You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Onkolojide Mesleki Stres; Hemşire

Onkolojide Mesleki Stres; Hemşire

Yönetici
Onkolojide Mesleki Stres; Hemşire
Onkoloji hemşirelerinin duygusal çalışması karmaşıktır. İşimizin doğasında, zarif bir şekilde empatik olma gerekliliği vardır. Çok sayıda hastaya ve ailelerine bakmalı, onlara yanıt vermeli ve onları desteklemeliyiz. 

Bu süreçte üzüntü ve umutsuzluk hikayelerini defalarca dinliyoruz. Aralıklı olarak duygularımızı sergilemeli veya bastırmalıyız. Tüm bunlar, hemşirelerin duygusal iyilik halleri için desteğin olmadığı bir mesleki ortamda gerçekleşir. 



Çoğumuz uzun bir yaşam bekliyoruz ve umuyoruz. Bu nedenle, kanser teşhisi konduğunda, doğrudan etkilenenler hazırlıksız yakalanır. Mezar taşı imgeleri somutlaşır ve aile kaosu norm haline gelir. Bu duygusal tsunaminin merkezinde onkoloji hemşireleri var.

Onkoloji hemşirelerinin duygusal durumları karmaşıktır. 

Sonuç olarak, ahlaki sorgulama, empatik gerginlik ve kasıtsız üzüntü kontrol edilemez.

Travma literatürü, ilk müdahalede bulunanların - itfaiyeciler, polis, sağlık görevlileri, ordu ve afet yardım görevlileri gibi trajediye önceden tanık olanların yoğun stresinden bahsediyor. 

Kendimizi öyle düşünmesek de onkoloji hemşireleri de bu rolü paylaşırlar (Boyle, 2015). Trajediyi karakterize eden birçok onkolojik senaryoda genellikle ilk sırada yer alırız. Rutin olarak maruz kaldığımız olasılıkları düşünün. 

Terapinin önceki aylarının boşuna olduğunun farkına varmanın getirdiği çaresizliği ve kötü haberleri duymak;  yeni dökülmüş saçları görmek; büzülen veya ödemli parmaklara şahit olmak, rengi solmuş cilt, çökük yanaklar; suni ses kutuları, kopmuş uzuvlar, giysilerden belli olan bağlantı noktaları ve yaz ortasında giyilen kazaklar; sonuçları yoğun bakım ünitesinde bir ventilatörde yanıt vermeyen ölen bir hasta olan hızlı yanıtlara ve kodlara çağrılma; korkmuş eşler, kızgın çocuklar, aile reislerine takılan hasta bezleri - bu onkoloji hemşirelerinin günlük dünyası. 


Rutin olarak tanık olduğumuz ıstırabı nasıl anlarız?

Hemşirelerin, ilgilendikleri kişilerin yaşadıkları trajediye uzun süredir tanıklık eden bir geçmişi vardır (Boyle, 2011). Bununla birlikte, hemşirelere sunulan destek, rollerinin olumsuz duygusal etkilerine karşı koymak için eğitim seansları, danışma, rutin bilgi alma ve boş zamanları olan geleneksel ilk müdahale görevlilerine kadar genişlemiştir. Bununla birlikte, hemşireler daha da savunmasız bir konuma yerleştirilir. 7 gün 24 saat bakıcılık ortamına kapılmış, trajedinin sahnesinden ayrılamaz veya kendilerini çevreleyen duygusal yıkımdan uzaklaşamazlar. Hemşireler genellikle trajedinin ortaya çıktığı birden fazla hasta odasında çalışır. Yine benzer bir umutsuzlukla yüzleşmek için ertesi gün işe dönmeleri gerekir.


Hemşirelerin öz bakımı ve iyileşmesi, profesyonel uzun ömürlülüğün ve tatmin olmanın uzun süredir gözden kaçan özellikleridir (Bush ve Boyle, 2012). Merhametimiz kalplerimize duygusal bir zarar verir. Hemşirelik bakımının stresini daha fazla dile getirmeliyiz. Odadaki bu fili kabul edene kadar, işyeri müdahaleleri olmayacak ve kederimiz gözetimsiz kalacaktır. Bu duygusal yükü kabul edip dile getirelim ve uzmanlığımız dahilinde çok ihtiyaç duyulan destekleri üretelim. Kendimize bakmanın zamanı geldi. Kendimizi iyileştirmeye yönelik amaçlı çabalar gecikmiş durumda.

Referanslar

Boyle DA (2011). Merhamet yorgunluğuna karşı koymak: Zorunlu bir hemşirelik gündemi. Hemşirelikte Sorunlar Çevrimiçi Dergisi. Http://bit.ly/1dKFxsY adresinden erişildi

Boyle DA (2015). Merhamet yorgunluğu: Bakımın maliyeti. Hemşirelik, 45 (7), 49–51.

Bush, NJ ve Boyle, DA (2012). Derinlemesine düşünme yoluyla kendi kendini iyileştirme: Hemşireler için bir çalışma kitabı. Pittsburgh, PA: Hygeia Media.

Vachon, ML, Huggard, PK ve Huggard, J. (2015). Palyatif bakım hemşireliğinde mesleki stres üzerine düşünceler. BR Ferrell, N. Coyle ve J. Paice'de (Eds.), Oxford palyatif hemşirelik ders kitabı (4. baskı, s. 969–986). Londra, İngiltere: Oxford University Press.
[Resim: iyeJCl.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.