You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Düz Baş Sendromu (Konumsal Plagiosefali)

Düz Baş Sendromu (Konumsal Plagiosefali)

İnsta: @bebekkocu
Düz Baş Sendromu (Konumsal Plagiosefali)
Düz Kafa Sendromu Nedir?

Düz kafa sendromu, genellikle bir bebek, yaşamın ilk aylarında başı aynı tarafa dönük olarak uyuduğunda ortaya çıkar. Bu, başın bir tarafında veya arkasında düz bir noktaya neden olur.

Düz kafa sendromuna konumsal plajiyosefali de denir


Düz Kafa Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Yassı bir başın en yaygın nedeni bebeğin uyku pozisyonudur. Bebekler her gün saatlerce sırt üstü yattıkları için başları bazen bir noktada düzleşir. Bu sadece uyurken değil, aynı zamanda bebek araba koltuklarında, taşıyıcılarda, bebek arabalarında, salıncaklarda ve şişme koltuklarda da olur.

Prematüre bebeklerin düz bir kafaya sahip olma olasılığı daha yüksektir. Kafatasları, zamanında doğan bebeklerinkinden daha yumuşaktır. Ayrıca, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) kalmak gibi tıbbi ihtiyaçları nedeniyle hareket ettirilmeden veya alınmadan sırtlarında çok zaman geçirirler .

Düz kafa sendromu, bebeğin kafatasında annenin pelvisinden veya ikizinden baskı varsa doğumdan önce bile başlayabilir. Aslında, çoklu doğumlardan birçok bebek , bazı düz noktalara sahip kafalarla doğar.

Düz kafa sendromu, bebeklerin başlarını çevirmesini zorlaştıran sıkı boyun kaslarından kaynaklanır. Bu boyun durumuna tortikolis denir . Başlarını çevirmek zor olduğu için bebekler yatarken başlarını aynı pozisyonda tutma eğilimindedir. Bu düzleşmeye neden olabilir. Daha sonra, kafa düz bir noktaya geldiğinde tortikolis  daha da kötüleşebilir.

Bebeklerin başlarını çevirmeleri çok fazla enerji gerektirir. Dolayısıyla bir tarafında şiddetli basıklığı olanlar o tarafta kalmaya eğilimlidir ve boyunları kullanılmadığı için sertleşir.


Düz Baş Sendromunun Belirti ve Belirtileri Nelerdir?

Düzleştirilmiş kafa sendromu genellikle ebeveynlerin fark etmesi kolaydır:

Bebeğin başının arkası bir tarafta daha düzdür.
Bebeğin başının o kısmında genellikle daha az saç vardır.
Bebeğin kafasına baktığınızda, basık taraftaki kulak öne doğru itilmiş görünebilir.
Ağır vakalarda alın, düzleşmenin karşı tarafında şişebilir ve düzensiz görünebilir. Sebep tortikolis ise boyun, çene ve yüz de düzensiz olabilir.



Düz Kafa Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle bebeğin kafasına bakarak düz kafa sendromunu teşhis edebilir. Tortikolis olup olmadığını kontrol etmek için doktor bebeğin başını ve boynunu nasıl hareket ettirdiğini izleyebilir. Tıbbi testler genellikle gerekli değildir.






Düz Kafa Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Bakıcılar , düz kafa sendromu olasılığı olsa bile, ani bebek ölümü sendromunu (SIDS) önlemeye yardımcı olmak için bebekleri her zaman sırt üstü yatırmalıdır . Salıncaklardan, araba koltuklarından, sallanan sandalyelerden ve diğer cihazlardan kaçınmak uyku için en güvenli yoldur ve ayrıca bebeklerin başlarını özgürce hareket ettirebilmelerini sağlamaya yardımcı olur.

Peki, düz kafa sendromu uyku veya yatma pozisyonundan kaynaklandığında ebeveynler ne yapabilir? Bebeğin uyku pozisyonunu değiştirmek, bebeği tutmak ve bolca "karın zamanı" sağlamak gibi basit uygulamalar,  geçmesine yardımcı olabilir. Şu ipuçlarını deneyin:

Karın zamanı alıştırması yapın . Bebeğinizin gün boyunca uyanıkken yüzüstü yatması için bol bol denetimli zaman sağlayın. 

karın zamanı:
başın arkasının normal şekillenmesine yardımcı olur
bebeğin dünyayı öğrenmesini ve keşfetmesini teşvik eder
bebeklerin boyun kaslarını güçlendirmesine ve kollarını yukarı kaldırmayı öğrenmesine yardımcı olur. Bu, emeklemek ve oturmak için gereken kasların gelişmesine yardımcı olur.


Beşikteki pozisyonları değiştirin. Bebeğinizi beşiğe nasıl yatırdığınızı düşünün . Sağ elini kullanan ebeveynlerin çoğu, bebeklerini sol kollarında beşikte taşır ve başları sollarına gelecek şekilde yatırır. Bu pozisyonda, bebek odaya bakmak için sağa dönmelidir. Başını düz olmayan tarafa aktif olarak çevirmesini teşvik etmek için bebeğinizi beşiğe yerleştirin.


Bebeğinizi daha sık tutun. Çocuğunuzun sırt üstü yatarak veya başı düz bir yüzeye dayayarak geçirdiği süreyi sınırlayın (örneğin, araba koltukları, bebek arabaları, salıncaklar, şişme koltuklar ve oyun alanları). Örneğin, bebeğiniz araba koltuğunda uyuyakaldıysa , eve geldiğinizde bebeğinizi koltukta uyuklayarak bırakmak yerine bebeğinizi koltuktan çıkarın. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın ve bu, başının üzerindeki baskıyı azaltacaktır.


Bebeğiniz uyurken baş pozisyonunu değiştirin. Bebeğiniz sırt üstü yatarken bebeğinizin başının konumunu (soldan sağa, sağdan sola) değiştirin. Bebeğiniz gece boyunca hareket etse bile, çocuğunuzu başının yuvarlak tarafı şilteye değecek ve düz tarafı yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Bebeğinizi tek bir pozisyonda tutmak için kama yastıklar veya başka cihazlar kullanmayın.


Düz kafa sendromlu bebeklerin çoğunda bir dereceye kadar tortikolis de vardır. Bu nedenle fizik tedavi ve evde egzersiz programı genellikle tedavinin bir parçasıdır. Bir fizyoterapist size bebeğinizle germe içeren egzersizler öğretebilir. Çoğu hareket, boynu eğimin karşısındaki tarafa germeyi içerir. Zamanla boyun kasları uzayacak ve boyun kendini düzeltecektir. Alıştırmalar basittir, ancak doğru şekilde yapılmalıdır.

Bir doktor düz kafa sendromu için bir kask reçete edebilir. Kask, başın düz olduğu yerde bebeğe gevşek ve yuvarlak olduğu yerde sıkıca oturacak şekilde tasarlanmıştır. Kaskta, kafa zaten yuvarlak olduğu yerde büyüyemez. Böylece daha düz olduğu yerde büyür.

Kasklar, kafayı zamandan ve normal büyümeden daha hızlı döndürür.  Bir kaskın bebeğinize yardımcı olup olmayacağı konusunda doktorunuzla konuşun.






Başka Ne Bilmeliyim?

Düz kafa sendromu zamanla ve doğal büyümeyle düzelir. Bebekler büyüdükçe uyku sırasında pozisyonlarını kendileri değiştirmeye başlarlar, bu yüzden kafaları aynı pozisyonda olmaz.

Bebekler kendi başlarına oturabildiklerinde, düz bir nokta genellikle daha da kötüleşmeyecektir. Daha sonra, aylar ve yıllar içinde, kafatası büyüdükçe, ağır vakalarda bile düzleşme düzelecektir. Saç ilk birkaç yıl içinde uzadıkça, düz nokta da genellikle daha az fark edilir hale gelir.

Düz kafa sendromu bebeğin beyin gelişimini etkilemez. Ancak boyun tutulması erken gelişimi yavaşlatabilir. Tortikolis için fizik tedavi, bebeğin ilerlemesinin bir kontrolünü ve herhangi bir gecikmeyi tedavi etmek için ekstra egzersizleri içermelidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.