You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Öğrenme, Oyun ve Yeni Doğanınız

Öğrenme, Oyun ve Yeni Doğanınız

Genel müdür
Öğrenme, Oyun ve Yeni Doğanınız
Yeni Doğan Öğrenim Nedir?

Oyun, bebeklerin nasıl hareket edeceklerini, iletişim kuracaklarını, sosyalleşeceklerini ve çevrelerini nasıl anlayacaklarını öğrenmelerinin başlıca yoludur. Ve yaşamının ilk ayında bebeğiniz sizinle etkileşim kurarak öğrenecektir.

Bebeğinizin öğreneceği ilk şey, dokunma hissini, sesinizin sesini ve yüzünüzün görüntüsünü, onun rahatlık ve yemek ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilişkilendirmektir.

Bu genç yaşta bile, yeni doğanlar etraflarındaki dünyayı öğrenmeye hazırdır. Yenidoğan yüzünüze bakmayı sever. Yeni doğanlar, anne ya da babanın sesini (ya da diğer ilginç sesleri) daha dikkatli görünüp daha az aktif hale gelerek tanıyabilir ve tepki verebilir. Bebek, etrafına bakıp başını çevirerek sesin nereden geldiğini bulmaya çalışabilir.

Gülümsemeler, yatıştırıcı sesler ve nazik okşamalarla öğrenmeyi teşvik edin. Bebeğinizle gülümseyip konuştuğunuzda, yüzünüz ve sesinizin sesi tanıdık bir sakinlik ve rahatlık kaynağı olacaktır. Küçük çocuğunuz sizi beslenme, sıcaklık ve yatıştırıcı bir dokunuşla ilişkilendirmeyi öğrenecek.



"Emme Refleks" Nedir?

Bebekler, hayatta kalmaya yardımcı olan istemsiz reflekslerle doğarlar. Refleksler ayrıca bebeklerin dünyayla etkileşim kurmasının bir yoludur. Örneğin, yeni doğmuş bir bebeğin yanağını hafifçe okşamak, bebeğin başını ve ağzını o tarafa çevirerek yemeye hazır hale getirmesini sağlayacaktır. Buna emme refleksi denir.

Ancak 3 haftalık olduklarında bebekler sadece refleks nedeniyle değil, bunun bir besin kaynağı olduğunu öğrendikleri için memeye veya biberona yöneleceklerdir .


Uykuda mı, Aktif mi, Uyarıda mı?

Yaşamının ilk ayında, yeni doğan bebeğiniz günün çoğunu uyuyarak veya uykulu görünerek geçirecektir . Önümüzdeki birkaç haftadan aylara kadar bebeğiniz uyanık olacak ve daha uzun süreler boyunca uyanık olacaktır. Bebeğinizin öğrenmeye ve oynamaya hazır olduğunu anlamayı öğreneceksiniz:

Sessiz ve tetikte olan bir bebek, dikkatli ve duyarlı olacak ve çevreyle ilgilenecektir.

Uyanık ama aktif (kıvranan, kollarını çırpan veya bacaklarını tekmeleyen) veya telaşlı bir bebek size daha az odaklanabilir. Siz onun dikkatini çekmeye çalıştığınızda bebek üzgün görünebilir veya ağlayabilir. Bunlar bebeğinizin aç, yorgun veya aşırı uyarılmış olabileceğinin işaretleridir.


Yeni Doğanımın Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Yeni doğan bebeğinizle ilgilenirken konuşun, gülümseyin ve bebeğinizle etkileşime geçin. Dikkat edin ve bebeğinizin ipuçlarına yanıt verin. Örneğin, siz konuşurken bebeğinizin nasıl hareket ettiğini veya geri çekilmeye başladığını izleyin. Birbirinizle sırayla "konuşmak". Bebeğiniz bu şekilde iletişim kurmayı öğrenir.

İlk birkaç hafta içinde görme, işitme ve dokunma duyularına hitap eden basit, yaşa uygun oyuncakları tanıtmak isteyebilirsiniz, örneğin:
  • çıngıraklar
  • dokulu oyuncaklar
  • müzikal oyuncaklar
  • kırılmaz beşik aynaları
Zıt renk ve desenlere sahip oyuncakları deneyin. Güçlü kontrastlar (kırmızı, beyaz ve siyah gibi), eğriler ve simetri, bebeğin gelişen vizyonunu uyarır. Görme geliştikçe ve bebekler hareketleri üzerinde daha fazla kontrol kazandıkça, çevreleriyle daha fazla etkileşime gireceklerdir.


Bazı Diğer Fikirler

İşte yeni doğan bebeğinizi öğrenmeye ve oynamaya teşvik etmek için başka fikirler:

Yatıştırıcı bir müzik açın ve bebeğinizi yavaşça melodiye göre sallayarak tutun.

Yatıştırıcı bir şarkı veya ninni seçin ve bebeğinize sık sık yumuşak bir şekilde söyleyin. Sesin ve kelimelerin aşinalığı, özellikle telaşlı zamanlarda yatıştırıcı bir etkiye sahip olacaktır.

Gülümseyin, dilinizi çıkarın ve bebeğinizin çalışması, öğrenmesi ve taklit etmesi için başka ifadeler yapın.

Yenidoğan bebeğinizin odaklanması ve takip etmesi için en sevdiği oyuncağı kullanın veya bebeğinizin bulması için bir çıngırak sallayın.

Boynunu ve omuzlarını güçlendirmeye yardımcı olması için bebeğinizin karnında biraz uyanık kalmasına izin verin. Bebeğinizi her zaman "karın zamanı" sırasında denetleyin ve bu pozisyonda yorulursa veya sinirlenirse yardım etmeye hazır olun. Bebeği asla yüzüstü yatırmayın - SIDS (ani bebek ölümü sendromu) riskini azaltmak için bebekler sırtlarında yatmalıdır .

Bebeğinizle konuşun ve okuyun.

Bebeklerin farklı oranlarda geliştiğini ve geniş bir normal gelişim aralığı olduğunu unutmayın. Yenidoğan bebeğinizin nasıl gördüğü ve duyduğuyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa veya bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.