You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Emzirme beslenmesi: Anneler için ipuçları

Emzirme beslenmesi: Anneler için ipuçları

İnsta: @bebekkocu
Emzirme beslenmesi: Anneler için ipuçları
Emzirme beslenmesi kafa karıştırıcı olabilir. Ne kadar yemelisin? Nelerden kaçınmalısınız? Diyetiniz bebeğinizi nasıl etkileyebilir? Bu önemli beslenme ipuçlarını izleyin.

Emziriyorsanız, bebeğinize büyümesini ve sağlığını destekleyecek besinler veriyorsunuz. Bununla birlikte, hangi yiyecek ve içeceklerin sizin için en iyi olduğu ve diyetinizin anne sütünüzü ve bebeğinizi nasıl etkileyebileceği hakkında sorularınız olabilir.

Emzirme beslenmesinin temellerini anlayın.





Emzirirken ekstra kaloriye ihtiyacım var mı?

Evet, size süt üretmeniz için gereken enerjiyi ve beslenmeyi sağlamak için biraz daha fazla yemeniz gerekebilir - günde yaklaşık 330 ila 400 kalori -.

Bu ekstra kalorileri elde etmek için, bir yemek kaşığı (yaklaşık 16 gram) fıstık ezmesi, orta boy bir muz veya elma ve yaklaşık 227 gram yoğurt ile bir dilim tam tahıllı ekmek gibi besin açısından zengin seçenekleri tercih edin. .





Emzirirken hangi yiyecekleri yemeliyim?

Süt üretiminizi artırmaya yardımcı olacak sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın. Yağsız et, yumurta, süt ürünleri, fasulye, mercimek ve cıva oranı düşük deniz ürünleri gibi protein açısından zengin yiyecekleri tercih edin. Çeşitli kepekli tahılların yanı sıra meyve ve sebzeler seçin.

Emzirirken çeşitli yiyecekler yemek anne sütünün tadını değiştirecektir. Bu, bebeğinizi farklı tatlara maruz bırakacak ve bu da onun katı yiyecekleri daha kolay kabul etmesine yardımcı olabilir.

Sizin ve bebeğinizin ihtiyacınız olan tüm vitaminleri aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınız, bebeğinizi sütten kesene kadar günlük multivitamin ve mineral takviyesi almaya devam etmenizi önerebilir.






Emzirirken ne kadar sıvıya ihtiyacım var?

Susadığınızda için ve idrarınız koyu sarı görünüyorsa daha fazla için. Her emzirdiğinizde bir bardak su veya başka bir içecek içebilirsiniz.

Ancak meyve sularına ve şekerli içeceklere karşı dikkatli olun. Çok fazla şeker kilo alımına katkıda bulunabilir veya hamilelikte kilo verme çabalarınızı sabote edebilir. Çok fazla kafein de zahmetli olabilir. Kendinizi günde en fazla 2 ila 3 fincan kafeinli içecekle sınırlayın. Anne sütünüzdeki kafein bebeğinizi tedirgin edebilir veya bebeğinizin uykusunu etkileyebilir.





Vejetaryen beslenme ve emzirmeye ne dersiniz?

Vejetaryen bir diyet uyguluyorsanız, size ihtiyacınız olan besinleri sağlayacak yiyecekleri seçmek özellikle önemlidir. Örneğin:

Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin yiyecekleri seçin. İyi demir kaynakları arasında mercimek, zenginleştirilmiş tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye ve kuru üzüm gibi kuru meyveler bulunur. Vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olmak için, narenciye gibi C vitamini yüksek gıdalarla birlikte demir açısından zengin besinler yiyin.

Protein için soya ürünleri ve et ikameleri, baklagiller, mercimek, kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi bitki kaynaklarını göz önünde bulundurun. Yumurta ve süt ürünleri diğer seçeneklerdir.

İyi kalsiyum kaynakları arasında süt ürünleri ve koyu yeşil sebzeler bulunur. Diğer seçenekler arasında meyve suları, tahıllar, soya sütü, soya yoğurdu ve tofu gibi kalsiyumla zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş ürünler yer alır.





Takviyeleri düşünün. Sağlık uzmanınız muhtemelen günlük B-12 vitamini takviyesi önerecektir. B-12 vitamini neredeyse sadece hayvansal ürünlerde bulunur, bu nedenle vejetaryen diyetlerde yeterince almak zordur. Balık yemiyorsanız, bir omega-3 takviyesi almak için sağlık uzmanınızla konuşmayı düşünebilirsiniz.

İnek sütü ve bazı tahıllar gibi D vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekleri yeterince yemiyorsanız ve sınırlı güneş ışığına maruz kalıyorsanız, D vitamini takviyelerine ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin kalsiyum ve fosforu emmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Çok az D vitamini raşitizme, kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olabilir. Bebeğinize D vitamini takviyesi de veriyorsanız, doktorunuza ve bebeğinizin doktoruna söyleyin.






Emzirme döneminde hangi yiyecek ve içecekleri sınırlamalı veya kaçınmalıyım?

Emzirirken bazı yiyecek ve içecekler dikkatli olmayı hak ediyor. Örneğin:

Alkol. Anne sütünde bebek için güvenli kabul edilen bir alkol seviyesi yoktur. İçiyorsanız, alkol anne sütünüzü tamamen temizleyene kadar emzirmekten kaçının. Bu, vücut ağırlığınıza bağlı olarak (355 mililitre) %5 bira, (148 mililitre) %11 şarap veya  (44 mililitre) %40 likör için tipik olarak iki ila üç saat sürer. Alkol almadan önce, bebeğinizi daha sonra beslemek için süt sağmayı düşünün.

Kafein. Günde 2 ila 3 bardaktan  fazla kafeinli içecek içmekten kaçının. Anne sütünüzdeki kafein bebeğinizi tedirgin edebilir veya bebeğinizin uykusunu etkileyebilir.

Balık. Deniz ürünleri harika bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olabilir. Bununla birlikte, çoğu deniz ürünü cıva veya diğer kirletici maddeler içerir. Anne sütü yoluyla aşırı miktarda cıvaya maruz kalmak, bebeğin gelişen sinir sistemi için risk oluşturabilir. Bebeğinizin maruz kalmasını sınırlamak için kılıç balığı, kral uskumru ve çini balığı gibi cıva oranı yüksek deniz ürünlerinden kaçının.





Diyetim bebeğimin huysuz olmasına veya alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir mi?

Diyetinizdeki belirli yiyecekler veya içecekler bebeğinizin sinirlenmesine veya alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir. Emzirdikten hemen sonra bebeğiniz huysuzlaşırsa veya kızarıklık, ishal veya hırıltılı solunum geliştirirse, bebeğinizin doktoruna danışın.

Diyetinizdeki bir şeyin bebeğinizi etkilediğinden şüpheleniyorsanız, bebeğinizin davranışında bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için bir haftaya kadar yiyecek ve içeceklerden kaçının. Sarımsak, soğan veya lahana gibi belirli yiyeceklerden kaçınmak yardımcı olabilir.

Unutmayın, emzirirken özel bir diyet yapmanıza gerek yoktur. Sadece sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın - ve siz ve bebeğiniz ödülleri alacaksınız.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.