You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Emzirmeyle İlgili Bazı Yaygın Endişeler

Emzirmeyle İlgili Bazı Yaygın Endişeler

Genel müdür
Emzirmeyle İlgili Bazı Yaygın Endişeler
İster yeni bir anne olun, ister deneyimli bir ebeveynlik uzmanı olun, emzirmek  çoğu zaman bir soru paketi ile birlikte gelir. İşte yeni ve deneyimli annelerin sahip olabileceği bazı yaygın soruların yanıtları.





Bebeğimin beslendikten sonra tükürmesi normal mi?

Bazen bebekler tükürürler:
  • çok fazla yemiştir
  • geğirirken çıkarır

Birçok bebek,  – hatta tüm – beslemelerden sonra veya geğirme sırasında biraz tükürür çünkü sindirim sistemleri olgunlaşmamıştır. Bu gayet normal.

Bebeğiniz büyüyüp kilo aldığı ve tükürmekten rahatsız olmadığı sürece sorun yok. Tükürük miktarı genellikle olduğundan daha fazla görünür. Ancak tükürmek , beslenmenin tamamını veya çoğunu zorla kusturmakla aynı şey değildir .

Bebeğinizin kustuğundan endişeleniyorsanız doktorunuzu ziyaret edin. Bebeğinizin ne sıklıkta ve ne kadar kustuğunun veya tükürdüğünün tam olarak kaydını tutmaya çalışın. Nadir durumlarda, bir alerji, sindirim sorunu veya tıbbi müdahale gerektiren başka bir sorun olabilir. Doktor, bunun normal mi yoksa endişeye neden olan bir şey mi olduğunu size söyleyebilir.

Doktor bebeğinizin tükürmesinin normal olduğunu söylüyorsa, bunu hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Bebeğinizin gazını her memeden çıktığında veya biberonla besleme sırasında her 20-40 ml den sora çıkarın. Bazen büyük hacimli yerine daha küçük, daha sık beslemek yardımcı olabilir.

Beslendikten sonra bebeğinizi dik tutun -  çünkü bebeğin bebek koltuğu pozisyonu aslında tükürmeyi daha yaygın hale getirebilir.

Beslendikten hemen sonra bebeğinizi sallamayın, zıplamayın veya aktif olarak oynamayın.

Beslerken bebeğinizin başını ayaklarının üzerinde tutun (başka bir deyişle, beslerken bebeğinizi aşağı doğru yatırmayın).

Bebeğinizin beşiğinin başını kaldırın. Şiltenin altına ( üstüne değil ) yerleştirmek için birkaç küçük el havlusu veya alıcı battaniye (veya özel "bloklar" satın alabilirsiniz) .  Yatağın ortasından katlanmadığından ve eğimin bebeğin aşağı kaymaması için yeterince yumuşak olduğundan emin olun.


Bebeğiniz ayrıca biberon anne sütü veya bebek maması takviyesi alıyorsa:

Bebeğiniz yatarken biberonu vermeyin.

Meme ucundaki deliğin bebeğiniz için doğru boyutta ve/veya akışta olduğundan emin olun. Örneğin, hızlı akan meme uçları bebeklerin öğürmesine neden olabilir veya onlara kaldırabileceklerinden fazlasını verebilir. Emzirilen birçok bebek, 3 aylık olana veya hatta daha büyük olana kadar yavaş akan meme ucuyla iyi geçinir.

Bunun da geçeceğini akılda tutmak da önemlidir. Birçok bebek,  tükürerek büyür.






Sanırım hasta oluyorum. Yine de emzirebilir miyim?

Çoğu durumda, evet - hastalıkların çoğu emzirilen bir bebek için tehlikeli değildir . Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, vücudunuz bir hastalıkla savaşmak için antikor ürettiğinden, bu antikorların anne sütü yoluyla bebeğe geçtiğini unutmayın. Bununla birlikte, nadir durumlarda ( HIV gibi ), annenin sağlığı bebeğini emzirme yeteneğini etkileyebilir.

Bir hastalık veya ihtiyacınız olan bir ilaç nedeniyle emzirmeyi kesmeden önce bir emzirme danışmanıyla görüşün. Çoğu durumda, emzirmeyi kesmek gerekli değildir.






Bebeğim emzirirken ısırıyor. Durdurabilir miyim?

Bebekler çoğu zaman annelerinin meme uçları ile diş etleri ile oynarlar, zarar vermek anlamına gelmez. Ancak diş çıkarmaya başladıklarında, bebek bunun anneye zarar verdiğini bilmeden ısırabilir. Emzirmeden önce bebeğe çiğnemesi için sert ve soğuk bir şey vermek diş etlerine yardımcı olacaktır - o zaman diş etleri o kadar hassas olmayacaktır, bu da ısırmayı azaltabilir.

Bebeğinizin ne zaman ısırmaya hazır olduğunu genellikle anlayabilirsiniz - genellikle doyduğu ve göğsünüzden çekilmeye başladığı zaman.

Bebeğinizin besleyici emzirmeden oyun oynamaya geçişini izleyin. Oyun zamanı olduğu belli olduğunda, ısırmaya fırsat bulamadan bebeğinizi göğsünüzden çekin.

Hala ısırıyorsa, kolayca çekmesini zorlaştırmak için bebeğinizi kendinize doğru çekin. Ya da parmağınızı ağzının köşesine kaydırarak emmeyi durdurun. Bebeğin korkmaması için sakince ve sesini yükseltmeden tepki vermeye çalış.

Yine de çoğu durumda ısırma, bebeğinizin emzirme seansını bitirdiğinin, dikkatinin dağıldığının veya sadece sıkıldığının bir işareti olabilir. 

La Leche League International, ısırma potansiyelini azaltmaya yardımcı olmak için şu ipuçlarını sunuyor:
  • "Anne ısırmak için değil. Bunu ısırabilirsin" de ve küçük çocuğunuza bir diş çıkarma oyuncağı veya yüzüğü verin.
  • Bebeğiniz dikkati dağılmış görünüyorsa ve göğsünüzü çok fazla çekiyorsa yeni bir aktivite başlatmayı deneyin.
  • Bebeğinizi ısırmadan veya ısırmaya çalışmadan emzirirken, kucaklayarak, öperek veya kucaklayarak övün.





Emzirilen bebeğimin ekstra vitaminlere ihtiyacı var mı?

Anne sütü, kolay emilen demirin yanı sıra birçok vitamin içerir. Anne sütündeki demir, bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken demirden zengin besinler (tahıl veya et gibi) yemeye başlayana kadar yeterli olacaktır.

Tüm bebeklerin D vitamini takviyesine ihtiyacı vardır. D vitamini mamaya eklenir ve anne sütüyle beslenen bebeklerin D vitaminini günlük takviye olarak almaları gerekir. D vit cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücut tarafından üretilir, ancak 6 aydan küçük bebekler doğrudan güneş ışığı olmak için güvenli değildir. 6 aydan sonra bebekler güneşteyken vücudun D vitamini yapma yeteneğini engelleyen güneş kremi kullanmalıdır. Bu nedenle öncelikle anne sütü ile beslenen bebeklere günlük vitamin verilmelidir.

Ayrıca, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebeklerin - anne sütüyle veya mama ile beslenerek - ilk 6 ay boyunca florür takviyesine ihtiyaç duymadığını belirtmektedir . 6 aydan itibaren bebekler, yalnızca su kaynağında ciddi derecede florür eksikliği varsa florür takviyesine ihtiyaç duyar . Örneğin, kuyu suyu ve şişelenmiş su florür içermeyebilir ve bazı topluluklardaki musluk suyunda florür bulunmaz.

Yeterli florür alan bir çocuğa florür takviyesi vermek tehlikeli olabilir, bu nedenle çocuğunuzun kullandığı su kaynağı ne olursa olsun florür içeriğini öğrenmek önemlidir. Yine doktorunuza bebeğinizin ihtiyaçlarını sorun.






Bebeğim emmek istemiyor. Neler oluyor?

Emzirme "grevleri" çok normaldir ve genellikle sadece birkaç gün sürer. Yine de, özellikle de genellikle sorunsuz bir şekilde emzirilen bir bebekte bu endişe verici olabilir.

Peki çocuğunuz neden aniden emzirmeyi bırakabilir? İşte bazı olası nedenler:
  • Diş çıkarma bebeğin diş etlerini ağrıtabilir.
  • Son zamanlarda streslisiniz veya emzirme alışkanlıklarınızı değiştirdiniz.
  • Sabun, parfüm, deodorant veya losyonunuzu değiştirdiğiniz için bebeğinizden "farklı" kokarsınız.
  • Diyetinizdeki bir değişiklik nedeniyle anne sütünüzün tadı farklıdır.
  • Kulak enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, küçük çocuğunuzun ağzında bir kesik veya pamukçuk adı verilen oral enfeksiyon gibi bir şey emzirmeyi ağrılı veya rahatsız edici hale getiriyor .
  • Bebeğiniz sizi ısırdı ve tepkiniz onu korkuttu.

Emzirme grevleri ne kadar sinir bozucu olursa olsun, siz ve küçük çocuğunuz bunların üstesinden gelebilirsiniz . 


İşte La Leche League International, emziren annelere birkaç ipucu daha sunuyor:

Bebeğinizle daha fazla zaman geçirmeye çalışın, böylece emzirmenizi tekrar rayına oturtmak için fazladan zaman ayırabilirsiniz. Bir aile üyesinden, arkadaşınızdan veya bebek bakıcısından ev işlerine ve diğer çocuklarınıza yardım etmesini isteyin.

Bu deneyimi bebeğiniz için mümkün olduğunca eğlenceli hale getirin - küçük çocuğunuza sarılmak, okşamak ve öpmek ve ne zaman üzülse ya da sinirlense onu rahatlatmak için durmak.

Bebeğiniz uykuluyken ve işbirliği yapmaya daha istekli olduğunda emzirmeyi deneyin.

Dikkatinizi dağıtacak birkaç şeyin olmadığı sessiz bir odada emzirin.

Bebeğinizin sütü hemen alması için emzirmeye başlamadan önce pompalayarak veya elle sağarak sütünüzü boşaltmayı deneyin.

Emzirme programınız normale dönene kadar, süt tedarikinizi sürdürmek ve bebeğin yeterince yemek yediğinden emin olmak için pompa veya elle sağmanız gerekecektir. Çocuğunuz emzirmeyi gerçekten bırakmaya (veya kesmeye) hazırsa , muhtemelen bunu haftalar veya aylar boyunca yapacaktır.

Bu arada, hem siz hem de bebeğiniz, emzirmenin sunabileceği özel yakınlığın ve bağın tadını çıkarabilirsiniz.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.