You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hamileliğinizin 14. Haftası

Hamileliğinizin 14. Haftası

Genel müdür
Hamileliğinizin 14. Haftası
[Resim: Week_14_Primary-e07420d7e96d44399bc40f9093a89273.gif]


İkinci üç aylık döneme ulaştınız! Artık hamileliğinizin üçte birindesiniz. Hamileliğin 14. haftasında mide bulantısı ve yorgunluk gibi erken hamilelik belirtileri azalmaya başladığından kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz . Birçok anne-baba, bu orta üç aylık dönemi en kolay ve en rahat dönem olarak görmektedir.



Alıntı:Birinci Trimester: Haftalık 1 -e doğru 13

İkinci Trimester: 14 ila 27. Haftalar
Üçüncü Trimester: 28 ila 40. Haftalar





Alıntı:
  • 14 Haftalık Hamilelik Kaç Aylık? 3 ay 2 hafta 
  • Hangi Trimester? İkinci üç aylık dönem
  • Kaç Hafta Kaldı? 26 hafta



14 Haftada Bebeğinizin Gelişimi

14 haftada bir bebek tipik olarak 3 1/2 inç uzunluğundadır (9 santimetre).   3 ons (90 gr) biraz fazla bir ağırlığa sahiptir.


[Resim: Week_14_Secondary-0ae69bea5a264c61b9f4b5ba06dc86fc.jpg]



Yeni Yüz İfadeleri

Rahminizin içine bakabilseydiniz, küçük bir bebeğin kaşlarını çatmayı, gözlerini kısmayı, büzmeyi pratik ettiğini görürdünüz. 


Artan Hareket

Ayrıca çok fazla harekete tanık olacaksınız. Bebeğiniz kıpırdanıyor, kollarını uzatıyor, hatta amniyotik sıvıyı ciğerlerine alıp vererek nefes alma alıştırması yapıyor olabilir. 

Organ Gelişimi

Bebeğinizin organları söz konusu olduğunda da çok şey oluyor .
  • Dış cinsiyet organları oluşur. 
  • Bağırsaklar zaten ilk bağırsak hareketi (mekonyum adı verilen) üzerinde çalışıyor. 
  • Karaciğer safra yapıyor. 
  • Tiroid bezi hormon üretmeye başlar.



Bu Hafta Ortak Belirtileriniz

Zaten daha az mide bulantısı ve bitkin hissedebilirsiniz, ancak henüz daha iyi hissetmeye başlamadıysanız, bekleyin. O kadar da hoş olmayan erken gebelik belirtileri belirli bir tarihte aniden bitmez ve teknik olarak 14. haftaya geldiğinizde hepsi kaybolmaz.

Bununla birlikte, erken gebelik belirtileri genellikle ilk üç aylık dönem bittiğinde azalmaya başlar - daha iyi hissetmeye yönelik kademeli bir geçiş olabilir. Her iki durumda da, hamileliğinizin en az semptomatik evresine giriyorsunuz .


Daha fazla enerji

Bulantı ve kusma dindiğinde , yorgunluk onunla birlikte azalacak. Hamilelik sırasında yorgunluğun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak ilk trimesterde yükselen hormonlar muhtemelen katkıda bulunan faktörlerdir. İlk üç aylık dönemin sonunda hormonlarınız dengelendiğinden, daha az yorgun ve belki de daha enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz.

Ancak bu yükseliş herkes için geçerli değil. Yorgunluk, hamileliğiniz ilerledikçe devam edebilir veya daha da kötüleşebilir. 


Daha Az Göğüs Hassasiyeti

Göğüs hassasiyeti de ilk üç aylık dönemden sonra hafifleme eğilimindedir. Bununla birlikte, hamile olan bazı kişiler meme dokusu büyüdükçe ve anne sütü yapmak için olgunlaştıkça rahatsızlık hissetmeye devam eder . 


Libido'nun Dönüşü

Erken gebelik belirtileri, ilk trimesterde cinsel isteği etkileyebilir. Bununla birlikte, mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve göğüs hassasiyeti azaldığında - erken hamileliğe zarar verme korkularıyla birlikte - cinsel istek geri gelebilir. 

Seks yapmakla ilgili bir endişeniz varsa, sağlık uzmanınız sizi bilgilendirecektir. Genel olarak, hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girmek , plasenta previa veya vajinal kanama gibi komplikasyonlar olmadığı sürece güvenlidir . 

Cinsel aktiviteden sonra bir miktar hafif kramp normaldir. Rahminizin hafif kasılmaları orgazmın bir parçasıdır . Düzensizdirler hızla kaybolurlar. 


Yeni veya Değişen Benler

Cilt değişiklikleri hamilelik boyunca meydana gelir. Ortaya çıkabilecek bir sorun, yeni bir benin oluşumu veya mevcut bir benin değişmesidir. Hamilelik, benleri büyütmek veya koyulaştırmak gibi komik şeyler yapabilir. Bu değişikliklerin muhtemel nedeni hamilelik olsa da, sağlık uzmanınız tarafından yeni veya değişen benlere bakılması her zaman akıllıca olacaktır . 


Kişisel Bakım İpuçları

İkinci üç aylık dönem tipik olarak fiziksel ve duygusal rahatlama getirir. Erken gebelik belirtilerinde azalma ve belki daha fazla enerji fark ettiğinizde, bir şeylerin yanlış gittiği konusunda biraz daha az endişe duyabilirsiniz. Ayrıca hamilelik göbeğiniz hala rahatça hareket edebileceğiniz bir noktada. Bu üç aylık dönem genellikle zevk alması en kolay olanıdır.


Biraz Daha Kolay Nefes Alın

Erken gebelik kaybı (düşük) konusunda endişeleriniz varsa (özellikle daha önce deneyimlediyseniz ) bu hafta biraz olsun rahatlama getirecektir. 14. haftaya kadar, düşük yapma riski önemli ölçüde düşer.  


Biraz Egzersiz Yapın

Bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüyor olsa da, sizi ağırlaştıracak kadar büyük değiller. İkinci üç aylık dönem, egzersiz yapmak ve aktif kalmak için iyi bir zamandır . Sağlayıcınız size aksini söylemedikçe , hamilelik sırasında fiziksel aktivite güvenli ve sağlıklıdır.

Uzmanlar, hamilelerin haftada en az 150 dakika orta dereceli egzersiz yapmasını tavsiye ediyor. Egzersiz, gestasyonel diyabet ve sezaryen gibi gebelik komplikasyonları riskini azaltır . Ayrıca doğumdan sonra vücudun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. 



Sağlık uzmanınıza danışmak isteyeceksiniz, ancak herhangi bir komplikasyon yaşamadığınız sürece seyahat genellikle güvenlidir. 


Hamilelik sırasında seyahat etmek için tatlı nokta 14 ila 28 hafta arasıdır . İlk üç aylık dönemin sabah bulantısı muhtemelen sona erdiğinden ve yürümek ve dolaşmak hala rahat olduğundan, bu süre zarfında seyahatin daha keyifli olması muhtemeldir.



Alıntı:14. Hafta Kontrol Listeniz

  • İyi yemeye devam edin ve doğum öncesi vitaminlerinizi alın .
  • Geri dönerse, enerjideki ve fiziksel arzudaki artışı kucaklayın.
  • Yeni veya değişen bir ben gibi cilt değişikliklerini doktorunuza veya dermatoloğunuza kontrol ettirin.
  • Her hafta en az 150 dakika fiziksel aktiviteye başlayın veya almaya devam edin .
  • Doğum sınıfı bulma konusunda eşinizle konuşun .





Alıntı:Yaklaşan Doktor Ziyaretleri

  • Bir sonraki düzenli aylık doğum öncesi ziyaretinizi 16. hafta civarında yapabilirsiniz . Amniyosentez yaptırmayı seçerseniz , genellikle 15. ve 20. haftalar arasında yapılır . 
Sağlayıcınız, aşağıdaki durumlarda amniyosentez önerebilir:

  1. Sizin veya eşinizin tarafında ailede genetik bozukluk öyküsü varsa
  2. Daha önce doğum bozukluğu olan bir bebeğiniz oldu ise
  3. Bebeğiniz doğduğunda 35 yaşında veya daha büyük olacaksanız
Sağlayıcınız tavsiye etse de amniyosentez zorunlu değildir. Çok küçük bir risk taşır (yaklaşık her 200 ila 400'de 1'inde düşük de dahil olmak üzere komplikasyonlar görülebilir ). Kendiniz ve aileniz için en iyi kararı vermek için gereken zamanı ayırdığınızdan emin olun. 






Alıntı:Uzmanlar Ne Diyor


"Bir tarama sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı 0,01 göğüs röntgenine eşdeğerdir."

— Allison Hill, MD, OB/GYN
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.