You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İdari izin hakkımdan feragat edebilir miyim?

İdari izin hakkımdan feragat edebilir miyim?

Admin
İdari izin hakkımdan feragat edebilir miyim?
[Resim: headline.jpg]

Soru
Eşim aile sağlığı merkezinde hemşire olarak çalışmakta. Gebelikten dolayı idari izinli sayıldı ancak eşimin maaşının yüzde 50'sinin kesilmesi söz konusu. Biz de bu kesintiyi kaldıramayacak olduğumuzdan "idari izinden feragat edip işe başlamak istiyoruz." şeklinde dilekçe verdik. Eşimin bu talebi uygun görülür mü?
Cevap

Soru:

Cevap: Bilindiği gibi mevzuatımızda idari izin adı altında düzenlenmiş ve çerçevesi çizilmiş bir izin hakkı bulunmamaktadır. Geçmişte bu boyutta verilmiş idari izin örneği de yoktur. Hastalığın yayılmasının önüne geçebilmek için alınan olağanüstü tedbirler kapsamında çalışanların sağlığını korumaya yönelik olarak idari izin uygulamasına gidilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 13.3.2020 tarihli ve E.12362 sayılı yazısında, "Hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, yönetici pozisyonlarındakiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezevantajlı grupların, (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmaları,

.....

Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür." denilmektedir.

22 Mart 2020 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde de, "Daha önce, COVİD-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler; yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir." denilmektedir.

Ayrıca, 2020/4 sayılı Genelgede kurumlarda esnek çalışma kapsamında dönüşümlü çalışan personel fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 13.3.2020 tarihli ve E.12385 sayılı yazısı ile, salgınla etkin bir şekilde mücadele edebilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı personeli hakkındaki uygulamanın Bakanlıkça değerlendirilmesi talimatlandırılmıştır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı 13 Mart 2020 tarihli ve 912 sayılı yazı ve 18 Mart 2020 tarihli ve 929 sayılı yazılar ile Bakanlık personelinin idari izinleri konusunda düzenleme yapmıştır.

Hem Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, hem de Sağlık Bakanlığı yazılarında hamile personelin idari izinli sayılması konusunda bir tereddüt bulunmamaktadır.

2020/4 sayılı Genelgenin 5. paragrafında, "İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır." denilmektedir. Aynı hususa Sağlık Bakanlığının 18 Mart 2020 tarihli ve 929 sayılı personel izinleri konulu yazısında da yer verilmiştir. Söz konusu yazının 6. maddesinde, "Sağlık hizmetinin sunumunda artan acil bir ihtiyaç olması halinde, yukarıda sayılan izinlerin sonlandırılıp ilgili personelin görevlerine dönmesinin sağlanmasına ilişkin olarak kurum amirlerine yetki verilmiştir..." denilmektedir.

Sonuç olarak, idare ihtiyaç halinde idari izinli sayılan personelini göreve çağırabilmektedir. Bu durumda personelin de idari izin hakkından feragat edip göreve başlatılmasının mümkün olduğunu düşünmekteyiz.

Ancak idari iznin gerekçesi özel durumları sebebiyle koronavirüsten olumsuz etkilenme riski daha yüksek personelin -sizin durumunuzda ayrıca doğacak çocuğunuzun- sağlığının korunması olup, konuyu bu çerçevede yeniden düşünmeniz uygun olacaktır.



memurlar net
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.