You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Emzirirken Meme Kalkanı Nasıl Kullanılır

Emzirirken Meme Kalkanı Nasıl Kullanılır

İnsta: @bebekkocu
Emzirirken Meme Kalkanı Nasıl Kullanılır
Meme ucu koruyucular, birçok kilitleme zorluğu için kısa vadeli bir çözüm sağlar, ancak bunların doğru şekilde kullanılması gerekir. Meme koruyucular, anne sütü için üstte delikli, ince, esnek silikon kılıflardır.

İki ana tip meme koruyucusu vardır. Temaslı meme koruyucuları, bebeğinizle ten tene teması destekler ve normal meme koruyucuları, kesiksiz, her tarafı saran temel koruyuculardır. Bir meme koruyucu kullanmaya karar verirseniz, size uygun şekilde rehberlik edebilmeleri için bir emzirme danışmanı ile iletişime geçmeniz en iyisidir.





Kadınlar neden emzirmek için meme ucu koruyucuları kullanır?

Emzirmenin her zaman planlandığı gibi gitmemesinin birçok nedeni vardır. Emzirmede sorun yaşamak yaygındır ve kesinlikle sizi daha az anne yapmaz. Meme ucu koruyucularının aşağıdaki zorluklar için oldukça faydalı olduğu kanıtlanmıştır:


Prematüre bebekler

Beklenenden daha erken gelen prematüre bebekler bazen biraz daha sabırlı beslenme ve eğitim gerektirir. Doğal emme refleksleri henüz çok güçlü olmayabilir ve meme ucu kalkanları onları emmeye teşvik edebilir.



Düz, kısa veya içe dönük meme uçları

Emzirmeye başlama zamanı geldiğinde, bazı anneler meme uçlarının düz, kısa veya içe dönük olduğunu fark eder. Bebeklerinin sürekli ağladığını, uzaklaştığını veya uykuya daldığını fark edebilirler. Meme ucu koruyucuları, bebeğinizin meme ucunuzu çekmesine yardımcı olabilir ve emmeyi uyarmak için damakta derin bir his sağlar. 



Ağrıyan meme uçları

Emzirme, özellikle meme uçlarınızın henüz sürtünmeye alışmadığı ilk günlerde ağrılı olabilir. Uygun boyutta bir meme ucu koruması, çatlamış, ağrıyan veya soyulan meme uçları için kısa süreli emzirme çözümü sağlayabilir. Doğru kullanıldığında meme ucu koruyucusu bir eldiven gibi oturur ve sorunun kaynağını bulana kadar geçici bir rahatlama sağlar.



meme başı karışıklığı

Bebeğiniz biberonla beslemeye alıştıysa, başka bir besleme yöntemine alışması biraz zaman alabilir. Emzik koruyucu, bebeğinizin biberondan memeye geçişine yardımcı olmanın basit bir yoludur. Emzik korumasının hissi ve tadı biberon emziğine benzer, bu nedenle yumuşak bir geçiş olmalıdır. 







Meme ucu koruyucuları artıları ve eksileri

Artıları
  • Emzirme güçlüklerinin çoğunu ele alır ve emzirme süresini uzatır.
  • Bebek anne sütü alabilir.
  • Doğum sonrası depresyon riskini en aza indirirler.
  • Biberonla beslemeden iyi bir geçiş olabilirler.


Eksileri
  • Sütten kesmek zor olabilir.
  • Meme ucu koruyucuları anne sütünün akışını yavaşlatır, bu nedenle beslenme süreleri daha uzun olabilir.
  • Bazı meme ucu koruyucuları cilt-cilt temasını sınırlar.
  • Yanlış boyutta meme koruyucu kullanmak acı verici olabilir.








meme kalkanı nasıl kullanılır

Başarı şansını artırmak için meme ucu kalkanı kullanma konusunda adım adım bir kılavuz:

1.  Bebeğin doğumundan sonraki ilk iki ila altı gün içinde veya en azından sütünüz gelene kadar meme koruyucu kullanmaktan kaçının.

2.  Daha esnek hale getirmek için meme başlığını birkaç dakika ılık suya batırın.

3.  Sızdırmazlığı sıkılaştırmaya ve sürtünmeyi en aza indirmeye yardımcı olmak için meme koruyucu tabanının iç kısmına biraz anne sütü sürün. Düşme refleksini tetiklemek için kalkanın ucuna biraz anne sütü sıkın. Bu aynı zamanda bebeğinizi emmeye teşvik edecektir.

4.  Meme koruyucusunun kenarını hafifçe ters dönene kadar gerin. Meme ucunun üzerine düz bir şekilde yerleştirerek, meme ucunu mümkün olduğu kadar çok tepeye doğru çekin ve kenarlarını aşağı bastırın. Kesik kısımları bebeğin burnu ve çenesi için doğru noktalara yerleştirin.

5.  Doğru yerleştirdiyseniz, meme ucunuzun ucu ile meme başı koruyucu tacının ucu arasında küçük bir boşluk olmalıdır. Meme ucunuz tepenin ucuna dokunuyorsa meme ucu koruyucusu çok küçüktür.

6.  Meme koruyucusunun tepesini bebeğin burnunun ucuna doğrultun. Bebek tam olarak açıldığında, uygun bir mandallama sağlamak için meme başlığını bebeğin damağına doğru yönlendirin.

7.  Emzirme danışmanları , meme koruyucularını doğru şekilde kullanma konusunda size rehberlik ve tavsiye verebilir. Emzirme nedeniyle meme uçlarınızın ağrılı, düz veya çarpık olup olmadığını onlara bildirdiğinizden emin olun.






Bir amaç olarak meme ucu koruyucuları

Emzirmek hem sizin hem de bebeğiniz için bir öğrenme sürecidir, bu nedenle bunu öğrenmek zaman ve sabır ister. Nitelikli bir uzmandan biraz koçluk gerektirebilir ve yardım istemek kesinlikle yanlış bir şey değildir. Emzirmeyle mücadele etmeye devam ediyorsanız meme koruyucuları iyi bir seçenek olabilir. Günün sonunda, emzirme tam olarak planlandığı gibi gitsin ya da gitmesin, en önemli şey bebeğinizin beslenmesidir. Sadece bu makaleyi okuyarak ve tavsiye ve rehberlik arayarak harika bir anne oluyorsunuz. Öyleyse, iyi çalışmaya devam edin! Dünyanın senin gibi daha fazla anneye ihtiyacı var.








Doğru boyutu seçin

Bir emzirme uzmanı, bebeğinizin ağzı ve meme ucunuz için doğru boyutta meme koruyucusu konusunda size daha iyi tavsiyede bulunabilir. Doğru bedeni seçmek, meme uçlarınızın ağrımaması ve bebeğinizin gerçekten yeterli besin aldığından emin olmak için hayati önem taşır. Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğinin basit bir göstergesi, bebeğinizin ilk 2 gününde 1-2 ağır, ıslak bez değiştirip değiştirmediğinizi takip etmektir. 5 gün sonra bebeğiniz yaklaşık 5-6 adet ağır, ıslak bebek bezine sahip olacaktır.







Meme kalkanından ayrılma

Bebeğiniz büyüyüp geliştikçe, emzirme konusunda daha fazla pratik kazanır ve koordinasyonları gelişmeye başlar. İlk zorlukları çözülmüşse ve emzirmeye yönelik daha olumlu ilişkiler geliştirmişlerse, onları meme ucundan çıkarmak daha kolay olacaktır. İşte sürece yardımcı olacak birkaç ipucu:

1.  Emzirme sırasında meme koruyucusunu periyodik olarak veya kısmen çıkarın.

2.  Bebeğinizin ipuçlarını bilin ve onlarla beslenin (örneğin, başını iki yana sallamak, ağzına el atmak, dilini dışarı çıkarmak).

3.  Sizinle ve bebeğinizle ten tene sessizlik süresini artırın.

4.  Meme koruyucusunun ucunu kesmeyin.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.