You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kan alımından sonra oluşan morluk

Kan alımından sonra oluşan morluk

Çalışkan Üye
Kan alımından sonra oluşan morluk
Kan verdikten sonraki kolumdaki morluk ciddi birsey varmı normalmidir doktora gitmem gerekirmi
Son Düzenleme: 21-03-2021, Saat: 17:11, Düzenleyen: Darkwatch.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Genel müdür
Cvp: Bilekdeki morluk
Kan Alımından Sonra Neden Morluk Olur?


Kanınızı aldıktan sonra küçük bir morluk olması oldukça normaldir. Genellikle sağlık uzmanınız iğneyi yerleştirirken küçük kan damarları kazara hasar görür. İğne çıkarıldıktan sonra yeterli basınç uygulanmazsa da bir morluk oluşabilir.

Kan alımından sonra morarma genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, büyükse veya başka bir yerde kanama eşlik ediyorsa, bu daha ciddi bir durumun işareti olabilir.






Kan alımından sonra morlukların nedenleri

Ekimoz olarak da bilinen morarma , cildin hemen altında bulunan kılcal damarlar hasar gördüğünde meydana gelir ve cildin hemen altında kanamaya neden olur. Morluğun kendisi, cilt yüzeyinin altında hapsolmuş kandan kaynaklanan renk değişikliğidir.

  • Kan damarlarına zarar vermek
Kan alımı sırasında, kan almak için özel olarak eğitilmiş bir sağlık uzmanı - büyük olasılıkla bir hemşire - genellikle dirseğinizin veya bileğinizin iç kısmına bir damar içine bir iğne sokar.

İğne sokulduğunda birkaç kılcal damarlara zarar vererek morluk oluşumuna neden olabilir. Bu küçük kan damarlarını görmek her zaman mümkün olmadığından, bu mutlaka kanı çeken kişinin hatası değildir.

İlk yerleştirmeden sonra iğnenin yeniden konumlandırılması gerekebilir. Kanı çeken kişi, iğneyi damarın çok ötesine de sokabilir.


  • Küçük ve bulunması zor damarlar

Kan alan kişi bir damarı bulmakta zorluk çekiyorsa - örneğin, kolunuz şişmişse veya damarlarınız daha az görünürse - kan damarlarının hasar görme olasılığını artırır. 

Kanı alan kişi genellikle en iyi damarı bulmak için çabalar, ancak bazen ilk denemede başarılı olamazlar.

  • Sonrasında yeterli bası olmaması
Bir morluk oluşmasının bir başka nedeni de, kanı çeken kişinin iğne çıkarıldıktan sonra delme bölgesine yeterli basınç uygulamamasıdır. Bu durumda, kanın çevre dokulara sızma olasılığı daha yüksektir.


Kan alımından sonra diğer morarma nedenleri

Aşağıdaki durumlarda kan alma sırasında veya sonrasında morarmaya daha yatkın olabilirsiniz :

aspirin, warfarin (Coumadin) ve klopidogrel (Plavix) gibi kanın pıhtılaşmasını azaltan antikoagülan adı verilen ilaçları almak ,steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) , ağrı kesici, örneğin ibuprofen (Advil, Motrin) ya da naproksen (Aleve) almak,

Vücudunuzun pıhtılaşma kabiliyetini azaltabilecek balık yağı, zencefil veya sarımsak gibi otlar ve takviyeler almak

Cushing sendromu , böbrek veya karaciğer hastalığı, hemofili , von Willebrand hastalığı veya trombositopeni dahil başka bir tıbbi durumunuz olması

Daha yaşlı yetişkinler, derileri daha ince olduğundan ve kan damarlarını yaralanmalardan korumak için daha az yağ içerdiğinden daha kolay morarma olabilir.

Kan alımından sonra bir morluk oluşursa, bu genellikle endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, vücudunuzun diğer bölgelerinde morarma fark ederseniz veya morluk çok büyükse, morarmayı açıklayabilecek başka bir durumunuz olabilir.



Kan alımından sonra morarmayı nasıl önleyebilirim?

Kan alımından sonra her zaman morarmayı önleyemezsiniz. Bazı insanlar diğerlerinden daha kolay morarma eğilimindedir.

Kan almanız planlandıysa, morarmayı önlemek için deneyebileceğiniz birkaç adım vardır:

Reçetesiz satılan NSAID'ler dahil olmak üzere randevunuzdan önceki günlerde ve kan alımından 24 saat sonra kanın incelmesine neden olabilecek herhangi bir şey almaktan kaçının.

Kan alındıktan birkaç saat sonra bu kolu kullanarak bir el çantası da dahil olmak üzere ağır bir şey taşımayın, çünkü ağır nesneleri kaldırmak iğne bölgesine baskı uygulayabilir ve kan pıhtılarınızın yerini değiştirebilir.

Kan alımı sırasında gevşek kollu bir üst giyin.

İğne çıkarıldıktan sonra sıkı bir baskı uygulayın ve kan alımından sonra birkaç saat bandajınızı çıkarmayın.

Bir morluk oluştuğunu fark ederseniz, enjeksiyon bölgesine soğuk kompres uygulayın ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak için kolunuzu kaldırın.

Kan almaktan sık sık morarırsanız, doktorunuza ve kan alan kişiye söylemelisiniz. Onlara herhangi bir tıbbi durumunuz olup olmadığını veya pıhtılaşma ile ilgili sorunlara neden olduğu bilinen herhangi bir ilaç alıyorsanız da söyleyin.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.