You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Çernobil yakınındaki orman yangını ve radyasyon tehlikesi

Çernobil yakınındaki orman yangını ve radyasyon tehlikesi

Genel müdür
Çernobil yakınındaki orman yangını ve radyasyon tehlikesi
[Resim: 12145038-3x2-940x627.jpg]


Çernobil'in eski nükleer santralinin çatısından çekilen bu fotoğraf, Ukrayna'nın ormanlarında çıkan orman yangınlarının 1986 nükleer felaketinden kalan çernobil kalıntılarına ne kadar yakın olduğunu ortaya çıkardı.

Son dakika;

  1. Ekipler Çernobil nükleer santralini çevreleyen bölgede yanan orman yangınlarını kontrol altına almak için çalışıyor
  2. Yangınların yakınındaki radyasyon seviyeleri yükseldi, alevler dönen duman üretti
  3. Yetkililer şehirdeki radyasyon seviyelerinin normal kalmasına rağmen rüzgarlar Kiev'e doğru dumanı götürüyor diye endişeli

İtfaiyeciler, eski nükleer santrali çevreleyen bölgede ışınlanan (radyasyonlanan) ormanlardan geçen alevleri kontrol etmek için çalışıyor.

Orman yangınlarının yakınındaki radyasyon seviyeleri arttı ve alevler, komşu bölgelere doğru rüzgaz ile taşınınan dumanlar oluşturuyor. Bu dumanlar radyasyon yüklü ağaçların yanması sonucu oluştuğu için radyasyon yüklü...

Rüzgarlar dumanı Rusya'nın kırsal bölgelerine ve Beyaz Rusya'nın yakınlarına üflemişti, ancak hafta sonu Ukrayna'nın başkenti Kiev yönünde esmeye başladı.


Yaklaşık 3 milyonluk bir nüfusa sahip Kiev'deki yetkililer, şehirdeki radyasyon seviyelerinin normal kaldığını söylüyor.

Vatandaşları, koronavirüs pandemisi nedeniyle zaten kilit altında.

Rüzgarlar Çernobil'in kapalı nükleer santrali için daha önemli bir baş ağrısıdır. Güçlü yangın tesisin yakınına ve felaketi temizlemek için kullanılan terk edilmiş ekipmanlara yayabilir.

Dışlama Bölgesi Yönetimi Ukrayna Devlet Dairesi Başkan Vekili Kateryna Pavlova "Şu anda yangının içerdiğini söyleyemeyiz" dedi.

Ateşin yolunda ne var?

Eski nükleer santrali çevreleyen ve dikenli tellerle çevrili 30 kilometrelik yarıçaplı bir daire olan "Yasaklı Bölge" içinde yangınlar yayılıyor.


[Resim: 12145438-3x2-700x467.jpg]



Ancak mevcut alevler normalden daha büyüktür ve otları ve ormanları yaktıkça radyasyonu dumana karıştırmaktadır.

Rüzgarlar yangınları nükleer santral kalıntılarına yayabilir ve yetkililer dışlanma bölgesindeki (yasak bölge) kritik altyapıyı korumaya çalışıyorlar.

Bu, bitkinin kendisini (ve radyasyon içeren lahitini) ve orijinal felaketten geride bırakılan terk edilmiş, kontamine kamyonların ve araçların park yerlerini içeren bir yangına dönüşürse daha fazla radyasyon yayılacak.

[Resim: 12127546-3x2-700x467.jpg]



2.600 kilometrekarelik alana erişim, rehberli gezilerdeki işçiler ve turistlerle sınırlıdır.

Işınlanmış bir ağaç (radyasyonlu) yandığında ne olur?

Felaketten bu yana geçen 34 yıl içinde radyasyon dışlama bölgesinin toprağına yerleşmiş ve ağaçların ve bitki örtüsünün kökleri tarafından emilmiştir.


Nükleer reaktör patladığında yakın çevresindeki birçok bitki ölürken, dışlama bölgesindeki bitki yıllar boyunca adapte oldu.

Bununla birlikte, radyoaktif parçacıklar toprağın yüzeyinde bu bitkilerde bulunuyor ve bitkiler ateşte yandığında duman içinde radyasyon salınır.

Yasak bölge, bir reaktör patlamasının Avrupa kıtasına bir serpinti bulutu gönderdiğini gördüğü Nisan 1986 felaketinden sonra kuruldu.




İnsanların, 2016 yılında dördüncü reaktöre dev bir koruyucu kubbenin yerleştirildiği eski elektrik santralinin 30 kilometre yakınında yaşamasına izin verilmiyor.

Yeni Güvenli Sınırlama adı verilen kubbe, felaketten hemen sonra reaktörün etrafına inşa edilen geçici "lahitlerin" etrafını sarmıştı.

Çernobil'in diğer üç nükleer reaktörü, santral 2000 yılında kapanana kadar elektrik üretmeye devam etti.



[Resim: 11180368-3x2-700x467.jpg]

Bu fotoğraf o koruyucu kubbedir.


Umarız yangın durdurulur, o dumanlar nereye giderse radyasyonu beraberinde götürecek.....
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.