You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kemoterapi çeşitleri ve kanser tedavi yöntemleri nelerdir

Kemoterapi çeşitleri ve kanser tedavi yöntemleri nelerdir

Genel müdür
RE: Kemoterapi çeşitleri ve kanser tedavi yöntemleri nelerdir
Kanser Türleri

100'den fazla kanser türü vardır. Kanser türleri genellikle kanserlerin oluştuğu organ veya dokulara göre adlandırılır. Örneğin, akciğer kanseri akciğerde başlar ve beyin kanseri beyinde başlar. Kanserler, epitel hücresi veya skuamöz hücre gibi onları oluşturan hücre tipine göre de tanımlanabilir .

Belirli hücre türlerinde başlayan bazı kanser kategorileri şunlardır:

Karsinom

Karsinomlar en sık görülen kanser türüdür. Vücudun iç ve dış yüzeylerini kaplayan hücreler olan epitel hücreleri tarafından oluşturulurlar. Mikroskop altında bakıldığında genellikle sütun benzeri bir şekle sahip olan birçok epitel hücresi türü vardır.

Farklı epitel hücre tiplerinde başlayan karsinomların özel isimleri vardır:

Adenokarsinom, sıvı veya mukus üreten epitel hücrelerinde oluşan bir kanserdir. Bu tip epitel hücreli dokulara bazen glandüler dokular denir. Göğüs, kolon ve prostat kanserlerinin çoğu adenokarsinomlardır.

Bazal hücreli karsinom, kişinin derisinin dış tabakası olan epidermisin alt veya bazal (taban) tabakasında başlayan bir kanserdir.

Skuamöz hücreli karsinom, derinin dış yüzeyinin hemen altında yer alan epitel hücreleri olan skuamöz hücrelerde oluşan bir kanserdir. Skuamöz hücreler ayrıca mide, bağırsaklar, akciğerler, mesane ve böbrekler de dahil olmak üzere diğer birçok organı sıralar. Skuamöz hücreler, mikroskop altında bakıldığında balık pulları gibi düz görünürler. Skuamöz hücreli karsinomlar bazen epidermoid karsinomlar olarak adlandırılır.

Geçiş hücreli karsinom, geçiş epiteli veya ürotelyum adı verilen bir tür epitel dokusunda oluşan bir kanserdir. Büyüyüp küçülebilen birçok epitel hücre katmanından oluşan bu doku, mesanenin, üreterlerin ve böbreklerin bir kısmının (renal pelvis) ve diğer birkaç organın astarında bulunur. Bazı mesane, üreter ve böbrek kanserleri geçiş hücreli karsinomlardır.



sarkom

Yumuşak doku sarkomu, kas, tendonlar, yağ, kan damarları, lenf damarları, sinirler ve eklem çevresindeki doku dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokularında oluşur.

Sarkomlar, kas, yağ, kan damarları, lenf damarları ve fibröz doku (tendonlar ve bağlar gibi) dahil olmak üzere kemik ve yumuşak dokularda oluşan kanserlerdir .

Osteosarkom en sık görülen kemik kanseridir. Yumuşak doku sarkomlarının en yaygın türleri leiomyosarkom , Kaposi sarkomu , malign fibröz histiyositoma , liposarkom ve dermatofibrosarkom protuberans'tır .



Lösemi

Kemik iliğinin kan oluşturan dokusunda başlayan kanserlere lösemi denir. Bu kanserler katı tümörler oluşturmazlar. Bunun yerine, kanda ve kemik iliğinde çok sayıda anormal beyaz kan hücresi (lösemi hücreleri ve lösemik patlama hücreleri) birikerek normal kan hücrelerini dışarıda bırakır. Normal kan hücrelerinin düşük seviyesi, vücudun dokularına oksijen almasını, kanamayı kontrol etmesini veya enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırabilir. 

Hastalığın ne kadar hızlı kötüleştiğine (akut veya kronik) ve kanserin başladığı kan hücresi tipine (lenfoblastik veya miyeloid) göre gruplandırılan dört yaygın lösemi türü vardır. Akut lösemi formları hızlı büyür ve kronik formları daha yavaş büyür.



lenfoma

Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan kanserdir. Bunlar, bağışıklık sisteminin bir parçası olan, hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleridir. Lenfomada, lenf düğümlerinde ve lenf damarlarında ve ayrıca vücudun diğer organlarında anormal lenfositler oluşur.

İki ana lenfoma türü vardır:

Hodgkin lenfoma – Bu hastalığı olan kişilerde Reed-Sternberg hücreleri adı verilen anormal lenfositler bulunur. Bu hücreler genellikle B hücrelerinden oluşur.

Non-Hodgkin lenfoma – Bu, lenfositlerde başlayan büyük bir kanser grubudur. Kanserler hızlı veya yavaş büyüyebilir ve B hücrelerinden veya T hücrelerinden oluşabilir.


Multipil myeloma

Multipl miyelom , başka bir bağışıklık hücresi türü olan plazma hücrelerinde başlayan kanserdir . Miyelom hücreleri olarak adlandırılan anormal plazma hücreleri, kemik iliğinde birikerek tüm vücuttaki kemiklerde tümörler oluşturur. Multipl miyelom, plazma hücreli miyelom ve Kahler hastalığı olarak da adlandırılır.


Melanom

Melanom, melanini (cilde rengini veren pigment) yapan özel hücreler olan melanosit haline gelen hücrelerde başlayan kanserdir. Melanomların çoğu ciltte oluşur, ancak melanomlar göz gibi diğer pigmentli dokularda da oluşabilir.


Beyin ve Omurilik Tümörleri

Beyin ve omurilik tümörlerinin farklı türleri vardır. Bu tümörler, oluştukları hücre tipine ve tümörün merkezi sinir sisteminde ilk oluştuğu yere göre adlandırılır. Örneğin, astrositik bir tümör , sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan astrositler adı verilen yıldız şeklindeki beyin hücrelerinde başlar . Beyin tümörleri iyi huylu (kanser değil) veya kötü huylu (kanser) olabilir.



Diğer Tümör Türleri

Germ Hücreli Tümörler

Germ hücreli tümörler, sperm veya yumurtalara yol açan hücrelerde başlayan bir tümör türüdür. Bu tümörler vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir ve iyi huylu veya kötü huylu olabilir.


Nöroendokrin Tümörler

Nöroendokrin tümörler, sinir sisteminden gelen bir sinyale yanıt olarak hormonları kana salan hücrelerden oluşur. Normalden daha fazla hormon üretebilen bu tümörler çok farklı semptomlara neden olabilir. Nöroendokrin tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir.


Karsinoid Tümörler

Karsinoid tümörler, bir tür nöroendokrin tümördür. Genellikle gastrointestinal sistemde (çoğunlukla rektum ve ince bağırsakta) bulunan, yavaş büyüyen tümörlerdir. Karsinoid tümörler karaciğere veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilirler ve serotonin veya prostaglandinler gibi maddeler salgılayarak karsinoid sendroma neden olabilirler .
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.
Genel müdür
RE: Kemoterapi çeşitleri ve kanser tedavi yöntemleri nelerdir
Kemoterapi türleri

Kemoterapi , kanseri tedavi etmek için ilaç kullanılmasıdır. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürür. Kanseri iyileştirmek, yayılmasını önlemek veya semptomları azaltmak için kullanılabilir.

Bazı durumlarda, insanlar tek tip kemoterapi ile tedavi edilir. Ancak çoğu zaman, insanlar aynı anda birden fazla türde kemoterapi alırlar. Bu, kansere farklı şekillerde saldırmaya yardımcı olur.

Hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi , kanseri tedavi etmek için ilaç kullanan diğer kanser tedavileridir.

Standart kemoterapi, kanser hücrelerini ve bazı normal hücreleri öldürerek çalışır. Hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi, kanser hücrelerinin içindeki veya üzerindeki belirli hedeflere (moleküllere) sıfırdır.


Doktorlar Kemoterapinizi Nasıl Seçer?

Doktorunuzun size vereceği kemoterapinin türü ve dozu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok farklı şeye bağlıdır:

Sahip olduğunuz kanser türü
Kanserin vücudunuzda ilk ortaya çıktığı yer
Kanser hücreleri mikroskop altında nasıl görünür?
Kanserin yayılıp yayılmadığı
Yaşınız ve genel sağlığınız


Kemoterapi Nasıl Çalışır?

Vücuttaki tüm hücreler iki hücreye bölünerek veya bölünerek büyürler. Diğerleri vücuttaki hasarı onarmak için bölünür. Kanser, bir şey hücrelerin bölünmesine ve kontrolden çıkmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Bir hücre kütlesi veya tümör oluşturmak için büyümeye devam ediyorlar.

Kemoterapi bölünen hücrelere saldırır. Bu, normal hücrelere göre kanser hücrelerini öldürme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bazı kemoterapi türleri, hücreye kendisini nasıl kopyalayacağını veya onaracağını söyleyen genetik materyale zarar verir. Diğer tipler, hücrenin bölünmesi gereken kimyasalları bloke eder.

Saç ve deri hücreleri gibi vücuttaki bazı normal hücreler sıklıkla bölünür. Bu hücreler ayrıca kemoterapi ile öldürülebilir. Bu nedenle saç dökülmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Ancak normal hücrelerin çoğu tedavi bittikten sonra iyileşebilir.



Kemoterapi İlaçları

100'den fazla farklı kemoterapi ilacı vardır. Aşağıda yedi ana kemoterapi türü, tedavi ettikleri kanser türleri ve örnekler bulunmaktadır. Dikkat, tipik kemoterapi yan etkilerinden farklı şeyleri içerir .



ALKİLLEYİCİ AJANLAR

Tedavi etmek için kullanılır:

Lösemi
lenfoma
hodgkin hastalığı
Multipil myeloma
sarkom
Beyin
Akciğer, meme ve yumurtalık kanserleri
Örnekler:

Busulfan (Miller)
Siklofosfamid
Temozolomid (Temodar)
Dikkat:
Lösemiye yol açabilen kemik iliğine zarar verebilir .



ANTİMETABOLİTLER

Tedavi etmek için kullanılır:

Lösemi
Meme, yumurtalık ve bağırsak kanseri

Örnekler:

5-fluorourasil (5-FU)
6-merkaptopürin (6-MP)
Kapesitabin (Xeloda)
Gemsitabin



ANTİ-TÜMÖR ANTİBİYOTİKLERİ

Tedavi etmek için kullanılır:

Birçok kanser türü.
Örnekler:

Daktinomisin (Kozmegen)
Bleomisin
Daunorubisin (Cerubidin, Rubidomisin)
Doksorubisin (Adriamisin PFS, Adriamisin RDF)
Dikkat:

Yüksek dozlar kalbe zarar verebilir.



TOPOİZOMERAZ İNHİBİTÖRLERİ

Tedavi etmek için kullanılır:

Lösemi
Akciğer, yumurtalık, gastrointestinal ve diğer kanserler
Örnekler:

Etoposid
İrinotekan (Kamptosar)
Topotekan (Hycamtin)
Dikkat:

Bazıları, bir kişinin 2 ila 3 yıl içinde akut miyeloid lösemi adı verilen ikinci bir kansere yakalanma olasılığını artırabilir .




MİTOTİK İNHİBİTÖRLER

Tedavi etmek için kullanılır:

miyelom
lenfomalar
lösemiler
Meme veya akciğer kanseri
Örnekler:

Dosetaksel (Taxotere)
Eribulin (Halaven)
Ixabepilone (Ixempra)
Paklitaksel (Taksol)
Vinblastin
Dikkat:

Ağrılı sinir hasarına neden olma olasılığı diğer kemoterapi türlerinden daha fazladır.




Kaynak; Collins JM. Kanser farmakolojisi. İçinde: Niederhuber JE, Armitage JO, Kastan MB, Doroshow JH, Tepper JE, eds. Abeloff'un Klinik Onkolojisi . 6. baskı Philadelphia, PA: Elsevier; 2020: bölüm 25.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.