You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Emzirmeyle İlgili: Ağrı ve Rahatsızlık

Emzirmeyle İlgili: Ağrı ve Rahatsızlık

İnsta: @bebekkocu
Emzirmeyle İlgili: Ağrı ve Rahatsızlık
Emzirmek doğaldır, ancak bunu doğru yapmak için pratik yapmak gerekir. Emzirme sırasında ağrı ve rahatsızlıkla nasıl başa çıkılacağı aşağıda açıklanmıştır.





Emzirirken Kramp Olmak Normal mi?

Evet. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün ile haftalar arasında, sütünüz "düştüğünde" (akmaya başladığında) rahminizde güçlü, adet benzeri kramplar hissedebilirsiniz. Bu, rahminizin daha küçük bir boyuta küçülmesidir.





Göğüslerimin Tıkanması Normal mi?

Doğumdan sonraki ilk 2-5 gün boyunca, süt tedarikiniz arttıkça tıkanmış (çok dolu) göğüslere sahip olmanız normaldir. Ancak bebeğiniz 2-3 saatte bir emziriyorsa (veya pompalarsanız), göğüsleriniz tıkalı hissetmemelidir.

Şiş göğüs ağrılı, ağrılı göğüslere veya göğüs enfeksiyonuna neden olabilir. Bu yüzden bundan kaçınmaya çalışmak en iyisidir. Emzirmek veya pompalamak için ne kadar beklerseniz, göğüsleriniz o kadar rahatsız ve tıkalı hale gelebilir.

Bebeğinizi hemen besleyemiyorsanız, ılık kompresler kullanın ve sütünüzü sağmaya veya elle sağmaya çalışın. Sütü sağmanın bir yolu, baş parmağınızı areolanızın üstüne ve bir parmağınızı altına koymaktır. Başparmağınızı ve parmaklarınızı nazikçe ama sıkıca göğüs duvarınıza doğru bastırın. Ardından sütünüzü ifade etmek (dışarı itmek) için parmaklarınızı birbirine bastırın.





Emzirme Sırasında veya Sonrasında Ağrı Hissetmek Normal mi?

Bebekler uygun şekilde memeyi emdiklerinde, bazı anneler emzirme seansının en başında birkaç dakika rahatsızlık hissederler. Bundan sonra rahatsızlık hafiflemelidir. Bebeğiniz beslenirken göğüslerinizde hafif bir çekişme hissedebilirsiniz, ancak bu canınızı yakmamalıdır.

Emzirme sırasında rahatsızlık hissederseniz, emzirmeyi bırakın ve daha iyi kavraması için bebeğinizi yeniden konumlandırın . Meme başı areolanız (meme ucunun etrafındaki halka) çoğunlukla bebeğinizin ağzında olmalıdır. Bebekler yanlış emildiğinde, bebeğiniz her emdiğinde acıyabilir veya bir çimdik gibi hissedebilir. Zamanla, bu ağrılı,  çatlak meme uçlarına yol açabilir.

Emzirme sırasında ağrınız varsa, bebeğinizin doğru şekilde memeyi tuttuğundan veya başka bir şeyin olup olmadığından emin olmak için doktorunuzla veya emzirme danışmanınızla konuşun.





Göğüs Ağrısına Başka Ne Sebep Olabilir?

Göğüs ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:

Tıkalı bir süt kanalı. Bazen süt kanalları tıkanır. Göğsünüzün bir bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz veya kanalın tıkalı olduğu deri altında bir yumru oluşabilir. Kanalın tıkanıklığını açmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için:

Sıcak duşlar alın veya bölgeye sıcak kompresler uygulayın. Bölgeye günde birkaç kez masaj yapın. Ardından bebeğinizi hemen emzirin.

Besleme sırasında bebeğinizin çenesini tıkanmış bölgeye bakacak şekilde konumlandırın. Bu, memenin o bölgesinin daha erken boşalmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz beslenirken yumruya hafifçe masaj yapın. Topağın gitmesi 2 ila 3 besleme gerektirebilir. Ayrıca bölgeye nazikçe masaj yaparken tıkanmış sütün dışarı çıkmasına yardımcı olması için manuel (el) veya elektrikli bir pompayı birkaç dakika kullanabilirsiniz.

Beslemeler arasında soğuk kompresler (ince bir havluya sarılmış buz) uygulayın.

Yumru birkaç gün içinde geçmezse veya ateşiniz, titremeniz, ağrınız veya kırmızı çizginiz varsa doktorunuzu arayın.

Mastit. Bu meme iltihabıdır . Göğüsleriniz ağrıyorsa; kırmızı çizgiler var; veya sert, kırmızı bir bölgeniz varsa mastitisiniz olabilir. Bazı kadınlarda ayrıca ateş ve titreme olur. Mastitiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın. Bu sırada emzirmeye devam edin veya sütü göğüslerinizden boşaltmak için sağın. Emzirmeden hemen önce ılık kompresler ve hafif masaj arasında geçiş yapın ve seanstan sonra soğuk kompresler uygulayın. Bir enfeksiyonun neden olduğu mastitis, antibiyotiklerle tedavi gerektirebilir.

Ağızda pamukçuk. Bazen bebeklerde ağızda pamukçuk denilen bir mantar enfeksiyonu gelişir. Buna sahip bebeklerin ağız köşelerinde çatlaklar ve dudaklarda, dilde veya yanakların içinde beyazımsı veya sarımsı lekeler vardır. Enfeksiyon göğsünüze yayılabilir ve şunlara neden olabilir:

besleme sırasında veya sonrasında meme ağrısı çekme veya yanma
göğsünüzün derinliklerinde ağrı
Göğüslerde veya meme uçlarında, bebeğiniz uygun şekilde memeyi tuttuktan veya bebeğinizi yeniden konumlandırdıktan sonra iyileşmeyen güçlü ağrı
çatlamış, kaşıntılı, yanan veya pembe, kırmızı, parlak, pul pul olan veya küçük kabarcıklı döküntüleri olan meme uçları
Sizde veya bebeğinizde bu belirtilerden herhangi biri varsa doktorunuzu arayın.


Ters veya düz meme uçları. Ters meme uçları (dışarı çıkmak yerine içe doğru dönen meme uçları) veya düz meme uçları (bir bebek emzirirken gerektiği kadar dikleşmeyen) olan kadınlar emzirmede daha zor olabilir veya meme başı ağrısı yaşayabilir. Her iki durumda da, emzirmeyi kolaylaştırmanın ve ağrıyı azaltmanın yolları hakkında doktorunuzla veya emzirme danışmanınızla konuşun.






Göğüs veya Meme Ağrısını Nasıl Hafifletebilirim?

Beslemeler Sırasında

İlk önce daha az ağrıyan ve emzirme pozisyonlarını değiştiren tarafı emzirin.
Bebeğinizin göğüslerinize doğru şekilde oturduğundan emin olun. Emzirme çok ağrılıysa, sütü pompalayarak göğüslerinizi boşaltmak daha rahat olabilir.
Ağrıyan meme uçlarınız varsa, meme ucu koruyucusunun iyi bir fikir olup olmadığını bir emzirme danışmanına veya sağlık uzmanınıza sorun. Meme ucu koruyucuları, besleme sırasında ağrıyan veya çatlamış meme uçlarını korumak için areola ve meme ucunun üzerinden geçer. Bazen süt tedarikini etkileyebilecekleri için yalnızca bakım ekibiniz tarafından önerildiğinde kullanılmalıdırlar.


Bebeğinizi göğsünüzden kaldırırken emmeyi nazikçe kesin. Parmağınızı bebeğinizin ağzının kenarına, diş etlerinin arasına sokun ve bunu yapmak için parmağınızı çeyrek tur çevirin.

Emzirmenin sonunda, meme uçlarınıza biraz anne sütü masaj yapın ve sonra onları kurumaya bırakın.


Beslemeler Arasında

Emzirmeden önce ağrıyan bölgeye hafifçe masaj yapın.
Emzirmeden hemen önce göğüslerinize ıslak veya kuru ısı uygulayın (sıcak bir duş, su şişesi, ısıtma yastığı veya ılık bir bez). Ancak göğsünüzde bir mantar enfeksiyonu varsa, maya nemle büyüdüğü için meme uçlarınızı kuru tutmanız gerekir. Bol bol dinlenin ve sıvı alın.

Beslendikten sonra şişmiş göğüslere buz paketleri veya soğuk kompresler koyun.

Bebeğinizi beslediğiniz alanı rahat ettirin. Bir planöre veya kolçaklı rahat bir sandalyeye oturun. Ayak tabureleri ve yastıklar ekstra destek sağlayabilir. Bazı kadınlar, yatakta emzirmek için saran emzirme yastıklarını veya her iki tarafında kolları olan "koca" sırt yastıklarını sever.

Emzirme sizin için acı verici veya rahatsız ediciyse, yardım için doktorunuzu veya emzirme danışmanınızı arayın.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.