You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA)

Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA)

Genel müdür
Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA)
Beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır

Yaşa göre bacak ya da koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır

Uygulanmaması gereken durumlar

İlerleyici beyin hastalığı olanlara

Aşının daha önceki dozlarına karşı ağır alerjik reaksiyon varlığında





Bebeklerinize yapılacak aşılar için güncel aşı takvimine buradan bakabilirsiniz.

1- Hepatit B aşısını yazdık

2- Verem aşısını yazdık

Şimdide beşli karma aşıyı yazacağız.


Bebekler doğumdan itibaren bu ciddi hastalıklara yakalanabilir, bir an önce korunmaları önemlidir. DTaP/IPV/Hib/ aşısı genellikle bebeklere 8, 12 ve 16 haftalıkken yapılır.


Difteri nedir?

Difteri, genellikle boğaz ağrısıyla başlayan ve hızla solunum problemlerine neden olabilen ciddi bir hastalıktır.

Kalbe ve sinir sistemine zarar verebilir ve ciddi vakalarda öldürebilir. 





Tetanoz nedir?

Tetanoz, sinir sistemini etkileyen, kas spazmlarına yol açabilen, solunum problemlerine yol açabilen ve hatta öldürebilen bir hastalıktır. Toprakta ve gübrede bulunan mikropların açık kesikler veya yanıklar yoluyla vücuda girmesiyle oluşur.

Tetanoz insandan insana geçemez.





Boğmaca (boğmaca) nedir?

Boğmaca, uzun süreli öksürük ve boğulma nöbetlerine neden olarak nefes almayı zorlaştıran bir hastalıktır. Boğmaca 10 haftaya kadar sürebilir.

Bir yaşın altındaki bebekler boğmacadan en çok risk altındadır. Bu bebekler için hastalık çok ciddidir ve öldürebilir. Daha büyük çocuklarda genellikle o kadar ciddi değildir. 





Çocuk felci nedir?

Polio, sinir sistemine saldıran ve kaslarda kalıcı felçlere neden olabilen bir virüstür. Göğüs kaslarını veya beyni etkilerse, çocuk felci öldürebilir.





Hib nedir?

Hib, hemophilus influenzae tip b bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Kan zehirlenmesi (septisemi), zatürree ve menenjit gibi bir dizi önemli hastalığa yol açabilir. Hib'in neden olduğu hastalıklar, hızlı tedavi edilmezse öldürebilir. 

Hib aşısı, bebeğinizi yalnızca hemophilus influenzae tip b bakterilerinin neden olduğu menenjit tipine karşı korur – diğer menenjit türlerine karşı koruma sağlamaz.



Karma aşı ne zaman yapılır?

Karma aşı 2-4- ve 6. ayın sonunda yapılır , ayrıca 18. ayın sonunda pekiştirme dozu yapılır.




Karma aşının potansiyel yan etkileri nelerdir?

En yaygın yan etkiler lokal reaksiyonlar, ateş, baş ağrısı ve sinirliliktir. Lenf düğümleri de şişebilir.

Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, sıcaklık, şişlik, ağrı veya kızarıklık semptomları genellikle uygulamadan sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkar.

Lokal reaksiyonların oluşumu, alıcının sahip olduğu aynı bileşenleri (D, T veya aP) içeren önceki aşı dozlarının sayısından etkilenir. 

Alt ekstremitede karma aşı uygulamasından sonra, çocuk bazen bacağına ağırlık vermekten kaçınabilir, yürümekte isteksiz olabilir veya topallayabilir. Bu geçici semptomların aşının neden olduğu lokal ağrıdan kaynaklandığına inanılmaktadır.

Lokal ve genel semptomlar veya lenf düğümlerinin şişmesi, ileri aşılar için kontrendikasyon değildir. Lokal ve genel semptomları hafifletmek için ateş ve ağrı kesici ilaçlar (ibuprofen, naproksen veya parasetamol) kullanılabilir.

Enjeksiyon bölgesinde steril apseler ve anafilaktik reaksiyon dahil ciddi yan etkiler oldukça nadirdir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.