You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeklerde anne sütünden gelen gıda alerjisi

Bebeklerde anne sütünden gelen gıda alerjisi

Yönetici
Bebeklerde anne sütünden gelen gıda alerjisi
[Resim: 7bltg4v.png]


Bebeklerde bazen durduk yere ağlamalar olabilir, bu durum 1 aylık bebeklerde bile görülebilmekte ve bazen anne sütünden geçen gıdalara oluşan alerjilerden kaynaklanmaktadır. Bu durum hakkında biraz yazalım.

Bu durumu anlamak tabi hekiminiz ve bebeğiniz özelinde olur, aşağıdakileri okuyarak biraz bilgi edinebilirsiniz.


Emzirilen bebeğinizin gıda alerjisi olduğu söylendiyse, bundan sonra ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Emzirmeye devam edebilecek misiniz? Çoğu durumda cevabın evet olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir.

Hiç formül mama ile beslenmemiş ve anne sütünden başka bir şey yememiş bir bebek bile, ishal, kanlı dışkı, kusma, kolik, egzama, kabızlık ve büyüme geriliği gibi gıda alerjisi belirtileri gösterebilir. Bebekler, emzirirken yediğiniz gıdalara alerji geliştirebilir.

Yediğiniz gıdalardan gelen proteinler, onları yedikten 3-6 saat sonra sütünüzde görünebilir. Bu yiyecekleri diyetinizden çıkarırsanız, proteinler 1-2 hafta içinde anne sütünüzden kaybolacak ve bebeğin semptomları yavaş yavaş düzelecektir. Alerjileri önlemek için emzirirken herhangi bir gıdadan kaçınmanız için herhangi bir öneri yoktur. Bu kısıtlamalar sadece semptom geliştiren anne sütüyle beslenen bebekler için önerilir.






Alerjiye neden olan yaygın gıdalar

Herhangi bir yiyecek potansiyel olarak alerjiye neden olabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki yiyecekler en yaygın olarak alerjiye neden olanlardır.

  1. Süt ürünleri (süt, peynir, yoğurt ve dondurma dahil olmak üzere her türlü inek sütü)
  2. Yumurtalar
  3. Fındık
  4. Yer fıstığı
  5. Soya
  6. Buğday

Buradaki zorluk, bebeğinizin hangi gıdalara alerjisi olduğunu keşfetmektir. Küçük bebeklerde alerji testi genellikle güvenilir değildir. Hangi yiyeceklerin bebeğiniz için sorun olduğunu belirlemenin bir yolu, bebeğinizin semptomlarının bir kaydıyla birlikte yediğiniz yiyeceklerin bir yemek günlüğü tutmaktır. Belirli yiyecekleri her yediğinizde, kötüleşen semptomlardan oluşan bir model geliştiğini görebilirsiniz.






Kaçınılması gereken yiyecekler

Çoğu zaman tüm süt ürünlerini diyetinizden çıkarmak yeterlidir. Süt içerebilecek gıdaları ortadan kaldırmak için tüm gıda etiketlerini dikkatlice okumanız gerekir.

Süt, 2006 tarihli Gıda Alerjeni Etiketleme ve Tüketiciyi Koruma Yasası uyarınca ana gıda alerjeni olarak kabul edilir. Bu, içerik olarak süt içeren tüm gıda ürünlerinin ürün etiketinde "Süt" kelimesini listelemesi gerektiği anlamına gelir. .

Gıda etiketlerinde aşağıdaki kelimeleri arayın ve bu gıdalardan kaçının:

  1. Yapay tereyağı aroması
  2. Tereyağı, tereyağı, tereyağı yağı
  3. Yağlı süt
  4. Kazein
  5. kazeinatlar
  6. Peynir
  7. Süzme peynir
  8. Krem
  9. lor
  10. muhallebi
  11. Kuru süt katıları
  12. Ghee
  13. Yarı yarıya
  14. laktalbümin
  15. laktoglobulin
  16. laktoferrin
  17. laktuloz
  18. Süt
  19. nuga
  20. Puding
  21. Recaldenet
  22. peynir mayası kazein
  23. Ekşi krema
  24. Ekşi süt katıları
  25. Kesilmiş sütün suyu
  26. yoğurt


Süt proteininin varlığına dair ipucu olabilecek diğer bileşenler şunları içerir:
  • karamelli şekerler
  • Çikolata
  • tatlandırıcılar
  • Yüksek proteinli un
  • laktik asit başlatıcı
  • Laktoz
  • Öğle yemeği eti, sosisli sandviç, sosis
  • Margarin



ne yemelisin

Herhangi bir süt ürünü yemeden bile dengeli bir diyete sahip olabilirsiniz. Balık, sığır eti, tavuk, yumurta, fındık ve fasulyeden bol miktarda protein alabilirsiniz. Kalsiyum takviyeli soya sütü, pirinç sütü, badem sütü, hindistancevizi sütü, kenevir sütü veya güçlendirilmiş portakal suyu kullanarak her gün 1.000 mg kalsiyum alabilir veya kalsiyum takviyesi alabilirsiniz.

Ayrıca multivitamin almaya devam etmek isteyeceksiniz. Vitaminlerinizin ve aldığınız ilaçların üzerindeki etiketleri okuduğunuzdan emin olun. Ayrıca gizli alerjenler içerebilirler.

Bebeğinizin semptomlarının iyileşmesi bir ay veya daha fazla sürebilir. Bebeğiniz bir aylık süt içermeyen diyetten sonra herhangi bir iyileşme belirtisi göstermiyorsa veya semptomları kötüleşiyorsa, buğday, yumurta, soya, yer fıstığı veya fındık gibi diğer yiyecekleri ortadan kaldırmanız gerekebilir.

Bazen bebeklerin birden fazla besine alerjisi olabilir. Emzirdiğiniz süre boyunca veya bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bu kısıtlı diyete devam etmeniz gerekebilir. Birçok bebek, gıda alerjilerini ilk doğum günlerine kadar aşar.

Anne sütü, enfeksiyonlardan korunma ve IQ puanlarının yükselmesi, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkların azalması gibi bebeğiniz için önemli sağlık yararları sağlar.

Emzirme, anne ve bebek arasında özel bir bağ oluşturur ve birçok bebek, yaşamın ikinci yılına kadar emzirmenin tadını çıkarır. Bebeğiniz gıda alerjisi belirtileri geliştirirse, bebeğinizi memeden ayırmanız için hiçbir neden yoktur. Diyetinizi değiştirirseniz, siz ve bebeğiniz, ikiniz de sütten kesmeye hazır olana kadar emzirmenin tadını çıkarabilmelisiniz.
Son Düzenleme: 08-04-2022, Saat: 00:04, Düzenleyen: MediTus.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.