer görevlerle meşgulken bile bebek konuşmalarıyla sizinle "konuşabilirler".



Bebek Konuşması: Bebeğinizi Taklit Edin

En başından beri, bebek konuşması iki yönlü bir yol olmalıdır. Bebeğinizi taklit ederek önemli bir mesaj iletmiş olursunuz: Ne hissettikleri ve sizinle iletişim kurmaya çalıştıkları önemlidir.

Bebeğinize yetişkin sohbetinin alış-verişini öğretmek için bebek konuşmasında ileri geri konuşmalar yapın.

Bebeğin seslerini taklit edin - "ba-ba" veya "goo-goo" - sonra başka bir ses çıkarmasını bekleyin ve onu tekrar edin.

Bebeğinizin ne söylemeye çalıştığını anlamasanız bile yanıt vermek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Gülümseyerek ve yüz ifadelerini yansıtarak iletişimi güçlendirin.

Hareketler bebeklerin iletişim kurmaya çalıştığı bir yol olduğundan, bebeğinizin hareketlerini de taklit edin.



Bebek Konuşması: Bebeğinizle Sık Sık Konuşun

Bebekler, özellikle onlarla ve özellikle sıcak, mutlu bir sesle konuştuğunuzu duymayı severler. Bebekler çevrelerinde duydukları sesleri taklit ederek konuşmayı öğrenirler. Böylece bebeğinizle ne kadar çok konuşursanız, konuşma ve dil becerilerini o kadar hızlı kazanacaktır.

Birçok yetişkin, bebek konuşması yaparken özel bir ses tonu kullanır - abartılı ifadelere sahip tiz bir ses. Bu doğal bebek konuşması, dünyanın her yerindeki bebeklerin beslenme ve rahatlık ile ilişkilendirdiği kadın sesini taklit eder. "Bebek konuşması" konuşmanın, bebeğinizin daha sonra yetişkin konuşmasını öğrenmesini engellemeyeceğini veya geciktirmeyeceğini unutmayın .

Gün boyunca onunla sık sık konuşarak, aktivitelerinizi birlikte anlatarak bebeğinizin dinleme becerilerini harekete geçirin. Bebeğinizi beslerken, giydirirken, taşırken ve banyo yaparken konuşun, böylece bu dil seslerini günlük nesneler ve aktivitelerle ilişkilendirmeye başlarlar.

"Anne" ve "şişe" gibi basit kelimeleri sık ve net bir şekilde tekrarlayın, böylece bebeğiniz tanıdık kelimeleri duymaya ve anlamlarıyla ilişkilendirmeye başlar.



Bebek Konuşması: Bebekler Konuşmayı Nasıl Öğrenir?

Ebeveynler genellikle çocuklarının konuşma yeteneğinin öğrenme eğrisinin neresinde olduğunu merak eder. Her çocuk için zaman çizelgesi büyük ölçüde değişir: Bazı bebekler 12 ayda birkaç kelime söyleyebilir, ancak diğerleri 18 aylık olana kadar konuşmaz ve ardından kısa cümleler söyler.

1 ila 3 ayda: Bebekler zaten sesinizi duymayı severler ve onlarla konuşurken veya şarkı söylerken gülümseyebilir, gülebilir, susabilir veya heyecanlanıp kollarını sallayabilirler. 

Bebeğinize kitap okumaya başlamak için çok erken değil . Gelişmekte olan beynin uyarılmasına yardımcı olmak için okunmak . Birçok bebek müzikle sakinleşir ve basit şarkıları gülümsemeler, hırıltılar ve kollarını ve bacaklarını sallayarak tepki vererek tanımaya başlar.

4 ila 7 ay arasında: Bebekler artık bebek konuşmalarının ebeveynleri üzerinde bir etkisi olduğunu fark eder. Daha çok gevezelik ederler ve ebeveynlerinin tepkisini izlerler. Bebekler daha fazla ses ve tonlama ile deneyler yapar. Tıpkı yetişkinlerin soru sorarken veya vurgu yaparken yaptığı gibi, gevezelik ederken seslerinin perdesini yükseltmeye ve alçaltmaya başlarlar.

Bebeğinizi "fincan" ve "top" gibi basit, kısa kelimelerle tanıştırırken, konuşmanızla ilgili olduğunu göstermek için nesneyi kaldırın. Bebeğinize renkli resimli kitaplar okuyun. Erken konuşma gelişimini güçlendirmek ve dilin ve okumanın önemini modellemek için resimleri gösterin ve basit nesneleri adlandırın. Kısa kelimeler kullanarak alıştırma yapın ve ardından duraklayın. Bu, bebeğinizin kendi bebek konuşmasıyla yanıt vermesini sağlayacak ve yetişkin sohbeti için gerekli olan al-ver etkileşimini teşvik edecektir.

8 ila 12 ay arasında: Bebeklerinin ilk kez "anne" veya "baba" dediğini duymak ebeveynler için eşsiz bir keyiftir. Ancak ilk birkaç kez aslında tesadüfi olabilir. Bu yaştaki bebek konuşması, hala "ga-ga", "da-da" ve "ba-ba" gibi seslerle yapılan bir hit ya da özledim oyunudur.

Gülümseyin, bebeğinizle yüzleşin ve gün boyunca basit kelimeleri net bir şekilde tekrarlamaya devam edin. Bu, bebeğinizin büyüyen beyninin günlük nesneler için sözcüklerin seslerini ve anlamlarını depolamasına yardımcı olacaktır . Bu yaşta, bebekler sizinle bire bir etkileşimi sever.




Bebek Konuşması: Eğer Bebeğinizin Doktoruna Görün...

İlk yıl boyunca, bebek bebeğinizin konuşmasına mırıldanarak, mırıldanarak ve mırıldanmaya başlayarak yanıt vermelidir. "Hayır"a, kendi adlarına ve "buraya gel" gibi basit isteklere yanıt vermelidirler.

Bu nedenle, normal dil gelişimi çok çeşitli olsa da, çocuğunuzun büyümesi söz konusu olduğunda üzgün olmaktansa güvende olmak daha iyidir. Her sağlıklı bebek muayenesinde bebeğinizin konuşmasının değerlendirilmesini sağlayın ve konuşma gecikmesi veya işitme sorunu hakkında endişeleriniz varsa bebeğinizin doktoruyla konuşun. Ve unutmayın: Bebeğiniz sesinizi duymayı sever, bu yüzden kendi "aptalca" bebek konuşmanızdan utanmayın.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.