You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hamilelik sırasında hangi aşılar önerilir ve hangilerinden kaçınmalıyım?

Hamilelik sırasında hangi aşılar önerilir ve hangilerinden kaçınmalıyım?

İnsta: @bebekkocu
Hamilelik sırasında hangi aşılar önerilir ve hangilerinden kaçınmalıyım?
Genellikle öldürülmüş (inaktive edilmiş) virüsler içeren aşılar hamilelik sırasında verilebilir. Canlı virüs içeren aşılar hamilelik sırasında önerilmez.

Hamilelik sırasında rutin olarak önerilen aşılar şunları içerir:

Grip (grip) aşısı. Grip mevsiminde hamile olan kişilere grip aşısı önerilir. Grip aşısı etkisiz hale getirilmiş bir virüsten yapılır, bu nedenle hem sizin hem de bebeğiniz için güvenlidir. Canlı bir virüsten yapılan influenza burun spreyi aşısından kaçının.


Tetanoz toksoidi, indirgenmiş difteri toksoidi ve hücresiz boğmaca (Tdap) aşısı. Son Tdap veya tetanoz-difteri (Td) aşınızı ne zaman yaptırmış olursanız olun, her hamilelikte bir doz Tdap aşısı önerilir. Hamilelik sırasında Tdap aşısı yaptırmak, yeni doğan bebeğinizi boğmacadan (boğmaca) korumaya yardımcı olur. İdeal olarak, aşı gebeliğin 27 ila 36. haftaları arasında yapılmalıdır.


Ek olarak, hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, COVID-19 aşısı önerilir. Çalışmalar, COVID-19 aşılarının hamile veya bebekleri için ciddi bir risk oluşturmadığını göstermiştir. İki doz gerektiren bir COVID-19 aşısının ilk dozunu aldıktan sonra hamile kalırsanız, ikinci aşınızı yaptırmanız önerilir. Ayrıca, zamanı geldiğinde hamile kişilerin bir COVID-19 güçlendirici aşısı olmaları önerilir. Mümkünse, sizinle birlikte yaşayan kişilerin de hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için COVID-19'a karşı aşılanması gerekir.

Hamilelik sırasında COVID-19 aşısı, grip aşısı ve Tdap aşısı olmak sizi enfeksiyondan koruyabilir ve ayrıca doğumdan sonra bebeğiniz aşılanmadan önce yenidoğan bebeğinizin korunmasına yardımcı olabilir. Bu önemlidir, çünkü 1 yaşın altındaki bebekler, daha büyük çocuklarla karşılaştırıldığında COVID-19 ile ciddi hastalık riski daha yüksek olabilir. Ayrıca grip ve boğmaca bebekler için özellikle tehlikeli olabilir.

Hepatit B aşısı gibi bazı enfeksiyon riskiniz yüksekse, sağlık uzmanınız hamilelik sırasında başka aşılar da önerebilir.

Sağlık uzmanınız, gelişmekte olan bir bebek için risk oluşturabileceğinden, hamilelik sırasında canlı virüs içeren aşılardan kaçınmanızı önerecektir. Canlı virüsler içeren ve hamilelik sırasında önerilmeyen aşı örnekleri şunlardır:

Suçiçeği (suçiçeği) aşısı
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı
Yeni zona aşısı (Shingrix) canlı virüsü içermese de, hamilelerin aşılamayı geciktirmesi önerilir.

Hamilelik planlıyorsanız, önceden ihtiyacınız olabilecek aşılar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.