You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bebeklere uyku nasıl uyutulur

Bebeklere uyku nasıl uyutulur

İnsta: @bebekkocu
Bebeklere uyku nasıl uyutulur
Bu konuda çok soru geliyor, öncelikle durumdan biraz bahsedelim.

Bebeğim ne yapsam uyumuyor sorusu var sürekli, ilk aylar bebek zaten uyur, çok fazla zamanınız olur ve hatta anneler bazen uyandırayım az seveyim derler, sonraları uyuma işi biraz zorlaşır, uykusu olur ama uykuya dalamaz. Uyur hemen uyanır, e uyumasın dursun dersin uykulu ve huzursuzdur durmazda....

Babalar sorar, neyi var hayatım bebeğin diye....

Anne - uykusu var ondan huzursuz
Baba - E gitsin yatsın o zaman ne ağlıyorSmile)))



Durum böyle olunca bir sürü uyku eğitmeni çıktı piyasaya, uyku sertifikaları veriyorlar vesaire... Uzaktan eğitimler yapıyorlar bir de.. Bunlar bir takıp yöntemler ile ilgili bir kaç kitap okuyan, tercihen hemşire ebe çocuk gelişimcisi olan, diksiyonu düzgün insanlar.. Saygı duyuyorum ama buna gerek yok cidden.....


Bebek sizden şunu ister;

- karnım doysun
- altım kuru olsun
- oda sıcaklığı ideal aralıkta olsun (22-24 derece)
- üzerim oda sıcaklığına göre giydirilsin
- odanın nemi uygun olsun (40-60 )
- burnum açık olsun
- odanın aydınlığı ideal olsun
- annem uyurken yanımda olsun
- uykum geldiğinde uyumaya götürüleyim

Bunları yaparsanız bebeğiniz uyur. Bu koçlar da bunları yaptırıyor size zaten.....

Burada ayarlayamadığınız şeyler bence ısı, nem, giydirme, burun  açıklığı... Bunlara biraz dikkat ederseniz mükemmel olur. Zaten öncelikle yukarıdakiler tam olmalı, sonra bebeğim uyumuyor diyebilirsiniz. Bana kızmayın böyle konuşuyorum diye sakın.



Önce bir sıralama yapacağım ben kendim bebeğimi nasıl uyutuyorum yazacağım, bu yöntemde 2-12 ay herkese uyar sadece anlatırken vereceğim bazı tablolarda bebeğinizin yaşına uygun olanı kullanacaksınız..


Evvela ilk 2 ay bebeğinizin uyku düzeni olmaz, gene yukarıda yazılanlara dikkat edeceksiniz ancak bebek ilk 2 ay hem çok uyur hem de ne zaman uyur ne zaman uyanır çok ayarlanamaz. İki aydan sonra genelde ayarlanır.


1- Öncelikle bebeğimin bir uyku düzeni tablosu vardır. Bunu hesabımda paylaştım şu linkte var buradan bebeğinizin yaşına uygun bir düzeni seçin. 

Şimdi hemen bu post atındaki yorumlarda şunu gördüm ol mu yor.. Kimin bebeği böyle uyuyor, imkansız vesaire yorumlar gördüm. İnanın sizden bu uyku eğitimi için 50 tl de olsa alsam olacağına inanırdınızSmile

Bu tabloda saatler tıkır tıkır ilerleyemeyebilir. Ama dikkat edilecek husus şu mesela 2 aylık bebek 7 de uyanmış 8:30 geri yatıyor, 1.5 saat sonra yatması lazım. Bunu kaçırmayın bir kere. Yani 8 de uyanıyorsa 9:30 da yatsın, aralık 1.5 saat ok.

Sabahtan akşama tablodaki aralıklara dikkat edin. 

Mesela 7 de uyandı ama 8 de uyuyakaldı zorlayamadım amenna kabul. 1-1.5 saat uyusun eger daha erken uyanırsa pışpışlayın yanına uzanın odadan çıkarmayın uyumaya devam etmeli. Belirli sarkmalar oldu tablonuzdan 1 saat önce bebek uyandı diyelim tamam telaşa mahal yok, uyandıktan sonra 1.5 saat sayıp o saatte yatırın. Bu şekilde devam edeceksiniz.



2- Tablon hazır, odaya geçelim. Isısına bak 22-24 yapmaya çalış, e herkesin kliması şusu busu yok olmuyor 24 derece oluyor diyelim kabul ama bu kez de ona göre giydir. Ne giydireceğim konusu da şu linkteki postta var.

Nem, burun tıkanıklığı ile de doğrudan ilişkili. Bu yüzden nem ölçer alacaksınız, imkan var ise dyson humidify nemlendirici alacaksınız. Bu nemlendiriciyi de şu linkte yazmışız. 

Bu pahalı derseniz, farklı bir nemlendirici de olur ama şart bence. Nemlendirici kullanırken, temizliğine ve nem ölçer ile kontrollü kullanıldığına dikkat edin bebeği hasta edersiniz sonra bana kızmayın.

Bebeğin burnu da açık olsun, onu da şurada Burun Tıkanıklığı Olan Bir Bebeğe Nasıl Yardım Edilir? yazmışız.


3- Bebek tok olmalı ama, emzirip hemen yatırmak olmaz. Tablonuz var uyuma saati belli. Bu saatten bir 15 dakika kadar önce beslenme gaz alma olayı bitmiş olsun. Doyurup hemen yatarsa reflü, gaz, hazımsızlık dan uyumaaaz.


Saatiniz geldi, oda ısı nem güzel, bebek ideal giydirildi, oda perdeler güneşlikler kalın olsun çekildi, bebeğin burnu açık, beslendi gazı alındı...

Son; yatırın bebeği, ayağınızda sallayabilirsiniz, beşik de sallayabilirsiniz, artık nasıl rahat ederseniz ben ayağımda sallıyorum. Çok da seviyorum. Hemen uyuyor ayaklarımı çekiyorum, yastığı alıyorum kafasından terk ediyorum odayı... 

Bebeği yatağına koyacaksanız koyarken, baş, omuz, ayaklar tam hizada tutmaya çalışın yoksa uyanır ben uyarayım da, sonra olmuyor hemen uyanıyor yatağına koyarken demeyin.

Emzik kullanmıyorum ben kullanan var ise verebilir ama uyuduktan daldıktan sonra agzından alın emziği.

Parmak emiyor olabilir emsin


Benim olayım bu kadar.


Bilimsel bir yazı ekliyorum şimdi sizler için ;




Bebeğim Ne Kadar Uyuyacak?

Bu yaştaki bebekler gündüz saatlerinde daha uyanık, uyanık ve çevrelerinin farkında olduklarından, geceleri yorgun olma ve uyuma olasılıkları daha yüksektir. Ancak normalin aralığı hala çok geniştir.

Ulusal Uyku Vakfı, 3 aya kadar olan bebeklerin 24 saatlik bir süre içinde 14-17 saat uyuması gerektiğini söylüyor . Birçoğu, gün boyunca iki veya üç şekerlemeden oluşan bir günlük uyku rutinine, ardından gece geç saatlerde beslenmenin ardından daha uzun bir "gece boyunca uyuma" süresine yerleşmiş olacak.


Bebekler Nasıl Uyumalıdır?

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) , en azından ilk 6 ay veya ideal olarak bir bebeğin ilk doğum gününe kadar yatak paylaşımı olmadan oda paylaşımını önerir. Bu, ABÖS (ani bebek ölümü sendromu) riskinin en yüksek olduğu zamandır.

Oda paylaşımı, bebeğinizin beşiğini, portatif beşiğini, oyun bahçesini veya beşiğini ayrı bir çocuk odası yerine kendi yatak odanıza koyduğunuz zamandır. Bu, bebeği yakınınızda tutar ve geceleri bebeği beslemeye, rahatlatmaya ve izlemeye yardımcı olur.

Odayı paylaşmak güvenli olsa da bebeğinizi sizinle birlikte yatağa yatırmak güvenli değildir. Yatak paylaşımı , ABÖS ve diğer uykuyla ilgili ölüm riskini artırır.


Küçük çocuğunuz için güvenli bir uyku ortamı için şu önerileri izleyin:

Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırın, karnına veya yan tarafına değil. AAP bu tavsiyeyi 1992'de sunduğundan beri ABÖS oranı çok düştü.

Sert bir uyku yüzeyi kullanın. Yatağı tam oturan bir çarşafla örtün. Beşiğinizin, beşiğinizin veya oyun bahçenizin mevcut güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun .

Beşiğe  başka bir şey koymayın. Peluş oyuncakları, yastıkları, battaniyeleri, üzeri örtülmemiş çarşafları, yorganları, yorganları, koyun postlarını ve koruyucu yastıkları bebeğinizin uyku alanından uzak tutun.

Aşırı ısınmadan kaçının. Bebeğinizi oda sıcaklığına göre giydirin ve aşırıya kaçmayın. Terleme veya dokunulduğunda sıcak hissetme gibi aşırı ısınma belirtilerine dikkat edin.

Bebeğinizi sigara içenlerden uzak tutun. Pasif içicilik ABÖS riskini artırır.

Bebeğinizi emzikle uyutun. Ancak bebeğiniz emziği reddederse, zorlamayın. Uyurken emzik düşerse, değiştirmeniz gerekmez. Emziriyorsanız, emzirme tam olarak yerleşene kadar bekleyin.

Diğer tehlikelere dikkat edin. Bebeğin boynuna dolanabilecek kordonlu, kravatlı veya kurdeleli eşyalardan ve herhangi bir keskin kenarı veya köşesi olan nesnelerden kaçının. Bebeğinizin beşikte otururken veya ayakta dururken dokunabileceği şeylere bakın. Asılı cep telefonları, duvar askıları, resimler, perdeler ve pencere jaluzileri, bir bebeğin ulaşabileceği yerdeyse zararlı olabilir.


Bebeğinizin Uyumasına Yardımcı Olmak

Henüz yapmadıysanız, bebeğiniz için tanıdık ve rahatlatıcı olacak bir uyku rutini başlatın. Banyo yapmak, kitap okumak ve şarkı söylemek bebekleri rahatlatabilir ve günün sonunun geldiğini gösterebilir. Bazı bebekler kundaklanmayı sever (hafif bir battaniyeye sarılır), bu da yuvarlanmaya başlayana kadar yapılabilir. Tutarlı olun, bebeğiniz yakında bu adımları uykuyla ilişkilendirecektir.

Bebeğinizi yatmadan önce sallarsanız, bebeğiniz gece uyandıktan sonra sallanarak uyumayı bekleyebilir. Bunun yerine, bebeğinizi uykulu ama hala uyanıkken bir beşiğe veya beşiğe koymayı deneyin. Böylece bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecektir.

Bazı bebekler kendi başlarına uyumadan önce kıvranır, sızlanır ve hatta biraz ağlarlar. Bebeğinizin aç veya hasta olduğunu düşünmüyorsanız, bebeğinizi birkaç dakika yalnız bırakırsanız ne olacağını görün - bebek sakinleşebilir.

Bebeğiniz uyumasını istediğiniz süre içinde uyanırsa, aktiviteyi minimumda tutun. Işıkları düşük tutmaya çalışın ve bebeğinizle oynama veya onunla konuşma dürtüsüne direnin. Bebeğinizi değiştirin veya besleyin ve beşiğine geri koyun.

Bebeğiniz sabah beslenmesi için erken uyanıyorsa, bazı küçük değişiklikler programda hafif bir kaymaya izin verebilir. Bebeğinizi gece beslenmesi için uyku programınıza uygun bir saatte uyandırmayı deneyebilirsiniz :

Örneğin, bebeğiniz akşam 7'den sonra uyuyorsa ve 2'de yemek için uyanıyorsa, bebeği beslemek için 23'te uyandırmayı deneyin. Bu rutini oluşturmak birkaç gece sürebilir, ancak tutarlı olmak başarı şansınızı artıracaktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.