You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kitap raporu, kitap özeti nasıl yazılır?

Kitap raporu, kitap özeti nasıl yazılır?

Çalışkan Üye
Kitap raporu, kitap özeti nasıl yazılır?
Merhaba ben yüksek lisansa yeni başladım hocalar bize kitap önerdi ve okuduğumuz kitapların raporlarını yazmamızı istediler daha önce hiç böyle bişey yapmadığım için nasıl yazmam gerektiğini bilmiyorum siz bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba nasıl yazabilirim
Son Düzenleme: 17-10-2020, Saat: 19:29, Düzenleyen: PhD. Sabancı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Cvp: Kitap raporu, kitap özeti nasıl yazılır?
Basitçe, bir kitap raporu yazmak kolay değildir. Bir kitap raporu, öğrencileri okudukları hakkında eleştirel düşünmeye ve yazmaya teşvik eder. 


İyi Bir Kitap Raporu Nasıl Yazılır?

Yazmadan önce okuyun. Kitabı okumanın yerini hiçbir şey tutamaz. Yanınızda bir kalem ve kağıtla okuyun. Önemli bölümler hakkındaki sayfa numaralarını ve notları not almak, yazma zamanı geldiğinde çok faydalı olacaktır. Sonraki adımlar, bir kitap raporu taslağı kullanmak ve ardından raporunuzun girişine, gövdesine ve sonucuna geçmektir.

Bir Kitap Raporu Taslağı Kullanın 

Kitabı okuduktan sonra yazma sürecine başlamaya hazırsınız. Bir kitap raporu yazarken, yazma sürecinin kanıtlanmış adımlarını izlerseniz yazmayı daha kolay bulacaksınız: ön yazma, yazma, gözden geçirme, düzenleme ve yayınlama.

İlk adımda, ön yazma, söylemek istediklerinizi planlayacaksınız. Taslak, kitap raporları için harika bir ön yazma aracıdır. Kitap raporu taslağınıza aşağıdaki beş fikirle başlayın. Her fikir bir paragrafa karşılık gelmelidir:

1. Giriş
2. Kitabın Özeti
3. Kitap Ayrıntıları: Karakterler
4. Kitap Ayrıntıları: Konu
5. Değerlendirme ve Sonuç

Düşüncelerinizi organize ederken, bu paragrafların her biri için birkaç fikir yazın. 


Giriş Paragrafı

Kitap raporlarının çoğu kitapla ilgili temel bilgilerle başlar: kitabın adı, yazarı, türü ve yayın bilgisi (yayıncı, sayfa sayısı ve yayınlandığı yıl). Açılış paragrafı ayrıca kitabın yazılmasıyla ilgili olağandışı gerçekleri veya durumları veya yazarın kayda değer kimlik bilgilerini belirterek ilgi oluşturma fırsatınızdır. Kitap en çok satanlar mıydı? Yazar konu hakkında iyi bilinen bir otorite mi? Kitap raporları da kişiseldir, bu nedenle onu neden okumayı seçtiğinizi belirtmek tamamen kabul edilebilir.

Kitap ne hakkında?

Kitap raporunun ana metninde - ikinci, üçüncü ve dördüncü paragraflar - kitabın neyle ilgili olduğunu anlatacaksınız. Bu, kitabı okuduğunuzu ve anladığınızı gösterme şansınızdır. 


Kişisel Değerlendirme ve Sonuç

Son paragrafı yazmayı seveceksiniz çünkü burada, kitaba ilişkin kendi eleştirinizi sunabileceksiniz. Kitabın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Kitap ilginizi çekti mi? Kitaptan ne öğrendin? 

Yazarın argümanları sizi etkiledi mi? Fikirlerinizi dengelemeye çalışın ve sözlerinizi kitaptan örneklerle destekleyin. Kitap hakkında dürüst fikrinizi ve kitabı başkalarına tavsiye edip etmeyeceğinizi söyleyin.

Gözden Geçirme, Düzenleme ve Yayınlama

Kitap raporunuzu hazırladıktan sonra, yazma sürecinin sonraki üç adımını izlemeye hazırsınız: gözden geçirme, düzenleme ve yayınlama. Kitap raporunuzu yüksek sesle okuyarak veya geri bildirim için bir arkadaşınıza gözden geçirmeye başlayın. Düzenleme yaparken, dilbilginizi kontrol edin ve kitap alıntıları ve kitap başlığını yazmak için doğru yönergeleri kullanın. Düzeltme ve düzenleme için yeterince zaman ayırın ve yayınlanan kitap raporunuz çok daha iyi olacaktır.



Üniversite Düzeyi Kitap Raporu Yazma
Kitap raporları, üniversite öğrencilerinin yazma, analitik ve eleştirel düşünme becerilerini değerlendirmelerine yardımcı olan ortak görevlerdir. 

Üniversite için bu tür bir ödevi yazmanın adımları aslında bir makale oluştururken ki ile aynıdır. Ancak üniversite düzeyindeki makaleler , bir kitap özeti yazmanızı ve metnin eleştirel analizini veya değerlendirmesini sağlamanızı gerektirir. Biçimlendirmeyi de unutmayın. Alıntıları ve bibliyografik bilgileri düzenlemek için uygun akademik tarzlardan birini kullanmalısınız

Akademik yazılarınızı ve bu konu hakkında daha geniş bilgileri üniversiteniz sitesindeki tez makale yazım kılavuzundan almanız gerekir.

Akademik çalışmanız şunları içermelidir:

Akademik makalenizin başlığının altındaki bibliyografik bilgiler
Analiz ettiğiniz kitabın hedef kitlesi
Kitabın oluşturulmasına yol açan koşullar hakkında arka plan bilgisi
Kitabın konusu ve tez bildirisi (yazarın kendi sözleriyle)
Kitabın içeriğinin özeti
Kitaptaki kanıtlarla desteklenen eleştirel değerlendirme
Bir kitabın özetini yazarken, yazarın sırasına uyması gerektiğini unutmamalısın. Yazarın argümanını geliştiren temel fikirleri dahil edin. Yapının analizi ile kitabın özetini sunun.

Kitap raporları ve kitap incelemeleri, öğrencilerin her ayrıntıya dikkat ederek özetlemeyi, analiz etmeyi, karşılaştırmayı ve karşılaştırmayı öğrenmelerine, net, mantıklı ve etkili bir argüman sağlamalarına yardımcı olur. Bu becerilere hayatınız boyunca ihtiyacınız olacak.
[Resim: iyeJCl.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.