You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kan alırken Hemoliz ve Pıhtılaşma

Kan alırken Hemoliz ve Pıhtılaşma

Hemşire
Kan alırken Hemoliz ve Pıhtılaşma
Merhaba! Ben bir klinik laboratuvar asistanı / kan alma uzmanıyım ve birçok hemşireyle çalışıyorum. Hemoliz ile ilgili çok fazla söylem görüyorum. Buraya gelip biraz bilgi paylaşmak ve işlerimizi biraz daha kolaylaştıracak sorularınızı yanıtlamak istedim.

Hepinizin bildiği gibi, hemoliz kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıdır. Santrifüj ettiğimizde, örneğin hemolize uğradığı anında anlaşılır. Serum/plazma normalde sarı ve berraktır. Hemolize edilmiş bir numunenin serumu/plazması, parçalanmış kırmızı hücrelerin tüm kalıntılarından portakal renginden meyve püresi kırmızısına kadar değişecektir. 

Yan not: Diğer eğlenceli serum sunumları, aşırı bilirubinin neden olduğu sarılığı içerir ve serum koyu yeşil görünür. Bir diğeri lipemik, yani kan çok yağlı olduğunda serum beyaz ve opak olur. 

Bu olduğunda, test sonuçlarını etkileyebilir. Hemoglobin, oksijene meyillidir, bu nedenle oksijenli tüm bileşikleri yakalar. Ayrıca RBC'lerde serum veya plazmadakinden daha fazla potasyum vardır, bu nedenle K, fazla K iyonları nedeniyle çok yüksek gelecektir. Öte yandan, bu, hipokalemik bir hastanın K seviyelerini aralık içinde gösterebilir. Ayrıca LDH veya troponin ve karaciğer enzimleri gibi proteinleri parçalayabilen salınan proteazlar da vardır veya bu sonuçlar o hemoglobin tarafından seyreltilecektir. Bazı testler, konsantrasyon okuması elde etmek için bir numuneden belirli dalga boylarında ışık gönderen bir makine olan bir spektrofotometre kullanır. RBC kalıntıları da bu sonuçları etkileyebilir.






Peki hemoliz nasıl oluşur? 

 %98'inde hemoliz gerçek kan alımı sırasında meydana gelir. Temel olarak kırmızı kan hücreleri, iğnenin eğimine, iğnenin/kateterin kenarlarına doğru kayma riski taşırlar veya bir şırıngayı çok hızlı çekmek gibi, yoğun bir vakum basıncıyla yırtılabilirler. Bazı hastalarda başlangıçta kırılgan kan hücreleri olacaktır, bu nedenle kan toplama tüpleri olan vakumlu kaplar bile çok fazla basınç oluşturabilir. Karıştırma sırasında tüplerin kuvvetlice sallanması da hücreleri parçalayabilir. Yine özellikle kırılgan hücrelerde bazen pnömatik tüp çok fazla sarsılıp hareket edebilir ve hücrelerin yırtılmasına neden olabilir.


%1'i hastanın sağlığı nedeniyle in vivo olarak meydana gelir. Hemolitik anemiyi düşünün veya HD gibi mekanik müdahaleleri olabilir veya kardiyopulmoner baypasta olabilirler.


Bir numune çok uzun süre dışarıda bırakılırsa ve çok uzun süre yani günlerce kalırsa, %1'inde hemoliz meydana gelebilir. Sonunda hücreler parçalanacak. 


Herhangi bir efsaneyi bastırmak için sadece şunu söylemek istiyorum: normal santrifüjleme hemolize neden olmaz. Santrifüjlerimiz kalibre edilir ve mümkün olan en iyi numuneyi bölmek için optimal bir standarda zamanlanır. Laboratuar sonuçlarına hiçbir şekilde müdahale etmeyeceklerinden emin olmak için onaylanmıştır. 



Hemoliz nasıl önlenebilir? 


İdeal olarak, kan almanın en iyi yolu, mümkün olan en büyük ölçüyü kullanmak ve vakumlayıcıları doğru çekme sırasına göre kullanmaktır. Bunların, mümkün olan en iyi kan örneklerini elde etmek için kan testi sırasında geliştirilen araçlar olduğunu düşünün. IV'ler sadece kan almak için değil, intravenöz ilaçları uygulamak içindir. Vacutainers, çok güçlü olmayan ancak bir tüpü hızla dolduracak ve ayrıca tüpteki katkı maddesi ile etkileşime girmesi için uygun hacme kadar dolduracak mükemmel bir emme miktarına sahip olacak şekilde üretilir. Ne yazık ki, yine de, her zaman bu kadar basit değil.


Hemoliz önleme için bazı ipuçları, iğnenin açısının doğru olduğundan emin olmaktır: deriden yaklaşık 30 derece. Bu, eğimin toplanacak en uygun konumda olmasını ve kenarlara karşı minimum çarpma olmasını sağlar. Hücreler mümkün olan her yere sıkışacaklarından, iğnenin ucunun bir valfe veya damar duvarına karşı olmadığından emin olmak da önemlidir.


Pediatrik tüp kullanmak, daha az hacim tuttukları ve dolayısıyla daha az emişe sahip oldukları için yardımcı olabilir. Antikoagülanlarla karıştırmak için tüpleri hafifçe ters çevirin. Bazen bir örnek hemolize edilmiş ve yeşil bir tüpe alınmışsa, laboratuvar sizden numuneyi altın bir tüp kullanarak yeniden isteyebilir. Bunun nedeni, altın tüplerin bir pıhtı aktivatörüne sahip olmasıdır. Kan pıhtılaşacak ve kırmızı hücreler parçalanmaya karşı daha fazla korunacaktır. Bu genellikle, hastanın başlangıçta zayıf kırmızı kan hücrelerine sahip olması ve normal toplamanın RBC'ler için çok travmatik olması gibi, yoğun kullanım nedeniyle kanın hemolize olduğuna inanılırsa yapılır.


Ayrıca, flebotomistlerinizi kullanın! Tek bir işleri var, o da kan almak. Bu konuda oldukça iyi olma eğilimindeyiz. Geçen gün iki buçuk yılda 10.000'den fazla hasta çektiğimi hesapladım. Flebotomistler laboratuvara yardım etmek ve ayrıca hemşirelerin kan alma yükünü almak için varlar. 



 pıhtılaşma 

kısaca bahsetmek istiyorum. Tüm hacimlerdeki mor tüpleri, tüpün duvarlarına püskürtülmüş K2-EDTA'ya sahiptir. Tüpe kan eklendiğinde EDTA ile karışır ve EDTA kalsiyum iyonları ile bağlanır ve pıhtılaşma kaskadını durdurur. 

Tüpteki kan EDTA ile düzgün bir şekilde karıştırılırsa ne kadar oturursa kalsın pıhtılaşmayacaktır. Bunu söylüyorum çünkü sık sık hemşireler numuneleri "pıhtılaşmadan önce" çalıştırabilmemiz için acele ettiriyor. Yine uygun şekilde karıştırılırsa,pıhtılaşmayacaktır . 

Yenidoğan (topuk ) için toplarken, EDTA ile karıştırılmazsa pıhtılaşma kaskadı hemen başlayacağından, her kan damlasından sonra karıştırdığınızdan emin olmak çok önemlidir. 


Son not, sadece serum/plazma kullanımımı netleştirmek istiyorum. Plazma, tüm pıhtılaşma faktörlerini içeren serumdur. Yeşil tüpler asla pıhtılaşmaz, bu nedenle döndürüldüklerinde süpernatant, tüm pıhtılaşma faktörlerini içeren plazmadır. Altın tüpler pıhtılaşır, böylece tüm pıhtılaşma faktörleri RBC'lerle birleşir. Santrifüj işleminden sonra tüm pıhtılaşma faktörleri tüpün altında bulunur ve test için serum bırakılır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.