Hayatının ilk birkaç ayında bebeğimiz bir rüyada uyuyan biriydi. Gündüzleri düzenli olarak kestiriyordu ve akşamları tek yapması gereken sakinleştirici bir şişe mama veya annesini emmesi ve derin bir uykuya dalıyordu. Geceleri sadece bir kez beslenmek için uyanırdı ve bu sabaha kadar sürerdi.
Ama o yaklaşık üç buçuk aylıkken rutini bozuldu.
“Onu beslerdim ama beslemenin sonunda uyuyakalmazdı”
"Onu uyuyana kadar sallar ve yatırırdım, sonra 30 dakika sonra uyanır ve her şeyi yeniden yapardım."
Biraz dinlenmek için çaresiz kalan anneler onu yatağa getirir, ama sonra bütün gece ağzında bir emzik tutarak öylece yatar.
“Uyku hakkında hiçbir şey bilmiyorduk”
"Onları sallayarak uyutup sonra yere bırakamayacağımızı bilmiyorduk."
Bebeğimiz dört aylıkken, ebeveynler ilk kez bir uyku danışmanıyla iletişime geçtiler ve bu danışman annelere iyi uyumasına engel olan birkaç şey hakkında ipucu verdi: Tüm sallanma ve sakinleştirme artık uyku çağrışımları olarak onun içine yerleşmişti -veya uykuya dalmak ve uykuda kalmak için koltuk değneklerine ihtiyacı vardı. Ona uyku eğitimi vermeye karar verdiler.
Uyku eğitimi yüklü bir tabirdir ve genellikle bebeğinizin kendini sakinleştirmesine izin vermekle veya “ ağlamakla ” eş anlamlı olarak kullanılır.
"Ama resmin tamamı bu değil,"
“Bu daha çok bebeğinize bağımsız olarak uykuya dalabileceklerini öğretebilmekle ilgili”
Bebeğinizin, ideal olarak emzirmeden, sallanmadan veya emzik kullanmadan kendi başına uyumasını istiyorsunuz, çünkü yatmadan önce uykuya dalmak için kullandıkları araçlar, gece uyandıklarında arayacakları şeylerle aynıdır.
Evet, bu sevgisiz ve hatta düpedüz acımasız hissettirebilir. Konunun her iki tarafında da uzmanlar bulacaksınız: Emzirme savunucuları, her yaştan bebeğin emzirmek için birden fazla kez uyanmasının normal olduğunu söylüyor ve bu makale için görüşülen uyku koçları bile ne kadar ağlama ve sıkıntının kabul edilebilir olduğu konusunda hemfikir değiller.
Son araştırmalar, en azından altı aydan büyük bebeklerde, kontrollü ağlama ve uyku vaktinde azalma (her ikisi de aşağıda açıklanmıştır) ile uyku eğitiminin bebeklerin uykusunu iyileştirdiğini ve kortizol düzeylerinin artmasına yol açmadığını göstermiştir. Bu, birazcık ağlamanın (eğer daha iyi bir uyku sağlıyorsa) muhtemelen bebeğinize zarar vermeyeceği konusunda bir güvence sağlar.
Kanada Pediatri Derneği başkanı çocuk doktoru Michael Dickinson, ebeveynlere içgüdülerine güvenmelerini tavsiye ediyor. “Bebeğinizin ağlamasına izin vermenin psikolojik olarak zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt olduğunu düşünmüyorum ama bence insanların mantıklı olması gerekiyor” diyor. "Çoğumuz için bebeğinizin ağlamasına izin vermek beş ila 10 dakikadır."
Ayrıca, şu anda yaptığınız şey aileniz için iyi ise, düzenli bir ağlama planı oluşturmanıza gerek yoktur.
Ancak iyi uyku alışkanlıkları asla zarar vermez ve kişinin kendi kendine uykuya dalabilmesi gerekli bir yaşam becerisidir. Bebeğiniz için gelişimsel olarak uygun bir zamanda ve sağlıklı uykunun temel bileşenlerini kullanarak uyku eğitimi verirseniz, bebeğinizin (ve kabul edelim ki sizin) yapacağı ağlama miktarını en aza indirebilirsiniz.
Uyku eğitimi için doğru yaş nedir?
Çoğu uyku koçları, uyku eğitimine başlamak için ideal zamanın (veya bağımsız uykuyu teşvik etmek, ağlama yöntemini kullanmak zorunda değil) bebeğinizin gelişimine bağlı olduğunu, ancak genellikle dört ila altı ay arasında bir zaman olduğunu söyler.
Emzirmeye ya da sallayarak uyumaya alışmak için çok zamanımız olmasa idi, bebeklerin çoğunun gelişimsel olarak kendi başlarına uykuya dalma becerisini öğrenmeye hazır olurlardı.
Yaklaşık dört aylıkken, bazı bebekler uyku gerilemesinden geçer. Çünkü uyku döngüleri değişir ve döngü başına daha uzun hafif uyku periyotları vardır.
“Bağımsız uyku becerileri üzerinde çalışmak için harika bir zaman”
Diğer bebeklerin uykusu, hareket etme ve yuvarlanma gibi yeni beceriler üzerinde çalıştıkları için bu dönemde raydan çıkar. Bazı ebeveynler bir uyku eğitimi yöntemine başlamadan önce ortalığın sakinleşmesini beklemeyi tercih ediyor, ancak bunu yapmak zorunda değilsiniz.
Bebeğiniz altı aydan büyükse endişelenmeyin, "İyi uyku alışkanlıkları geliştirmek için asla geç değildir." , dokuz ayın, bebeklerin gece boyunca uyumasını sağlamak açısından ebeveynler için biraz tatlı bir nokta olduğu söylenir. “Rutinleri anlamak için iyi bir yaştalar ve gece yemek yemeleri gerekmiyor” .
Bebeğinizin yaşı ne tür bir uyku eğitimi belirleyebilir?
Beş aylık bir bebekle nazik bir sus-pat tekniğini deneyebilirsiniz, ancak yeni yatma zamanı düzenlemesini protesto ederken (ağlamak veya çığlık atmak) muhtemelen bir yaşındaki bir çocuğu beşikte bırakmak zorunda kalacaksınız. Bebeğiniz beslemeler arasında daha uzun süre kalabilene ve sirkadiyen ritmi gelişmeye başlayana kadar, dört aydan önce resmi bir uyku eğitimi yöntemini denemeyin. (Bu yaştaki birçok bebek hala geceleri beslenir - popüler düşüncenin aksine, uyku eğitimi gece sütten kesme ile eş anlamlı değildir.)
Birçok dört aylık bebeğin biyolojik olarak geceyi beslenmeden geçirebildiğini söylerler, ancak Bu, onları sakinleştirmenin diğer yöntemleri işe yaramıyorsa, yanıt vermemeniz ve onları beslememeniz gerektiği anlamına gelmez. Her durum farklı olduğu için bebeğinizin gece beslenmesini kesmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz.
Başlamadan önce
Bebeğinizi kendi kendine uykuya dalması için “eğitmeyi” düşünmeden önce, düzenli bir programa uyduğunuzdan emin olun.ve onları her gece belirli bir saatte yatırın (ipucu: erken genellikle daha iyidir, tipik olarak akşam 7 veya 8 civarında).
Yaklaşık iki aylıktan başlayarak, biraz telaşlansalar bile, onları (ve sizi) alışmak için, onları uykulu ama mümkün olduğunda uyanık tutmaya çalışmak iyi bir fikirdir.
Yatmadan önce uygun bir süre uyanık kaldıklarından emin olun (aşırı veya az yorgun bir bebek uykuya dalmakta güçlük çeker) ve emzirme, banyo veya masaj gibi sakinleştirici ve tutarlı bir yatma zamanı rutini oluşturun. pijamalar ve hikayeler veya şarkılar.
Bazı uzmanlar, bebeğin beslenmeyi uykuya dalmakla ilişkilendirmesini önlemek için rutinin başında beslenmeyi önerir. İdeal olarak, bebeğiniz uyku rutininizin hiçbir noktasında başını sallamaya başlamaz.
“Çocukların uyanık olduklarında, sadece şişme bir sandalyede oturmak değil, her şekilde hareket etmeleri gerekiyor”
İyi bir gece uykusunun tüm bileşenlerini hazırladıktan ve bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesine izin vermeye hazır olduğunuzda, göz önünde bulundurmanız gereken altı yaygın yöntemi burada bulabilirsiniz.
1. Kontrol et ve konsolide et (Ferber yöntemi, kademeli sönme, aşamalı bekleme veya aralık yöntemi olarak da bilinir)
Kontrol ve konsol yönteminde pek çok varyasyon vardır, ancak genel prensipler aynıdır: Bebeğinizi önceden belirlenmiş aralıklarla kontrol etmeye devam etmek istiyorsunuz, ancak asla beslemeyin veya uyutmayın, kendi kendine uykuya dalacaklar.
Yatma rutininizi tamamladıktan sonra bebeğinizi beşiğine koyun, odadan çıkın ve belirli bir süre (örneğin bir dakika) bekleyin. Daha sonra içeri girin ve “Anneniz sizi seviyor” gibi kelimelerle ya da ovma ya da okşama gibi bir tür dokunuşla bebeğinizi rahatlatın.
Bebeği almamanın daha iyi olduğu söylenir. Bu yöntemi yedi aylık ve daha büyük bebekler için yapın. (daha küçük bebekler, özellikle kendilerini çılgına çevirmişlerse, terk edilmediklerini bilmeleri için ebeveynlerinin varlığına ihtiyaç duyarlar.)
Ayrılmaya devam edin ve sonra onları kontrol edin, ziyaretler arasındaki süreyi yaklaşık 10 veya 15 dakikaya ulaşana kadar artırın ve sonra uyuyana kadar devam edin. Uyandıklarında, kontrol ve konsol aralıklarına yeniden başlarsınız.
Bu tekniğin çalışması bir hafta kadar sürebilir, ancak birkaç gece sonra biraz ilerleme görmeye başlamalısınız. Birçok uzman, kendinizi rahatlatmanıza yardımcı olması için bir uyku eğitimi günlüğü tutmanızı önerir. Bazı ebeveynler, odaya girmenin bebeği daha da kötüleştirdiğini ve tamamen yok olma gibi daha doğrudan bir yöntemi düşünebileceğini düşünüyor.
2. Yok olma ya da haykır (CIO)
Yok olmanın (veya kademeli yok oluştan ayırt etmek için tamamen yok olmanın) ardındaki fikir, davranışa (ağlama) tepki vermeyerek yok etmek istemenizdir. Kontrol ve teselli yönteminde olduğu gibi, yatmadan önce rutininizi gerçekleştirin, onları uyanıkken beşiklerine koyun, iyi geceler deyin ve dışarı çıkın. Bu kesinlikle en tartışmalı uyku eğitimi yöntemidir ve uzmanlar bile daha sonra ne yapmanız gerektiği konusunda hemfikir değildir - hepsi bebeğinizin gelişimsel olarak hangi aşamada olduğuna ve ebeveynler için neyin işe yaradığına bağlıdır.
Örneğin , gece beslenmeye ihtiyaçları olduğunu önceden belirlemediyseniz, bebeğinizi sabaha kadar bırakmanızı önerirler.
"O ilk gece zor olabilir" "Her saat başı ağlayarak uyanabilirler."
Ebeveynlerin odaya geri dönmeden önce en az bir veya iki kez uyanmasını beklemelerini tavsiye edenler de var. Ardından, bebek gece yarısından sonra uyanırsa, tekrar içeri girmenin, bebeğinizi birkaç dakika rahatlatmanın ve sonra tekrar ayrılmanın uygun olduğuna inanırlar. Ayrıca, bebeğinizin hala ihtiyacı varsa, düzenli gece beslenmelerinde zamanlamayı desteklerler.
Ebeveynler genellikle bu rotaya gitmekte tereddüt ederler, ne kadar ağlamanın söz konusu olacağından endişe ederler. İlk başta zor olabileceğini inkar etmese de, ebeveynlerin genellikle ne kadar hızlı çalıştığına şaşırdıklarını fark ederiz.
“Evet, çok fazla ağlama var ama bu kısa süreli” "İki ila üç gece çok ağlayabilirsin, ama sonra her gece daha az oluyor."
Üç veya dört geceye kadar bu yöntemle önemli bir gelişme görmeniz gerektiğini söylüyorlar, ancak işe yaramadığını belirlemeden önce bir hafta boyunca denemenin önemli olduğunu da ekliyorlar.
3. Sandalye yöntemi
Bu, çok aşamalı bir uyku eğitimi yöntemidir ( uygulama için iki haftalık bir plan ) ve ebeveynler için çok fazla disiplin gerektirir. Yine bebeğinizi yatağa hazırlarsınız ama odadan çıkmak yerine beşiğin yanındaki sandalyeye oturursunuz. Uyuduklarında odadan çıkın ama her uyandıklarında tekrar uyuyana kadar koltuğa oturun. Birkaç gecede bir, siz odadan çıkana kadar sandalyeyi daha uzağa hareket ettirin.
"Bu yöntemin profesyoneli, anne veya babanın orada ve mevcut olmasıdır"
"Ama işin kötü yanı, muhtemelen hala ağlayanlar olacak ve şimdi bebek senin onların ağlamasını izlemeni izliyor. Bu yöntemle tutarlı olmak gerçekten zor olabilir.”
bu yöntemi önermezler çünkü odada bir ebeveynin olması ancak bebeğe yanıt vermemenin kafa karıştırıcı olduğunu ve bebeğin yaşına ve gelişim evresine bağlı olarak çok fazla uyaran olabileceğini söylüyor.
“Kendilerini sakinleştiremeyecekleri bir noktaya kadar tırmanabilirler”
4. Al, bırak ve sus
Yedi aydan küçük bebekler için , uykuya dalmaları için çok fazla yardım etmeden odada kaldığınız bir yaklaşımı tercih ediyorlar. Örneğin, beşiğinin başında durup onu susturabilir, karınlarını sıvazlayabilir veya sakinleştirmek ve güven vermek için baskı uygulayabilirsiniz.
Başka bir seçenek de, biraz telaşlanmalarına izin vermektir , ancak yükselmeye başladıklarında, onları yatıştırmak için kaldırın, ancak uykuya dalmadan önce onları tekrar yerine koyun.
“Bizim işimiz çocuğu sakinleştirmeye yardımcı olmak ve onların işi uykuya dalmak”
Bu yöntemler daha küçük bebekler için gerçekten işe yarayabilirken, altı veya yedi aydan sonra varlığınız bebeğinizi daha fazla üzebilir ve onları kaldırıp yerine koymak muhtemelen çok fazla uyaran olacaktır.
5. Yatma vaktinde rutin solma
Soldurma tekniğiyle, bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olmak için kullandığınız yöntemle (sallanma veya emzirme gibi) devam edin, ancak bunu yapmak için harcadığınız süreyi teorik olarak yapmak zorunda kalmayana kadar azaltın.
Bu, ağlamayı en aza indirmek için harika bir tekniktir , ancak ne yazık ki, birçok ebeveyn bunu sürdürmekte zorlanmaktadır.
"Görünürde bir son olmalı," “Örneğin, bu ihtiyacı beş ila yedi gün boyunca karşılayacağız ve sonra biraz geri çekeceğiz.”
Ancak plana bağlı kalmaya ve bebeğinizi sizin yardımınız olmadan yatma hedefine ulaştırmaya istekliyseniz, denemeye değer.
"Çocuğun bağımsız olarak hangi şekilde uyuyabileceği iyidir çünkü bu, gece boyunca uyumanın temel bileşenidir."
6. Yatma saatinde solma
Yukarıda açıklanan yatmadan önce rutin solma tekniği ile karıştırılmaması için, yatmadan önce solma, bebeğinizi genellikle uyuklamaya başladıkları saatte beşiğe koymayı ve birkaç gece için yeni yatma zamanlarını yapmayı ve ardından yavaş yavaş yapmayı içerir.
Örneğin, bebeğinizi her zaman akşam saat 19:30'da yatırdığınızı, ancak sonunda sekize doğru başını sallayana kadar 20 dakika veya daha uzun süre beşikte telaşlanmaya veya ağlamaya eğilimli olduklarını varsayalım. Bu, daha erken olmasını isteseniz de, akşam 7:50 ile 8 arası aslında onların “doğal uyku vakti” olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin doğal olarak ne zaman uykuya daldığını anlamak için, nihayet geceye ne zaman karar verdiklerini takip etmek için birkaç gecelik bir günlük tutun. (Bir video monitörü kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.) Birkaç gece sonra, tüm rutini 15 dakika önceye alın.
daha büyük iyilik (bir örnek)
Emziğini alın, biberonunu odadan çıkarın (böylece beslemeyi uyumakla ilişkilendirmedi) ve çok nazik bir yöntemle başlamayı seçin (çünkü çok küçük).
babası onu beşiğe koysun ve yaklaşık bir hafta boyunca uyuyana kadar onu okşayarak yanında dursun. Bu iyi giderse sonra onu tamamen uyutmadan beşiğine koyduktan hemen sonra onu terk etmeye başlayın.
"Yaklaşık bir ay boyunca her gece 10 ila 15 dakika boyunca ağlar ya da telaşa kapılır,"
Bebeğinin ağladığını duymak zordur, ancak gün boyunca hem dinlenmiş hem de mutlu oldukları için bunun daha iyi olduğuna emin olursunuz.
Uyku eğitimi konusunda kararsızsanız, bunu şu şekilde düşünmek yardımcı olabilir: Bebeğimin şu anda gelişimsel ihtiyacı nedir?
“11 aylık olduklarında gece yemek yemeleri gerekmiyor ama düzenli bir uykuya ihtiyaçları var”
Evet, o ağlayan geceler yürek parçalayıcıdır. Ancak, uyku eğitimi vermeyi düşünüyorsanız, bunun nedeni şu anda yaptığınız şeyin sizin için işe yaramamasıdır.
Bebeğiniz büyüdükçe ve uyku ihtiyaçları değiştikçe, kolayca uykuya dalmasına ve uykuda kalmasına yardımcı olmak için uyanma saatlerini, şekerlemeleri ve yatma zamanlarını buna göre ayarladığınızdan emin olun. Bazı ebeveynler uyku eğitimini “bir kerelik” bir çaba olarak düşünür: Birkaç gün boyunca çok fazla ağlamaya katlanıyorsunuz ve ödülünüz mükemmel bir uykucu. Ancak bu gerçekten bir yaşam tarzı değişikliğidir - çocuğunuz uykuya dalma becerisine sahip olduktan sonra, günlük bakıma başlamak, yeni bir kardeşin gelişi veya bir seyahate çıkmak gibi hayat ters gittiğinde (burada) rutinlere, tutarlılığa ve uyum sağlamaya yardımcı olmaya ihtiyaç duyacaktır. farklı bir yerde veya beşikte uyumak zorunda kalabilirler). Soğuk algınlığı ve hastalıkların yanı sıra zaman değişiklikleri de mükemmel programınızı bozabilir. Buradaki hile, mümkün olan en kısa sürede tekrar yola çıkmaktır. Eskiye izin vermeye veya etkinleştirmeye başlarsanız, olmaz.
Bunu bisiklet sürmeye benzetin: Elbette, kıştan sonra bisikleti dışarı çıkardığınızda çocuklar biraz sallanıyor, ancak kısa süre sonra tekrar profesyoneller gibi sürüyorlar.
“Uykuya dalma becerisini asla yeniden öğretmek zorunda değilsin”
Son söz;
Evet uyku danışmanları var, ama bu insanlar uzaktan 3 haftada bebeğinize bir rütin oluşturmayı vaadederek binlerce lira istiyorlar. Üstelik bu insanlar sizden daga zeki ve eğitimli değiller. Annelerden topladıkları paralar ile reklamlarını da yapıyorlar ve usülsüz bir şekilde paralarına para katıyorlar.
Bir annenin zor durumundan yararlanmak isteyen bu insanlara asla fırsat vermeyin.
Yukarıda okuduklarınızın aynısını size bir liste olarak gönderip yapmanızı isteyecekler, bunu yapan, uygulayan yine siz olacaksınız. Bu insanlar bunu keşfetmedi sadece aradaki boşluğu ve sizin annelik duygularınızı kullanıyorlar.
Gene de bu uyku yardımı alacaksanız alın ama şunu unutmayın, 3 hafta sonra bu düzeni devam ettirmekle baş başa kalacaksınız, bir anne olarak en iyi eğitimi siz verebilirsiniz. Buna inanın ve lütfen bu insanlardan uzak durun.
En popüler 6 bebek uyku eğitimi yöntemi
Konu Sahibi / Yazar
bebekkocu
Kategori / Forum
Uyku eğitimi
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
1376
En popüler 6 bebek uyku eğitimi yöntemi
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi