You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Depresyon için sohbet uygulaması

Depresyon için sohbet uygulaması

Eğitim forumu admini
Depresyon için sohbet uygulaması
[Resim: _110119411_facebook.logo.g.jpg]

2016 yılında tiroid kanseri teşhisi konulan bir genç. En iyi arkadaşı ve eski erkek arkadaşı 33 yaşında kanserden öldüğünde başka bir kriz daha yaşadı.

"Tamamen kendimi kapattım. Sırada olup olmadığımı merak etmeye başladım," diyor Bayan Jett.

Yataktan kalkamadı ve ev işlerini dahi yapamadı. Çaresizlik içinde, çevrimiçi olan Vivibot adlı zihinsel sağlık sohbet botundan yardım istedi.

"Hey, neden hedef koymuyoruz?" chatbot ona 10 Eylül'de bu mesajı attı.

Ayak tırnaklarını sadece bir başlangıç için boyamak zorunda kaldı, ancak bu basit görev, chatbot'un "komik ve samimi kişiliği" ve 7/24 varlığı ile birleştiğinde Bayan Jett'i daha fazla görevi tamamlamaya teşvik etti.

Jett, “Beni o karanlık yerden çıkardı ve tekrar çalışmaya başladım” diyor.


Vivibot, kanserden etkilenen insanlar için uygulama tabanlı bir sosyal topluluk olan GRYT aracılığıyla sunulmaktadır.

Akıl sağlığı konusunda kullanıcılarıyla sohbet eden düzinelerce benzer hizmet mevcuttur. Ruhsal ve duygusal durumlarını nasıl iyileştirecekleri hakkında ruh hali raporları ve ipuçları sunarlar.

Vivibot'u tasarlayan Hopelab'ın araştırma direktörü Danielle Ramo, "Bu sohbet botları, zihinsel sağlıklarını geri kazanmak için üzgün veya depresif bir ruh hali veya endişe yaşayan insanlar için harika bir ilk adım" diyor.

Chatbotların klinik depresyon veya klinik anksiyeteyi tedavi edemediğini ve herhangi bir insan etkileşiminin yerini almak için tasarlanmadığını hızlı bir şekilde ekliyor.

Bununla birlikte, klinik psikolog Noel Hunter, bazı sohbet botlarının bu şekilde pazarlanmadığını ve kendilerini zihinsel sağlık sorunlarına bir çözüm olarak sunduğunu söylüyor.

"Bunu açıkça söylememeye çok dikkat ediyorlar, çünkü o zaman dava açılıyor. Ama insanlar bu mesajı alıyor," diyor Dr Hunter.

Dr. Hunter için, chatbot'lar kendi acılarımız için hatalı olduğumuz fikrini pekiştiriyor.

Psikolog Noel Hunter, zihinsel sağlık uygulamalarının insan doktorlarının yerini alamayacağını söylüyor “Telefonunuza bakarsanız ve kendi kendine yardım eden birkaç şey yaparsanız, bunun sağlıklı bir ilişkinin iyileştirici doğasının yerini alacağına inanıyorlar” diyor.

Botlar elbette hissettiklerimiz hakkında çok fazla şey ifade edebilecek sözel olmayan iletişimi yapamazlar.

Hunter, “Genel refahımız için zorunlu olan bu sözsüz iletişimin büyük bir kısmı insandan insana olmayan ortamlarda gözden kaçıyor” diyor.

Bununla birlikte, dünyanın zihinsel sağlığını iyileştirmek için teknolojiyi kullanmaya olan ilgisi artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, her dört kişiden birinin bir çeşit zihinsel sağlık sorunu yaşadığını ve diğer araştırmaların, insanların robotları diğer insanlardan daha dürüst gördüklerini ileri sürüyor.

Facebook gibi sosyal medya devleri bile dijital akıl sağlığı alanına giriyor.

Ekim 2019'da Facebook ve Messenger, Let's Talk Stories filtresini ve bir dizi Let's Talk Messenger etiketini başlattı - insanları desteğe ve sohbete başlamaya teşvik eden araçlar.

Global güvenlik başkanı Antigone Davis, "Özel mesajlaşmanın duygusal veya ciddi konular hakkında konuşmayı kolaylaştırabildiğini gördük. Aslında, mesajlaşma uygulamalarını kullananların% 80'i mesajlaşmanın kişisel konuşmaya kıyasla daha dürüst olabileceğini düşünüyor" diyor. 

İleriye baktığımızda, yapay zekanın (AI) insan akıl sağlığı hakkında derin bir anlayışa sahip olacak kadar gelişmiş olabileceği bir zaman gelebilir. XPRIZE vakfının doktoru, mühendisi ve kurucusu ve başkanı Peter Diamandis, "2029'da insani bir yapay zekaya sahip olabiliriz" diyor.

Diamandis, "Şimdi tıbbi muayeneler tarafından toplanan veri miktarı, ister beyin MRG'si ister genomunuza baksın, ister çeşitli testlerden elde edilen sonuçlar olsun, tüm bunlar tek bir insanın yeteneğinin çok ötesindedir." Diyor.

“Gelecek 20 yıl, muhtemelen 10 yıl içinde tanı koymada AI kullanmamak aslında yanlış bir uygulama olacaktır” diye devam ediyor.

Özet olarak yapay zeka sağlık sektörü için geliyor..... Hazır mıyız....????

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.