You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hamilelik sırasında kaşıntılı göğüsler

Hamilelik sırasında kaşıntılı göğüsler

İnsta: @bebekkocu
Hamilelik sırasında kaşıntılı göğüsler
Göğüslerinizin ve meme uçlarınızın hamilelik sırasında kaşınmasının birçok nedeni vardır. Çoğu cilt tahrişi veya dolaşımdaki hormonlarla ilgilidir. Bununla birlikte, kaşıntının doktorunuzu ziyaret etmesini gerektirmesi gereken zamanlar vardır. Ciddi mi yoksa sadece sinir bozucu mu olduğunu nasıl anlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.




Hamilelikte göğüslerin kaşınmasının nedenleri

Hormonal değişiklikler

Hormonlarınız hamilelik sırasında aşırı hızlanır ve özellikle doğum tarihinize yaklaştıkça yükselir.

Tüm bu değişikliklerle birlikte, kaşıntılı cilt de dahil olmak üzere her türlü semptom gelir. Aslında, sizi kesinlikle çıldırtıyor olabilir, ancak kaşıntı oldukça yaygındır. belirli bir sağlık durumunuz olmasa bile.


gerilen cilt

Siz ve bebeğiniz büyüdükçe, cildiniz yeni şeklinize ve kilo alımınıza uyum sağlamak için gerilir. Karnınızda, göğüslerinizde, kalçalarınızda ve poponuzda küçük girintili çizgiler veya stria gravidarum - çatlak izleri - bile fark edebilirsiniz. Oluştukça kaşıntı veya yanma hissedebilirsiniz.

Çatlak işaretleri, kırmızıdan pembeye, maviye ve hatta mora kadar çeşitli renklerde olabilir. Zamanla daha açık bir renge dönüşme eğilimindedirler ve vücudunuzun büyük kısımlarını kaplayabilirler.


egzama

Hamileliğe bağlı egzama ,en yaygın geliştirebileceğiniz cilt durumu. Göğüslerinizde ve vücudunuzun diğer kısımlarında yamalar geliştirebilirsiniz.

Kaşıntı ile birlikte kuru cilt, kırmızı lekeler, çatlamış veya pullu cilt veya küçük, kabarık şişlikler olabilir.


Kaşıntılı ürtikeryal papüller ve gebelik plakları (PUPPP)

Oldukça iyi bir isim, ancak PUPPP hamilelik sırasında kaşınmanın başka bir yaygın nedenidir. Kaşıntı ile birlikte ciltte küçük kurdeşen veya şişlikler de görebilirsiniz. Tek tek veya yamalar halinde görünebilirler ve genellikle mideden göğüslere, uyluklara ve kalçalara yayılabilirler.

Gebeliğe özgü bir diğer durum da prurigodur. Vücudun bağışıklık sisteminin hamileliğin getirdiği tüm değişikliklere verdiği tepkidir. Göğsünüzde veya vücudunuzun diğer kısımlarında küçük şişlikler gelişebilir. Kaşıntı yapabilir ve böcek ısırıkları gibi görünebilirler.


intertrigo

Intertrigo , meme altındaki kızarıklık için sadece süslü bir terimdir. Hamileliğe özgü bir durum da değildir. Bunun yerine, kızların altında nem, sıcaklık ve sürtünme olduğunda intertrigo geliştirebilirsiniz.

Gördüğünüz tüm meme değişiklikleriyle, özellikle yaz aylarında hamile kalacak kadar şanslıysanız, bu senaryonun nasıl olabileceğini görebilirsiniz. Kırmızı bir döküntü, kaşıntı, çiğ veya ağlayan cilt fark edebilirsiniz. Bu yetmezmiş gibi, cildiniz çatlayabilir veya incinebilir.






Hamileliğin çok erken döneminde bile memede şişlik, hassasiyet ve büyüme gibi değişiklikler yaşayabilirsiniz . Tüm bu duyumlarla birlikte, ilk birkaç hafta kadar erken bir zamanda kaşıntı gelebilir.

Aynı şey hamileliğin intertrigo ve prurigo'su için de geçerlidir - herhangi bir zamanda olabilirler. Egzama erken gelişme eğilimindedir, genellikle ilk iki üç aylık dönem. PUPPP ise üçüncü trimesterde daha sonra ortaya çıkmayabilir .






Susuz kalma

İç. Hamile kadınların hamilelik sırasında en az 10 bardak sıvıya ihtiyacı vardır ve muhtemelen yeterince almıyorsunuzdur.

Hafif dehidrasyonun bile yan etkileri arasında kaşınabilen kuru cilt bulunur. İyi haber şu ki, daha fazla su içmek kabızlık gibi diğer hamilelik şikayetlerine yardımcı olabilir. Ve eğer emzirmeyi planlıyorsanız, daha fazla içme alıştırması yapabilirsiniz. Emziren annelerin hidrasyon ihtiyaçlarını karşılamak için en az 13 bardak suya ve diğer sıvılara ihtiyacı vardır.


Doğal lifler giyin

Şifonyerinize yapacağınız bir gezi, göğüslerinizin neden kaşındığını ortaya çıkarabilir. Bambu gibi pamuk ve diğer doğal lifler, sentetik kumaşların yaptığı gibi teri ve nemi tutma eğiliminde değildir. 


Sakin ol

Kaşıntıyı yatıştırmak için kendinizi kaşımak yerine soğuk bir duş alın veya soğuk bir bez uygulayın. Ilık veya ılık banyolar özellikle egzama gibi durumlarda yardımcı olabilir. 


Ayrıca: Mümkünse duş ve banyo süresini 5 ila 10 dakika ile sınırlayın. Daha uzun süre cildinizi kurutabilir.



üzerine sür

Doğrudan göğüslerinize ve meme uçlarınıza yatıştırıcı bir nemlendirici uygulamayı deneyin. Kremler ve merhemler kuru veya tahriş olmuş ciltler için daha iyidir. Hatta bazı kadınlar çatlamış meme uçlarında lanolin kullanır. Karite yağı, kakao yağı, zeytinyağı ve jojoba yağı gibi malzemeler iyi seçimlerdir. Laktik asit, hyaluronik asit, gliserin ve dimetikon içeren ürünler de öyle.

Cildinizi temiz bir havluyla kuruladıktan hemen sonra nemlendiricileri uygulayın. Hangisini seçerseniz seçin, hamilelikte güvenli olduğundan emin olun




Deterjanları değiştir

Yapay parfümlü sabunlar ve deterjanlar cilt sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, potansiyel olarak tahriş edici katkı maddelerini atlayın - harika kokuyor olsalar bile.



Dengeli bir diyet 

Çatlaklar kaçınılmaz olabilir (ve genetiğinizde kodlanmıştır), ancak aynı zamanda hızlı kilo alma dönemlerinde de ortaya çıkarlar. Doktorlar genellikle kadınların hamilelik sırasında 25 ila 35 kilo almasını önermektedir. Bu aralığın üst ucundaysanız, doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.