You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Biberonla Besleme Sorunları

Biberonla Besleme Sorunları

İnsta: @bebekkocu
Biberonla Besleme Sorunları
Bebeğiniz kıvrandığında, emzirme sırasında rahatsız göründüğünde, telaşlandığında, ağladığında veya biberonu reddettiğinde, aç olmasına rağmen görünüşte biberonla kavga ettiğinde, nedenini bulmak zor olabilir. Sergilediği davranışın zamanlaması ve türü hayati ipuçları sağlar. 





Biberonla besleme sorunlarının belirtileri

Bebeğiniz biberonla beslemeyle ilgili sorunlu davranışlar sergiliyor mu, örneğin….

  1. bir şişeyi reddeder
  2. Şişeden uzaklaşır
  3. Meme başı çevresinde ağzını kapatmayı reddetmek.
  4. Meme ucunu ağızda tutmak ama emmemek.
  5. Sadece küçük bir miktar alıp daha fazlasını reddetmek.
  6. Besleme pozisyonuna getirildiğinde veya biberonun görüldüğü yerde çığlık atmak.
  7. Bebeğin ağzından süt gelmesi.
  8. Çok hızlı beslenme.
  9. Çok yavaş beslenmek.
  10. Beslenme tamamlanmadan uykuya dalmak.
  11. Beslerken öksürme ve tükürme.
  12. Beklendiği kadar süt tüketmemek.
  13. Beklenenden daha fazla süt istemek.
  14. Çok miktarda süt çıkarmak.


O zaman durumu düzeltmek ve bebeğinizin sakin ve mutlu bir şekilde biberon almasını sağlamak için atabileceğiniz adımlar olabilir. 







davranışsal nedenler

'Davranışsal', bebeğin davranışının fiziksel bir nedenden ziyade koşullara tepki olduğu anlamına gelir. Davranışsal nedenler, bebek beslenme sorunlarının tüm nedenlerinin en yaygın olanıdır. Bir bebeğin beslenme sorunları yaşamasının ve/veya sorunlu beslenme davranışı sergilemesinin sayısız davranışsal nedeni vardır. Yaygın nedenler şunlardır:



1. Bebeğin ipuçlarını açlık belirtileri olarak yanlış yorumlama

Bebek zaman zaman beslenmeyi reddediyor mu?

Sadece biraz alıyor ve daha fazlasını istemiyor mu?

Bebekler oral gelişim aşamasındadır. Emmek, bebekleri sakinleştirmenin birincil yoludur. Ayrıca nesneleri emerek ve ağızlarını sokarak da öğrenirler. Birçok bebek, yorgunluk, can sıkıntısı, rahatsızlık ve yatıştırıcı gibi açlığın ötesine geçen nedenlerle emmek için güçlü bir istek duyar. Bebeğinizin emme isteğini bu nedenlerle açlıkla karıştırdığınız zamanlar olabilir.

Yeni doğan bebeklerin aktif bir emme refleksi vardır . Bu, yeni doğmuş bir bebeğin aç olmadığında bile bir beslemeyi kabul edebileceği ve emme refleksi tetiklendiğinde emmemeyi seçemeyeceği için biberonu emebileceği anlamına gelir. Emme refleksi kaybolduğunda (genellikle 3 aylıkken) sadece almak istediği miktarı  isteyerek alacaktır.

Onun telaşını veya arzusunu açlık gibi yanlış yorumladıysanız ve ona bir mama teklif ettiyseniz, biraz alıp gerisini reddedebilir veya baştan reddedebilir. Ona istediğinden daha fazla içirmeye çalışırsanız, anlaşılır bir şekilde üzülecek, telaşlanacak, ağlayacak ve şişeden geri çekilecektir.


NE YAPALIM


Bebeklerin sıklıkla ortaya çıkmasının  daha fazla nedeni için Aç bebek'e  bakın

Bebek reflekslerine  bakın






2. Gerçekçi olmayan beklentiler

Bebek beklediğiniz kadar içmiyor mu?

Bir şişeyi bitirmesini sağlamaya çalışırsan telaşlanıyor mu?

Bir bebek beslenme sorunuyla ilgili olarak ebeveynlerle yaptığım görüşmelerin yaklaşık üçte birinde, ebeveynlerin bebeklerine ihtiyacından fazlasını içirmeye çalıştıklarını gördüm. Bazı durumlarda, bunun nedeni sağlık profesyonellerinin yaptığı hatalardı. Ya bebek olgunlaştıkça hesaplamaları ayarlayamadılar ya da bebeği bir birey olarak kabul edemediler. Sonuç olarak, fazla tahmin edilen bebeğin süt gereksinimleri.

Bebeğinizin yeterince süt içmediğini düşünüyorsanız (anne sütü veya bebek maması) doğal olarak endişe duyacaksınız. Endişeniz, istediği veya ihtiyaç duyduğundan (nazik veya başka bir şekilde) daha fazla içmesi için ona baskı yapmaya dönüşüyorsa, onu üzeceksiniz. Bu nedenle, bebeğinizin ne kadar ihtiyacı olduğuna dair gerçekçi beklentileriniz olması, sizin içiniz rahat olması ve beslenme saatlerinden keyif alması için çok önemlidir.



NE YAPALIM


Yaş ve kilo için standart tahminler için bebeğin ne kadar süte ihtiyacı  olduğunu ve bir bebeğin neden önerilenden daha fazla veya daha az süt içebileceğini  görün .

Bebeğinizin beslenme ipuçlarını takip edin. Yeterli olduğunu belirttiğinde daha fazlasını almaya çalışmayın.







3. Yorgunluk

Bebeğiniz bazen etkili bir şekilde yemek yiyemeyecek kadar yorgun mu?

Beslerken sık sık uykuya dalıyor mu?

Bebeklerin ihtiyaçları söz konusu olduğunda uyku ve beslenme yakından ilişkilidir. Her ikisi de bebeğin sağlığı, büyümesi ve gelişmesi ve kendini iyi hissetmesi için eşit derecede önemlidir. Bebeğiniz iyi beslenmezse, iyi uyuyamayacağının şüphesiz farkındasınızdır. Ama bunun tam tersinin de aynı derecede doğru olduğunun farkında mısınız? Yeterince uyuyamıyorsa, bu onun beslenmesini olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.

Fiziksel yorgunluk, bebeğin beslenme sırasında telaşlanmasına veya beslenme tamamlanmadan uykuya dalmasına neden olabilir. Elinizde aç/yorgun bir bebeğiniz varsa, yorgunluk genellikle galip gelir.


NE YAPALIM
Bebeğin yeterince uyuduğundan emin olun.

Çok yorulmadan onu besleyin.

Beslenme ve uyku zamanlarının çakışma riskini en aza indirmek için esnek bir beslenme ve uyku rutini oluşturmayı hedefleyin.

Bebeğiniz genellikle sinirliyse ve yeterince uyumuyorsa , altta yatan herhangi bir uyku sorununu çözmenin, yeterli uykuyu aldıktan sonra beslenme güçlüklerinin kendiliğinden çözülmesine neden olacağını görebilirsiniz.







4. Dikkat dağınıklığı

Bebeğiniz beslenmek için etrafa bakmakla veya oynamaya çalışmakla çok mu meşgul?

Onu beslenmeye odaklamak zor mu?

4 aylıktan büyük bebekler beslenirken dikkatleri kolayca dağılabilir. Beslemekten çok etraflarında olup bitenlerle ilgilenirler.

NE YAPALIM
Bebeğinizi gürültüden ve diğer çocukların dikkat dağıtıcılarından uzak sessiz bir ortamda besleyin.







5. Besleme yönetimi

Bazı beslenme sorunları, önemsiz ayrıntılar gibi görünen ancak bir bebek için beslenmeyi zorlaştıran veya rahatsız eden şeylerle ilgili olabilir. Örneğin, bebeğinizi nasıl tuttuğunuz, onun biberondan beslenmesini etkileyecektir. Başı çok ileri veya çok gerideyse ya da boynu bükülmüşse bu, emmesini veya yutmasını zorlaştırabilir.








6. Yeme isteksizliği

Bebeğiniz açken bile yemek yemeyi reddediyor mu?

Biberon gördüğünde veya beslenme pozisyonuna getirildiğinde çığlık atıyor mu?

Onu uyurken beslemeye çalıştınız mı?


Bir bebek, geçmiş beslenme deneyimleri ona beslenmenin tatsız, stresli veya acı verici olduğunu öğrettiğinde, beslenmeye karşı bir isteksizlik geliştirebilir. Tipik olarak bebeğe, caydırıcı beslenme davranışını açıklamak için reflü ve/veya süt proteini alerjisi veya intoleransı teşhisi konur. Bununla birlikte, davranışsal bir beslenme isteksizliği (fiziksel bir nedenden ziyade beslenme yönetimiyle ilgili), bebek beslenmesinden kaçınmanın çok daha yaygın bir nedenidir.

Beslenmeden kaçınma, tüm bebek beslenme sorunlarının en karmaşıkıdır. Etkili bir çözüm, büyük ölçüde nedenin doğru  tanımlanmasına dayanır .






7. Besleme ekipmanı

Bebeğiniz beslenirken öğürüyor, öksürüyor veya tükürüyor mu?

Bebek beslenirken tık sesi çıkarır mı?

Meme başı çok uzun, çok kısa, çok hızlı veya çok yavaş olabilir. 

Besleme ekipmanının en önemli parçası meme başıdır. Meme ucunun bebeğinizin boyutuna, yaşına ve emme yeteneğine uygun boyutta ve hızda olması gerekir. Meme başı bebeğiniz için çok uzun, çok kısa, çok hızlı veya çok yavaşsa, beslenme güçlüğü yaşayabilir ve hayal kırıklığını yaygara ya da ağlayarak ifade edebilir.


Farklı uzunluk, şekil ve hızdaki meme uçlarıyla deneyler yapın.






8. Biberon ucu halkası çok sıkı vidalanmış

Emzirirken bebeğinizin ağzındaki meme ucu çöküyor mu?

Şişe ağzından çıkarıldığında şişeye hava girdiğini görüyor musunuz?

Meme halkasının çok sıkı vidalanması nedeniyle beslenme güçlüğü olabilir.

Biberon içindeki hava basıncında nötr bir denge sağlamak için, bebeğin çıkardığı sütün bıraktığı boşluğu doldurmak için havanın biberona girebilmesi gerekir. Şişe havalandırılırsa, bu havalandırma sistemi aracılığıyla sağlanır. Bununla birlikte, havalandırmasız bir şişe olması durumunda, şişeye hava girmesinin tek yolu, emzik halkası ile şişenin kenarı arasında ve meme ucunun ucundaki deliklerdendir. Bebek emerken, meme ucunun ucundaki delikleri diliyle kapatacak ve bu şekilde hava girmesini engelleyecektir. Halkası sıkıca vidalanırsa bu da hava girişini engeller.

Şişeye hava girmesi engellenirse, bu, şişede negatif bir basınç oluşmasına neden olur. Basınç arttıkça, bebeğin daha fazla süt çıkarmak için daha fazla çalışması gerekir, ta ki bu zamana ve hava basıncı normale dönene kadar. Negatif basınca karşı emmek için gereken çaba, yeni doğan bebeğin beslenmeyi tamamlamadan yorulmasına ve uykuya dalmasına neden olabilir. Daha büyük bir bebek, hayal kırıklığını basitçe pes edebilir veya ifade edebilir.






9. Besleme kalıpları

Bebeğiniz genellikle az miktarda alıyor, daha fazlasını reddediyor, ancak bir veya iki saat sonra tekrar beslemek istiyor mu?

Bazı bebekler, bir seferde yalnızca az miktarda mama içecekleri ve daha sonra muhtemelen bir veya iki saatte bir sık sık beslenmek istedikleri bir otlatma veya atıştırma beslenme modeli geliştirir. Bu, bebek için herhangi bir soruna yol açmasa da, 24 saatlik bir süre boyunca toplamda yeterince mama içtiği takdirde, anne-babanın sürekli beslenme taleplerine ayak uydurması çok yorucu olabilir.

NE YAPALIM


Bebeğinizi 45 dakika içinde mümkün olduğu kadar çok süt almaya teşvik etmeye çalışın. Ama istemiyorsa onu beslemeye çalışmayın. Devam etmek istemiyorsa daha erken durun.


Bebeğin yeterince uyuduğundan emin olun.


Bebeğin beslenirken uykuya dalmasına izin vermeyin.

Bebeğinize  onunla oynayarak veya onu yürüyüşe çıkararak beslemeler arasındaki süreyi uzatması için destekleyin. Onu, önceki beslemeye başladığınız andan itibaren en az 3 saat beklemeye teşvik etmeyi hedefleyin, ancak bunu onu üzmeden yapmak mantıklıysa. Gerekirse beslemeler arasındaki süreyi kademeli olarak uzatın. Bebeğiniz beslemeler arasında daha uzun süre gitmeye alıştıkça, her beslemede kademeli olarak daha büyük miktarlar alacaktır.






10. Aşırı gece beslemeleri

Bebek geceleri beklediğinizden daha sık mı besleniyor?

Bebeğiniz erken doğmadıkça veya yaşına göre çok küçük değilse, 6 aylıktan sonra gelişimsel olarak geceleri beslenmeye ihtiyacı yoktur. Bu yaştan sonra gece beslenmesi devam ederse, ona zarar vermez, ancak gün içindeki iştahını ve beslenme düzenini olumsuz etkileyebilir. 

Bebeğinizin büyüme ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için günde (24 saat) yalnızca belirli sayıda kaloriye ihtiyacı vardır. 6 aylıktan sonra gece beslenmesinden kalori almaya devam ederse, bu gün içindeki iştahını azaltacak ve gündüz beslenmelerinde fazla mama almasına gerek kalmayacaktır. Beslemeler arasında uzun süre gitmekten memnun olduğunu görebilirsiniz (ki bu genellikle geceleri olur). Sırf o sırada aç olmadığı için bazı gündüz şişeleri teklif edildiğinde telaşa kapılabilir veya reddedebilir.

Gece beslemek bebeğinize zarar vermez, bu nedenle onu gece beslemeye devam etmekten memnunsanız, hiçbir şeyi değiştirmek için hiçbir neden yoktur. Bununla birlikte, gece beslemediği takdirde alacağı kadar gün içinde süt tüketmesini beklememeniz önemlidir. 

Birçok bebek kendi istekleriyle gece beslenmesinden vazgeçecek, ancak diğerleri aylarca ve muhtemelen yıllarca gece boyunca uyanmaya ve talep etmeye devam edecek, bu arada ebeveynler geceleri beslenmeye devam edecek. Genellikle bebeklerin 6 aylıktan sonra gece beslenmesini talep etmeye devam etmelerinin nedeni, uykuya dalmanın bir yolu olarak beslenmeye güvenmeyi öğrenmeleri veya iç vücut saatlerinin dönmesidir - bebeğin gün boyunca iştahının azalması. gece beslenmelerinin devam etmesi ve gün içinde küçük beslenmelerin bir sonucu olarak bebek gece aç uyanır. Vücut saati sorunları, ebeveynler durumu değiştirmek için adımlar atmadıkça, uzun vadede devam edecek olan döngüsel bir kalıp haline gelebilir. 


NE YAPALIM

6 aylıktan sonra gece beslenmesini kesmeyi hedefleyin. Bununla birlikte, bunu yapmaya çalışmadan önce, bebeğinizin sahip olabileceği herhangi bir uykuyu besleme sorununu ele almak önemlidir. Siz onu gece beslenmesini bırakması için başarılı bir şekilde teşvik edebilmeniz için önce farklı bir şekilde uykuya dalmayı öğrenmesi gerekecek.







11. Katılara erken başlamak

Bebeğinize 4 aylıktan önce katı gıdalar vermeye başladınız mı?

Katı gıdalara erken başlamanız tavsiye edildi mi?

Katı gıdalara başlamak için önerilen yaş 6 aydır. Bu yaştan önce az sayıda bebek katı gıdalardan faydalanabilse de, genellikle 4 aylıktan önce katı gıdalara başlanması önerilmez. Katı gıdalara erken başlamanın biberonla besleme sorunlarına yol açma potansiyeli vardır çünkü katı gıdalar bebeğin süt (anne sütü veya formül mama) iştahını azaltabilir.

NE YAPALIM
Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, durumu iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için verdiğiniz katı madde miktarını azaltın veya başlamayın







12. Formül beslemelerinden önce veya arasında yenen katılar

Bebeğe katı mamaları biberonla besleme arasında mı yoksa öncesinde mi veriyorsunuz?

Biberonla beslemeden önce, beslemelerin hemen öncesinde veya ortasında katılar verilirse, bebeğinizin biberonla beslenme zamanı geldiğinde, katı maddelerden doyduğunu hissedebilir, bu durumda muhtemelen biberondan fazla süt almayacak.

NE YAPALIM
4-9 aylık bebekler için (süt hala en önemli besin olduğunda) biberonla beslenmeden 15-20 dakika sonra katı gıdalar verin.

9 - 12 aylık bebekler için (bir bebeğin beslenmesinde katı gıdalar giderek daha önemli hale geldiğinde), biberondan kısa bir süre önce veya kısa bir süre sonra, hangisinin daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorsanız, katı gıdalar verin. Bu yaştaki bebekler genellikle günde 3 şişeye, artı 3 ana öğüne ve 1 veya 2 ara öğüne kadar iner.






13. Çok fazla katı madde

Bebeğiniz katı yiyecekleri o kadar çok seviyor ki süt içmektense katı yiyecekleri mi tercih ediyor? 

Katı yemeyi öğrenmenin bu erken evrelerinde (4 - 7 ay) katı yiyeceklere bebeğin besin alımına değer katması için ihtiyaç duyulmaz, bunun yerine öncelikle öğrenme deneyimleri sağlamak için sunulurlar. Bebek, bağışıklık sistemini hazırlamaya yardımcı olan yeni gıda proteinlerine maruz kalır. Yeni tatlar ve dokular keşfediyor ve kaşıktan yemeye alışıyor. Bu yaşta bebeklerin yeni tatları kabul etmeye en istekli oldukları dönemdir. Yani katıların ne olduğu nicelikten çok çeşitliliktir.

Birçok bebek, özellikle çok küçük bebekler, diyet alımlarını kendi kendilerine düzenlemede zorluk yaşarlar. Bazı bebekler, ebeveynleri sunmaya devam ettiği sürece katı yiyecekler yemeye devam edecektir. Bazı bebekler formül içmeye kıyasla katı yemeyi tercih eder. Ancak, çok fazla katı ve yetersiz süt bir bebek için dengeli bir diyet değildir. Bebeklerini sütle beslenmeye daha fazla iştah duymaya teşvik etmek için ebeveynlerin sundukları katı madde miktarını sınırlamaları gerekebilir.







14. Sütten kesme zorlukları

Emzirilen bebeğiniz biberonla beslemeyi reddediyor mu?

Bebeğinizin meme tercihi var mı?

Anne sütüyle beslenen bazı bebekler biberondan süt almaya istekli olsa da, birçoğu en azından hemen kabul etmeyecektir.

Memeden biberona geçme zorluğu, 'doğru' emzirme emziğinin bulunmasıyla nadiren çözülür. (Bütün emen meme uçları, emzirilen bir bebeğe eşit derecede yabancı gelecektir.) Çözüm, 'doğru' tada sahip bir formül bulmakta da yatmıyor. Emzirilen bir bebeğe tüm formüller garip gelecektir). Biberondan ayrılmayla ilgili zorluk, çoğu zaman biberonla beslemenin emzirmeden çok farklı bir emme eylemi gerektirmesi gerçeğinde yatmaktadır. Emzirirken bebeğinizin dilinin hareketi memeyi sağar, biberonla beslemek ise emme eylemi gerektirir. 3 aylıktan sonra sadece anne sütü ile beslenen bir bebek, "doğru hissetmediği" ve biberondan nasıl emileceğini bilmediği için genellikle biberondan gelen sütü reddedecektir.

Emzirilen bir bebeğin biberon emmeyi öğrenmesi zaman alır ve pratik yapar.

NE YAPALIM
İlk önce sağılmış anne sütünü bir şişede sunmayı deneyin. (Başlamak için çok iyimser olmayın ve çok fazla şey koymayın. Bunu boşa harcamak ayıp olur.)
Yumuşak, esnek bir meme ucu genellikle daha iyi çalışır.

NOT : Emzirilen birçok bebek, bazen anne sütü ile beslenirken biberon almayı reddedecektir. Sadece emzirme teklif edilene kadar bekleyecekler. Bu bebekler için emzirme veya biberonla besleme söz konusu olacak, ancak ikisi birden değil.





Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.