You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeklerde Çapaklanma Hakkında Her Şey!

Bebeklerde Çapaklanma Hakkında Her Şey!

İnsta: @bebekkocu
Bebeklerde Çapaklanma Hakkında Her Şey!
Bebeğimizin doğduğu ilk günden itibaren tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve iyi olmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız.

Bebekler konuşamadıkları için ağlarlar, bu yüzden bir soruna işaret ederler ve biz ebeveynler sorunu keşfetmeye çalışırız. Bebeklerin ağlamasına neden olan bazı sorunları doğrudan gözlemleyemesek de gözlerde çapaklanma gibi sorunları ilk bakışta fark edebiliriz.

Gözlerde çapaklanma bebeklerde çok yaygın bir sorundur. Aslında bebeklerde göz çapağı oluşması vücudun savunma mekanizmasının çalışmasından kaynaklanır.

Genellikle çok önemli bir nedenden kaynaklanmasa da hem bulaşıcı olması hem de bazen çok önemli sorunların habercisi olabilmesi nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir durumdur.







Göz yaylarında sarımsı ve viskoz bir sıvı oluşumu ile kendini gösteren göz kapağı çevresinde çapak alma; Yeni doğan bebeklerde daha büyük bebeklere göre daha sık görülen bir sorundur. Genelde ciddi bir durum yoktur ve basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede iyileşir.

Çapaklanma en çok vajinadan geçerken bebeği yakalayan mikroptan kaynaklanır.

Bu nedenle doktorlar yeni doğan bebeklere doğar doğmaz koruyucu damlalar damlatarak olası sorunları önlemeye çalışırlar.





Bebeklerde çapak oluşumunun nedenleri

Bebeklerde çapak oluşumu çok yaygın bir sorundur ve genellikle çok önemli değildir. Bir toplumda bir durum çok yaygınsa, ciddi bir sorun gibi görünmüyor.

Bebeklerdeki çapak tamamen aynıdır.

Genellikle çok ciddi bir sorun olmasa da bazen çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. 

Özellikle yeni doğan bebeklerde en sık görülen çapaklanma nedenlerinden biri, doğduklarında gözyaşı bezlerinin tıkanmasıdır. Gözyaşı kanallarından akamayan gözyaşı, tıkanıklık sonucu kanallarda sarımsı ve yapışkan bir sıvı oluşumuna neden olur.

Doğum sırasında anneden bebeğe Herpes virüsü enfeksiyonu da bebeklerde çapak oluşumunun nedenlerinden biridir.

Yeni doğan bebeklerin doğum sırasında ve doğum kanalından geçerken mikrop kapmalarının nedenlerinden biridir. Bu sorun göz damlası ile kolayca tedavi edilebilir.

Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar da bebeklerde çapaklanma nedenlerinden biridir. Kısa sürede tedavi edilebilir.

Hamilelik sırasında gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar anneden bebeğe geçtiğinde bebeklerde çapaklanma ile kendini gösterebilir.

Uzun süre kapalı ve kalabalık ortamlarda kalan bebeklerde de sık görülen bir sorundur. Birçok insan kapalı bir ortamda bir arada durur. İnsanlar kötü hava ortamlarından bakteri veya virüsleri yakalayabilir ve hava yoluyla solunum yolu hastalıklarını bulaştırabilir, bu da çapak oluşturan mikropların da enfekte olmasına neden olabilir.

Bebeklerde bakteriyel ve virüse bağlı hastalıklara yakalanan bağışıklık sistemi zayıflar. Bağışıklık sistemi zayıflamış bebeklerde; gözlerde pembeleşme ve çapak oluşumu görülebilir.






Göz Çapakları Bulaşıcı mı?

Çapak alma genellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu bir sorundur, bu nedenle bulaşıcıdır. Göz enfeksiyonlarına neden olan mikroplar hava veya temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle, ister yetişkin ister bebek olsun, enfekte kişilerle yakın temas kurulmamalıdır.

Hasta kişinin havlu, çarşaf, yorgan ve diğer eşyaları başkası tarafından kullanılmamalı ve kişiye özel olmalıdır. Annede çapak varsa bebekle yakın temasa gerek duyulmamalıdır. Enfekte ortam kapalı bırakılmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.

Enfekte kişiler, gözleri kaşındığında ellerini gözlerine değdirmemeli ve elleriyle ovmamalı ve tahriş etmemelidir.

Çünkü ellerin gözle teması, eldeki mikropların göze yayılmasına ve gözün vücudun diğer bölgelerine tahriş olmasına neden olabilir.


( Eğer çapaklanma nedeni bakteri virüs değilde, göz yaşı kanalı tıkanıklığı ise ki geneli böyle bu yazılanları es geçebiliriz.)






Çocuklarda gözde çapaklanmaya ne iyi gelir?

Gözlerinde çapak sorunu olan bebeklerde genellikle göz yaylarında sarımsı ve yapışkan bir sıvı bulunur. Bakıldığında çirkin bir görüntü olan bu sıvının miktarının artması bebeğin göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olabilir. Bebeğiniz göz kapaklarını açamayabilir, özellikle de o yapışkan sıvı temizlenmezse ve göz kapaklarında kurursa.

Bebek, çapaklanan gözlerinden rahatsız olarak elleriyle ovalayabilir ve daha sonra elleriyle vücudunun diğer bölgelerine bulaşabilir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda göz çapaklanması durumunda bebeğin gözleri özenle temizlenmeli ve çocuklarda göz çapağına ne iyi gelir, bunu iyi bilmeniz gerekir;


Göz damlası tedavisi genellikle 1 hafta içinde sonuçlanır. Nadiren damla tedavisi ile iyileşmeyen göz çapakları, gözyaşı kanallarında tıkanıklık belirtisi olabilir.

Kanallardaki tıkanıklık tıbbi müdahale ile giderilmelidir.

Kendi bitkisel çözümlerinizle basit çapakları kolayca yatıştırabilirsiniz. Soğumuş çay demi ile gözleri silen aileler var. 


Elbette uygulayacağınız tüm bitkisel yöntemlerde olduğu gibi bu önerileri uygulamadan önce mutlaka uzman doktorunuzun tavsiyesine başvurmalısınız.






Bebeğimi Ne Zaman Göz Doktoruna Götürmeliyim?

Genellikle enfeksiyon, göz tahrişi veya alerjik reaksiyondan kaynaklanır. bebeklerde gözde çapaklanma Nadiren, daha ciddi bir durumdan kaynaklanabilir. Bu nedenle bebeğiniz uyandığında göz kapaklarının veya göz kapaklarının etrafında sarımsı ve yapışkan bir sıvı gördüğünüzde; Bunu bebeğin uykudan yeni uyanmış veya çok fazla uyumuş olmasına bağlamayın.

Yeni doğan bebeklerde çapak görüldüğünde , 6. aydan sonra İki günü aşan çapak problemlerinde bebekleri doktora götürmelisiniz.

Bu nedenle hem bebeğiniz hem de kendiniz için sağlıklı bir geleceğe sahip olmak istiyorsanız rahatsızlığı göz ardı etmemelisiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.