You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Admin
Emzirme
Emzirme Nedir?


Emzirme, bebeğinizi anne sütüyle, genellikle doğrudan göğsünüzden beslediğiniz zamandır.  Emzirme kararı vermek kişisel bir meseledir. Aynı zamanda arkadaşlarınızdan ve ailenizden fikir alması muhtemeldir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji dahil olmak üzere birçok tıp uzmanı, 6 ay boyunca yalnızca emzirmeyi şiddetle tavsiye etmektedir . Diğer gıdaların tanıtılmasından sonra, bebeğin yaşamının ilk yılı boyunca emzirmeye devam edilmesini önerir.

Bebeğinizi ne sıklıkla emzirmeniz gerektiği, bebeğinizin küçük, sık öğünleri mi yoksa daha uzun süreli beslemeyi mi tercih ettiğine bağlıdır. Bebeğiniz büyüdükçe bu değişecektir. Yenidoğanlar genellikle 2-3 saatte bir beslenmek isterler. 2 aya kadar 3-4 saatte bir beslenme yaygındır ve altı ayda çoğu bebek 4-5 saatte bir beslenir.

Siz ve bebeğiniz benzersizsiniz ve emzirme kararı size kalmış.






Bebeğinizin Aç Olduğunun İşaretleri

Bebeğinizin acıktığını size bildirmesinin en yaygın yollarından biri ağlamaktır. Bebeğinizin beslenmeye hazır olduğuna dair diğer işaretler şunlardır:
  • Dudaklarını yalamak veya dilini çıkarmak
  • Göğsünüzü aramak için çenesini, ağzını veya kafasını hareket ettiren aranma
  • Ellerini ağzına sokmak
  • ağızlarını açmak





Bebeğe Emzirmenin Faydaları

Anne sütü bebekler için ideal beslenmeyi sağlar. Neredeyse mükemmel bir vitamin , protein ve yağ karışımına sahiptir- bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şey. Ve hepsi bebek mamasından kolay sindirilen bir formda sağlanır. Anne sütü, bebeğinizin virüs ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olan antikorlar içerir. Emzirmek, bebeğinizin astım veya alerjiye yakalanma riskini azaltır. Ayrıca, ilk 6 ay hiçbir mama kullanmadan sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak enfeksiyonu , solunum yolu hastalıkları ve ishal nöbetleri daha az görülür . Ayrıca daha az hastaneye yatışları ve doktora gitmeleri var.

Bazı çalışmalarda emzirme, daha sonraki çocukluk döneminde daha yüksek IQ puanları ile ilişkilendirilmiştir. Dahası, fiziksel yakınlık, ten tene temas ve göz teması, bebeğinizin sizinle bağ kurmasına ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin, fazla kilolu çocuklar olmaktansa, büyüdükçe doğru miktarda kilo alma olasılıkları daha yüksektir . AAP, emzirmenin SIDS'in ( ani bebek ölümü sendromu ) önlenmesinde de rol oynadığını söylüyor . Diyabet , obezite ve bazı kanser türlerinin riskini de azalttığı düşünülüyor , ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.





Anne İçin Emzirmenin Faydaları

Emzirmek fazladan kalori yakar, bu nedenle hamilelik kilosunu daha hızlı vermenize yardımcı olabilir . Rahminizin hamilelik öncesi boyutuna dönmesine yardımcı olan ve doğumdan sonra rahim kanamasını azaltabilen oksitosin hormonunu salgılar . Emzirmek ayrıca meme ve yumurtalık kanseri riskinizi azaltır . Osteoporoz riskinizi de azaltabilir .

Mama satın alıp ölçmek, meme uçlarını sterilize etmek veya biberonları ısıtmak zorunda olmadığınız için zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca, yeni doğan bebeğinizle bağ kurarken sessizce rahatlamanız için size düzenli olarak zaman tanır .






Emzirmek İçin Yeterince Süt Yapabilecek misiniz?

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün göğüsleriniz ideal bir "ilk süt" yapar. Buna kolostrum denir. Kolostrum kalın, sarımsıdır ve çok fazla değildir, ancak bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak çok şey vardır. Kolostrum, yenidoğanın sindirim sisteminin gelişmesine ve anne sütünü sindirmeye hazırlanmasına yardımcı olur.

Kolostrum, bebeğinize büyüdükçe ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlamak için zamanla değişen anne sütünün ilk aşamasıdır. İkinci aşamaya geçiş sütü denir. Bunu, kolostrumunuz yavaş yavaş anne sütünün olgun süt adı verilen üçüncü aşaması ile değiştirildiği için yaparsınız.

Doğumdan birkaç gün sonra geçiş sütü yapmaya başlayacaksınız. Doğumdan 10 ila 15 gün sonra, bebeğinize ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlayan olgun süt yapacaksınız.

Çoğu bebek doğumdan sonraki ilk 3 ila 5 gün içinde az miktarda kilo kaybeder. Bunun emzirme ile ilgisi yoktur.

Bebeğiniz daha fazla süte ve emmeye daha fazla ihtiyaç duyduğundan, göğüsleriniz daha fazla süt yaparak tepki verir. Uzmanlar, 6 ay boyunca sadece emzirmeyi önermektedir. Mama ile takviye ederseniz, göğüsleriniz daha az süt yapabilir.

Önerilen 6 aydan daha az emzirseniz bile, hiç emzirmemektense kısa süre emzirmek daha iyidir. 6. ayda katı yiyecekler ekleyebilir, ancak süt üretmeye devam etmek istiyorsanız emzirmeye devam edebilirsiniz.






Bebeğiniz yeterince süt alıyor mu?

Birçok emziren anne, bebeklerinin iyi beslenmek için yeterli süt alıp almadığını merak eder. Bebeğiniz yeterince anne sütü alıyorsa şunları yapmalıdır:
  • Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde doğum ağırlığının %7'sinden fazlasını kaybetmemek
  • Beslemeler arasında yaklaşık 1-3 saat olması
  • 7-10 günlük olana kadar günde en az 6 çocuk bezini çok soluk veya berrak çişle ıslatmak




[Resim: emzirme-pozisyonlari.jpg]


Emzirme için En İyi Pozisyon Nedir?

Sizin için en iyi pozisyon, sizin ve bebeğinizin rahat olduğu ve pozisyonu korumak veya emzirmeye devam etmek için zorlamanız gerekmediği pozisyondur. İşte bebeğinizi emzirmek için bazı yaygın pozisyonlar:

Beşik pozisyonu. Bebeğinizin başının yanını, tüm vücudu size bakacak şekilde dirseğinizin kenarına yaslayın. Bebeğinizin karnını, tam olarak desteklendiğini hissedecek şekilde vücudunuza dayayın. Diğer "serbest" kolunuz, bebeğinizin başını ve boynunu desteklemek için etrafına sarılabilir veya belini desteklemek için bebeğinizin bacaklarına uzanabilir.

Futbol pozisyonu. Bebeğinizi bir futbol topu gibi tutmak için başını ve boynunu avucunuzun içinde destekleyerek bebeğinizin arkasını ön kolunuz boyunca hizalayın. Bu en iyi yeni doğanlarda ve küçük bebeklerde işe yarar. Aynı zamanda sezaryen doğumdan sonra iyileşiyorsanız ve karnınızı bebeğinizin baskısından veya ağırlığından korumanız gerekiyorsa iyi bir pozisyondur.


Yan yatış pozisyonu. Bu pozisyon, yatakta gece beslemeleri için harikadır. Yan yatma, doğum sırasında vajinal açıklığı genişletmek için yapılan bir insizyon olan epizyotomiden iyileşiyorsanız da işe yarar. Rahatlamak için başınızın altına yastıklar kullanın. Ardından bebeğinize yakınlaşın ve serbest elinizi kullanarak göğsünüzü ve meme ucunu bebeğinizin ağzına doğru kaldırın . Bebeğiniz doğru bir şekilde "kilitlendiğinde", başınızı ve boynunuzu serbest elinizle destekleyin, böylece emzirmeye devam etmek için herhangi bir bükülme veya zorlanma olmaz.


Çapraz beşik tutun.  Kolçakları olan rahat bir sandalyeye dik oturun. Bebeğinizi, beslemek için kullanacağınız memenin karşısındaki kolunuzun kıvrımından tutun. Elinizle başını destekleyin. Bebeğinizi karınlarınız birbirine bakacak şekilde vücudunuzun üzerinden geçirin. Göğsünüzü U şeklinde tutmak için diğer elinizi kullanın. Bebeğinizin ağzını göğsünüze yaklaştırın, sıkıca tutun ve öne doğru eğilmeyin.


Rahat pozisyon.  Bir kanepede veya yatakta arkanıza yaslanın, ancak düz değil. Başınız ve omuzlarınız için iyi bir desteğiniz olsun. Bebeğinizi tüm ön yüzünüz birbirine değecek şekilde tutun. Yanakları göğsünüze yakın olduğu sürece bebeğinizin rahat ettiği herhangi bir pozisyonu almasına izin verin. İhtiyaç duyduğunda bebeğinizin kavramasına yardımcı olun.





Emzirme Sırasında 

Bebeğinizi size bakacak şekilde konumlandırın, böylece bebeğiniz rahat olur ve beslenmek için boynunu bükmek zorunda kalmaz.  Bebeğinizin içgüdüsel refleksi ağzını sonuna kadar açmak olacaktır. Eliniz bebeğinizin boynunu desteklerken, meme ucunu ağzınızın içinde dilin üzerinde ortalamaya çalışarak ağzınızı meme ucunuza yaklaştırın .

Her iki dudak da meme ucunuzdan dışarı doğru büzüldüğünde bebeğinizin doğru şekilde "mandallandığını" anlayacaksınız. Sizin bebek ucunuzdaki hepsine sahip ve ağızlarında, meme ucunun etrafında koyu cilt olan areola, çoğu olmalıdır. Hafif bir karıncalanma veya çekilme hissedebilirsiniz, ancak emzirme ağrılı olmamalıdır.

Bebeğiniz düzgün bir şekilde emmiyorsa ve yumuşak, rahat bir ritimle emmiyorsa, emmeyi kesmek için serçe parmağınızı bebeğinizin diş etleri arasında hafifçe itin, meme ucunuzu çıkarın ve tekrar deneyin. İyi "kilitleme", ağrıyan meme uçlarını önlemeye yardımcı olur.






Yeni Emziren Anneler İçin İpuçları

Bazı şeyler emzirmeye hazırlanmanıza yardımcı olur:
  • Erken doğumdan kaçınmanıza yardımcı olmak için düzenli doğum öncesi bakım alın.
  • Doktorunuza emzirmeyi planladığınızı söyleyin ve doğumdan sonra emzirmenize yardımcı olmak için sunmayı planladığınız tesisin ne gibi destekler sunduğunu sorun.
  • Emzirme kursuna katılın.
  • Doktorunuzdan, emzirmenin temellerini size öğretebilecek ve sorunlarınız varsa size yardımcı olabilecek bir emzirme danışmanıyla bağlantı kurmasını isteyin.
  • Emzirmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık durumunuz veya aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede emzirmek istediğinizi doktorunuza ve hastane sağlık hizmeti sağlayıcınıza söyleyin.
  • Emziren veya emzirme için bir destek grubuna katılan arkadaşlarınızla konuşun.
  • Emzirmek için ihtiyacınız olan emzirme sütyenleri ve diğer ürünler gibi malzemeleri stoklayın.






Emzirmenin ABC'si olarak adlandırılan bu ipuçları, sizin ve bebeğinizin süreçte rahat olmanıza yardımcı olacaktır:

Farkındalık . Bebeğinizin açlık belirtilerine dikkat edin ve bebeğiniz acıktığında emzirin . Buna "talep üzerine" besleme denir. İlk birkaç hafta, her 24 saatte sekiz ila 12 kez emzirebilirsiniz. Aç bebekler ellerini ağızlarına doğru hareket ettirir, emme sesleri çıkarır veya ağız hareketleri yapar veya göğsünüze doğru hareket eder.

Bebeğinizin ağlamasını beklemeyin. Bu onların çok aç olduğunun bir işaretidir.

sabırlı ol . Bebeğiniz her seferinde emmek istediği sürece emzirin. Bebeğinizi beslemede acele etmeyin . Bebekler tipik olarak her memede 10 ila 20 dakika emzirir.

Rahatlık . Bu anahtar. Emzirirken rahatlayın ve sütünüzün "düşmesi" ve akması daha olasıdır. Emzirmeye başlamadan önce kollarınızı, başınızı ve boynunuzu destekleyecek yastıklar ve ayaklarınızı ve bacaklarınızı destekleyecek bir ayaklık ile kendinizi rahat ettirin.





Emzirmeyle İlgili Tıbbi Hususlar Var mı?

Bazı durumlarda, emzirme bebeğe zarar verebilir. İşte emzirmemeniz için bazı nedenler:
  • HIV pozitif. HIV virüsünü bebeğinize anne sütü ile geçirebilirsiniz .
  • Aktif, tedavi edilmemiş tüberkülozunuz var .
  • Kanser için kemoterapi alıyorsunuz .
  • Kokain veya esrar gibi yasa dışı bir uyuşturucu kullanıyorsunuz .
Bebeğinizin galaktozemi adı verilen nadir bir durumu vardır ve anne sütündeki galaktoz adı verilen doğal şekeri tolere edemez.

Migren baş ağrıları , Parkinson hastalığı veya artrit için bazı ilaçlar gibi bazı reçeteli ilaçlar alıyorsanız .

Herhangi bir türde reçeteli ilaç alıyorsanız emzirmeye başlamadan önce doktorunuzla konuşun . Doktorunuz, belirli ilacınıza dayanarak bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

Soğuk algınlığı veya grip olmanız emzirmenizi engellememelidir. Anne sütü bebeğinize hastalığı bulaştırmaz ve hatta hastalıkla savaşmaya yardımcı olmak için bebeğinize antikorlar verebilir.

Ayrıca, AAP - 4 aylıktan başlayarak - sadece anne sütüyle beslenen bebeklere ve kısmen anne sütüyle beslenen ve günlük beslenmelerinin yarısından fazlasını insan sütü olarak alan bebeklerin oral demir ile desteklenmesi gerektiğini önermektedir. Bu, demirle zenginleştirilmiş tahıllar gibi demir içeren gıdalar diyete girene kadar devam etmelidir. AAP, 1 yaşındaki tüm çocuklarda demir seviyelerinin kontrol edilmesini önerir.

Çocuk doktorunuzla hem demir hem de D vitamini takviyesini tartışın . Doktorunuz, hem bebeğiniz hem de sizin için uygun miktarlar, ne zaman başlamanız gerektiği ve takviyelerin ne sıklıkta alınması gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunabilir .






Emzirmeyle İlgili Bazı Sık Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?

Ağrılı meme uçları. Emzirmenin ilk haftalarında biraz ağrı bekleyebilirsiniz. Bebeğinizin doğru şekilde kilitlendiğinden emin olun ve her beslenmeden sonra bebeğinizin ağzındaki emmeyi kesmek için bir parmağınızı kullanın. Bu, ağrıyan meme uçlarının önlenmesine yardımcı olacaktır. Hala ağrıyorsa, süt kanallarını boşaltmaya yetecek kadar her memeyle emzirdiğinizden emin olun. Aksi takdirde, göğüsleriniz tıkanabilir, şişebilir ve ağrılı hale gelebilir. Ağrıyan meme uçlarına buz veya bir torba donmuş bezelye tutmak rahatsızlığı geçici olarak hafifletebilir. Meme uçlarınızı kuru tutmak ve beslemeler arasında "havada kurumasına" izin vermek de yardımcı olur. Bebeğiniz başlangıçta daha aktif emme eğilimindedir. Bu nedenle, daha az ağrılı meme başı ile beslemeye başlayın.


Kuru, çatlamış meme uçları. Meme uçlarını daha da kuru ve çatlak hale getirebilecek alkol içeren sabunlardan, parfümlü kremlerden veya losyonlardan kaçının. Emzirmeden sonra meme uçlarınıza nazikçe saf lanolin uygulayabilirsiniz , ancak tekrar emzirmeden önce lanolini nazikçe yıkadığınızdan emin olun. Sütyen pedlerini sık sık değiştirmek meme uçlarının kuru kalmasına yardımcı olur. Ve sadece pamuklu sutyen pedleri kullanmalısınız.


Yeterince süt üretme endişesi. Genel bir kural, günde altı ila sekiz çocuk bezi ıslatan bir bebeğin büyük olasılıkla yeterince süt almasıdır. Anne sütünüzü mama ile takviye etmemeniz ve bebeğinize asla sade su vermemeniz en iyisidir. Vücudunuz, süt üretmeye devam etmek için bebeğinizin sık ve düzenli emzirme talebine ihtiyaç duyar. Bazı kadınlar, göğüsleri küçükse emziremeyeceklerini düşünürler. Ancak küçük göğüslü kadınlar, büyük göğüslü kadınlar kadar iyi süt yapabilir. İyi beslenme , bolca dinlenme ve iyi sıvı alma da yardımcı olur.


Sütün pompalanması ve saklanması. Anne sütünü elle alabilir veya göğüs pompasıyla sağabilirsiniz. Bebeğinizin biberonda anne sütüne alışması birkaç gün veya hafta sürebilir. Bu yüzden işe geri dönecekseniz erkenden uygulamaya başlayın. Anne sütü buzdolabında saklanırsa 2 gün içinde güvenle kullanılabilir. Anne sütünü 6 aya kadar dondurabilirsiniz. Dondurulmuş anne sütünü mikrodalgada ısıtmayın veya çözmeyin. Bu, bazı bağışıklık güçlendirici niteliklerini yok eder ve anne sütünün yağlı kısımlarının aşırı ısınmasına neden olabilir. Anne sütünü buzdolabında veya bunun yerine bir kase ılık suda eritin.


Ters meme uçları. Ters çevrilmiş bir meme başı, meme ucunun etrafındaki koyu renkli deri olan areolayı sıkıştırdığınızda öne doğru çıkmaz. Emzirme eğitiminde uzman olan bir emzirme danışmanı, meme uçları içe dönük kadınların başarılı bir şekilde emzirmesini sağlayacak ipuçları verebilir.


Göğüs tıkanıklığı. Göğüs dolgunluğu doğal ve sağlıklıdır. Göğüsleriniz sütle dolduğunda, yumuşak ve esnek kaldığında olur. Ancak göğüs tıkanıklığı, göğsünüzdeki kan damarlarının tıkandığı anlamına gelir . Bu, göğüslerinizdeki sıvıyı hapseder ve onları sert, ağrılı ve şişmiş hissettirir. Hafif semptomları hafifletmek için alternatif ısı ve soğuk, örneğin buz paketleri ve sıcak duşlar. Sütünüzü elle boşaltmanıza veya göğüs pompası kullanmanıza da yardımcı olabilir.


Tıkalı kanallar. Göğsünüzde kırmızı ve sıcak olabilen tek bir ağrılı nokta tıkalı bir süt kanalına işaret edebilir. Bu , tıkanıklığı gidermek için genellikle sıcak kompresler ve bölgeye hafif masajla giderilebilir . Daha sık emzirme de yardımcı olabilir.


Meme enfeksiyonu (mastitis). Bu bazen bakterilerin memeye, genellikle emzirmeden sonra çatlamış bir meme ucundan girmesiyle ortaya çıkar. Göğsünüzde grip benzeri semptomlar, ateş ve yorgunluk ile birlikte ağrılı bir bölge varsadoktorunuzu arayın. Göğüs enfeksiyonunu temizlemek için genellikle antibiyotiklere ihtiyaç duyulur, ancak enfeksiyonunuz varken emzirmeye devam edebilir ve antibiyotik alabilirsiniz. Göğüs hassasiyetini gidermek için ağrıyan bölgeye günde dört kez her seferinde 15 ila 20 dakika nemli ısı uygulayın.


Stres. Aşırı endişeli veya stresli olmak, hayal kırıklığına uğrama refleksinizi etkileyebilir. Bu, vücudunuzun süt kanallarına sütün doğal salınımıdır. Bebeğiniz emzirirken salgılanan hormonlar tarafından tetiklenir. Sadece bebeğinizin ağladığını duyarak veya bebeğinizi düşünerek de tetiklenebilir. Emzirmeden önce ve emzirme sırasında olabildiğince rahat ve sakin kalın - sütünüzün daha kolay akmasına yardımcı olabilir. Bu da bebeğinizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir.


Prematüre bebekler hemen emziremeyebilirler. Bazı durumlarda anneler anne sütünü serbest bırakabilir ve bir biberon veya besleme tüpü yoluyla besleyebilir.


Uyarı işaretleri. Emzirme doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Ancak aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
  • Göğüsleriniz alışılmadık şekilde kırmızı, şiş, sert veya ağrılı hale gelir.
  • Meme uçlarınızdan olağandışı bir akıntınız veya kanamanız var.
  • Bebeğinizin kilo almadığından veya yeterince süt almadığından endişeleniyorsunuz.





Emzirmeyle İlgili Nereden Yardım Alabilirim?

Bebeklerini emziren annelerin görüntüleri bunu basitleştiriyor - ancak bazı kadınların yardıma ve koçluğa ihtiyacı var. Bir hemşire, doktor, aile üyesi veya arkadaştan gelebilir ve annelerin yoldaki olası tümsekleri aşmasına yardımcı olur.

Tüm sorularınız için arkadaşlarınıza, ailenize ve doktorunuza ulaşın. Büyük olasılıkla, hayatınızdaki kadınlar da aynı soruları sormuştur.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.