Lenfatik sisteminiz bir organ, hücre, kanal ve bez ağıdır. Bezlere düğüm olarak da adlandırılır ve vücudunuzda bulunabilir. En çok çenenizin altında, koltuk altlarınızda ve kasıklarınızda görülürler.
Lenfatik sistemi oluşturan organlar şunları içerir:
- boğazınızda bulunan bademcikler
- dalak, karnınızda kanınızı temizleyen bir organ,
- timüs, göğsünüzde beyaz kan hücrelerinin gelişmesine yardımcı olan bir organ
Lenfosit denilen bağışıklık hücreleri kemik iliğinizde olgunlaşır ve daha sonra vücudunuzu virüslere ve bakterilere karşı korumak için lenf düğümlerine ve lenfatik sistemdeki diğer organlara gider. Lenfatik sistem ayrıca bakteri öldüren beyaz kan hücrelerini içeren lenf adı verilen beyazımsı berrak bir sıvıyı da filtreler.
Lenf vücudunuzdan lenfatik damarlar boyunca geçer ve hücre ve dokulardan yağ, bakteri ve diğer atık ürünleri toplar. Lenf düğümleriniz daha sonra bu zararlı maddeleri sıvıdan filtreler ve enfeksiyonla savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi üretir.
Enfeksiyöz lenfanjit, virüsler ve bakteriler tipik olarak enfekte bir kesik veya yara yoluyla lenfatik sisteminizin damarlarını istila ettiğinde ortaya çıkar. İhale kırmızı çizgiler genellikle yaradan en yakın lenf bezlerine doğru yayılır. Diğer semptomlar arasında ateş, titreme ve genel bir hastalık hissi bulunur.
Hızlı bir şekilde tedavi edilirse, lenfanjit sıklıkla hiçbir kötü etki olmadan gider. Tedavi edilmezse, komplikasyonlar ortaya çıkabilir ve durum çok ciddi hale gelebilir.
Lenfanjit bazen yanlış kan zehirlenmesi olarak adlandırılır. Ayrıca bazen bir damardaki pıhtı olan tromboflebit ile karıştırılır.