Eğer parfüm meraklısıysanız, modern parfüm tarihinin temellerini biliyorsunuzdur . Guerlain ve Coty'nin kitlesel parfüm üreten ilk büyük şirketler olduğunu biliyorsunuz, Chanel No 5'in satış rekorlarını kırdığını ve parfüm tarihçesini yazdığını biliyorsunuz ve Elizabeth Taylor'dan Katy Perry'den ünlü kadınlar tarafından pazarlanan kokuların parfümü nasıl tanımladığını biliyorsunuz.
Parfümün tarihi sadece güzel kokmaya çalışan insanların tarihi değil, çok çekişme ve yenilikle dolu bir tarih. Koku oluşturmak için kullanılan içerikler, ticari yollar için tarihsel olarak çok önemli olmuştur; yüksek sınıf kokular her zaman soyluları köylülükten ayırmak için bir yöntem olarak kullanılmıştır (Elizabeth, misk ve gül suyundan yapılmış bir parfüm kullanırken , Napolyon ayda 50 şişe kolonya kullanırmış ) .
Parfümün kökeni
Parfümün tarihi kesinlikle yeni değil. Parfümün kökeni genellikle eski Mısırlılara atfedilir. Duaları ve dini töreni kutlamak için kokulardan, uçucu yağlar, reçine ....
Bu uygulamanın birçok işlevi vardı. İlk olarak, ilahilerin korunmasını ve iyiliğini sağlamak için yakılan yağlar ve koruyucu maddeler gerekliydi. Ayrıca, koku ve mesajları ölülere iletmek, bedeni arındırmak ve mumyalama törenleri yapmak için kokular kullanıldı.
Zamanla, kokular sadece kutsal yönlerle sınırlı kalmadı, aynı zamanda günlük hijyene de eklendi. Eski Mısır zamanında, Mısır'da bol miktarda bulunan ancak Orta Doğu, Arabistan ve Kızılderililer gibi uzak ülkelerden ithal edilen yoğun bir baharat, aroma ve reçine ticareti vardı. Bu işlemlerden, odun kokularının bir kısmını oluşturan ince odunlar, kokulu reçineler, mürver ve tütsü ithal edildi.
Kokunun kutsal işlevi zamanla kaybolmaz ve yüzyıllar boyunca devam eder. Exodus Kitabı, parfümün Yahudi dininde kutsal armağan olarak kullanılmasının değerli bir kanıtıdır. İncil'de anlatılan Magi'nin aynı şekilde kabul edilmesi, tütsü ve mür gibi kutsal özler sunma jestinin önemini göstermektedir.
Ayrıca, parfüm cesedi arındırmak için dini törende ve gerçek bir ***** olarak kullanıldı. Aromatik bitkilerden, odunlardan ve reçinelerden yavaş özütleme işlemi ve özlerin özütlenmesiyle, unguents, su ve parfümlü yağlar elde edildi.
Eski Yunanlılar döneminde parfüm, dini ritüellerinden çıkar ve sıradan insanların günlük yaşamına eşlik etmeye başlar. Kutsal törenlere ve doğumlar, düğünler ve cenaze törenleri gibi önemli anlara eşlik etmeye devam ederken, parfüm artık sayısız alana da giriyor. Güzellik ve vücut bakımı mitiyle bağlantılıdır ve tam da bu anlamda günlük yaşamda temel bir rol oynamaya başlamıştır. Baharat ticareti yoluyla Doğu'ya yapılan keşifler, yeni egzotik ve değerli malzemelerin keşfedilmesine olanak tanıyacak ve daha sonra bilinen tüm dünyada yoğun bir parfüm ticaretini kolaylaştıracaktır.
Roma'da, sürekli fetihler ve keşifler sayesinde, yavaş yavaş asimile edilen farklı kültürlerin ve geleneklerin etkisini hissetmeye başlarlar.
Mesela Etrüsklerden, özel kaplarda veya sansürlerde yanma esansını alma alışkanlığı yaratıyor gibi görünüyor; parfümün eğlenceli anlar, danslar ve cenaze törenleri sırasında yayılması gibi.
Romalılara atfedilen en önemli yeniliklerden biri, parfüm şişirme camlarının kullanılmasıdır. Bu malzeme kokusuzdur ve şekillendirmesi kolaydır, bu nedenle farklı şekil ve renklerde camlar yapılabilir ve ilk ***** ve kokulu yağları içerecek şekilde mükemmeldir.
Batı'nın kazanımları ve Arap bilimsel bilgisi arasındaki karşılıklı etkiler sayesinde parfüm, Doğu kültüründe de önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
Özellikle, Araplar arasında, kişisel kullanım için kokuların, arınma ritüellerine eşlik etmek veya bir hava spreyi olarak kullanmak yaygındır. Araplar aynı zamanda alembinin mucitleridir ve eski damıtma sanatının Avrupa'daki yayılmasından sorumludur.
Bu özel ve koku alanlarından pek çok uçucu yağ gelir. En yaygın yağ, ev, dini yerler de kullanmak ve yiyecek ve içecek hazırlamak için kullanılan gül suyu idi. Kimya ve simya keşifleri, Arapların dünyadaki değerli hammaddeleri ihraç etmelerini ve böylece yüzyıllar boyunca parfüm ve parfüm ticaretini kontrol etmelerini sağladı.
Parfümün tarihi de Uzak Doğu'ya dayanır. Batı medeniyetleri tarafından uzun süredir bilinmeyen ve egzotik ve gizemli bir cazibe ile donatılan bu topraklardan aromalar, baharatlar, ipek ve diğer kıymetli eşyalar elde edilmektedir.
Çin kültüründe, iyi bir aroma ortaya çıktı, paçuli ve yoğun ve çok rahatlatıcı bir aroması olan "Çin Menekşe" veya kablolu Telosma gibi hoş parfümler.
Japonya'da en popüler kokular, kutsal ritüellere eşlik etmek için Batı kültüründe de kullanılan kamelya, kiraz çiçekleri ve tütsüdür. Bu aromaların çevresinde, Japon kültürü çay törenleri ve tütsü veya Koh-do gibi ayrıntılı ritüeller ve gelenekler geliştirmiştir.
Bu arada Batı'da, 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından ve barbar istilalarının başlamasından sonra, önceki yüzyıllarda edinilen bilimsel bilginin bir kısmı kayboldu. Doğu ile yoğun ticaret sayesinde, parfümün tarihi Ortaçağın başında karanlık çağlar boyunca devam eder.
Tütsü, Katolikliğin kutsal ritüellerinin dışında bile kullanılmaya devam eder ve aromalar, élitler arasında değerli hediyeler olarak kullanılır.
Haçlı seferlerinin bir sonucu olarak, parfüm ticareti Doğudan Batıya tekrar gelişir ve Avrupa'daki değerli eşya ticareti esas olarak Venedik'ten geçer.
Çiçekler, aromatik bitkiler ve uçucu yağlar, banyo için ve yemekten önce elleri yıkamak için kullanıldı.
Özellikle yemek odalarında gül veya menekşe yaprakları ile su havzaları vardı ve infüzyon için de adaçayı, papatya veya biberiye kullanıldı.
Üst sınıf bayanlar lavanta ve menekşe esansları kullanırdı ya da bornozlarının altına kokulu keseler koyarlardı. Diğer bir popüler cihaz, boynuna asılmış, küçük hindistan cevizi ve lavanta gibi doğal aromaları yayan küçük metalik bir kap olan pomander'dı.
Bunlar o zamanlar herhangi bir sosyal sınıf için çok yaygın nesnelerdi. Temel olarak kötü bir hijyeni gizlemeye çalışmak için kullanıldılar ve ayrıca 14. yüzyılda Avrupa'ya gelen vebadan uzak durma güdümleri vardı. Aynı terapötik amaç için, evlerde, yanan defne veya biberiyede fümigasyonlar ve kokular kullanılmıştır.
Batı kültürlerinde parfüm
Parfümeri sanatı, kimya alanındaki bilgi birikimi ve damıtma tekniklerinin geliştirilmesi sayesinde Rönesans'ta büyük bir ilerleme kaydetti.
Esanslar ve aromatize sular bazı hastalıkların tedavisi için kullanıldı, ancak asıl amacı vücudu, çevreyi ve ayrıca eldiven ve kemer gibi deri aksesuarlarını parfümlemekti.
Yeni Dünya ve Hindistan Yolunun keşfi, Avrupa'ya vanilya, kakao, tarçın ve zencefil getirdi. Bu değerli ürünler, halihazırda Akdeniz bölgesinde bulunanlara ek olarak, yakında da Fransa'ya taşınmaya başlayan İspanyol ve İtalyan parfümcüleri tarafından kullanıldı.
Özellikle, İtalyan parfümeri Fransa’nın kişisel koku eğilimine yayıldı. Bu arada Venedik'te, kısa bir süre sonra İtalya'yı lüks parfüm için önde gelen hedef yapan değerli baharatlar ve aromaların ticareti başlamıştır.
Pederin Giovanni Paolo Feminis'in 1600 yılının sonunda herhangi bir hastalıktan iyileşebileceğine inanılan içilebilir bir su olan “Aqua Mirabilis” i icat ettiği bildirildi. Köln'e taşındıktan sonra, 20'den fazla farklı ürüne dayanarak bu ünlü parfümü üretmeye ve satmaya başladı.
“Köln Suyu” adını taşıyan esanslar. Daha sonra bu ürün Fransa ve Avrupa’ya “Eau de Cologne” olarak yayılmaya başladı ve bir tonik ve parfüm olarak kullanıldı.
Fransa'da 1700 boyunca ayakkabı, eldiven ve kemer gibi parfümlü deri aksesuarların üretimi büyümekte olan bir iş oldu.
Bu dönemde, yeni bir "koku algısı" doğar ve bu daha hassas ve doğaldır. İnsanlar hijyen konusunda daha istekli olmaya başladı. Bu eğilim, hem tuvalete hem de banyoya özel odaların yapılmasıyla ve Grasse'de ve Fransa'da yapılanlar gibi narin ve rafine çiçek kokularının genel tercihi ile kolayca yayıldı.
Son olarak, yapay soda icadı, katı sabunların kalitesini büyük ölçüde arttırdı. Bu parfümeri ürünleri, doğal soda ve zeytinyağının kimyasal reaksiyonuyla yapıldı ve Cenova, Savona, Venedik ve Marsilya gibi başlıca Akdeniz limanlarında üretildi.
1800'de, o zamana kadar barbarların arkasına hapsolmuş olan İtalyan parfüm ticareti, Milano'daki Bertelli, Alessandria'daki Paglieri ve Palermo'daki Puglisi & Manara gibi bazı büyük Parfüm Dükkanları'ndan geçti.
19. yüzyılın başlarında, Fransız Devrimi'nden sonra Fransız toplumu, Paris'i moda dünyasının başkenti yapan karmaşasız bir lükse adadı . Ticaretin serbestleşmesi sayesinde, imparatorlar ve sıradan insanlar tarafından sevilen çok kârlı bir parfüm üretimi dönemi başladı.
Parfümün tarihinde, çoğu zaman şahsen kraliyet ve imparatorluk için parfüm yapan Guerlain, Bourjous, Roger & Gallet ve Molinard gibi bugün hala bilinen butiklerin ve maison parfümcülerin isimleri görünür.
Ayrıca, kimyasal keşifler yenilikçi ve kaliteli kokuların oluşmasını sağlayacak olan belirli parfüm moleküllerinin sentezine yol açmaktadır. Yoğun ve şehvetli kokular misk, paçuli veya heliotropik esasına dayanırken, gül, yasemin veya zambak bazlı çiçek suları daha hassastır. Dahası, büyük markalar tiyatro ve kadın tuvaletleri için ***** hatları yaratmaya başladı.
Modern parfümeri
Modern parfümeri, 20. yüzyılda başladı ve kokulara ve ünlü Chanel n.5 gibi aldehit kokularının icat edilmesine dair benzersiz notlar veren sentetik özlerin hakimiyetindeydi. Avrupa'da olduğu gibi Amerika'da da parfümler gerçek sanat eserleri haline gelir ve dünya çapında couturier parfümlerinin eserleri satılır. O dönemin en ünlü kokuları, kesin duyguları hatırlatan çağrıcı isimlerle anılıyordu, çünkü şimdi önemli olan onlarla iletilen mesajdır. İlk erkek eau de tuvaletleri de ortaya çıktı: başlangıçta tıraş sonrası olarak kullanıldılar, ancak daha sonra otantik parfümler haline geldiler.
Dünyanın en iyi parfümleri
Guerlain
Bourjois
Chanel n.5
Molinard
Roger & Gallet
Siz hangi parfümü kullanıyorsunuz? Neden?
Parfüm tarihi ve Dünyanın en ünlü parfümleri
Konu Sahibi / Yazar
Hem. Seda
Kategori / Forum
Sağlık - güzellik
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
1047
Parfüm tarihi ve Dünyanın en ünlü parfümleri
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi