You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Diş Çıkarma mı Uykuda Gerileme mi?

Diş Çıkarma mı Uykuda Gerileme mi?

İnsta: @bebekkocu
Diş Çıkarma mı Uykuda Gerileme mi?
Bebeklerimin gece boyunca neden uyumadığını anlamaya çalışırken beynimi harap ettiğim günleri hatırlıyorum. Çok mu soğuklardı? Çok sıcak? Beyaz gürültü çok mu yüksek oldu? Bir uyku gerilemesinden mi geçiyorlardı? Hasta mıydılar yoksa diş mi çıkardılar? Sürekli bir tahmin oyunuydu, ancak çoğu zaman ya diş çıkardıkları ya da gerileme yaşadıkları sonucuna vardım. Peki, diş çıkarma ile uyku gerilemesi arasındaki fark nedir ve hangisinin bebeğinizin uykusunu böldüğünü nasıl anlayabilirsiniz?

Tipik olarak, bir uyku regresyonu, iyi uyuyan ve gece aniden uyanmaya başlayan ve/veya görünürde bir sebep olmadan iyi uyuklamayan bir bebek veya yürümeye başlayan çocuk olduğunda bir süreyi (genellikle birkaç hafta) tanımlar. Ancak, yaygın inanışın aksine, uyku regresyonları sadece gecenin bir yarısında bizi çıldırtmak için değildir, gerçek bir amaçları vardır. Uyku gerilemeleri genellikle oturma, emekleme, yürüme veya dil gelişimindeki patlamalar gibi gelişimsel bir sıçramaya eşlik eder. İlk birkaç yılda meydana gelen birkaç uyku gerilemesi vardır, ancak bebeğiniz veya yürümeye başlayan çocuğunuz diğerlerinden daha fazla etkilenebilir.

Peki, bu uyku gerilemeleri tipik olarak ne zaman oluyor? 

En yaygın regresyonlar tipik olarak 4 ay, 8 ila 10 ay, 18 ay ve 2 yıldır. 12 ay civarında görünen bir tane de olabilir, ancak bu o kadar yaygın değil. Diş çıkarma genellikle çok çeşitli semptomları (salya akması, her şeyi ağzına alma, diş etlerinde şişme, huysuzluk, kulak çekme, yeme ve uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler) taşırken, uyku gerilemeleri genellikle yalnızca yeni gelişimsel dönüm noktaları ve iştah değişikliği ile ilişkilidir.

Diş çıkarma ile gerileme arasındaki farkı nasıl anlarım? 

Diş çıkarma ile uykuda gerileme arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu, geceleri veya şekerleme sırasında semptomları aşırı analiz etmek yerine bebeğinizi gündüz gözlemlemektir. Kendinize sorun: Oyun sırasında nasıl davranıyor? Şişmiş diş etleri, iştahsızlık, aşırı salya akması veya ellerde çiğneme gibi diş çıkarma belirtilerinden herhangi birini fark ettiniz mi? Emeklemenin veya yürümenin eşiğinde mi? Bu soruları uyanık olduğunuz saatlerde sormak sizi sorunun köküne daha çabuk ulaştırabilir, ancak yine de bu konuda ne yapacağınıza karar vermeniz gerekir.

Bebeğim diş çıkarıyorsa veya uyku gerilemesi yaşıyorsa ne yapmalıyım? 


Sebep ne olursa olsun, en iyi saldırı planı, rahatlık sağlamaya devam etmek ve mümkün olduğunca tutarlı bir program sürdürmeye çalışmaktır. Dikkatli ve öngörülebilir kalırsanız, bebeğiniz iyi uyku düzenine o kadar hızlı ve kolay bir şekilde geri dönebilir ve bir kez daha huzur içinde uyuyabilirsiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.