You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Doğum sonrası depresyon

Doğum sonrası depresyon

İnsta: @bebekkocu
Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrası depresyon (PPD), bazı kadınlarda doğum  yaptıktan sonra meydana gelen fiziksel, duygusal ve davranışsal değişikliklerin karmaşık bir karışımıdır . Ruhsal bozuklukları teşhis etmek için kullanılan bir kılavuz olan DSM-5'e göre, PPD  doğumdan sonraki 4 hafta içinde başlayan bir majör depresyon şeklidir. Doğum sonrası depresyon tanısı,  yalnızca doğum ile doğum arasındaki sürenin uzunluğuna değil, depresyonun  ciddiyetine de dayanır .

Doğum sonrası depresyon  , bebek sahibi olurken meydana gelen kimyasal, sosyal ve psikolojik değişikliklerle bağlantılıdır. Terim, birçok yeni annenin yaşadığı bir dizi fiziksel ve duygusal değişikliği tanımlar. PPD  ilaç  ve danışmanlık ile tedavi edilebilir.

Kimyasal değişiklikler, doğumdan sonra hormonlarda hızlı bir düşüşü içerir. Bu düşüş ve  depresyon arasındaki gerçek bağlantı  hala net değil. Ancak bilinen şey  , kadın üreme hormonları  olan östrojen  ve  progesteron seviyelerinin hamilelik sırasında on kat arttığıdır . Ardından, doğumdan sonra keskin bir şekilde düşerler. Bir kadın doğum yaptıktan 3 gün sonra, bu hormonların seviyeleri hamilelikten önceki seviyelerine geri döner.

Bu kimyasal değişimlere ek olarak, bebek sahibi olmanın getirdiği sosyal ve psikolojik değişimler de  depresyon riskini artırıyor .

Çoğu yeni anne doğumdan sonra "bebek hüznü" yaşar. Bu kadınların yaklaşık her 10'undan 1'i doğumdan sonra daha şiddetli ve daha uzun süreli depresyon geliştirecektir. Yaklaşık 1000 kadından 1'inde doğum sonrası  psikoz adı verilen daha ciddi bir durum gelişir .

Babalar bağışık değildir. Araştırmalar, her 10 yeni babadan 1'inin, çocuklarının doğduğu yıl boyunca depresyona girdiğini gösteriyor.




Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri ve Belirtileri

Doğum sonrası  depresyon belirtilerini  tespit etmek zor olabilir. Birçok kadın doğumdan sonra şu semptomlara sahiptir:

Uyku problemi
İştah değişiklikleri
şiddetli  yorgunluk
Düşük  libido
Sık ruh hali değişiklikleri



PPD ile bunlar, doğumdan sonra tipik olmayan diğer majör depresyon belirtileriyle birlikte gelir ve şunları içerebilir:

Bebeğinize ilgi duymamak veya onunla bağ kurmuyormuşsunuz gibi hissetmek
Sürekli ağlamak, genellikle sebepsiz yere
Depresyon hali
Şiddetli öfke ve huysuzluk
zevk kaybı
Değersizlik, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları
Ölüm veya intihar düşünceleri
Başka birine zarar verme düşünceleri
Konsantre olma veya karar verme sorunu



Yeni ortaya çıkan obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri doğum sonrası dönemde nadiren görülür (kadınların yaklaşık %1-3'ü). Obsesyonlar genellikle  bebeğin sağlığıyla ilgili endişeler  veya bebeğe zarar verme konusundaki mantıksız korkularla ilgilidir. Panik bozukluk  da olabilir. Bu koşullara ve depresyona aynı anda sahip olabilirsiniz.

Tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyon, yeni anneler ve çocukları için tehlikeli olabilir. Yeni bir anne şu durumlarda profesyonel yardım almalıdır:

Semptomlar 2 haftadan uzun sürer
Normal olarak çalışamazlar
Günlük durumlarla baş edemezler
Kendilerine veya bebeklerine zarar verme düşünceleri vardır.
Günün çoğunda aşırı endişeli, korkmuş ve panik halindedirler.




Doğum sonrası depresyonun tek bir nedeni yoktur, ancak bu fiziksel ve duygusal sorunlar şunlara katkıda bulunabilir:

Hormonlar. Doğumdan sonra östrojen ve progesterondaki dramatik düşüş bir rol oynayabilir. Tiroid beziniz tarafından üretilen diğer hormonlar da keskin bir şekilde düşebilir ve kendinizi yorgun, halsiz ve depresif hissetmenize neden olabilir.

Uyku eksikliği. Uykusuz kaldığınızda ve bunaldığınızda, küçük sorunları bile ele almakta zorlanabilirsiniz.

Endişe.  Yeni doğmuş bir bebeğe bakma yeteneğiniz konusunda endişeli olabilirsiniz.

Kendi imajı. Daha az çekici hissedebilir, kimlik duygunuzla mücadele edebilir veya hayatınızın kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. Bu sorunlardan herhangi biri doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilir.








Doğum Sonrası Depresyon Türleri

Kadınların doğum yaptıktan sonra yaşayabileceği ruh hali değişikliklerini tanımlamak için kullanılan üç terim vardır:

"  Bebek hüznü"  , doğumdan hemen sonraki günlerde kadınların %70'inin başına gelir. Çok mutlu hissetmek ve sonra çok üzgün hissetmek gibi ani ruh hali değişimleriniz olabilir. Sebepsiz yere ağlayabilir ve sabırsız, huysuz, huzursuz, endişeli, yalnız ve üzgün hissedebilirsiniz. Bebek hüznü doğumdan sonra sadece birkaç saat veya 1-2 hafta kadar sürebilir. 

Doğum sonrası depresyon (PPD)  doğumdan birkaç gün hatta aylar sonra ortaya çıkabilir. PPD, sadece ilk çocuğun değil, herhangi bir çocuğun doğumundan sonra olabilir. - üzüntü, umutsuzluk,  endişe , huysuzluk - ama onları çok daha güçlü hissediyorsunuz. PPD genellikle her gün yapmanız gereken şeyleri yapmanızı engeller. İşlevselliğiniz etkilendiğinde,  birinci basamak doktorunuz gibi bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Bu doktor sizi  depresyon belirtileri için tarayabilir  ve bir tedavi planı hazırlayabilir. PPD tedavisi görmezseniz semptomlar kötüleşebilir. PPD ciddi bir durum olsa da ilaç ve danışmanlık ile tedavi edilebilir.


Doğum sonrası psikoz ,  yeni anneleri etkileyebilecek  çok ciddi bir  akıl hastalığıdır . Bu hastalık, genellikle doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Kadınlar gerçeklikle bağlarını kaybedebilir, işitsel  halüsinasyonlar  (konuşan bir insan gibi gerçekte olmayan şeyleri duymak) ve sanrılar (açıkça mantıksız olan şeylere şiddetle inanmak) yaşayabilirler. Görsel halüsinasyonlar (orada olmayan şeyleri görme) daha az yaygındır. Diğer semptomlar arasında  uykusuzluk  (  uyuyamama ) bulunur.), heyecanlı ve kızgın hissetme, hızlanma, huzursuzluk ve garip duygu ve davranışlar. Doğum sonrası psikozu olan kadınların hemen tedaviye ihtiyacı vardır ve neredeyse her zaman ilaca ihtiyaç duyarlar. Bazen kadınlar kendilerine veya bir başkasına zarar verme riski altında oldukları için hastaneye kaldırılır.







Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

Doğum sonrası depresyon, semptomların türüne ve ne kadar şiddetli olduklarına bağlı olarak farklı şekilde tedavi edilir. Tedavi seçenekleri arasında anti-anksiyete veya  antidepresan  ilaçlar,  psikoterapi ve duygusal destek ve eğitim için bir destek grubuna katılım yer alır. Şiddetli vakalar için, brexanolone (Zulresso) adı verilen yeni bir ilacın IV'ü reçete edilebilir.

Doğum sonrası psikoz durumunda, psikozu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar genellikle eklenir. Hastaneye yatış da sıklıkla gereklidir.

Emziriyorsanız  , depresyon , anksiyete ve hatta psikoz için ilaç alamayacağınızı varsaymayın. Doktorunuzla konuşun. Bir doktor gözetiminde, birçok kadın  emzirirken ilaç alır . Bu, sizinle doktorunuz arasında verilecek bir karardır.








Doğum Sonrası Depresyonu Önleme

Depresyon öykünüz varsa, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Hamilelik sırasında. Doktorunuz sizi semptomlar için izleyebilir. Hafif depresyon belirtilerini destek grupları, danışmanlık veya diğer terapilerle yönetebilirsiniz. Doktorunuz hamileyken bile ilaç reçete edebilir.
Bebeğiniz doğduktan sonra. Doktorunuz depresyon belirtileri aramak için erken doğum sonrası muayene önerebilir. Ne kadar erken teşhis konulursa, tedaviye o kadar erken başlayabilirsiniz. Doğum sonrası depresyon geçmişiniz varsa, doktorunuz bebeğiniz olur olmaz tedavi önerebilir.


Doğumdan sonra yönetmek

Eve yeni doğmuş bir bebek getirmenin üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları  :

Yardım isteyin. Başkalarının size nasıl yardımcı olabileceklerini bilmelerini sağlayın.
Kendiniz ve bebeğiniz için beklentileriniz konusunda gerçekçi olun.
Doktorunuzun sizin aktivite seviyenize koyabileceği kısıtlamalar dahilinde egzersiz yapın; yürüyüşe çıkın ve mola vermek için evden çıkın.
Bazı iyi günler ve bazı kötü günler bekleyin.
Mantıklı bir diyet uygulayın; alkol ve  kafeinden kaçının .
Partnerinizle ilişkinizi geliştirin - birbirinize zaman ayırın.
Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim halinde olun - kendinizi izole etmeyin.
Eve ilk gittiğinizde ziyaretçileri sınırlayın.
Ekran telefon görüşmeleri yapın
Bebeğiniz uyurken uyuyun veya dinlenin.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.