You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Burun Tıkanıklığı Olan Bir Bebeğe Nasıl Yardım Edilir?

Burun Tıkanıklığı Olan Bir Bebeğe Nasıl Yardım Edilir?

İnsta: @bebekkocu
Burun Tıkanıklığı Olan Bir Bebeğe Nasıl Yardım Edilir?
Annemizin sorusu;


Alıntı:Burun tıkanıklığı var, deniz suyu ile açıyorum ancak işe yaramıyor, ne yapabilirim?


Bebeğinizin burnu tıkalı ve ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsunuz. Bebeklerin zaman zaman, özellikle de yenidoğan olduklarında burun tıkanıklığı yaşamalarının çok yaygın olduğundan emin olabilirsiniz. Sıklıkla, bebeğinizin burun tıkanıklığı endişelenecek bir şey değildir ve ev ilaçları ile kolayca tedavi edilebilir.


Bebek burunlarının küçük burun pasajları ile küçük olduğunu unutmayın. Bu nedenle bebeğiniz de sık sık hapşırabilir . Bu hapşırmalar mutlaka üşüttükleri anlamına gelmez, bunun yerine vücutlarının burnunu tahriş edici maddelerden temizlemenin doğal yoludur.  Aşağıda, burun tıkanıklığı olduğunda bebeğinize nasıl yardım edebileceğiniz ve ne zaman doktoru aramanız gerektiği de dahil olmak üzere, bebek tıkanıklığı hakkında bilmeniz gereken her şey yer almaktadır.



Bebeklerde Tıkanıklığa Neden Olan Nedir?

Bebeğinizin tıkanıklığına başka semptomlar eşlik etmedikçe veya yemek yemesini veya nefes almasını engellemedikçe , büyük olasılıkla endişelenecek bir neden yoktur. Doğumda bebeklerin tıkalı olması normaldir. Genellikle burunlarına doğumdan sonraki ilk birkaç gün havasızlığa neden olabilecek bir miktar amniyotik sıvı gelir.


Tükürük, anne sütü veya formül mama da bebeğinizin burnuna girerek burnunu temizlemek için hapşırmasına neden olabilir. Diğer tıkanıklık nedenleri arasında toz, evcil hayvan kepeği, saç spreyi, parfüm ve sigara dumanı gibi tümü burun pasajlarını tahriş edebilen havadaki maddeler bulunur.


Son olarak, kuru hava, soğuk algınlığı, virüsler ve alerjiler de burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir.  Bebeklerde tıkanıklık için pek çok potansiyel neden olduğundan, daha sık burun tıkanıklığına sahip olmaları şaşırtıcı değildir.






Tıkanıklık ve Burun Akıntısı

Tıkanıklık, burun pasajlarının aşırı mukus ile şişmesidir, burun akıntısı ise burundan sıvı gelmesi ile karakterizedir. 


Öte yandan tıkanıklık mutlaka bir enfeksiyon belirtisi değildir.  "Neredeyse tüm bebeklerin burnu tıkalı olur ve bu kulağa çok dramatik gelebilir! Sadece küçük bir sümük bile bebeğin küçük burun deliğini tıkayabilir ve yüksek sesli  sesler çıkarabilir.







Bebek Tıkanıklığı Nasıl Önlenir

Özellikle yenidoğanlarda bir miktar tıkanıklık kaçınılmaz olsa da, özellikle soğuk algınlığından kaynaklanan rahatsız edici tıkanıklığı önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. İlk adım, hangi tıkanıklığın suçlu olduğunu bilmektir. Örneğin, bebeğinizi aşağıdaki yaygın burun tahriş edici maddelerden uzak tutun: 

  • Aerosol spreyleri
  • Sigara içmek
  • saç spreyleri
  • Tüy ve toz
  • Boya veya benzin dumanı
  • Parfümler veya kokulu vücut losyonları
  • evcil hayvan kılı

3 aylıktan küçük bebekleri hasta olan herkesten uzak tutmak önemlidir. Kalabalıktan kaçınmak da yardımcı olabilir. Bu uygulama özellikle daha fazla insanın soğuk algınlığı ve diğer virüslere yakalandığı kış aylarında önemlidir. Bir yetişkinde sadece hafif bir hastalığa neden olan bir virüsün bebek için ciddi bir duruma yol açabileceğini unutmayın. 

Bebeklerde soğuk algınlığını önlemek için bebeğiniz yeni insanlarla tanıştığında planlar yapın. Örneğin, herkesin ellerini yıkadığından, aşılarının (grip, Tdap, COVID) güncel olduğundan ve bebeğinizle birlikteyken soğuk algınlığı semptomlarının bulunmadığından emin olun.


Ayrıca ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkadığınızdan veya alkol bazlı el dezenfektanı kullandığınızdan emin olun. Evde daha büyük çocuklarınız varsa, onların da sık sık ellerini yıkadıklarından ve öksürüklerini kapattıklarından emin olun.  Grip aşısı ve COVID-19 aşısı da dahil olmak üzere aşılarınız konusunda da güncel kalmalısınız .

Bunu yapmak, bebeğinizi bu hastalıklara maruz kalmaktan korumaya yardımcı olacaktır.






Tıkanıklığı Olan Bir Bebeğe Yardım Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı doktorlar, özellikle iyi besleniyorsa ve normal idrar yapıyorsa, yenidoğan bebeğinizin burun tıkanıklığını tedavi etmemenizi tavsiye eder. Bir bebeğin burun geçişini tuzlu su veya ampul şırıngalarıyla daha fazla tahriş etmenin genellikle gerekli olmadığını savunuyorlar. 

Diğerleri burun tıkanıklığını gidermek için basit çözümler önerebilir. Bunlara bir nemlendirici, salin damlaları ve/veya bir ampul şırıngası kullanmak dahildir.  

"Bebeğinizin daha kolay yemek yiyebilmesi için, bebeğinizin burnunu mukusu beslemeden önce temizlemeniz çok yararlı olabilir," 






Bebeklerde Tıkanıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Yenidoğan bebeğiniz özellikle sıkışıksa ve sıkıntılı görünüyorsa yapabileceğiniz bazı şeyler var. 

"Bebeğinizin burnundaki mukusun çıkarılmasına yardımcı olmak onları daha rahat hale getirmelidir"

Bir veya daha fazla evde çare denemeye karar verirseniz, bebeğinizin tıkalı burnunu temizlemeye yardımcı olmak için bilmeniz gerekenler burada.


Nemlendirici

Bebeğinizin odasında bir nemlendirici veya serinletici buharlaştırıcı havaya nem katacak ve bebeğinizin daha rahat nefes almasına yardımcı olacaktır. Küf oluşumunu önlemek için nemlendiriciyi düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Bebeğinizi yakma potansiyeline sahip oldukları için sıcak buhar buharlaştırıcıları kullanmaktan kaçının. 


Tuzlu Burun Damlaları 

Reçetesiz satılan tuzlu burun damlaları, mukusla dolu bir bebek burnunu gevşetmek için yardımcı olabilir. 

"Bebeğinizin burnuna nazal tuzlu su koymak, sümüğü kendi başlarına çıkarmak için genellikle hapşırmalarına yardımcı olur" 

 Bu damlalar mukusu inceltir ve bebeğinizin onu burnundan dışarı çıkarmasına yardımcı olur.



Ampul Şırınga kullanın

Tuzlu su damlaları kullandıktan sonra , mukusu emmek ve bebeğinizin burnunu temizlemek için bir ampul şırınga veya burun aspiratörü kullanabilirsiniz. Yarardan çok zarar vermek kolay olduğu için bu cihazlarla aşırı agresif olmayın.

Bebeğinizin burnundaki sümüğü kuvvetlice çıkarmak cazip gelse de, bu sorunlu olabilir. Bir emme aletinden çok fazla tahriş ( güçlü bir motorlu emme aleti kullanmak) bebeğinizin burun deliklerinde şişmeye ve tahrişe neden olabilir. Bu tahriş nefes almayı daha da zorlaştırabilir.


Güvenlik önlemleri

Burun tıkanıklığını gidermek söz konusu olduğunda, bebeğinizin burnu ne kadar tıkalı olursa olsun, kaçınmanız gereken bazı şeyler vardır. İşte kaçınılması gerekenler.


Öksürük ve Soğuk algınlığı İlaçlar

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 4 yaşın altındaki çocuklar için öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları önermemektedir . Bu arada 4 ila 6 yaş arası çocuklara sadece çocuk doktorları önerdiği takdirde öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları verilmelidir. 


mentol losyonları

2 yaşın altındaki çocuklar için losyonlar ( Vicks VapoRub gibi ) önerilmez. Uzmanlar, bu ürünlerin bebeklerde ve küçük çocuklarda hava yolunu tahriş edebileceği ve tehlikeli şekilde daralmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor. 


Yastık

AAP'nin güvenli uyku önerileri , bebeğinizi beşik veya beşik gibi sert, düz bir yüzeyde uyumak için sırt üstü yatırmayı içerir. Bebeğinizi desteklemek ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini artırabileceğinden, yastık veya diğer cihazların kullanılması önerilmez. 






Bebeğinizin Çocuk Doktoruna Ne Zaman Gitmelisiniz?

bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve tıkalı burnu rahat nefes almalarını veya emzirmelerini veya biberondan su içmelerini zorlaştırıyorsa hemen bir doktora görünün, 

 Tıkanıklık soğuk algınlığı ile ilgiliyse hemen bir doktora başvurmalısınız. Bu yaştaki bebeklerde soğuk algınlığı, krup , bronşiolit veya zatürre gibi tehlikeli sorunlara hızla dönüşebilir . 

3 aydan büyük çocuklar için burun tıkanıklığı 10 ila 14 günden uzun sürerse tıbbi randevu alın. Ayrıca bebeğinizin ateşi varsa , uyuşuk veya huysuzsa, kulak ağrısı var gibi görünüyorsa veya geçmeyen bir öksürüğü varsa doktora başvurmalısınız.

Bebeğinizin yaşı ne olursa olsun, bebeğinizin tıkanıklığı nefes almasını zorlaştırıyorsa, acil servise giderek  hemen yardım alın.


Bebeğinizin hava almakta zorlandığına dair işaretler şunlardır:
  • Hızlı nefes alma
  • Maviye dönen dudaklar veya tırnaklar
  • Her nefeste büyüyen burun delikleri
  • Her nefeste kaburgaların bariz hareketi






Genellikle bebeğinizin tıkalı burnu sizi bebeğinizden daha fazla rahatsız eder. Özellikle yeni doğanlarda burun tıkanıklığı çok yaygındır ve bebekler kendi başlarına oldukça iyi başa çıkabilirler. Elbette, tıkanıklık devam ediyorsa, uyku ortamlarını daha rahat hale getirmek için serin sisli bir nemlendirici kullanabilirsiniz.

Nazal aspiratör ile birlikte salin damlaları diğer seçeneklerdir, ancak agresif veya çok sık kullanılmamalıdırlar. En iyi hareket tarzı, genellikle sadece beklemektir. Bebeğinizin burun tıkanıklığından endişe ediyorsanız, tavsiye için bir çocuk sağlığı uzmanına başvurun. Ancak başka semptomları veya soğuk algınlığı olmadığı sürece, burun tıkanıklığı genellikle endişelenecek bir şey değildir.





Annemize cevap;

Sağlık konuları özellikle bebek olunca tıbbi personel olsak dahi uzaktan tavsiye vermek mümkün olmuyor. Ama elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum.

Bebeğinizin burnunu açık tutmak gerçekten önemlidir, beslenme olsun rahat uyuma olsun çok etkiler. En büyük etken havadaki partiküller ve tabiki nem oranı. Nem ölçer almanız elzem. Nem 40-50 arasında olmalı, çok da nemli ortam olmamalı ideali budur. 

Nemlendirici olarak ben dyson humidifer kullanıyorum ve oldukça memnunum. Hem nemi ölçüyor hem de kendisi nemi ideal oranda tutmak için otomatik çalışıyor aynı zamanda partikülleri de topluyor. Asla tıkanıklık olmadı bizde.

Bir diğer husus da, eğer bebeğinizin burnunu açmak istiyorsanız bunu banyo sonrası yapın. Banyodan sonra basit bir aspiratörler burnunu çekin çok işe yarayacaktır. Hemen geri tıkanıyorsa gene bir duş aldırıp tekrarlarsınız, sürekli duş olmaz elbette ancak banyo sonrası en ideal zamandır. Çok fazla deniz tuzlu suyu kullanıp tahriş etmeyin. Buhar, banyo ve nazikçe aspire etme. 

Eğer burnunda sümüksü yapılar var ise bunları banyo öncesi tel saç tokasının ucu ile alıyorum ben nazikçe önerilerim bunlar.

Not; yazdıklarım bilgi amaçlıdır, tıbbi tavsiye asla içermez.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.