Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir? Ne İş Yapar?
Dil ve Konuşma Terapisti Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Dil ve konuşma terapisti olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Dil ve Konuşma Terapisi bölümünden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda üniversitelerin Dil ve Konuşma Terapisi yüksek lisans programları bulunmaktadır.
Ne iş yapar?
Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik
Kurum: Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi: 22.05.2014
a) İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma sağlığı alanında önleyici programlarda görev alır.
b) Toplumda ve bireylerde ses, konuşma ve dil bozukluklarına neden olabilecek risk faktörlerine yönelik farkındalık geliştirilmesi için çalışma yapar.
c) Ek-1/B’de bulunan durumlarda terapi ve rehabilitasyon yapar.
ç) İlgili uzman tabip tarafından yönlendirilen ve dil, konuşma, ses ve yutma patolojisi olan hastaların, kendi alanı ile ilgili
değerlendirmesini, terapi ve rehabilitasyon planlamasını yapar ve uygular.
d) Bilgisayar destekli konuşma cihazları, trakeoözefageal protezler ve benzeri konuşma aparatları, elektrolarinks, iletişim panoları gibi alternatif ve iletişimi destekleyici yardımlı ek araçlı/cihazlı ve jest, işaret dili gibi yardımsız sistemleri konusunda hastaya eğitim verir.
e) Özel gereksinimi olanlar için bireyselleştirilmiş eğitim programlarında görev alır.
Ek-1/B
Dil ve konuşma terapistlerinin ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olmadan terapi ve rehabilitasyon yapabilecekleri durumlar
a) Disleksi ve diğer sembolik disfonksiyonlar (Disleksi ve aleksi, Agnozi, Apraksi, diğer sembolik disfonksiyonlar)
b) Hipernazalite ve hiponazalite
c) Konuşma ve dil özel gelişimsel bozuklukları (Özel konuşma artikülasyon bozukluğu, Ekspressif ve Reseptif dil bozukluğu, Epilepsinin eşlik ettiği kazanılmış afazi (Landau- Kleffner), Konuşma ve dile ait diğer gelişimsel bozukluklar)
ç) Skolastik becerilerde özel gelişimsel ve kazanılmış bozukluklar (Spesifik okuma ve heceleme bozuklukları, Spesifik aritmetik beceri bozukluğu, Skolastik becerilerde karma tip ve diğer gelişimsel bozukluklar)
d) Kekemelik
e) Hızlı konuşma
Dernek <<link>>
Dergi <<link>>
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur.
Son Düzenleme: 13-12-2019, Saat: 19:46, Düzenleyen: Darkwatch.