You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bir Göğüs Diğerinden Daha Fazla Süt Üretiyorsa Ne Yapmalı?

Bir Göğüs Diğerinden Daha Fazla Süt Üretiyorsa Ne Yapmalı?

İnsta: @bebekkocu
Bir Göğüs Diğerinden Daha Fazla Süt Üretiyorsa Ne Yapmalı?
Küçük çocuğunuzu birkaç aydır emziriyorsunuz ve bir tarafta diğerinden daha uzun süre kaldıklarını fark ettiniz . Pompalarken, bir memenin diğerinden daha fazla süt ürettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Ya da göğüslerinizden birinin diğerinden çok daha büyük olduğunu görmüşsünüzdür. Hatta tamamen farklı iki göğüs bedeniniz bile olabilir!

Eğer bunlardan herhangi biri deneyiminize uyuyorsa, yalnız değilsiniz, "Bu çok yaygın bir durum," 

Emziren anne-babaların birçoğunun rahatsız olduğunu ve "dengesiz" hissetmekten endişe duyduğu, ancak bu genellikle sadece ***** bir sorun. Genel süt tedarikiniz yeterliyse (yani, bebeğiniz büyüyor ve sütünüzle gelişiyorsa), bu genellikle endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Bir meme diğerinden daha fazla iş yapsa bile, bebeğiniz için yeterli süt üreteceği konusunda vücudunuza güvenebilirsiniz.





Neden Bir Göğüs Daha Fazla Süt Üretebilir? 

göğüslerinizden birinin diğerinden daha fazla süt üretmesinin birkaç nedeni olur, aslında, emziren anne babaların çoğunda bir miktar meme asimetrisi vari

Nedeni ne olursa olsun, diğerinden daha fazla meme üreten bir memeye sahip olmanın neredeyse hiçbir zaman endişe nedeni olmadığını bilin.

 “Bütün vücut bebeğe yetecek kadar süt üretiyorsa sorun yok” 




İşte bir memenin diğerinden daha az süt üretmesinin bazı nedenleri.


Daha Az Meme Dokusu

Meme dokunuz (bazen “glandüler doku” olarak da adlandırılır), göğsünüzde anne sütü üreten dokudur. Hamile kaldığınızda bu doku artar. Göğüslerinizin hamileliğin başlangıcında ağrımasının bir nedeni de budur! Bebeğiniz doğduğunda ve sütünüz “içeri girdiğinde” doku daha da artar. 

meme anatomisinin çeşitlilik göstermesinin ve göğüslerinizden birinin diğerinden daha fazla meme dokusuna sahip olması normal.

Bu, göğüslerinizden birinin diğerinden daha fazla süt üretmesinin ve bebeğinizin bir tarafı diğerine tercih etmesinin bir nedeni olabilir.



Bebek Tercihi

Bebeğinizin tek memeyi tercih etmesi çok yaygındır. Bebeğinizde, doğumda sıklıkla görülen, boynun bir tarafa çevrildiği veya büküldüğü bir durum olan tortikolis olabilir.  Düz veya içe dönük meme uçlarınız varsa, bebeğiniz daha az etkilenen meme ucunu emmeyi tercih edebilir.

bebeğiniz bir memeyi tercih etme eğiliminde olduğunda , orada daha uzun süre emecekler

 “'Tercih edilen' beden daha sık boşaltılır ve bu da bir memede diğerine göre daha fazla süt tedarikine yol açar” 




Göğüste Travma

Göğüste travma (yanlış mandallama, çok sıkı bir pompa flanşı kullanma veya göğüs veya meme ucunun yaralanması) bir göğüsün diğerinden daha fazla süt üretmesine neden olabilir. 




Önceki Ameliyat

daha önce meme ameliyatı geçirmiş olmanın göğüslerinizden birindeki süt tedarikini etkileyebilir.



Meme Ucu ve Meme Anatomisi

Tıpkı bir memenin diğerinden daha fazla meme dokusuna sahip olabilmesi gibi, memelerinizin her birinin anatomisi biraz farklı olabilir ve bu, bebeğinizin bir memeden ne sıklıkla emzirmek isteyeceğini etkileyebilir.



Pek çok kadın da farklı boyutta meme uçlarına sahiptir, ancak aynı boyutta pompa parçalarını kullanacaklardır, bu nedenle bir taraf doğru şekilde oturmayabilir ve bunun o kadar etkili olmamasına neden olabilir.





Bu Sorunu Düzeltmeniz Gerekiyor mu?

Genel fikir birliği, bebeğiniz için genel olarak yeterli süt üretiyorsanız, dengesiz arzınızı düzeltmeye çalışmanıza gerek olmadığıdır. Genellikle, bir meme "başarısız" olsa bile, diğer meme bunu telafi edecektir, 

“Annenin emziren ikizleri veya üçüzleri bunun mükemmel bir örneğidir” diyor.

Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) açıkladığı gibi, bebeğiniz sık sık ıslak ve kirli bezler alıyorsa, 24 saat içinde en az sekiz kez emziriyorsa ve beslemeler arasında memnun görünüyorsa, yeterince süt ürettiğinizi biliyorsunuzdur. Yeterli miktarda kilo almak da olumlu bir işarettir. 



Yine de, eşit olmayan bir süt tedarikinin ele alınması gereken bir sorun olabileceği bazı durumlar vardır.

Bebeğinizin bir tarafını emzirmeyi tamamen reddettiğini fark ederseniz, bunun neden olduğunu araştırmak için bir emzirme danışmanıyla iletişime geçmeniz gerekir.

 Süt tedarikinizin zaman içinde azaldığını tespit ederseniz, düzensiz süt tedarikinizi ele almayı da düşünebilirsiniz.

Eğer durum buysa, süt tedarikinizin azalmasına neyin sebep olduğunu ve göğüslerinizden birinin daha az süt üretmesinin buna katkıda bulunup bulunmadığını anlamaya çalışmak isteyeceksiniz.

Düzensiz süt tedariğinizi ele almak istemenize neden olabilecek başka bir senaryo, sık sık tıkanıyor olmanız veya göğüs tıkanıklığınızın başka sorunlara yol açması olduğu.  "Bebeğiniz bir tarafı diğer tarafı reddetme noktasına tercih ederse, bu durum tıkanıklığa/mastitise yol açabilir" Yani süt geliyor da bebek emmiyorsa o meme boşaltılmalı.

Tıkanma çok rahatsız edici olabilir ve mastitis bazen meme ağrısına ve ateşe neden olabilen bir meme enfeksiyonudur, bu nedenle bunlar ciddiye alınması gereken konulardır.



Süt Kaynağınızı Nasıl Dengelersiniz?

Düzensiz süt arzunuzun genel süt arzında azalma, sık sık kan gelmesi veya meme enfeksiyonları gibi sorunlara neden olduğunu görüyorsanız ya da "eğimsiz" görünüşünüz sizi rahatsız ediyorsa, sütünüzü eşitlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

emzirmenin bir "arz ve talep" sistemi olduğunu, bu nedenle ne kadar çok süt çıkarırsanız vücudunuzun o kadar fazla süt yapacağını biliyorsunuz. Arzınızı artırmak için daha az üretken tarafa daha fazla pompalamanızı önerilir .

Bebeğiniz emzirmek için memeye geldiğinde önce o tarafı da sunabilirsiniz. 

"Genellikle bebekler ilk başta daha kuvvetli beslenirler, bu nedenle daha fazla emebilir ve vücudunuzu o tarafta daha fazla süt üretmeye yönlendirebilir" 




Diğerinden daha fazla süt üreten bir memeye sahip olmak genellikle ciddi bir sorun değildir. Göğsünüzün aniden eskisinden daha az süt üretmeye başladığını fark ederseniz, süt tedarikinizde genel bir düşüş varsa veya bir memede meme enfeksiyonu belirtileri göstermeye başlarsanız (memenizde hassas, kırmızı bir yara, artı grip benzeri semptomlar),  hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.

Aksi takdirde, bu sorunla karşı karşıya kalan tek kişinin siz olmadığınızı düşünerek rahatlayabilirsiniz. Bu genellikle her şeyden çok ***** bir sorundur. "Gevşek" bir memeye sahip olmak her zaman eğlenceli olmasa da, emzirmeyi bitirdiğinizde meme boyutunuz normale dönmelidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.