You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hemşirelik kılık kıyafet; öje sürmek ve takı takmak

Hemşirelik kılık kıyafet; öje sürmek ve takı takmak

Çalışkan Üye
Hemşirelik kılık kıyafet; öje sürmek ve takı takmak
Merhabalar hemşirelerin kıyafet, terlik, saç, takı(küpe,piercing), dövme, oje kullanımı hakkında kısıtlama, genelge  ya da kanıt dayalı bir çalışma bulamadım bu konuda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
Daha önce okuduğum bir çalışmada ojenin bulaşı arttırdığı yönünde bir kanıt bulunamamıştı. Bir önceki çalıştığım kurum rengi koyu olmasın derken şu an çalıştığım kurum bulaşıcılığı arttırıyor diyor bende emin olamıyorum. Sunabileceğiniz bir kaynak varsa şimdiden teşekkürler.
Son Düzenleme: 23-02-2020, Saat: 00:48, Düzenleyen: PhD. Sabancı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Hemşire
Cvp: Hemşirelik kılık kıyafet
Merhaba konu güzel bilgilendirme yapmaya çalışacağım.

Öncelikle bu kılık kıyafet hakkında hemşirelik kanununda bilgi yok. 

Yönetmelikler bunu belirliyor. Nitekim 2004 yılında bir yönetmelik ile kep  takma olayı tarih olmuştu.

Bu genelge diyor ki;

Alıntı:Hemşirelerimizin Yönetmelik gereği takmakla yükümlü oldukları kepin hareketleri kısıtladığı, mikroorganizmaların taşınmasına neden olduğu ve simgesel açıdan hemşireliğe herhangi bir olumlu katkı sağlamadığı ve hemşireler tarafından iletilen yaygın taleplerin de bu yönde olduğu vurgulanarak ebe ve hemşirelerin kep yerine yakalarında ayırıcı ve tanıtıcı özelliği daha geçerli olan; ismini, unvanını, görevini ve görev yerini belirten makul mesafeden okunabilir resimli kimlik kartı
taşımalarının daha uygun olacağı yönünde 24.12.1997 tarihli tavsiye kararı alınmıştır.

Bu nedenle, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde bu konuda günümüz koşullarına ve bilimsel gereklere uygun olarak gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar, Ebelik/Hemşirelik Danışma Kurulu’nun sözkonusu tavsiye kararı uyarınca; Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli ebe ve hemşirelerimize çalışma saatleri dahilinde kep takıp takmama serbestisinin tanınması ve uygulamanın ilgili personelin fiilen görev yaptığı birimlerin özelliği, çalışma koşulları ve hizmet fonksiyonlarına göre kurum ita amirinin belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde yürütülmesi uygun olacaktır.

Diğer taraftan, mikroorganizmalar forma, kep, saç, tırnak, el ve kollardaki takılar aracılığı ile de çok rahat taşınabilmektedir.

Bu nedenle, hastane ortamında yoğun olarak bulunan mikroorganizmaların yukarıda belirtilen yollarla taşınmasını önlemek, hastanın ve sağlık personelinin kendisinin de enfeksiyon risklerinden korunmasını sağlamak amacıyla asepsi ilkelerine uygun olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte olup, bu tedbirlerin alınması konusunda hastanelerde başhemşireler, diğer sağlık kuruluşlarında ise sorumlu hemşireler doğrudan sorumlu olacaklardır.

Yönetmelik ektedir

.pdf 2004 kep genelgesi.pdf


Yani takı ve öje gibi konular , hatta saçınızın toplu olması vesaire; mikroorganizmaların yayılması konusu öne sürülerek yönetim tarafından kısıtlamaya gidilebilir.

Bu yüzden hastaneden hastaneye farklılık gösterir. Ve evet öje sürme toka takma veya takı takma diyebilirler.

2018 yılında yapılan yabancı kaynaklı bir çalışma ise şöyle;


El Hijyeni Enfeksiyon İletim Önerilerinde Takı, Oje

Bu makale sağlık çalışanlarının takı ve mücevherleri ile ojenin klinik ortamda etkisini ve enfeksiyon bulaşma riskini incelemiştir.


Kanada Sağlıkta İlaç ve Teknolojiler Ajansı (CADTH),  Kanada'da yatan hastaların% 5 ila% 10'unun sağlık bakımı ile ilişkili bir enfeksiyon geliştireceğini tahmin etmektedir. Sağlık çalışanları tarafından bulaşma riski en yüksek olan bazı enfeksiyonlar Clostridium difficile'dir ( C. difficile)) ve Staphylococcus aureus (MRSA).

El yıkama önleme sürecinin önemli bir parçası olmakla birlikte, diğer hastalar ve sağlık çalışanları arasındaki temas bulaşma için kolay bir yol oluşturur. El yıkamada sunulan iki konu, oje ve bileğin etrafındaki mücevherlerdir: takıların altındaki cilt, elin geri kalanından daha mikroorganizmalarla kolonize olabilir. Ek olarak, oje, normal tırnaklardan daha fazla mikroorganizmaya sahip olabilir.

CADTH, enfeksiyon bulaşmasıyla ilgili iki önemli soruyu cevaplamaya başladı. Birincisi, sağlık çalışanı takılarının veya ojesinin enfeksiyon bulaşmasına etkisini gösteren kanıtlar nelerdir? İkincisi, bir hastanede veya yatılı bakım ortamında bu konuyla ilgili kanıta dayalı yönergeler nelerdir?

Ajans, bir sağlık ortamında tırnak cilası  veya takı takan sağlık çalışanları tarafından sunulan bir enfeksiyon bulaşma riski olup olmadığını belirlemek için son 5 yılda yayınlanan 275 çalışmanın literatür taramasını gerçekleştirdi. Sonuç olarak, hariç tutmalar sonrasında, incelemelerinde 5 rapor kaldı: 2 sistematik inceleme ve 3 kılavuz rapor.

Bulgulardan alınan notlar şunları içerir:

Bir alyans takılması ile artan sayıda cerrahi enfeksiyon arasında bir ilişki yoktu (Francis ve diğerleri, 2016).

Parmak yüzüklerinin veya ojenin ameliyat sonrası yara enfeksiyonu üzerinde etkisi olduğu fikrini destekleyen kanıtlar yetersizdi (Arrowsmith ve Taylor, 2014).

Loveday ve ark. 2014 yılında tırnakların kısa ve temiz kesilmesi ve öje veya cila kullanmamasını önerdi.

Yazarlar, o zamandan bu yana çekilen Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü'nün 2012 tarihli bir makalesinde, sağlık çalışanlarının kısa ve temiz tırnaklarda tırnak ve el takılarını çıkarmaları gerektiğini belirtti.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu, 2012 yılında hasta bakımı sağlarken parmak yüzük / bant dışında hiçbir el takılarının takılmaması ve tırnakların doğal olması ve kısa tutulması gerektiğini söyledi.

Genel olarak, CADTH, incelemelerine dahil edilen yayınlanmış literatürün çoğu arasında güçlü bir kanıt olmadığını belirlemiştir. Bazıları enfeksiyon bulaşma riskinin takı veya oje giymekten etkilenmediğini öne sürmüş gibi görünse de, diğerleri özellikle aynı fikirde değildi.

“Basit bir alyans ve cila kabul edilebilir gibi görünse de, tüm parmak ve bilek takılarının çıkarılması ve oje sürülmemesi çoğu sağlık tesisinde enfeksiyon bulaşmasını önlemek için en güvenli seçenek olabilir” sonucuna vardı.

Meraklısı için çalışma ektedir;

.pdf kanıta dayalı öje ve takı çalışması.pdf
Son Düzenleme: 23-02-2020, Saat: 00:42, Düzenleyen: Demet.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.