You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Göbek Kordonu Bakımı

Göbek Kordonu Bakımı

Admin
Göbek Kordonu Bakımı
Göbek Kordonu Nedir?

Göbek kordonu anneden besin ve oksijen taşıyan tüp benzeri bir yapıdır  . Ayrıca annenin vücudunun onlardan kurtulabilmesi için atık ürünleri bebekten uzaklaştırır .

Doğum yaptıktan sonra doktorlar kordonu kelepçeler ve keser. Kordonun sinirleri yoktur, bu nedenle ne siz ne de bebeğiniz bir şey hissetmezsiniz. Çocuğunuzun karnında küçük bir klemp kalacaktır. Yarım inçten bir inç uzunluğa kadar herhangi bir yerde olabilir.

İlk başta, güdük parlak ve sarı görünebilir. Ancak kurudukça kahverengiye veya griye, hatta morumsu veya maviye dönüşebilir. Kendi kendine düşmeden önce büzüşecek ve siyaha dönecek.



Genellikle bebeğiniz doğduktan 10 ila 14 gün sonra çıkar, ancak 21 güne kadar uzayabilir.





Bebeğin Göbek Kordonu Bakımı

çıkana kadar akılda tutulması gereken birkaç şey:

Nazik olmak. Ellerini ondan uzak tut ve asla çekme.

her zaman temiz ve kuru tutun. Küveti ve lavaboyu atlayın ve bunun yerine bebeğinize sünger banyoları yapın.

kendi kendine düşene kadar yalnız bırakın. (Geçmişte doktorlar, kurumasına yardımcı olmak için kordonun tabanını ovalama alkolüyle temizlemeyi önerdiler, ancak bu kılavuz değişti.)

Çocuk bezlerini, bebeğinizin çişinden korumak için kordonun altında kalacak şekilde katlayın. Kordonu için ayrılmış bir alanı olan bebek bezlerini arayabilir veya normal bir bebek bezinden bir nokta kesebilirsiniz. Kenarları kapatmak için etrafına bir parça bant yerleştirmeniz yeterlidir.

Bebeğinizin bağırsak hareketi dağınıksa ve kordonuna dışkı bulaşırsa, sabun ve su ile nazikçe temizleyin .

Kordonu enfeksiyonlar için sık sık kontrol edin. 

Aşağıdakileri görürseniz doktorunuzu arayın:
  • Kordonun ucundaki kan
  • Beyaz veya sarı akıntı
  • Kordon çevresinde şişlik veya kızarıklık
  • Kordon etrafındaki alanın bebeğinizde ağrıya neden olduğuna dair işaretler (örneğin dokunduğunuzda ağlarlar)
Bebeğiniz erken doğduğu veya başka bir sağlık sorunu olduğu için düşük doğum ağırlığına sahipse, enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olabilir, bu nedenle bu belirtilerden herhangi birine özellikle dikkat etmek iyidir. 






Çıktığında Ne Olur?

Bebeğinizin bezinde birkaç damla kan görülmesi normaldir . Ancak kordon ayrılırken çok kan varsa hemen doktorunuzu arayın.

Kordon 3 hafta sonra çıkmadıysa sabırlı olun. Alanı kuru tutun ve çocuğunuzun bezinin örtmediğinden emin olun. 6 hafta içinde çıkmazsa veya ateş veya enfeksiyon belirtileri görürseniz doktorunuzu arayın.

bittiğinde, alanı temiz ve kuru tutmaya devam edin. Dışarı sızan sarı, yapışkan bir sıvı fark edebilirsiniz. Bu normal. Bazen çıktığında olur. Bu irin değil ve bir enfeksiyon değil.

Göbek üzerinde de bir kabuk görebilirsiniz. Bu da normaldir. Ancak bebeğinizin midesi kızarırsa, ateşi çıkarsa veya bulanık bir akıntı fark ederseniz doktorunuzu arayın.

Bazen küçük bir yara dokusu göbek deliğinde kırmızı bir kitle oluşturabilir. Bu yumruya göbek granülomu denir. Bunu görürseniz ve yaklaşık bir hafta içinde geçmezse, doktorunuza bildirin. Ona gümüş nitrat uygulayacaklar. Bu  yakmakla doku kurur . Ama unutmayın, kordonun sinirleri yoktur, bu yüzden bebeğiniz bunu hissetmeyecektir.


Bir noktada, muhtemelen çocuğunuzun nasıl bir göbek deliğine sahip olacağını merak edeceksiniz. Bir "innie" mi yoksa bir "outie" mi olacak? Kesin olarak bilmek için güdük gidene kadar beklemeniz gerekecek. Ancak bebeğinizin göbeğinin nasıl görüneceğinin doktorun göbek bağını nasıl kestiğiyle hiçbir ilgisi olmadığını bilin.







Göbek Kordonu Komplikasyonları

Sık sık olmazlar, ancak bazı sağlık koşulları göbek kordonu bağlantılıdır, örneğin:

Omfalit: Bu, göbek kordonunun  etrafındaki alanın enfekte olduğu zamandır . Semptomlar hassasiyet, kanama veya göbekten sıvı sızması, sinirlilik ve ateşi içerebilir. Antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekiyor.

Göbek fıtığı: Bu durumda, bebeğin bağırsağının bir kısmı göbek deliğinin yakınındaki kaslardan geçer. Genellikle ciddi değildir ve genellikle 2 yaşına kadar kendi kendine iyileşir.

Göbek granülomu: Bu, göbek kordonunun geri kalanı düştüğünde düşmeyen küçük, pembemsi kırmızı bir yumrudur. Acıtmaz ve bebeğinizin doktoru onu dikişlerle bağlayarak veya sıvı nitrojenle dondurarak çıkarabilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.