You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Göbek kordonu bakımı

Göbek kordonu bakımı

İnsta: @bebekkocu
Göbek kordonu bakımı
Anne karnındayken göbek bağı, bebeğinizin büyümesine izin vermek için gereken oksijeni ve besinleri sağlar. Doğumdan sonra kordon kelepçelenir ve kesilerek bir güdük bırakılır. Bu sonunda düşer ve göbek deliği (göbek deliği) oluşturmak üzere iyileşir. İyileşme sırasında sorunları önlemenin yolları vardır.


Doğumdan hemen sonra ne olur?

Doğumdan sonra , doktor veya ebe bebeğinizin kordonunu plasentadan keser ve kalan kütüğü sıkıştırmak için bir kelepçe koyar. Kuruduktan sonra çıkarabilirsiniz kelepçeyi ancak düşene dek çıkarmasanız da olur, bence çıkarmayın.


Ne kadar sürede düşer?

Göbek bağı genellikle 2-3 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında kordon kurur, büzülür ve siyaha döner. Bazen, özellikle düşmeden önceki günlerde, güdük biraz sızabilir ve bebeğinizin kıyafetlerinde iz bırakabilir.

Kolayca çıkacak gibi görünse bile kordon kütüğünü çekmeyin, çünkü bu iyileşme süresini uzatabilir ve yara izine neden olabilir. Kordon kütüğünün kendi zamanında kendi kendine düşmesine izin verin.

Güdük düştüğünde, bazen güdük bölgesinde biraz kanama olur. Bu normaldir ve hızlı bir şekilde durmalıdır.

Herhangi bir endişeniz varsa lütfen doktorunuzla veya anne ve çocuk sağlığı hemşirenizle görüşün.


Göbek kordonunun bakımı

Yıkamayın denir pratikte, nedeni şu eğer yıkarsanız mikrop kapmamasına güzelce kurulamaya özen göstermeniz gerekecek. Bu her zaman kolay olmayacağı için yıkamayın denir. 


Alıntı:Ben alt değiştirme pedini keser üzerine koyardım onun üzerini de streç film ile sarardım. Bebeği yıkardım ve orası kuru kalırdı. Olası sızıntı olacak suyu da ped göbeğe gelmeden emerdi.


Hava alması için ve kuruması için kordonun bebek bezinden dışarı çıkmasına izin verin; bu, bebek bezini kordon kütüğünün altına katlayarak yapılabilir. Kordon kütüğünü yara bandı veya bandajla kapatmaya gerek yoktur, çünkü bu, kütüğün etrafındaki hava akışını durdurur.

Göbek bağına ellemeyin, oynamayın, çekmeyin.


Göbek deliğinin iyileşmesi ne kadar sürer?

Göbek deliğinin günler içinde tamamen iyileşmesi gerekir. Kordon düştükten sonra biraz kanayabilir veya sızabilir, ancak sürekli yapışkanlık veya akıntı varsa enfeksiyon kapmış olabilir ve doktorunuza veya anne ve çocuk sağlığı hemşirenize göstermelisiniz.

Bazen göbek deliği tamamen iyileşmez ve güdük bölgesinde genellikle bir yumru ile birlikte nemli kırmızı doku oluşur. Buna 'granülom' denir. Genellikle zararsızdır, ancak doktorunuza veya çocuk ve aile hemşirenizin bir bakması gerekir.


Kordonun enfekte olup olmadığı nasıl anlaşılır

Göbek deliği enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:

göbek deliği üzerinde veya çevresinde kızarıklık, şişme, yapışkanlık veya kötü koku
bebeğinizde ateş, yetersiz beslenme ve yorgunluk
Bebeğinizin göbek kordonunun veya göbek deliğinin enfekte olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.

Kaynak : _
Victorian Health Information Agency (Yeni doğanlar için göbek bağı bakımı)




Özetle, göbek deliği, kuru kalmalı. Eğer yıkayacaksanız titiz olmalısınız. Bezlerken bezin altında kalmasın. İdrar kaka vs bulaşmasın. Elinizi değmeyin. 

Göbek kordonu 3 hafta olup hala düşmez ise bazı tahliller yapılır, doktorunuza gidin.

Göbek kordonu düştükten bir kaç gün sonra pembe doku kalmışsa bu granülomdur, doktorunuza gidin. Gümüş nitratla yakacak orayı ama alevli bir yakma değil can yakıcı değil. Zaten orada sinir yok.

Göbek kordonu düştükten sonra kanama devam ediyor ise ara ara, doktorunuza gidin, K vitamini eksikliğinden olabilir, vitamin yaparlar.



Annemiz sormuş;


Alıntı:1 hafta önce düştü 2 gündür kan lekesi var normal mi diye;

Cevaben, doktora gidilmeli k vitamini yönünden değerlendirilebilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.