You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Safra kesesi sorunları

Safra kesesi sorunları

Genel müdür
Safra kesesi sorunları
[Resim: gallbladder.jpg]


Bu resimde görünen gallbladder = safra kesesi , common bile duct= safra kanalı dır....



SAFRA KESESİ PROBLEMLERİ 


Safra kesesi; safra kesesi nerede ? , safra kesesi ne işe yarar ? 

Safra kesesi, armut biçimli bir organdır. Karnınızın sağ üst kısmında karaciğerinizin altında bulunur .

Safra kesesi , sıvı, yağ ve kolesterolün bir kombinasyonu olan safrayı depolar . Safra, bağırsaklarınızdaki yiyeceklerdeki yağın parçalanmasına yardımcı olur. Safra kesesi safrayı safra kanalları ile ince bağırsağa iletir . Bu, yağda çözünen vitaminlerin ve besinlerin kan dolaşımına daha kolay emilmesini sağlar.





Safra kesesi taşı ( kolelitiazis ) nedir ?

Safra taşları , karaciğer tarafından üretilen bir sindirim sıvısı olan safrayı depolayan küçük, armut biçimli bir organ olan safra kesesinde gelişen kristal benzeri tortulardır .

Bu tortular bir kum tanesi kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir; sert veya yumuşak, pürüzsüz veya pürüzlü olabilirler. Birkaç safra taşınız olabilir veya sadece bir tane olabilir.

Safra taşı olanların çoğu bunun farkında değildir. Bu durumda, bilmediğiniz şey muhtemelen size zarar vermez; Safra kesesi içinde basitçe yüzen safra taşları genellikle hiçbir belirtiye ve zarara neden olmaz.

Bu "sessiz" taşlar, başka bir nedenle yapılan ultrason muayenesinde ortaya çıkmadıkları sürece genellikle fark edilmezler . Bununla birlikte, safra kesesinde bir taş ne kadar uzun süre kalırsa, sorunlu hale gelme olasılığı o kadar artar. Semptomsuz safra taşı olan kişilerin yaşamları boyunca %20 oranında bir ağrı atağı geçirme şansı vardır .

Semptomlar ortaya çıktığında, bunun nedeni genellikle safra taşının hareket etmesi ve safra kesesini ortak safra kanalı adı verilen başka bir tüpe bağlayan küçük bir kanal olan kistik kanal gibi safra taşıyan bir kanalın içine yerleşmesidir. 



Safra kesesi taşı belirtileri , safra kesesi ağrısı

Tipik semptom, mide bulantısı , hazımsızlık veya ateşin eşlik ettiği karın ağrısıdır . Safra kesesinin sıkışan taşa karşı kasılmasından kaynaklanan ağrı, genellikle büyük bir yemek yedikten sonraki bir saat içinde veya gecenin ortasında ortaya çıkar. 

Safra yolundaki tıkanıklıklar, bir kanalın iltihaplanmasına ve muhtemelen enfekte olmasına neden olabilir. İnce bağırsakta pankreas kanalıyla birleşen ana safra kanalının tıkanması da pankreas iltihabına (safra taşı pankreatiti ) yol açabilir .

En sık olarak yaşlı kadınlarda görülen nadir fakat tehlikeli bir durumda safra taşları ince bağırsağa göç eder ve kalın bağırsağa geçiş yolunu tıkar; semptomlar şiddetli ve sık kusmayı içerir . 

Safra taşları ayrıca 60 yaş üstü kişilerde, obez veya kısa sürede çok kilo vermiş kişilerde, şeker hastalığı veya orak hücre hastalığı olanlarda ve çoğul gebelik geçirmiş kadınlarda daha sık görülür. 



Safra kesesi taşı neden olur ?

Safra kesesinin birincil işlevi, vücudun yağlı yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan kahverengi veya sarımsı bir sıvı olan safrayı depolamaktır. Yemek yediğinizde safra kesesi depolanmış safrayı kistik kanala bırakır. Oradan sıvı, ortak safra kanalından geçer ve gıda ile karışmak üzere ince bağırsağa geçer.

Safranın bileşenlerinin başında kolesterol ve safra asitleri gelir. Normalde safra asitlerinin konsantrasyonu , karışımdaki kolesterolü parçalayıp sıvı halde tutacak kadar yüksektir . Bununla birlikte, yağ oranı yüksek bir diyet bu hassas dengeyi bozabilir ve karaciğerin safra asitlerinin kaldırabileceğinden daha fazla kolesterol üretmesine neden olabilir . Sonuç olarak, bu fazla kolesterolün bir kısmı, safra taşı dediğimiz kristaller halinde katılaşmaya başlar. Tüm safra taşlarının yaklaşık %80'i kolesterol taşları olarak adlandırılır ve bu şekilde oluşur. 

Safra taşları düzgün beslenen kişilerde bile oluşabilir. Ve araştırmacıların keşfettiği gibi, yağ oranı çok düşük bir diyet de safra taşı oluşumuna katkıda bulunabilir: Sindirilecek az yağlı gıda ile safra kesesi normalden daha az sıklıkta devreye girer, bu nedenle kolesterolün katılaşması için daha fazla zamanı olur. Safra kesesindeki aktiviteyi azaltabilen ve muhtemelen safra taşı oluşumuna yol açabilen diğer faktörler arasında siroz , doğum kontrol haplarının veya hormon replasman tedavisinin kullanımı ve hamilelik sayılabilir .



Safra kesesi taşı tedavisi

Safra Taşları İçin Ameliyatsız Tedavi


Tedavi gerektiren bir safra taşı sorunu için ameliyata giremiyorsanız veya ameliyat olmak istemiyorsanız, doktorunuz birkaç noninvaziv teknikten birini önerebilir. Bu yöntemlerin semptomlara neden olan safra taşlarını yok etmesine rağmen, diğerlerinin oluşmasını engellemek için hiçbir şey yapamayacaklarını ve tekrarlamanın yaygın olduğunu unutmayın.

Bazı safra taşları safra tuzu kullanılarak çözülebilir, ancak prosedür safra pigmentlerinden değil, sadece kolesterolden oluşan taşlarla kullanılabilir . Actigall ( ursodiol ) ilacı tablet olarak alınır; boyutuna bağlı olarak safra taşının kaybolması aylar hatta yıllar alabilir. Bazı taşlar kireçlendiği için bu tedavi çoğu zaman işe yaramaz.

Başka bir cerrahi olmayan teknik olan şok dalgası tedavisi, taşları parçalamak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Küçük parçaları eritmek için daha sonra safra tuzu verilir. Bu terapi nadiren kullanılır.

Doktorlar ayrıca bir ERCP sırasında safra taşlarını çıkarmaya çalışabilirler. İşlem sırasında, taşın çıkarılmasını denemek için endoskoptan bir alet sokulur.

Bu tedaviler bazıları için işe yarayabilirken, yukarıdaki cerrahi olmayan tedavilerin tümü genellikle uzun vadede başarısızdır (nüks yaygın olduğundan) ve klinik uygulamada nadiren tavsiye edilir.


Safra kesesini çıkarmak için ameliyat; kolesistektomi nedir ?

Safra kesesi önemli bir fonksiyona hizmet ederken, normal ve sağlıklı bir yaşam için gerekli değildir. Safra taşları sürekli olarak rahatsız edici olduğunda, doktorlar genellikle organın tamamen çıkarılmasını önerir. Bu operasyon, tüm cerrahi prosedürlerin en güvenlisi olarak kabul edilir.  Ayrıca ileride başka safra taşlarının oluşma ihtimalini de ortadan kaldıran tek tedavi yöntemidir.

Safra kesesi çıkarıldığında, safra doğrudan karaciğerden ince bağırsağa akar ve bu bazen ishale yol açar . Safra kesesinde artık safra birikmediği için, sindirim sıvısının miktarları depolanamaz ve özellikle yağlı bir yemeği parçalamak için kullanılamaz. Ancak bu durum ciddi olarak kabul edilmez ve diyetteki yağın sınırlandırılmasıyla düzeltilebilir .

Geçmişte safra kesesinin alınması, cerrahların karında büyük bir kesi yapmasını gerektiren geleneksel "açık" ameliyatla yapılırdı. Ancak günümüzde en sık kullanılan cerrahi teknik, laparoskopik kolesistektomi olarak bilinen çok daha basit bir yaklaşımdır . Doktor karında birkaç küçük kesi yapar, ardından safra kesesini çıkarmak için özel kalem inceliğinde aletler kullanır. Küçük bir mikroskop ve video kamera, insizyondan bölgeye kıvrılarak cerrahın operasyonu görmesini sağlar.

Laparoskopik cerrahi oldukça etkili ve çok güvenlidir. Hastanede kalış süresini bir veya iki güne indirdi. Hastalar daha az ağrı bildirir ve genellikle kısa bir süre içinde normal bir yaşam tarzına devam edebilirler. Bununla birlikte, obez olan veya safra kesesinde ciddi bir enfeksiyon veya iltihabı olan kişiler hala geleneksel açık cerrahi için aday olarak kabul edilebilir.




Safra kesesi iltihabı (kolesistit) nedir? ,  belirtileri, akut kolesistit


Kolesistit , karnınızın sağ tarafında karaciğerinizin yakınında bulunan küçük bir organ olan safra kesenizin şişmesi ve tahrişidir .

Safra kesesinin görevi, safra adı verilen sindirim suyunu tutmaktır. Vücudunuz yağları parçalamak için ihtiyaç duyduğunda safrayı ince bağırsağınıza bırakır. Ancak ince bağırsağınıza giden yol tıkanırsa safra sıkışır. Bu yedek safra kesenizi tahriş edebilir. Kolesistit böyle olur.

Bulantı ve kusma sık görülen semptomlardır. Genellikle büyük veya özellikle yağlı bir yemek yedikten sonra ortaya çıkarlar.

Kolesistiti diğer sağlık sorunlarıyla karıştırmak kolaydır, ancak başka bir belirti işareti, karnınızda , sırtınızda veya sağ kürek kemiğinizin altında yoğun ağrıdır .

Doktora gitmez ve tedavi görmezseniz, tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilir veya uzun süreli bir durum haline gelebilir. 



Safra kesesi kanseri ve belirtileri

Safra kesesi kanseri : Nadir olmasına rağmen, kanser safra kesesini etkileyebilir. Teşhisi zordur ve genellikle semptomların ortaya çıktığı geç aşamalarda bulunur. Semptomlar safra taşlarına benzeyebilir.





Safra kesesi diyeti

Çoğu insan safra kesesinin sağlığını asla düşünmez. Armut şeklindeki organın, vücudun yağları sindirmesine yardımcı olan sıvı olan safrayı toplaması ve depolaması gibi önemli bir görevi vardır. Ancak kalp , karaciğer ve böbreklerin aksine, safra kesesi vücudu sağlıklı ve işlevsel tutmak için gerekli değildir. Olması gerektiği gibi çalışmadığında ve safra taşı oluştuğunda bile çoğu insan bir sorun olduğunun farkında değildir.

Yine de insanların küçük bir yüzdesinde safra taşları karın ağrısı , şişkinlik , mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli semptomları tetikleyebilir . Safra taşı semptomları sık, tekrarlayan ve özellikle rahatsız olduğunda, tipik tedavi safra kesesini çıkarmak için ameliyattır.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu'nda tıp ve cerrahi doçenti ve endoskopi direktörü John Martin, "Safra taşı olan kişilerin çoğunluğu yaşamları boyunca hiçbir zaman semptom geliştirmez" diyor. "Semptomlar geliştirmeye başladığınızda, safra kesesini çıkarmanız gerekecek."

Diyet, doğrudan safra kesesi sorunlarına neden olmamasına ve onları iyileştirmemesine rağmen, ne yediğinizi izlemek ve sağlıklı bir kiloyu korumak, safra taşı oluşumunu önlemenize ve safra taşı geliştirirseniz rahatsızlıktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.


Yağ ve kolesterol oranı yüksek ve lif oranı düşük diyetler bir rol oynuyor gibi görünmektedir. 

Fazla kilonuz varsa, fazla kilolardan kurtulmaya çalışın; ama yavaş yavaş yapın. Hızlı kilo kaybı ile safra taşı oluşumu arasında bir bağlantı vardır . 


Safra Kesesi İçin Sağlıklı Besinler

Safra taşı riski altında olsanız da olmasanız da, vücudunuzu sağlıklı bir kiloda tutmak ve yağ ve kolesterol oranı düşük, kalorisi orta ve lif oranı yüksek bir diyet yemek her zaman iyi bir fikirdir.

Aşağıdakilerin tümü, safra keseniz ve vücudunuzun geri kalanı için sağlıklı besinlerdir:

Taze meyve ve sebzeler
Tam tahıllar (tam buğday ekmeği, esmer pirinç, yulaf, kepekli tahıl)
Yağsız et, kümes hayvanları ve balık
Az yağlı süt ürünleri

Bazı gıdalar, safra kesesi problemlerini önleme veya semptomları azaltma potansiyelleri açısından incelenmiştir. Örneğin, bazı araştırmalar kafeinli kahve içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda safra taşı riskini azalttığını göstermiştir. Orta miktarda alkol içmek de safra taşı insidansının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir çalışmada, günde en az bir porsiyon yer fıstığı yiyen kadınların, nadiren fıstık veya fıstık ezmesi yiyen kadınlara kıyasla safra kesesinin alınma şansı %20 daha düşüktü.

Bununla birlikte, şu anda bu gıdalardan herhangi birini yalnızca safra kesesi problemlerini önlemek amacıyla önermek için kanıtlar yeterli değil.


Safra Kesesi Sorunları Olan Kaçınılması Gereken Yiyecekler, safra kesesine dokunan yiyecek !

Araştırmacılar, birçok safra kesesi semptomunun rafine karbonhidratlar ve doymuş yağlar açısından zengin modern Batı diyetinden kaynaklandığını söylüyor . Yağlı yiyecekler de ekleniyor buna.

Diyetinizi değiştirmek, zaten var olan safra taşlarından kurtulmaz, ancak sağlıklı, dengeli bir besin çeşitliliği tüketmek ve yediğiniz doymuş yağ ve kolesterol ağırlıklı gıdaların miktarını sınırlamak semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Diyetinizde bu yüksek yağlı gıdalardan kaçınmaya veya sınırlamaya çalışın:

kızarmış yiyecekler
Yüksek oranda işlenmiş gıdalar (çörek, turta, kurabiye)
Tam yağlı süt ürünleri (peynir, dondurma, tereyağı)
Yağlı kırmızı et

Ayrıca çok düşük kalorili diyetlerden uzak durun. Fazla kilonuz varsa, sağlıklı, dengeli bir diyete bağlı kalarak ve düzenli egzersiz yaparak haftada 1 ila 2 kilo kademeli olarak kilo vermeyi hedefleyin. Her zaman doktorunuzun gözetiminde diyet yapın.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.