You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kulak Enfeksiyonu, otitis media

Kulak Enfeksiyonu, otitis media

Genel müdür
Kulak Enfeksiyonu, otitis media
[Resim: ear.jpg]

Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Bir kulak enfeksiyonu veya otitis media , en yaygın kulak ağrısı nedenidir . Bu durum sık görülen bir bebek sorunu olmasına ve sıklıkla çocuklarda olmasına rağmen , yetişkinleri de etkileyebilir.

Orta kulaktaki enfeksiyon (minik kemiklerin titreşimleri topladığı ve iç kulağa geçirdiği kulak zarı arkasındaki alan) sıklıkla soğuk algınlığı , grip veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eder . Bunun nedeni, orta kulağın, üst solunum yoluna, östaki borusu olarak bilinen küçük bir kanalla bağlanmasıdır. Burun veya sinüs boşluklarında yetişen mikroplar , östaki borusuna tırmanabilir ve büyümeye başlamak için orta kulağa girebilir.

Ebeveynlerin çoğu sinir bozucu kulak enfeksiyonlarına aşinadır . 

Bugün, çocuklar için yazılan tüm antibiyotik reçetelerinin neredeyse yarısı kulak enfeksiyonları içindir. Tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları, mastoidit (kulağa bitişik bir kemiğin nadiren iltihabı), işitme kaybı , kulak zarı perforasyonu, menenjit , fasiyal sinir felci gibi - yetişkinlerde dahil olmak üzere daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Kulak iltihabına ne sebep olur?

Orta kulak,  normal olarak burun arkasından, östaki borusu içinden geçen ve orta kulağı temiz ve kuru tutan hava ile iyi havalandırılması öngörülen küçük bir boşluktur. Östaki borusu tıkandığında veya orta kulağı havalandırmaya yetecek kadar temiz hava olmadığında, alan nemli, durgun ve ılık hale gelir, mikroplar için mükemmel bir üreme alanıdır.

Çocuklarda ve bebeklerde, östaki borusu genellikle çok yumuşak veya olgun değildir ve açık kalmakta zorlanır. Alerjiler , postnal drenaj, sinüs enfeksiyonları, soğuk algınlığı virüsleri ve adenoid problemleri, östaki borusunun havanın orta kulağa geçmesine izin vermesini engelleyebilir.

Doktor kulak zarına baktığında, kırmızı, genellikle şişkin olduğunu ve bir kulak enfeksiyonu teşhisi koyabildiğini görecektir.

Çocuklar için kulak enfeksiyonunun en yaygın tetikleyicisi soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu viral enfeksiyonudur . Bu bozukluklar, östaki borusunu şişirebilir, böylece hava artık orta kulağa akamaz. Alerjiler - polen , toz, duman ve diğer çevresel toksinler; soğuk algınlığı veya grip gibi aynı etkiye neden olabilir. 

Bakteriler doğrudan kulak enfeksiyonuna neden olabilir, ancak genellikle bu organizmalar viral bir enfeksiyonun veya alerjik bir reaksiyonun üzerine gelirler ve hızlı bir şekilde orta kulağın sıcak, nemli ortamına girer. İstilacı bakteriler, büyük tahribata yol açabilir, iltihabı enfeksiyona dönüştürebilir ve ateşe neden olabilir.

Enfekte orta kulaklarda en sık bulunan bakteriler arasında, birçok sinüzit , zatürree ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu olan aynı türler vardır . Amerikan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Akademisi'ne (kulak, burun ve boğaz doktorları) göre, konjuge pnömokok aşısı , kulak enfeksiyonlarına neden olan en yaygın bakterilerin çeşitli suşlarına karşı çok etkilidir. Bu aşı , menenjit , zatürree ve kan enfeksiyonlarını önlemek için bebeklere ve küçük çocuklara rutin olarak verilir . Çocuğunuzun doktoru, en azından bazı kulak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilecek bu aşının kullanımı hakkında size tavsiyede bulunmalıdır.

Kulak enfeksiyonları çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Tek, izole bir vakaya akut kulak enfeksiyonu (akut otitis media) denir. Durum düzelir ancak 6 aylık bir süre içerisinde (veya bir yılda dört kez) üç kez geri gelirse, kişinin tekrarlayan kulak enfeksiyonları (tekrarlayan akut otitis media) olduğu söylenir. Bu genellikle, östaki borusunun iyi çalışmadığını gösterir. 

Kimler risk altında;

Son yıllarda, bilim adamları tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali en yüksek olan kişilerin özelliklerini belirledi:
  • Erkekler
  • Ailede kulak enfeksiyonu öyküsü olan kişiler
  • Biberonla beslenen bebekler (anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az kulak enfeksiyonu vardır)
  • Günlük bakım merkezlerine katılan (kreş) çocuklar
  • Sigara içen evlerde yaşayan insanlar
  • Damak, anormallikleri olan kişiler (yarık damak)
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan veya kistik fibroz ve astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları bulunan kişiler
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.